Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Má numismatika smysl????

Vykupminci.cz
Numisargo

Má numismatika smysl????

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Přeji krásné numismatické odpoledne a dovoluji si položit svazek otázek, které trápí asi každého začínajícího sběratele/numismatika. MÁ TO SMYSL?

Pročetl jsem během posledních několika desítek hodin zde tisíce příspěvků. Během posledních měsíců stovky stran v literatuře i na netu. A bohužel musím říct, že moje nadšení pro numismatiku je na čtvrtinové úrovni, než když jsem s tím začal.
Jsem asi netypický případ. Nechci vydělat. Nechci obchodovat. jsem prostě již mnoho let srdcem tažen k mincím a duší jsem rozený sběratel. Proto jsem si řekl, že do toho zkusím jít. Jenže co jsem zjistil? Nikde žádní mně podobní - všude jen obchodníci, kšefty, plagiátoři, padělky, falza... věru nesmírně smutný obrázek "profi" světa numismatiky... :-(( Úplně mi to vzalo chuť. Vy zkušenější to už asi nevnímáte, případně v tom umíte chodit a vyděláváte na tom, ale my - začínající jsme otřeseni a znechuceni. Proto se ptám:

Je tu nějaký "srdcař" - zkušený kolega, který by poradil začínajícímu, aniž by se na něj díval svrchu?
Nakoupil jsem první mince, vím co pro skromný začátek chci a co si mohu dovolit, ale děsím se nakupovat dál, když se zdá, že na jednu dobrou mincí připadá jejich 24 dokonalých falz. A nikdo nechce radit, jak je poznat, aby nepomáhal falzifikátorům. OK, ale kdo poradí nám? Třeba i soukromě na mail - kam se dívat, co tak obecně hlídat u skupiny nejběžnějších mincí, které budu sbírat? Váha, rozměr, zvuk stříbra, nefalšovatelnost zlata - to už je mi jasné, ale jaké drobnosti v kresbách, na fontech, při prvním pohledu atd.?
A KDE nakupovat s minimalizováním míry rizika? Tady? Nebo je to zaplevelené už i tu? Na aukcích ČNS? Zahraničí? Kde je nejméně rizika? A má to vůbec ještě smysl, nebo se celý trh pod náporem falz zbortí?

A poslední otázka - jaký nejlepší katalog na FJI? Novotného mám, ale prý je mizerný.
Desítky dalších otázek jsem si už pomocí literatury, dotazů i netu odpověděl sám, ale na tyto bych ještě potřeboval odpovědi doplnit.

Děkuji za pomoc.
Registrovaný uživatel
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/frantisek-jozef-i-18-8-1830-21-11-1916-12526x8
Registrovaný uživatel
Podobne dotazy tady uz byly, takze doporucuji se podivat. Ve strucnosti ale:
nadsencu je nas stale dost, ale nekdy i z Vami zminenych duvodu se nekteri neukazuji, neprezentuji na webu a casto z casovych duvodu nechodi na zadne schuzky atd.
Co se rad tyce, verim, ze tu mnoho kolegu ochotne poradi. Zalezi ale v jake oblasti a s cim konkretne. Rady ohledne cen jsou asi zbytecne a doporucuji nejdrive prohledat vysledky drivejsisch aukci, u kazde mince odfiltrovat extremy a mate cenovy prehled hned.
Co se tyce falz, chce to divat se, divat se a divat se (a nekdy respektive nekomu to stejne nepomuze). Pro vyhnuti se falzum bych asi doporucil nakupovat na salovych aukcich nebo od overenych prodejcu a pro zacatek zadne drahe mince. Sice se padela i levne CSR, ale to aspon nebude tak bolet a falza to byvaji primitivni, takze pri trose porovnavani je poznate.
Moderátor
Filozof napsal
Přeji krásné numismatické odpoledne a dovoluji si položit svazek otázek, které trápí asi každého začínajícího sběratele/numismatika. MÁ TO SMYSL?

