Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Minerály » Meteorit?

Meteorit?

Moderátoři: grofik.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Toto som nasiel este v lete na jednom poli, detik mi to bere ako farbu, vaha je 12g co je dost lahke a je vidiet, ze to horelo, myslite ze by to mohol byt meteorit?
http://www.upnito.sk/imggal.php?viewGallery=565952e973a818b39fff2db522b55609
Moderátor
myslim ze by to davno zhorelo v atmosfere ked to vazi len 12 g. podla mna ide o nejaky zhoreny bordel...
Registrovaný uživatel
Jano, to si čo napísal za blbosť? :D Že by to zhorelo v atmosfére...Mohol to byť aj 20 kg a toto z neho po prelete atmosférou zostalo predsa....Nešiel tak do atmosféry že mal 12g.....
Teraz naposledy čo pri Košiciach našli úlomky meteoritu, najmenší mal 0,57g!!!!
Moderátor
ty si lolek numizmatsr :D
vysvetlim ti po lopate co som napisal: na to ako to je velke a vazi to len 12 gramov tak to podla mna nieje nic z vesmiru. ma to malu hustotu=teda by to nevydrzalo pad z oblohy... a nevyzera to ako meteorit http://commons.wikimedia.org/wiki/Meteorite?uselang=cs
Moderátor
:shock: :roll: ;)
jano: a ty asi genius, kdyz z te fotky odhadnes vysku.. pokud by byla jen dva milimetry, tak to klidne meteorit byt muze.
Moderátor
Meteorit je teleso, ktoré vznikne po dopade meteoroidu na Zem alebo na iné kozmické teleso s pevným povrchom. Prevažná väčšina meteoritov sú kamenné chondrity, existujú však aj železné meteority. Aby meteorit dopadol na zem, musí byť priemer meteoroidu minimálne jeden meter a jeho hmotnosť minimálne jedna tona. Musí sa okrem toho pohybovať malou rýchlosťou, t.j. 10 až 20 km/s. Z celého meteoroidu dopadne na zemský povrch iba niekoľko kilogramov, pretože prevažná väčšina hmoty sa roztaví a vyparí preletom cez atmosféru. :roll:
tenzor: jednoducho tvrdim ze to nieje ziadny meteorit. kto uz nieco detektorom pokopal tak takych somarin najde milion. a kto si nieje isty kludne sa moze opytat v muzeu, alebo na vysokej skole u odbornika.
Registrovaný uživatel
Ve skolnim kabinetu jsem kdysi videl podobny ulomek, proto bych si s tim tvrzenim nebyl tak jisty. I kdyz je fakt, ze "zhorely bordel" je pravdepodobnejsi. Jinak hustota jde samozrejme lehce zjistit.
Registrovaný uživatel
NumizmatSR napsal
Jano, to si čo napísal za blbosť? :D Že by to zhorelo v atmosfére...Mohol to byť aj 20 kg a toto z neho po prelete atmosférou zostalo predsa....Nešiel tak do atmosféry že mal 12g.....
Teraz naposledy čo pri Košiciach našli úlomky meteoritu, najmenší mal 0,57g!!!!

vysvetlim ti po lopate co som napisal: na to ako to je velke a vazi to len 12 gramov tak to podla mna nieje nic z vesmiru.

----------------------------------------------
ipad 2 accessory ipad2 smart covers ipad2 Screen Protector
Moderátor
Podľa zistení amerických vedcov spadne na povrch Zeme ročne asi 11 000 meteoritov, z ktorých sa však priemerne iba 7 dostane do rúk odborníkom.
MisoPN napsal
Toto som nasiel este v lete na jednom poli, detik mi to bere ako farbu, vaha je 12g co je dost lahke a je vidiet, ze to horelo, myslite ze by to mohol byt meteorit?

struska, odpad po taveni kovov.
na poliach su toho kvanta
Registrovaný uživatel
mě se taky zbláznil detík na kámen má 320 gramů je magnetickej a vypadá ta struktura jak natavená.v okolí nejsou žádný hory jen pole.na svoji velikost 8cm je dost těžký

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Registrovaný uživatel
netvrdim ze to nemoze byt meteorit, inac da sa to zistit.

statisticky je ale ovela pravdepodobnejsie ze ide o pozemske zelezo.

na poli kde som nasiel bronzy z doby rimskej
( pozri http://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/olovo-a-bronz-9071 )
bolo takychto magnetickych sracov roznej velkosti, od 2 do 10 cm, strasne vela.
z literatury viem ze sa v okoli nasli pozostatky pece na tavenie zeleza zo spominanej doby, takze logicke vysvetlenie je na svete.
Registrovaný uživatel
no jasně o římanech jsme si tady mohly zdát ,Kutná hora je 30km daleko ale zdá se mě to dost těžké na ten rozměr.Já netvrdím že je to na 100% z vesmíru ale zdá sem ě trochu zváštní.ještě vám pošlu jeden pro mě zajímavý šutrák jestli by jste neřekli o co jde není to na 100% meteorit.dík

Obrázky:

Registrovaný uživatel
zeby sutrak s vysokym obsahom sludy (slidy) ?
nejaka kontaktne metamorfovana hornina asi.
z tej fotky nic vidno.
Registrovaný uživatel
re: zeleziarske pece:
tymto sposobom sa zelezo tavilo od cias ked to objavili az do raneho stredoveku, takze kedykolvek od keltskych do po-velkomoravskych cias.
musela to byt tazka, hnusna a spinava robota, a pozostatky proste nachadzame dodnes.
zhodou okolnosti som bol nedavno v zemskom muzeu v Brne, tam maju v archeologickej expozicii takmer totozne kusy suroveho zeleza, roznych velkosti, originaly z nalezov,
dokonca aj nazornu rekonstrukciu pece.
Registrovaný uživatel
listopad- k tomu tvému prvnímu obrázku- doufám, že jsi to nevyhodil. Jen tak mimochodem, najít meteorit detektorem není tak nemožné. Již jsem jednomu nálezci jeho kamínek dle jeho fotky jako meteorit určila a v Národním muzeu, které jsem mu doporučila mé tvrzení potvrdily. Takže to není nemožné. Tohle dokonce jako meteorit vypadá (to horní), má to příznačný tvar i strukturu. Lze udělat jednoduchý pokus- tu rovnou plochu zkus zbrousit do hladka a pak mi pošli fotku. Řeknu ti více.
Registrovaný uživatel
našiel som tento kus na lúke a neviem čo to môže byť.....pôsobí to ako niečo kovové ale na magnet nereaguje a javí znaky horenia..... klepol som po tom kladivom a rozlomilo sa to na menšie časti.......koľko to váži neviem ....poprípade môžem niekomu kto sa tomu rozumie jeden úlomok poslať......
Registrovaný uživatel
http://www.uloz.to/11320544/13112011018-jpg
Registrovaný uživatel
Hodně mi to připomíná hematit. Ten není, nebo je jen velmi nepatrně magnetický a jistou fyzikální úpravou jej lze přeměnit v magnetit. Není to zrovna ideální fotka, ale myslím si, že to nejspíš meteorit nebude.
PS: jestli chceš, klidně kousek pošli, i se známkou na zaslání zpět, podívám se na to. Když tak napiš na mail, napíšu ti adresu.
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 16. 12. 2011, 17:28. »

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Sběratel.com » Minerály » Meteorit?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1