Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Filokartie - pohlednice » Máš zajímavou pohlednici?Pochlub se!

Vykupminci.cz
Numisargo

Máš zajímavou pohlednici?Pochlub se!

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 69 70 71 72 73 74 75 76 77 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
mohu se zeptat zda toto ma nejakou cenu?diky

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
ani nie, odlozit naspet do kniznice
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
Ahoj všetci. Dnes mi prišla táto zaujímavôstka. Bral som ju iba kvôli tej ,,obci" dnes už mestskej časti Bratislavy, Jarovce. Teda po starom Horvátjárfalú. Moja otázka: Vedel by mi ju prosím niekto zadatovať? Najskôr asi podľa tých čapíc a oblečenia?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Tipl bych jaro po válce, ale hádat se nebudu. :)
Registrovaný uživatel
Podľa mňa to bude povojnové obdobie 1945 - 1947. Jarovce pripadli po rozpade monarchie v r. 1918 Maďarsku. Po skončení II. sv. vojny sa nanovo upravovali hranice a Maďarsko muselo odstúpiť Československej republike aj obec Jarovce. Definitívne sa Jarovce stali čs. územím v októbri 1947. M. KIR. FÖVÁMHIVATAL by v preklade malo znamenať ... Maďarský Kráľovský Hlavný colný úrad. Možno ma moderátor Smith opraví. Vidno tam československú uniformu predpokladám, že je to príslušník finančnej stráže (colník), maďarského uniformovaného príslušníka, hasičov ap. Môže to byť spoločná fotografia úradníkov a financov keď sa preberalo územie obce aj s hraničnou budovou colnice do správy Československej republiky. Pravda je to moje tvrdenie a možno ma niekto opraví alebo doplní. Na druhej strane fotky nie je žiadna poznámka?
Moderátor
TONY-KK preklad je správny
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
Ďakujem za postreh :) Dúfal som, že to bude o kúsok staršie. Zadná strana čístá, je tam iba pečiatka/razítko s názvom PEPIN ROBEN. Súvisieť nemusí nijako.
Registrovaný uživatel
Hezký kousek!TONY KK-možná se zeptám hloupě, nejsem znalec na uniformy,ale působí na mě jako z období R-U.Nemohlo by to být období po I.sv.válce,když území naopak zabírali Maďaři?
Registrovaný uživatel
Paully, samozrejme nič netvrdím so 100% istotou. Skôr sa na to pozerám v historických súvislostiach. Maďari po ukončení I. sv. vojny nič nezaberali, pretože sme boli jedno celistvé územie v podobe Uhorska. Práve my Česi a Slováci sme vytvorili nový štát a toto územie sme v podstate zobrali z bývalého Uhorska (Maďarska). Jarovce ostali ako súčasť pôvodného územia Uhorska, ktoré si Maďari po r. 1918 pomenovali Maďarské Kráľovstvo ako nový štátny útvar. Keďže Jarovce ostali Maďarsku, tak si Maďari nemohli nič zaberať. Ďalej ja tam vidím príslušníka v československej uniforme. Snáď sa nemýlim a nie je to maďarská. Chcelo by to väčší sken. Tieto čs. uniformy začali od r. 1921 ako vz. 21, potom vzor 30 atď. Teda ak je to čs. uniforma, tak ako by sa tam ten príslušník niekedy r. 1919 nabral? Colnica mohla vzniknúť asi v 1919 roku, vtedy keď sa potvrdili hranice nového Československa. Ostatné uniformy môžu pôsobiť ako z R-U monarchie. Nepoznám detaily všetkých maďarských uniforiem. Môžu to byť úradníci železnice a ich výstroj sa nemusela zásadne zmeniť. Ďalší sú hasiči. Prvá osoba zľava je v maďarskej vojenskej uniforme. Tieto typy, pokiaľ to mám odpozorované vidno na maďarských vojakoch od 30 -tych rokov až po roky II. sv. vojny. Táto fotografia mohla ešte vzniknúť niekedy v pohnutých rokoch 1938-39, kedy si Maďarsko začalo uplatňovať územné nároky voči ČSR. Tých možností je viacero a samozrejme privítam akékoľvek iné názory, pokiaľ budú mať historické opodstatnenie. Každý z nás je niekedy omylný.
Registrovaný uživatel
Díky za objasnění,víte o čem píšete.Mě jen trochu zarazilo,že kdyby někdo zabíral území na které bych si i já dělal nárok,že bych se s ním fotil.Ale asi to tenkrát brali jinak.
Registrovaný uživatel
Práveže z neďalekej histórie je známych viacej takých záberov aj čo sa týka územia bývalej ČSR. Prvé boli rozhraničovacie komisie od r. 1919, keď sa vytyčovali hranice našej republiky. Videl som zábery maďarských a našich úradníkov pri spoločnej práci alebo úradných výkonoch v teréne. Všetci svorne sa usmievali a družne stáli vedľa seba. Nezainteresovaný človek by vôbec nevedel, že sú to predstavitelia znepriatelených strán. Také zábery som videl z obdobia rokov 1919 - 1921 a následne potom čo prebehla tzv. Malá vojna Slovenska s Maďarskom v marci 1939, keď Maďarsko zabralo územie južného Slovenska a Podkarpatskú Rus. Vtedy ešte úradníci brali svoju prácu ako poslanie a chovali sa vysoko profesionálne. Na tých fotkách sa medzi nimi neprejavujú žiadne známky nepriateľstva.
Moderátor