To si asi musí každý odpovědět sám na tuto otázku. Já si myslím že ano a stovky aktivních členů Sběratele zjevně také..

Filozof napsal
Je tu nějaký "srdcař" - zkušený kolega, který by poradil začínajícímu, aniž by se na něj díval svrchu?

Určitě ano, ale záleží na zaměření. Pokud jsou to mince FJI, pak se tu určitě pár zkušených sběratelů najde.

Filozof napsal
Nakoupil jsem první mince, vím co pro skromný začátek chci a co si mohu dovolit, ale děsím se nakupovat dál, když se zdá, že na jednu dobrou mincí připadá jejich 24 dokonalých falz.

Zase není potřeba takhle přehánět :D

Filozof napsal
A KDE nakupovat s minimalizováním míry rizika? Tady? Nebo je to zaplevelené už i tu? Na aukcích ČNS? Zahraničí? Kde je nejméně rizika? A má to vůbec ještě smysl, nebo se celý trh pod náporem falz zbortí?

Samozřejmě čím renomovanější aukční síň, tím menší riziko padělku a serióznější jednání (a pochopitelně většinou tím vyšší cena). Tady v ČR mám bohužel pocit, že všechny aukce upadají, pokud jde o kontrolu toho, co berou, ale třeba je to jenom tím, že je člověk čím dál víc zkušenější a víc si všímá podezřelých věcí..

Filozof napsal
A poslední otázka - jaký nejlepší katalog na FJI? Novotného mám, ale prý je mizerný.

Na tuto otázku už jsem viděl odpověď v jiném vlákně..
Registrovaný uživatel
ja by som si dovolil len malicku poznamku na okraj.
drviva vetsina zberatelov na tomto fore ma za sebou nejaky ten vyvoj,
od skromnych a zmatenych zaciatkov kedysi v detstve,
az po nejaky ten moment kedy si uvedomis, ze uz ubehla nejaka ta dekada
a mas pocit ze sem-tam niecomu aj rozumies : )

nezaobide sa to bez chyb a omylov, slepych uliciek, a momentov depresie.
ale kazdopadne to zmysel ma,
a to ti potvrdi snad kazdy.

