Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » Medailón

Vykupminci.cz
Numisargo

Medailón

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý deň. Chcela by som vedieť, čo to je a či tento medailón ma nejakú hodnotu. Môj starký ho našiel po vojne pri oraní v našej záhrade. Je dosť ťažký a veľkosti sú : v= 3cm , š= 2 cm. Za každú odpoved dakujem. ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Musíme společně s kolegy, snad? Bylo by možno to zvážit? Potom pokud přečteme nápis budeme chytřejší. Byla by jste tedy tak hodná a nápis přepsala???
Registrovaný uživatel
Neviem to dobre prečítať azbukov a okraje sú trošku zošúchané, ale časť toho čo som prečítala je Историко культ заповедника Киево - pečerskii alebo pecerskni. A na internete sme našli , že je to nejaký pravoslávny monastiersky komplex v Kyjeve. Na medailóne je tento pohľad - http://thumbs.dreamstime.com/x/kievo-pecherskaya-lavra-was-founded-kiev-ukraine-august-attracts-many-tourists-event-travel-to-august-32853020.jpg
Moderátor
ANO, je to přesně medailonek, který možná nosil ruský vojáček celou válku a u Vás doma ztratil. Jsou to většinou medailonky z obecného kovu a starší ze stříbra a velmi vzácně i zlata, Historii si opět najdete. Celkem hezká zajímavá i historická památka. :twisted:
Registrovaný uživatel
Dakujem Vám veľmi pekne za rýchle odpovede :)
Moderátor
Sám jsem se poučil, i já děkuji.
Registrovaný uživatel
Ten nápis je "Киево-Печерский Государственный Историко-культурный заповедник" Tento status získala Kyjevsko-pečerská lavra v r. 1926. Medailon je proto někdy na ruském/ukrajinském internetu nabízen právě jako vzácná památka z r. 1926 za dost vysoké ceny. Ale za ty je nikdo nekupuje.
Podle odpovědi pána zde se totiž dal stejný medailon koupit ještě v r. 83 za 45 kopějek.
Registrovaný uživatel
Ak môžem doplniť Altmanna i Andera. Táto Kyjevskopečorska Lavra ako to Ukrajinci nazývajú je starý cirkevný komplex. Pre nich niečo ako Pražský hrad pre Čechov. V tom komplexe stojí od základov zrenovovaný a novopostavený Uspenský chrám, pre nich niečo ako katedrála sv. Víta. Za vojny bol totálne zničený. Do konca rozpadu ZSSR tam vodili turistov pozerať sa na zbytky komplexu ako na výčiny a zverstvá fašistického bombardovania historických pamiatok, pričom snahu o obnovenie tejto starobylej pamiatky sovieti ale veľmi neprejavovali. A čo sa ale rôznymi náhodami začalo posledné desaťročia dostávať von z archívov (či už našich alebo ruských a najviac za Jeľcina) to by človek žasol. Po ťažkých bojoch a dobytí Kyjeva od 20. septembra 1941 všetko stálo v neporušenom stave. V meste však ostali diverzné skupiny a jednotky NKVD. Hlavná trieda Kreščatik a Lavra Pečorska boli dôkladne podmínované na príkaz Moskvy. Na konci septemra po obsadení budov nemeckými vojakmi boli tieto budovy na Kreščatiku odpálené a spôsobili smrť stoviek vojakov ale aj ukrajinských civilov. Komplex Lavry stál neporušený do 3. 11. 1941. Čo je však zaujímavé a málo verejnosti o tom vie celý komplex vyletel do vzduchu 20-30 minút potom, čo tam odslúžil krátku ďakovnú omšu slovenský prezident Jozef Tiso so svojim sprievodom a nemeckou generalitou Wehrmachtu. Všetci stihli opustiť tieto miesta bez újmy. Tiso bol vtedy na inšpekčnej ceste pri slovenských vojakoch na východnom fronte. Tento ako neskôr vysvitlo atentát zlyhal v nepravú chvíľu. Budovy sa podarilo odpáliť už neskoro. Ako uvádzajú niektorí historici, Rusi už vtedy disponovali detonátormi na diaľkové odpálenie rádiovým signálom. Pravda technika zrejme nebola taká spoľahlivá ako by si to želali. Iní historici tvrdia, že zodpovedný človek za tento nevydarený atentát slúžil v Červenej armáde a prežil celú vojnu proti Nemecku, viac krát vyznamenaný. Po oslobodení sa aj tento neúspech začal vyšetrovať a tento človek ako inak skončil pozbavený vyznamenaní a hodností v sibírskom lágri.
Registrovaný uživatel
Dakujem pekne.Moja mama ho ma už vyše 40 rokov a nič o nom nevedela.
Moderátor
nedokaze nekdo prosim identifikovat nasledujici medailon (18,68 g, prumer 34 mm, stribro, nepuncovano, opravene ousko, napis vzadu: Ricardo Valentin, 12 X 57, znamky dlouhodobeho noseni)? zajimalo by mne, co je zac:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Těžko upřesníme. Medailonky ve stříbře ale i ve zlatě měli za úkol ochranu osoby. Většinou do dotyčný dostal od kmotra či od babičky. Tak řetízek se vybíral dle finanční hodnosti, silný, slabší, Tento se zdá být zlacený a kdo jej obdržel máme napsáno. Možná mně někdo doplní a já budu rád.
Moderátor
Diky, je to spis mistama zlatavy odstin patiny, zlato jsem, pokud si vybavuju nedetekoval. Co priblizna doba vzniku? Lze predpokladat 1857 a pred dle datace (1957 spis asi ne)?

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Faleristika » Medailón

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1