Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Minerály » Meteorit? FOTO

Vykupminci.cz
Numisargo

Meteorit? FOTO

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Může se jednat o meteorit? Zkoušel sem magnetem a železo neobsahuje, je to dosti těžké na svou velikost než různé typy hornin této velikosti.

Edit: fotak zobrazil špatně barvu té taveniny, je spíše hnědá až rezavá, na fotce vypadá žlutě

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) tomasm v 6. 10. 2013, 10:44. »
Registrovaný uživatel
nezávazně - připomíná mi to limonitovou konkreci
Registrovaný uživatel
..souhlasím, hodně připomíná limonit.. a už ten fakt, že se magnetem nepřitahuje, lze na 80% meteorit vyloučit.
Registrovaný uživatel
čtu, že limonit obsahuje 35-40% železa, tudíž by to mělo přitáhnout magnet ne? četl sem že například chondritické metority neobsahují železo
Registrovaný uživatel
tomasm napsal
čtu, že limonit obsahuje 35-40% železa, tudíž by to mělo přitáhnout magnet ne? četl sem že například chondritické metority neobsahují železo


Tohle je limonitová konkrece .

No tak jasně všechny "meťasy" železo obsahovat nemusí ale ty chondrity ho zrovna obsahují - to nevím co jsi četl.
Kamený meteority se dělí na dvě skupiny - chondrity (obsahují železo) a achondrity(neobsahují železo).
Registrovaný uživatel
..a ještě ke zkouškám magnetem . Na to nestačí "normální" magnet z papírnictví . To musí být silnej magnet např. neodymovej. Chondrit na obyč. magnet vůbec nereaguje ale na silnej neodym sedí jak přilepenej 8) .
Registrovaný uživatel
..myslím, že Vita to myslel jinak, než napsal, proto to pro jistotu upřesním- meteority se dělí na železa, železokameny a kameny. Železokameny a kameny se dělí na chondrity a achondrity, dle přítomnosti chonder, tedy specifických kulovitých útvarů, neboli zrn, které se v pozemských horninách nevyskytují. Kamenných meteoritů bez přítomnosti železa je menší skupinka.
Toto je limonit, obsahuje však železo ve formě, ve které magnet prostě nepřitahuje. V jaké sloučenině by vysvětlil nějaký chemik.
Registrovaný uživatel
Korunko korunko - ty vždycky dřív tasíš kolt než vidíš terč ;)

Citovat
..myslím, že Vita to myslel jinak, než napsal


Myslel jsem to přesně tak jak jsem napsal :mrgreen:
viz.
Citovat
Kamený meteority se dělí na dvě skupiny - chondrity (obsahují železo) a achondrity(neobsahují železo).


..apropó s tvým tvrzením , že
Citovat
Železokameny a kameny se dělí na chondrity a achondrity
ale nesouhlasím . Železokameny nepatřej k chondritům ani achondritům ale ke skupině "pallasity a mezosiderity" .
Ale neboj já vím , že to myslíš že jsou železo-kameny a pak kameny(chondrity a achondrity) . To já taky tak trochu šťourám :twisted:
Pokládám za zbytečný tady ke každýmu dotazu jestli to je nebo není meteorit znovu a znovu psát jak se poznaj a čím se lišej když to co je tady je rozsetý minimálně po pěti dalších tématech k meťasům .
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 7. 10. 2013, 15:36. »
Registrovaný uživatel
já ho našel ve vodě, a ty limonity prej vznikají v bahně
Registrovaný uživatel
Vita napsal
Železokameny nepatřej k chondritům ani achondritům ale ke skupině "pallasity a mezosiderity" .
Ale neboj já vím , že to myslíš že jsou železo-kameny a pak kameny(chondrity a achondrity) .

..Tak jsem si myslela, že v tom mám jasno a teď mi připadá, že v tom nemám jasno.
Chondrity a achondrity se dělí dle toho, zda obsahují, nebo neobsahují chondry, tedy zrna. Souhlas? Pokud ano, železokameny obsahují chondry jsou tedy chondrity. Souhlas, nebo ne? Přiznám se, že jsem si tohle četla někdy před patnácti lety a nemohu tedy vyloučit, že si to pamatuji dobře. Teď mám akorát tak brouka v hlavě a už vím, jakou knihu budu číst na dobrou noc.. :lol: :lol:
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 7. 10. 2013, 18:18. »
Registrovaný uživatel
... ano, i v bahně, a není to nic jiného než směska oxidů a hydroxidů železa, smíchané s (znečištěné) kdečím, najde se tam třeba i mangan (černá barva)... "limonit" je staré neplatné označení, dnes to není uznáváno za samostatný minerál ... těží, nebo těžilo se to i kdesi jako nedobrá, nekvalitní železná ruda ("bahenní ruda") ...
... volně převyprávěno, jak jsem to kdesi slyšel nebo četl ...
Registrovaný uživatel
PS: já mám "limonitu" plný auto, kde se jen podíváš ;-)
Registrovaný uživatel
Citovat
Chondrity a achondrity se dělí dle toho, zda obsahují, nebo neobsahují chondry, tedy zrna. Souhlas? Pokud ano, železokameny obsahují chondry jsou tedy chondrity.