proste neni to tak ze zacnes v pondelok a v nedelu je z teba numizmatik.
nema zmysel tlacit na pilu, u vetsiny je to beh na dlhu trat, snad na cely zivot.
_______________
Registrovaný uživatel
Na tuto otázku si vždy budete muset odpovědět sám....prostě chca-nechca žijete v této době a je jen na vás jak si jí zpříjemníte, naplníte a popřípadě předáte něco dál (dětem, vnoučatům.....) a nemusí to být vždy statisíce na účtu(i když ty nikdy nikoho neurazí), ale už jen to, že až někdo někdy bude zjištovat, jakou to má reálnou cenu se bude muset prokousávat historii a tudíž bude poznávat dobu dávno minulou. Při této cestě určitě narazí na spoustu lidí "vyčůraných, zisku chtivých", ale i na spoustu lidí reálně poctivých (nikdo nechce prodělat), kteří to opět sbírají pro radost a chtějí něco předat dál . Pro sběratele začátečníka, to musí fakt být dilema se v této době nějak začít pohybovat, investovat do toho čas a především finance a nemít kvalitního poradce v zádech.....Pohled z druhé strany je stejný, pokud se chcete zbavit pozůstalosti ( opravdu není možné si vždy ponechat vše , jelikož už máte svým způsobem zařízený byt a ten většinou není nafukovací)opět narazíte na řadu lidí "vyčůraných, zisku chtivých, ale i na spoustu lidí reálně poctivých (nikdo nechce prodělat), kteří to opět sbírají pro radost a chtějí něco předat dál . A tak to půjde dokolečka dokola a jen na jednotlivci vždy bude záleže, zda se nechá lehce podvést a v podstatě okrást (bohužel šmejdi jsou vždy o krůček ve předu, proti málo znalým, poctivým, důvěřivým...) Možná se ted dostanu na černou listinu....ale jsem už ve věku, kdy vrstevník, mých (bohužel zesnulých) rodičů byl soudní znalec (známky, mince... ani on už nežije) a tak trošičku víc vím, jak se dá na tomto poli nepoctivě pohybovat.....ale to pole neprůhledné a nebezpečné je pro lidi historie neznalé (viz já) a ještě nebezpečnější pro lidičky toto vše neřešící. Smutné je,když tuto situaci využijí "šmejdi překupníci" na stařenku či staříčka, kteří se neumí bránit už jen tím....že to nepředpokládají.
Proto všem "zapáleným" SBĚRATELŮM držím palečky a mám dojem, že jich je na těchto stránkách dost a dost.
Většina je ochotná poradit, povzbudit (někdy až moc....ale ono fakt není možné sbírat a zachovat vše, co vám bylo odkázáno)...jen na Vás bude, jak se k tomu postavíte, kolik sám sebe do toho všeho budete investovat.
Registrovaný uživatel
Srdcařů je tu celkem dost. Toto fórum je zde právě proto, aby mohli sběratelé diskutovat, méně zkušení se ptát a ti zkušenější odpovídat. Funguje to tu takto už skorem 10 let ... Největší potíž je asi v tom, že všechny možné začátečnické dotazy už zde byly položeny mnohokrát a tak mnohé nebaví to stále dokola opakovat. Chce to najít si příslušná vlákna a samostudiem vše vstřebat, chodit na aukce, kde si můžeš veškeré nabízené mince prohlédnout in natura a získávat poznatky a jak už zde rovněž bylo řečeno, začít s levnějšími mincemi a naučit se je "nakoukat". Také to chce přečíst něco o technologii výroby mincí, aby Ti to pomohlo v odhalování případných falz ...
Registrovaný uživatel
Toto fórum je opravdu skvělá věc. Když jsem před lety hledal jakým směrem se budou sběratelké kroky ubírat, tak díky tomuto fóru jsem si utřídil myšlenky. Ze začátku jsme je tady bombardoval otázkami zdali je ta či ona mince v pořádku a zdali je ta cena reálná. No a časem, jakmile jsem si i něco nastudoval, se zde objevili další sběratelé - začátečníci, kterým jsem mohl zase radit já. Takže je to tady takový kolotoč a najde se zde spousta lidí, kteří budou ochotni pomoci. Takže když to zhrnu - Numismatika má smysl :)
_______________
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz
Registrovaný uživatel
Děkuju všem za reakce.
Samozřejmě se snažím co nejvíc najít sám a neotravovat začátečnickými dotazy, už jsem přečetl 3 knížky o tématu, strávil stovky hodin na netu, teď právě už 10 hodin projíždím výsledky aukcí za loňský rok a vypisuji ceny - práce a investic času se nebojím. Ale přesto jsou věci, které nikde najít nemohu - například co konkrétně sledovat na mincích FJI, abych se vyhnul padělkům. Rád bych se učil sám, ale metoda koupit vždy jeden originál a jeden padělek, podrobně porovnat a padělek vyhodit, je na mne poněkud drahá. Je někdo ochotný mi k tomu něco napsat - třeba soukromě? Problém falz mne straší úplně nejvíc - děsí mne, že se falšují už i levné mince, které u mne zatím připadají v úvahu. Na Aukru jsem viděl už desítky fotek replik a pro laika jsou velice těžko rozeznatelné. :-( A samozřejmě je mi jasné, že tyto repliky jsou často nabízeny i neoznačeny jako repliky.

