Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » LITERATURA - řády,vyznamenání...

Vykupminci.cz
Numisargo

LITERATURA - řády,vyznamenání...

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Toto téma jsem tu nezahlédl, tak napravuji.
Doporučte novou či starší zajímavou litaraturu "z oboru" :)

Abych nešel s prázdnou, dnes jsem sehnal v jenom antiku za "pár korun" tuto starší(Arizona 1972) ale celkem zajímavou publikaci(i když dnes možná někdy překonanou), která mi přijde, že u nás není moc známá, ale obsahově nevypadá zle. ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
Je sice překonaná, ale a to je hlavní je tam hodně tak zvaných neoficiálních dekorací, medailí atd. Je to doplněk klasické literatury, ale mohu jen doporučit.
« Poslední úpravu provedl(a) Altmann v 24. 9. 2014, 18:08. »
Moderátor
Vzhledem k tomu, že většina našich kolegů si to vše přečte česky, moravsky či slovensky, dovolím si připomenout časopis určený pro faleristy SIGHNUM. Zde v posledním čísle jsme mimo jiné hovořili o Zlatém civilním kříž z roku 1814 a tak nádherný obrázek alespoň zde. Snad se na mně pan šéfredaktor nebude zlobit.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Dobrý den. Poradíte mi, prosim?

Konečně jsem se dostala k tomu, abych trochu utřídila medaile a snad i vyznamenání po dědovi. Byl R-U dragounem a pak legionářem v Rusku. Mám pocit, že se u dědy mohly sejít i nějaké další medaile od dalších vysloužilců z rodin dědy i babičky. Navíc to vypadá, že asi i něco chybí (asi bratr něco prodal, ale už se ho zeptat nemůžu).
Potřebovala bych se v tom nějak víc zorientovat. Už nad tím sedím asi týden, ale informace z internetu mi stále připadají nedostatečné.

Ráda bych zjistila, jaké medaile mohl kdo za co kdy a kde obdržet.

Bude mi k tomu stačit celkem snadno dostupná kniha: Sukeník L., Novotný V.: Československá vyznamenání 1918-1948? Nebo budu muset shánět publikace Československá vyznamenání od pana Měřičky? Nebo by k tomu byla lepší nějaká jiná literatura?

Předem děkuji za odpověď.
Moderátor
Nejprve to pěkně urovnejte po malých celcích a vložte sem, nebo mi to pošlete na můj meil. Teprve potom mohu poradit. Pana Sukeníka bych předem vyloučil.Nejlépe urovnat takto.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Děkuji za bleskovou reakci, pane Altmane. Což o to, nafocené to nahrubo (nikoli reprezentačně) mám, ale vy byste mě chtěl připravit o to, co je na všem tom nejzábavnější a co sběratelského i badatelského ducha naplňuje potěšením - o samostatné studium a snahu sama co nejpřesněji věci určit. ;) To víte, jsem studijní typ, celoživotní filatelistka a genealožka k tomu.
Podle informací na internetu už v zásadě vím, co asi tak mám (ještě si doplním informace podle vašich skvělých popisů na SFS). Jistě ještě budu mít otázky k některým konkrétním věcem, tak k nim fotky dám. Nakonec ráda sem dám fotky všeho, to není problém, nejsou to žádné vzácnosti. A budu pak moc ráda a budu vám moc vděčná, pokud mi opravíte chyby v určení.

Víte, pustila jsem se do toho v rámci genealogie, proto je pro mě důležitá i ta historická stránka. Ráda bych si nastudovala co nejvíc kolem vyznamenávání veteránů z I. světové války, abych byla schopná s pomocí správné literatury zjistit, zda vyznamenání, která mají údajně patřit konkrétnímu veteránovi, mohl tento konkrétní veterán skutečně dostat. K tomu je třeba nastudovat literaturu z více oborů.
V genealogii se této konkrétní problematice, pokud vím, nikdo nevěnuje. Přitom už mezi námi začínají být (bohužel jen pomalu) důležité i takovéto věcné památky na naše předky. Mít památku na předka, která je nesmyslná, není zrovna to pravé (i když i mezi námi jsou lidé, kteří se chlubí věcmi spíš z říše fantazie než reality).

Pro své studium bych chtěla vyjít z vyznamenání, která mám a postupně dál rozšiřovat své znalosti.
Nerada bych ale kupovala literaturu jako "zajíce v pytli", raději se zeptám odborníků na to, v jaké literatuře takové informace o udělování vyznamenání najdu co nejpřesnější a co možná nejrozsáhlejší. V oblasti faleristiky je toto fórum jasnou volbou.

