Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Starožitnosti » mam aj takyto "nástolec" na ovocie

Vykupminci.cz
Numisargo

mam aj takyto "nástolec" na ovocie

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
poprosil by som,ak niekto vie,z akeho obdobia pochadza.je asi 25cm vysoky a tanier ma priemer asi 30cm a je medeny.na spodnej hrane podstavca je akysi punc,ale nedokazem ho dobre odfotit.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Na pohled pěkné, ale bez tomu co říkáš punc (ten to asi nebude) se ti tady nikdo nevyjádří. Pravděpodobně je to značka výrobce, musíš si dát práci a vyfotit ji a přiložit, jinak máš smolíka. Otázka je zda k tomu nepatří na vršek ještě skleněná miska.
Registrovaný uživatel
Ak nemáte makro skúste ho verne prekresliť, bez tej značky sa určenie myslím nepodarí.
Registrovaný uživatel
asi takto nejako vyzera ten punc.teda aspon ja si to myslim,ze to je on.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
asi takto nejako vyzera ten punc.teda aspon ja si to myslim,ze to je on.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Toto je značka výrobce. Přečtu pouze první písmenko jako M pak se dohaduji že je znak & no a dál jsem v koncích :-). Může to pokračovat jako značka "co" (corporation). Zkuste nějakou encyklopedii na internetu, jestli tam nenajdete něco co by se tomu blížilo. Přikládám jeden z odkazů na jednu z nich. Okazuje se, že by se mělo jednat o stříbrotepce, ale mnoho z nich dělalo i z postříbřené alpaky, což plyne i z těch značek které obsahují písmena EP NS. Někde jsem četl, že se výrobci ve dvacátých letech dohodli, že takto budou označovat výrobky z postříbřené alpaky, aby tím nemátli odběratele. Prý je k tomu donutily kontrolní úřady některých zemí. pokud je na nástolci jen tohle, tak je to k identifikaci hodně málo.

http://www.925-1000.com/silverplate_M.html
Registrovaný uživatel
Honza_CR napsal
písmena EP NS.


Na toto musím zareagovať.

V štyridsiatych rokoch 18. storočia v Británií začali používať metódu nalisovania strieborného plátu na medený povrch. Je to tzv. „sheffieldské striebro“. V tridsiatych rokoch 19. storočia sa začala vyrábať jeho modifikácia –„britské striebro“, ktorá namiesto striebra používa zliatinu striebra.

Obidve metódy boli v štyridsiatich rokoch 19. storočia nahradené elektolytickým pokovovaním základného kovu – medi alebo niklu striebrom. Technológiu pokovovania vynašiel George Richard Elkington (1801-1865). Výrobky sa označovali znakom E.P.N.S . (electroplated nickel silver).

E.P.N.S. je iba jednou z metód pokovenia (NS- alpaky).

Honza_CR napsal
Někde jsem četl, že se výrobci ve dvacátých letech dohodli, že takto budou označovat výrobky z postříbřené alpaky, aby tím nemátli odběratele. Prý je k tomu donutily kontrolní úřady některých zemí.


Tak toto som nečítal nikde.

Značenie E.P.N. S. používali najmä v Británií a v USA. Pre výrobky z obecných kovov, ktoré boli postriebrené elektrolytickou cestou, sa používali skratky BP, EP, EPNS, EPGS, NS, GS ieEP, EPBM. Iní výrobcovia pokovenie značili rôzne.
Registrovaný uživatel
Stator díky za upřesnění. Moje odpověď je jen podmnožina tvého perfektního výčtu. Moje odpověď jen říká, že pokud je u značky EPNS tak to nebude stříbro. Uvedl jsem to proto, že když se klikne na u mé reskce uvedený odkaz tak tam na straně Mo - My dole u značky M & CO je pokračování EP NS a je to v encyklopedii stříbrotepectví a navíc je u toho i ryzost, tak aby mokus 7 nenabyl dojmu že by to mohlo být stříbro. To, že je k takovému označování údajně "donutily" nějaké kontrolní orgány jsem opravdu četl aby nemátli kupující, že se jedná o celostříbrné předměty hlavně v USA, kde ve 20 letech začala spousta replik jsem opravdu četl na nějakých překladačích na netu. A dokonce to bylo dřív než ve 20 letech.