A dále - základem je jistě studium literatury. Na trhu vidím zajímavou "Encyklopedii č, m a sl numismatiky" (Petráň), ta jistě bude výborná a jistě velmi užitečné budou u 2 knížky od kolegova bráchy "Od českého tolaru ke světovému dolaru" a "Od pražského groše ke koruně české". Jenže ta druhá není nikde ke koupi. Neporadil by mi někdo, kde by se dala sehnat - nebo nemá někdo na prodej? Prolézat antikvariáty bohužel nemohu.
A bohužel nemohu ani "prolézat aukce" - alespoň ne osobně, takže jsou pro mne Vaše osobní zkušenosti velmi cenné.
Díky
Registrovaný uživatel
Numizmatika ma zmysel ak mas chut sa desiatky rokov ucit a venovat tomu nemalo casu.presne ako povedali v predoslych prispevkoch-numizmatikom sa nestanes za mesiac.Ak toto nie si ochotny podstupit tak nema zmysel.Ale poviem ti ten pocit ked zozenies mincu po ktrorei roky tuzis stoji za to.
_______________
Registrovaný uživatel
Prva rada.Na aukro a ebay zabudni tam si mozes kupovat LEN LITERATURU.A tou literaturou treba aj zacat
_______________
Registrovaný uživatel
filozofe odkud jste/si? knížek mám dost (některé i víckrát), možná bych (i kvůli přehledu), začal jednoduššími, ale nevím jak moc do základu je potřeba jít. ale obecně na aukru nebo v antiků se knihy sehnat dají.
replik zas tak moc není, určitě u běžnějších mincí FJ se jich bát není nutné. a když najdeš levnou vzácnou minci, tak víš, že asi není ok, i když bys to na prní pohled na ni neviděl (viz. i mé dotazy tady :))
Registrovaný uživatel
Najlepsie je nezacinat zbierat a peniaze si uzit inym sposobom, lebo nakoniec zistis, ze denne surfujes po roznych strankach a zabijas cas hladanim chybajucich kuskov . tvoja zbierka sa ti zhodnoti minimalne a budes rad ked bude narast jej hodnoty aspon kopirovat narast spotrebitelskych cien. Ked uz aj budes mat zbierku, bud ta vykradnu alebo ti to deti predaju. Zbieranie minci je len iny druh sporenia do prasiatka. Ked ti nevadi v tom utopit volne peniaze , az potom sa mozes pustit do zbierania :P
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Moderátor
jano7B9 napsal
Najlepsie je nezacinat zbierat a peniaze si uzit inym sposobom,

Třeba, jak to dělají mnozí, do jater! :twisted:
Registrovaný uživatel
s tím shodnocením... od mé mladosti šli ceny pěkně nahoru a to nejen u lepších mincí, díval jsem se např. na zlatníky FJ, které jsem koupil 5-8let zpátky, např. za 200-250kč, dnes se podobné prodávají za 500-600kč. Samozřejmě je to jak u akcií, nikdy nevím, které půjdou up a které nenávratně prodělají - ale dá se vsadit na "stálý" zájem, např. FJ
Registrovaný uživatel
To Filozof.

Numismatika a sběratelství jsou dvě disciplíny, které jsou založeny na trochu jiných základech, ale mohou se náležitě doplňovat. Tento rozdíl si musíte uvědomit a rozhodnout se, jestli chcete pouze něco shromažďovat ( bez historických souvislostí), nebo chcete o těchto mincích také něco vědět a zasadit je do kontextu doby. Pak musíte znát historické souvislosti, monetarismus doby a ke zběratelké činnosti náležité obchodnické znalosti (bez nich nepochopíte institut odpovídající ceny).
Jestli máte zájem se v této zálibě něčemu naučit, buďte si vědom, že je to především závod na dlouhou trať. Pokládáte zde otázky, které jsou hodně složité a nikdy je nepochopíte ani z knížek, nebo veřejných diskusí. Chcete rady, ale vystupujete anonymně, bez možnosti kontaktovat Vás.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
1) tak nějak jsem zvyklý, že si všichni na netu tykáme - tady (nevím proč) se setkávám s tím, že mi někteří vykají. S dovolením bych navrhoval zůstat u tykání. Pokud někoho mate moje velké "V" u "Vás" - tak to je taková moje úchylka, že to píšu vždycky - i když oslovuju víc osob - neznamená to, že bych vykal.