Ráda bych začala právě oceněními pro účastníky 1. odboje, včetně těch, kteří po válce zůstali sloužit i v čs. armádě.

Najdu, prosím, dostatek informací o tom, kdo za co kdy a kde mohl taková ocenění obdržet, v těchto publikacích (když tedy Sukeník, Novotný není dobrou volbou)?
- Měřička Václav: Československá vyznamenání, 5. část, 1. národní odboj, 1914-1918; Česká numismatická společnost, Hradec Králové, 1979, 175 str.
- Měřička Václav: Československá vyznamenání, 1. část, 1918-1938; Česká numismatická společnost, Hradec Králové, 1973, 75 str.

Mělo by smysl shánět i toto?
- Měřička Václav: Československá vyznamenání, 2. část, Československý řád Bílého lva a československá medaile Bílého lva; Česká numismatická společnost, Hradec Králové, 1973, 48 str.

Nebo je k tomu lepší spíš ještě jiná literatura?

Předem moc děkuji a omlouvám se za délku.
Moderátor
Já Vám rozumím a je to krásné To co jste napsala se snažím našim faleristům vysvětlit, že to je ta správná cesta k poznání. Na čs. a RU je VAM výtečný. No, ale takové RU to je literatury více a není levná. Abych Vám mohl poradit, musel bych vědět o jaké dekorace se jedná. Já například k RU a Německu mám rád i klasickou literaturu ať je to třeba Remargue, výtečný je Kisch. Tedy hodně knih z německé literatury i Rakousko, to Vám vypisovat nemusím. Problém je i ten, že k jedné medaili či řádu existuje několik knih a několik názorů, co historik to názor, Pokud se tomu chcete věnovat je to práce neskutečná. Asi by bylo dobré začínat od běžného a dostat se ke speciálnímu, Ale jak říkám zatím stále nevím o čem mluvíme. Veteráni RU, Nebo Francie? Zde se musíte rozhodnout sama.
Registrovaný uživatel
Děkuji za odpověď. Věřila jsem, že mě v tomto pochopíte. Zatím bych se nerada pouštěla do RU, to je na mě trochu složitější, zvlášť když neumím německy. Začala bych "legionáři" v Rusku a v Itálii. Tam mě zatím vedou nalezené "stopy".

S jistotou jsem identifikovala:
- Medaile 7.pluku Tatranského
Na SFS doporučujete pana Měřičku.
Pozn: bohužel oba odkazy na konci nefungují.

- Československá medaile Vítězství
Zde jsem našla verzi Československo i verzi Belgie (tedy pokud je to tak správně "verzi"). Na SFS u ní uvádíte v literatuře i pana Pulce a u Belgické ještě "Ladislav F. Sedlák - Roman Jedlička".

- Pamětní medaile mezinárodní federace starých bojovníků Fidac
Pozn: Odkaz ze SFS šel mimo, VHÚ asi změnil odkazy, popis je nyní zde: http://www.vhu.cz/exhibit/pametni-medaile-mezinarodni-federace-starych-bojovniku-fidac/

- Pamětní odznak československého dobrovolce z let 1918 - 1919
Na SFS uvádítě pana Měřičku.

- Pamětní medaile „Za věrnost a brannost„
Na SFS uvádíte pana Měřičku a pak ještě práci pana Holuba v Drobné plastice z roku 1978 (to by se snad dalo sehnat prezenčně v NK).

- Pamětní kříž Československé obce dobrovolecké
(založen 1945)
Na SFS uvádíte Václav Měřička: FALERISTIK-Das Buch über Orden und Ehrenzeichen. 1976, což pro mě bude problém. Nebylo by něco přece jen v češtině?

- Služební medaile NSG 1945-1949
Na SFS uvádíte pana Měřičku a ještě soukromé vydání pana Kiliana v němčině, což je opět mimo moje možnosti.

- Pamětní medaile Revolučního krajského národního výboru v Táboře
Na SFS u ní není uvedena žádná literatura.

Dál už jsem našla jen stužky. Bratr zřejmě vyznamenání, ke kterým patřily, vyměnil za něco k počítači. Stužky vypíšu zase až příště, ať vás nezahltím.

Ideálně bych se potřebovala asi dostat k přesnému znění statutů a i k popisu pozadí vzniku, výroby, udílení.