Já bych si myslel že po první válce, neb bych řekl, že ti "hasiči", asi četníci, mají na přilbách orla a starosta vpravo působí spíše podle rakouské módy. Nejzajímavější by byl ten prostřední pantáta v uniformě, ale to je fakt blbě vidět. No, ještě by ti dva četníci mohli být Rakušáci a pak by to byla orlice a mohlo by to být opravdu před druhou válkou.
Přimlouval bych se za detalní sken prostřední části s celýma dveřina, neb na nich tuším znak a ten je podstatný.
Registrovaný uživatel
Tak, pridávam lepšie fotky. ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Chtělo by sem nasměrovat Altmana,ten by asi řekl co je to za uniformy.Když se na ty lepší fota dívám,tak už se mně to jako období po I.světové moc nejeví.Ale někdo by snad věděl určitě.Využiji toho,že sem možná Altmann nakoukne a dám sem poněkud poničenou fotku svého praděda v četnické uniformě.Není moc kvalitní,asi se z ní moc nepozná.No,uvidím!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Přátelé,
já se snažím, ale nejsem výstrojní náčelník. Na černobílém obrázku to fakt není jednoduché. Že nejde o důstojníka, ale četníka nám upřesňuje již šavle (česky briketa, tak jsme jim říkali). Hodnost šikovatel. Poskytnu obrázek knihy, ale je to jen armáda, kniha má více jak 500 stran, neřeší četníky. Na čepici nerozeznám např. zda je knoflík zlatý či stříbrný, viz obrázek. Tedy je to předválečný četník, nejvyšší poddůstojnická hodnost. Co více?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
No, tak žádný znak nad dveřima není, zas jen kytky. Ale zdá se, že ti "hasiči" mají na přilbě starý, meziválečný, maďarský znak, takže to bude asi z období před druhou válkou. Ovšem výstrojní náčelník by to mohl určit přesně! :D
Registrovaný uživatel
Dvě koláže,ale místa jsou od sebe dosti vzdálená.Tu dánskou bohužel nevlastním,ale zdá se,že by mohla být vyrobena v R-U.Docela zajímavé,ale zjistit jak to vlastně bylo se asi nedá.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Krása
Registrovaný uživatel
Už jako kluk jsem si koupil zajímavé pohledy na dřevěné dýze.Jsou vypalované a jedná se většinou o žánrové pohledy.Nevím,zda se ještě vyrábí,ale myslím,že asi ano.Ovšem dnes mně přišel pohled z roku 1898,naprosto perfektně provedený panem Tewelesem z Ústí,který pohledy na severu vydával.Ale že dokázal udělat i takový zajímavý,tak to jsem nevěděl.Domnívám se,že pohled byl vyroben pomocí světlotisku,tedy žádné vypalování jako v letech nedávných-co je to 50 let,že?Má někdo něco podobného?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ktovie či sa také pohľadnice na drevenej dyhe vyrábajú aj dnes. V každom prípade sa objavujú dosť zriedkavo. Sú to zaujímavé kúsky paully. Raz za čas sa dajú vidieť aj pohľadnice z alumíniovej fólie alebo tenkého strieborného plechu. Pokiaľ natrafím na nejaký zachovalý exemplár tak si ho kúpim. Nevenujem sa priamo pohľadniciam, no niekedy srdce zberateľa zaplesá aj nad úplne iným artefaktom ako je jeho zberateľská oblasť. Dokonca sú známe aj nemecké platidlá, núdzovky z alu-fólie. Tieto vydávali do obehu počas trvania Weimarskej republiky v meste Lautawerk od októbra 1922. Samozrejme z akého materiálu sa vydávali pohľadnice, tak sa neskôr vydávali núdzové platidlá. Z kože, textilu, dreva či plechu či porcelánu. Nemecko má v tomto bohatú históriu. Občas si takým kúskom urobím radosť.
Registrovaný uživatel
Ano,Tony je to tak,že správného sběratele osloví nejedna věcička pro kterou ostatní lidé mají jednotný název-starý krám.Ten pohled Ústí(nesbírám) jsem si koupil,protože mě skutečně zaujal a nejspíš jsem i nějakého sběratele Ústí naštval.Chtělo jí totiž více sběratelů.Mám menší sbírku zajímavých a nebo jen hezkých pohlednic.A tam tato pohlednice jistě patří.Na folii nic podobného nemám a jednu zajímavou nouzovku mám z jelenice.Svatokrádežně jsem uvažoval,že by byla perfektní na čistění brýlí!Ale zůstal jsem jen u uvažování.Byla by to škoda.Na to mám staré věci moc rád.
Mám jeden pohled ve sbírce,tlačený a vybarvený kovovou barvou.Tak ho sem dám.Ale v tomto případě to beru jen jako kuriozitu do sbírky.Mám raději staré fotopohledy,které lépe vypovídají o své době.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
No dúfam, že tá núdzovka z jelenice ostane založená radšej v šanóne ako by mala slúžiť na čistenie okuliarov. Veď to by bola svätokrádež. Paully, rád by som ju videl aký je to typ, z ktorého mesta a aký nominál. Teda ak sa dá. Tieto kožené núdzové platidlá, pokiaľ sú v zachovalom stave posledné roky naberajú na cene. U zachovalých vyšších nominálov sa ceny pohybujú okolo 120-150 eur, niektoré typy atakujú 200 eurovú hranicu. V budúcnosti sa dá vymeniť za atraktívnu pohľadnicu. Na čistenie okuliarov by to bola sakramentsky drahá utierka. Paully ale pripúšťam, že niektorí milionári si nimi okuliare naozaj čistia. :D :lol: :lol: :mrgreen:

Čo sa týka metalických pohľadníc, tie majú tiež svoje čaro. Tá Plzeň v tej zlatej farbe sa mi celkom páči. Videl som u jedného zberateľa zopár metalických pohľadníc zarámovaných vo vkusných starých rámčekoch a zavesených na stene. A priznám sa, že malo to svoj pôvab. Akurát treba dbať na to aby neboli vystavené priamemu slnku a časom nevybledli.
Registrovaný uživatel
Paully ak sa mi dnes podarí, vložím sem zopár mojich metalických pohľadníc s numizmatickou tématikou. Neviem či ich v tomto vlákne už niekto uverejnil, no starí zberatelia pohľadníc s nimi prišli do styku.
Registrovaný uživatel
Ta nouzovka je v hodnotě 20 marek a patří do známé koženářské oblasti Osterwiecker .Numismatické pohledy znám,ale zatím je nikdo nepředstavil.Já je nemám,přece jen jsem vždy upřednosťoval místopis.Takže se ,a doufám že nejen já,těším.Vždy se rád na pěkný a zajímavý pohled podívám.
Tedy vyjímečně nepohledová nouzovka!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ja mám 50 a 500 Mark, taktiež z Osterwiecku. Treba tú núdzovku uložiť tak aby sa ešte viac nekrčila.

Tak pridám teraz zopár numizmatických pohľadníc. Všetky sú ale čisté, neprešlé poštou. Zadná strana je v podstate na všetkých rovnaká. Najviac ich vychádzalo pred I. sv. vojnou. Kupujem si ich, pretože sú dobrým príkladom kurzov medzi vtedajšími menami. Bežným obyvateľom slúžili ako kurzové lístky, minimálne do zač. vojny v r. 1914. Tak sa dajú porovnávať aj cenové relácie jednotlivých tovarov v rôznych krajinách.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 69 70 71 72 73 74 75 76 77 ... > »

Sběratel.com » Filokartie - pohlednice » Máš zajímavou pohlednici?Pochlub se!

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1