přeloženo google překladačem:

https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://www.bryandouglas.co.uk/control/about_silver.htm&prev=search

originál:
http://www.bryandouglas.co.uk/control/about_silver.htm

Stříbrná galvanizace

V roce 1840 byla elektrochemická depozice stříbra na základní kovy patentována společností Elkington z Birminghamu v Anglii. Tato technika byla velmi vhodná pro použití v nových továrnách, které byly zřízeny k výrobě stříbro, aby uspokojily poptávku vytvořenou velkým bohatstvím středního viktoriánského Spojeného království. Časné galvanické pokovování bylo na niklu a produkovalo mnoho jemných předmětů, tento stříbro je nyní stále více vyhledávané stříbrnými kolektory. Mnoho kusů bylo zasaženo pseudo-charakteristickými znaky a aby se zabránilo nejasnostem, toto bylo nezákonné v roce 1896 a kusy musely být označeny jako EPNS pro "galvanizované niklové stříbro". Neexistuje žádný právní požadavek na označování galvanizovaného zboží, takže výše popsaný systém puncovnictví se nepoužije. Takže je často poměrně obtížné přesně datovat galvanizované stříbro. Někteří tvůrci, jako například Elkington & Co., skutečně označili své kousky datem, který je velmi užitečný při rozhodování o věku kusů. Většina času stříbřitě stříbrem je datována na základě jejich stylu a způsobu, jakým jsou vyrobeny, což může vést k poměrně přesnému datu v rozmezí 5 až 10 let na každé straně.
Registrovaný uživatel
Dakujem za naozaj odborne vysvetlenie postriebrovania,ale tento nastolec je medeny a zatial som sa nedozvedel asi z akeho obdobia pochadza.
Registrovaný uživatel
Ta diskuze mezi mnou a statorem vás měla navést k tomu kde a jak hledat, protože z jedné nejasné značky a pár fotek lze stáří těžko určit. Nevím zda jste se díval na odkaz, který jsem uváděl, tam nejvíce odpovídala viz fotka. Aby Vás to právě nezmátlo, tak jsem tam v mé reakci zmínil o tom EP NS a na to stator zareagoval dalším doplněním. Z fotek se zdá, že nástolec byl postříbřený, takže zkuste sám dovodit z již napsaných informací kdy tak asi mohl vzniknout. takže kvíz za předpokladu, že značka je opravdu M&Co (neberte to ve zlém ;) )
- kdo by mohl výt výrobcem a v kterých letech takto označoval ?
- od kdy se galvanicky pokovovalo
- od kdy mělo být galvanické pokovení označováno EP

no a průnikem těchto dat by jste mohl dovodit přibližný rok. To je asi tak jediné jak vám lze z dodaných informací pomoci pokud na nástolci není ještě nějaké jiné značení. No a samozřejmě je tam ještě další nejistota v tom, že jak se v uvedeném překladu píše, ne všichni nařízené značení EP dodržovali. Takže budete-li vycházet ze správnosti značky tak nejmladší datace je rok jejího používání.

toto je výsledek diskuze. ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Tak by som mal este maly technicky dotaz.Je mozne,ze stiebro z nastolca uplne zmizlo? Tie odkazy som si prezeral,ale som asi na to malo skuseny,aby som v tom vedel hladat.
Registrovaný uživatel
Zaroven Vam dakujem za ochotu venovat trocha svojho osobneho volna pre moju "zvedavost".Som rad,ze este su ludia,ktori pomahaju laikom,ako som ja.
Registrovaný uživatel
mokus7 napsal
stiebro z nastolca uplne zmizlo?


Váš nástolec mohol byť vyrobený z mosadze, bronzu alebo medi. S postriebrením a teda ani s EPNS nemá nič spoločné. Určiť výrobcu a vek bez značky je málo pravdepodobné.

Niekoľko značiek výrobcov z medi a mosadze.
http://www.oldcopper.org/special_topics/german_copper_brass.php
« Poslední úpravu provedl(a) stator v 8. 11. 2017, 23:31. »
Registrovaný uživatel
Tak vazeni,nakoniec sa mi podarilo rozlustit tu znacku. Poslal mi napovedu Honza CR. Ten vyrazeny punc po este vacsom zvacseni zodpoveda zaslanemu obrazku,len tam nie je EPNS . M&C° je tam aj s ciarkou pod o.
Dakujem.
Registrovaný uživatel
Stator díky za fantastický odkaz na ty značky. Něco podobného jsem na netu už dlouho hledal a bohužel nic. Až ty teď. díky.
Stále se tady točíme kolem EP NS. Já to sem uvedl proto, že na značce ne kterou odkazuji v encyklopedii to je uvedeno, tak aby to nemátlo. Jinak mám plně pravdu stator v tom, že EP NS se značila postříbřená alpaka a nástolec z alpaky asi není tak tam EP NS nebude. Může být z jiného kovu a možná byl i slabě postříbřený a nešetrným leštěním se stříbro strhlo. Takto třeba vypadá "proleštěný" dříve postříbřený nástolec od Bíbuse.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Starožitnosti » mam aj takyto "nástolec" na ovocie

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1