Děkuji předem za doupřesnění literatury.
Registrovaný uživatel
Máte čo robiť,Altmanne...
A obrázky "nikaj ništ,"som zvedavý,koho bude táto debata baviť.
Možno ten "meil.....",by bol vhodný.. :mrgreen: :P
;)
-s-
Registrovaný uživatel
Snáď mi bude odpustené ...
1. Řády a vyznamenání Habsburské monarchie
2. Československá státní vyznamenání + iné
3. "Guláš" na šiestich stránkach ...
To ja len tak, aby sa Monika vedela rozhodnúť, že ktorú si kúpi ...
Registrovaný uživatel
Hop ... mrzí ma to, ale v bode 2. sa stala chyba za ktorú sa zároveň ospravedlňujem. Odkaz je síce správny, ale mal by byť skôr pomenovaný Československé a České vojenské odznaky 1922-1997
PS: Dúfam, že Altmann už išiel spať, že nekuká fotbal ;)
Registrovaný uživatel
Dobrý večer a děkuji, pane Brette. Sice tomu nefandím a na mnou vedeném fóru bych to musela smazat, ale tentokrát jsem za takovou mimoknihovní výpůjčku vděčná z více důvodů. Stejně si zvolené tituly koupím. :)
Registrovaný uživatel
Monika_ napsal
Dobrý večer a děkuji, pane Brette. Sice tomu nefandím a na mnou vedeném fóru bych to musela smazat, ale tentokrát jsem za takovou mimoknihovní výpůjčku vděčná z více důvodů. Stejně si zvolené tituly koupím. :)

Šak preto som to sem vložil - aby ste nekupovala "zajíce v pytli" :P
Len treba vyplniť čitateľský preukaz do tej knižnice ;)
PS: Tie odkazy boli z mojej strany výnimka. Nejak som cítil, že sú správne adresované ...
Registrovaný uživatel
Sice nepomuzu, vyznamenani nedelam, ale musim Moniku pochvalit za prikladny pristup! Moc vam fandim a preji mnoho uspechu pri badani :)
Moderátor
LF.Sedlak@seznam.cz

Pište mi na můj meil.
Doporučená literatura je OK, ALE pokud jste byla na stránkách Slovenské faleristické společnosti nebo na stránkách www valka tak pod každým ,nebo téměř každým článkem je i odkaz na literaturu. Dále nevím v jakém rozsahu se chcete studiu věnovat. Většinou je na těch stránkách i trochu více než v mnohé knížce. Odjíždím na Slovensko ( není to emigrace) a zhruba za 10 dní jsem opět doma.Zatím si to ujasněte co a jak, ale doporučit literaturu a nevědět na co, to je těžké pro obě strany.
Moderátor
Kolega Dráček nabízí kvalitní literaturu. Signum speciální časopis kam by jste i mohla přispět a hodně odkazů je na netu. Máte překladač tak do toho.
Registrovaný uživatel
Moc vám, pánové, děkuji za snahu a trpělivost. Za těch pár dnů hledání literatury jsem zjistila, že faleristika není podobná filatelistice (jak jsem si naivně myslela), kde si stačí koupit nejnovější katalogy a až pro rožšíření vědomostí několik málo titulů. Váš krásný obor je v literatuře podobný spíše genealogii - kvalitní literatury poskrovnu a spíše starší, takže se špatně shání. I u nás v genealogii se toho člověk dozví nejvíce na fórech, kde nám zkušenějším připadají otázky nováčků stejně divné a zmatené, jako vám zde připadají mé otázky :)
Altmane, děkuji za mail. Slibuji, že vás nebudu otravovat s každou drobností.
Moderátor
Literatury je naopak dostatek, poslední co mám, je kniha o dvou dílech za 180 euro a na podzim dostanu další dva díly za 180 a zde je problém neb si to koupí jen pár lidí. No a co následuje,,, Pište, ale až za těch 10 dní.
Registrovaný uživatel
Mám otázku na tunajších priaznivcov faleristiky. Objavila sa na trhu nová kniha od Igora Grausa ,,Pro Virtute Et Merito ... vznik a vývoj vyznamenaní do roku 1815". Mal niekto možnosť ju prečítať? Je to vraj písané vedeckým štýlom, tak zrejme výpovednú a faktografickú hodnotu bude mať vysokú. Možno by som si ju objednal na Vianoce. Cenovo vychádza cca 34 -35 eur. Samozrejme budem rád nejakému predbežnému vyjadreniu. Altmann, náhodou nejaká kritika alebo recenzia v radoch odbornej faleristickej verejnosti neprebieha? Ďakujem.