2) S dovolením teda doplním - abych trochu vyjasnil:
Narodil jsem se takový, že když něco dělám, vždy pořádně. Jakýkoliv obor mne zajímá vždy bude znamenat, že mne zajímá i vše kolem a jsem ochoten do toho časi a energii věnovat, studovat atd. Jsem známý tím, že vždy o všem "hodně" vím. Proto mne neděsí představa, že se budu roky učit.
Omezení mám časové - jako všichni - a v prioritách, ale poslední měsíce jsou u me mince dost vysoko, takže zanedbávám jiné věci čas mincím věnuji.

Pokud jde o dlouhodobost - to mne také neděsí. Sice už mi není 20, ale snad tu ještě pár let pobudu. :-) A mince mám dlouhodobě "v sobě" - sbíral jsem jako klučina, pak to vše výhodně prodal v SRN (komický příběh :-)) ) a roky se tomu nevěnoval. Ale nevymřelo to ve mně ani za takovou dobu, tak už se to asi nezmění a umřu "omincován". :-) Takže ani z toho, že by šlo o náhlý a přechodný záchvat, není potřeba mít strach.

Komplexnost vědy kolem mincí (historie, zeměpis, metalurgie, hornictví, ekonomie, výtvarné umění, matematika) mne neodrazuje, naopak láká. Toho se rozhodně nebojím.
A pokud jde o narážku na moji "schopnost pochopit institut ceny", snad po 12 letech na různých VŠ od MFF po ekonomku nějaký základ mám.

Mimochodem - hned moje první semestrální práce kdysi v mikroekonomii - tam, kde spolužáci kopírovali trojstránkový výtah o monopolu z učebnice - byla o dějinách peněz. Dokonce s amatérským pokusem o jejich redefinici! :-)) A měla asi 30 (?) stran. Už z toho je vidět, že ty mince někde vevnitř mně pořád byly...