Predslov o knihe stiahnutý z netu.

Vyznamenania vo faleristickom ponímaní, čiže nositeľné a neprenosné ocenenia zásluh, majú svoj pôvod v období stredoveku. Do definitívnej podoby, v akej ich poznáme dnes, sa však vyvíjali niekoľko nasledujúcich storočí. Hoci ich vývoj v rozličných oblastiach Európy prebiehal odlišne, postupom času sa čoraz viac unifikovali vzájomným ovplyvňovaním a napodobňovaním. Časom sa prakticky v každom štáte sveta vyprofilovala ucelená sústava vyznamenaní. Publikácia podrobne mapuje zložitý proces formovania vyznamenaní vznikajúcich nielen v dôsledku transformácie laických rytierskych rádov z politicko-mocenských inštitúcií na inštitúty poskytujúce formálne pocty, ale aj novozaložených vyznamenaní bez priamych predchodcov v podobe rytierskych organizácií. Ide o pôvodnú prácu zakladateľa slovenskej vedeckej faleristiky, ktorá svojím prístupom k problematike, použitou metodológiou, ako aj komplexnosťou výskumu a následnou prezentáciou predstavuje zásadný príspevok k poznaniu genézy vyznamenaní.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Pan Graus je záruka, pokud chcete opravdu "dělat" faleristiku, tak na Slovensku on je pomyslené číslo "1". Jistě nejde o tak zvanou "lidovou faleristiku", ale proč si to nekoupit, proč váhat, to opravdu nevím.
Registrovaný uživatel
Ja mám samozrejme veľké nutkanie si ju kúpiť. Len chcem poznať názor niekoho, pokiaľ ju už čítal. Či sa viac zameriava na územie našej bývalej monarchie, Európy alebo je tam súhrn celého sveta. Pravdepodobne budem mať možnosť si ju dopredu poprezerať, tak uvidím. A troška je škoda, že to ostalo pri roku 1815, teda na konci Napoleonskej doby. No je dosť možné, že v budúcnosti pripraví ďalšie vydanie. A bude pokračovať až do súčasnosti.
Registrovaný uživatel
Altmann, tak ja som ju nekúpil. Ale Ježiško a moja polovička sa rozhodli, že dostanem tú knihu pod stromček. :lol: Chcel som tak jedným očkom nakuknúť čo sa tam píše, no tie knihy sú ešte celé zabalené v takej priesvitnej fólii. A tak som nechcel pokúšať trpezlivosť mojej manželky a fóliu nechal na pokoji. Ten mesiac snáď nejako vydržím. Občas však mám cukanie tú fóliu načať. To dlhé čakanie je horšie ako pred prvým sexom. :P :lol: :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Cha ... Tony a to ešte nie je všetko! Teraz budeš musieť, ešte mesiac sekať dobrotu! Pekne všetko upratať po sebe, pomáhať v domácnosti, sem - tam raňajky do postele ... Stále totiž hrozí riziko, že si to Tvoja pani rozmyslí a vymení ju za niečo od Danielle Steel :)
Moderátor
No a to ještě náš kolega a přítel p. Považan dokončuje také knihu. Je to historie hasičského sboru Československu i Slovensku a poválečné období. Hodně obrázků, hodně vyznamenání.Na tuto knihu se těším. Hasičské dekorace dnes již správně chápeme jako klasickou faleristiku. Zatím žádný okolní stát nic podobného nezpracoval. Pouze Němci mají klasický katalog. Tedy zde je hodně zajímavé a na obrázky se můžeme jen těšit. ANO, něco mi pan Považan ukázal a jsem nadšený. To bude druhá kniha, kterou si koupíme. Jsou tam moc zajímavé obrázky velitelů v uniformách, vypadají jako generálové se svými dekoracemi. Prostě nádherné. To mohu doporučit. Mimochodem, během krátké doby je to ze Slovenska krátce po sobě již druhá kniha o faleristice! :roll:
Moderátor
Reaguji na téma literatura
Diskuze dobrá, ale ke konci ledna mnozí zatím nezaplatili těch 350 Kč (Čechy) na další ročník časopisu Signum.
Kdo jste nezaplatil a máte zájem v odběru pokračovat berte to jako upomínku. Děkuji. :twisted: :twisted:

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Faleristika » LITERATURA - řády,vyznamenání...

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1