A pokud jde o možnost mne kontaktovat - to samozřejmě není problém - nechtěl jsem hned cpát svůj mail, když jsem nevěděl, zda se našel někdo, kdo by byl ochoten na něj něco napsat.
h.starecek(a)seznam.cz.
A jinak jsem Honza - pokud by někomu vadil můj nick jako anonymní - ale používám ho na netu 10 let a už se vžil. (Nehledě k tomu, že mne charakterizuje lépe. :-)
Registrovaný uživatel
jano7b9
no - já samozřejmě chápu, že sbírání je svým způsobem "utápění peněz". Ale já mám docela dobře rozmyšlené co chci.
I když zdánlivě člověk peníze nemá, ve skutečnosti skoro každý nějaké má, ale mnozí z nás je rozházejí za blbosti. A protože už nejsem nejmladší a je potřeba začít myslet na zadní kolečka, po zralém uvážení jsem se rozmyslel, že sbírat budu. Prostě proto, že peníze do mincí nejsou vyhozené a co jednou strčím do mince, už neutratím jinde. Pracně vydělané penízky pak v mincích "odpočívají" a hodnotu snad moc neztrácejí - minimálně zachovávají.
Výhodou je, že sbírka (či část) lze, v případě nouze, relativně rychle prodat (trh s mincemi je zjevně jeden z nejlikvidnějších v oblasti) a vedle toho dělají majiteli se vztahem ke sbírání i mincím radost.
No a po desítkách let buď pomůže sbírka přežít v důchodu nebo po mně něco zůstane dětem. Oboje mi přijde rozumnější, než vyhazovat peníze za jiné koníčky, kde se prostě časem vypaří (u mne např. hudba). Toť tedy jeden z prvků mé motivace a můj postoj.
Registrovaný uživatel
No, človeče Honzo, entuziazmu máš na rozdávanie, tak nech ti vydrží ;) Normálne som zvedavý, že čomu sa budeš v rámci numizmatiky venovať...
Registrovaný uživatel
Voloda16
Díky za nabídku (?) literatury - nebo jak to bylo myšleno.
Zatím mám
Atentáty na peníze (i když je to trochu o něčem jiném)
Peníze celého světa - což je slovníkově dělaná věc - pro mne velmi cenná
Mince a platidla (Vandas) - což je pro mne vynikající - přehledné, čtivé, ze všech hledisek - pro první úvod perfektní, byť samozřejmě jen "mělké".
No a pak 4 malé, základní katalogy oblasti mého zájmu (Novotný ap.)
Tohle jsem přečetl (i 2x) a teď určitě objednám ty 3 na trhu (Vorel - Od Tolaru..., Historie stříbra v ... a Petráň - Encyklopedie...).
K tomu čtu co kde najdu (v češtině) na netu - od stránek ČNS po historii kurzu zlata. :-).
Uvítal bych toho staršího Vorla - Od českého groše... a něco hlubšího k problematice FJI a mincovnictví/měnové politiky ap. té doby. Případně i novější doby - vlastně klidně dodnes.
A pokud jde o to, odkud jsem - no, v tom je trochu potíž. Jsem zdaleka, takže prostě bez zkoumání antikvariátů i obcházení burz se prostě nějak musím teď obejít - s tím nic nenadělám. :-(
Registrovaný uživatel
Sigur
Díky. .-) Jestli je to entusiasmus, tak jsem sám sebe překvapil. :-)
Věnovat se zatím budu jen tomu modernímu a levnému (vymezil jsem si to Ag 1848 - 2015 + výjimečně maličko Au). Na tom se trochu naučím a pokud mne to bude zajímat hlouběji, během let přejdu k něčemu "napínavějšímu". Ale chci začínat zlehka a taky na to mít - ono sbírání logicky moc netěší, když má člověk na jednu minci za rok...
Samozřejmě na mne sbírky starých tolarů nebo hluboké znalosti grošového období - mincmistři, odchylky, značky... dělají dojem, ale na to ještě nějaký čas mít nebudu ani znalosti, ani prostředky.
Registrovaný uživatel
To Filozof:Musím říct že tvůj přístup je alespoň pro mne velmi sympatický.
Píšeš že už nejsi nejmladší,ale začít není nikdy pozdě.Já začal skoro před 40 lety,a drží mne to pořád,ba řekl bych že se to stupňovalo,protože pořád je co sbírat,a co se učit.
Měli jsme to jednodušší snad jen v tom směru,že nebylo zdaleka tolik padělků,jako po revoluci,kdy sem začali proudit padělky z čínských,indických,balkánských,polských a jiných dílen.
Zase na druhou stranu s nástupem internetu se nyní člověk dostane k informacím,a také num.materiálu které se dříve obtížně získávali..
Za sebe: HODNĚ ŠTĚSTÍ!
Registrovaný uživatel
to Filozof; Numizmatika je umenie zbieranie mincí a bankoviek ,ale to som nenapísal nič nové. ;)
Úvodom začíname zbierať pre zábavu pokiaľ nás to drží naďalej prejdeme aj na vzdelávanie sa ,čítanie histórie, úzko špecializovanej literatúry , potom sa rozhodneme či budeme zbierať mince ,alebo bankovky a nakoniec nejeden z nás prejde aj do systému obchodovania rekreačného ,alebo profesionálneho.

Veľa zberateľov sa prihlási za člena niektorej numizmatickej spoločnosti a každé dva týždne obetuje dopoludnie na stretnutie s ľuďmi podobného koníčka.

Pokiaľ má veľa " anjelov strážnych" môže sa dostať za svojho života ku nejakému celosvetovému unikátu , pokiaľ má nadpriemer voľných zdrojov je to istota .

Moja skúsenosť z numizmatiky je , dlhodobo ostane členmi pobočiek len určitá vzorka ľudí čo pri poľovníckom a rybárskom hobby sa povedať nedá...
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
Lopez1506
Díky za povzbuzení. :-)
Registrovaný uživatel
grofik
No - já už na ČNS napsal. :-) Ty členské příspěvky snad ještě nějak utáhnu (před manželkou zatajím). Snad mi odtud poradí, zda má členkství smysl i pro začátečníka, který ještě dlouho nebude mít ostatním co nabídnout.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Má numismatika smysl????

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1