Nesouhlas ! Železokameny - nejsou chondrity !
Tady si to pečlivě prostuduj :
http://www.gewo.info/planety/meteority.htm

Jinak doporučuji vynikající knihu pana Petra Jakeše "Létavice a Lunatici" kde je výborně vysvětlený včetně samostatnejch názvůjednotlivbejch meteoritů , který jsou v těchhle skupinách zastoupený !

1) Železa

2) Siderolity (to jsou ty tvý železo-kamený) kde podíl kovů a křemičitanů je přibližně stejný čili a to jsou Pallasity a Mezosiderity

3) Chondrity , kde obsah železa kolísá(ale vždycky tam je) a je vůči křemičitanům zastoupen jen v malém objemovém množství

4) Achondrity - ten má jenom křemičitany bez ryzího železa

Tím železem se rozumí ryzí kov nebo sloučenina niklu a ryzího železa. Kyslíčníky železa - tedy né ryzí kov obsahují i v omezené míře i achondrity .
« Poslední úpravu provedl(a) Vita v 7. 10. 2013, 18:30. »
Registrovaný uživatel
..aha, tak už vím, proč v tom mám bordel- do železokamenů jsem totiž řadila i chondrity s příměsí železa. Nevím, jak jsem si to dala dohromady, ale asi to bude tím, že jsou to chondrity obsahující železo, proto mi z toho vyšlo, že to musí být železokameny /železo+kámen=železokámen :lol: :lol: :lol: ) . To, že do železokamenů patří jen meteority, kde je podíl železa a kamene vyrovnaný, to se mi z hlavy tedy vytratilo :lol: Pak to vlastně vše sedí a omlouvám se za chybnou opravu, to byl můj omyl. No, jak to tak pozoruji, to už abych šla hledat tu knihu :D
Mám někde Tučka, Meteority
Registrovaný uživatel
Pallasit mi ve sbírce zatím chybí. Už dost dlouho čekám, až zbydou nějaké korunky na víc a objeví se nějaký menší levnější kousek ( ale ne pod tlakem, nechávám to osudu). Když už jsme to tu takto hezky vysvětlili (tedy já ne :lol: :lol: ), nemáte někdo tady na ukázku nějaký pěkný kousek?
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 7. 10. 2013, 18:43. »
Registrovaný uživatel
Nikdo nemá? :?
Registrovaný uživatel
No tak když nikdo nemá tady tak se podívej na Youtube "pallasite Admir" .
Registrovaný uživatel
..hm, spíše jsem byla zvědavá, zda je tu nějaký podobný šílenec jako já a tohle sbírá :|
PS: ..až teď jsem koukla na mail a děkuji za odkazy! ;)
Registrovaný uživatel
jinak díky za odpovedi :-)
Registrovaný uživatel
a ještě ke zkouškám magnetem . Na
to nestačí "normální" magnet z
papírnictví . To musí být silnej magnet
např. neodymovej. Chondrit na obyč.
magnet vůbec nereaguje ale na silnej neodym sedí jak přilepenej Magnet lepi se na chondrit neobsahujici kov ? Kde jste to zkoušel ? Asi jej mate od Koprfildu. Neni to achat,nebo chalcedon ? Zkuste tam v okoli propátrat horniny.
Registrovaný uživatel
Ja len k obrázkom hore: takéto limonitové konkrécie som si nazbieral z istej pláže v Chorvátsku. Sú morom obrúsené do rovnakého tvaru, ako na foto. Bolo ich tam na kilá, zopár som doma rozrezal (nemám ešte rezačku, tak vo vani na polystyréne pílkou na železo, pod flexou to horelo) a ak trafíš ten správny kus, má to po vyleštení zaujímavú a peknú štruktúru. A k tomu fotografovaniu, v mobile to má fakt nažltlé fľaky, ktoré vo sú foťáku hrdzavé, tak ako v reály.
Registrovaný uživatel
Neviem, či by to nikoho ešte niekoho zaujímalo, ale prikladám ešte nejaké foto tých limonitových konkrécií z Hr. Nejaké som rozrezal, dve mám poruke, tak som ich nafotil. Ako "koreňovica".

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Zdravím Vás všechny. Všimnul jsem si že si zde s meteority neumíte docela dobře poradit, budu se Vám snažit být nápomocen. Nebudu hodnotit komentáře! Vše napíši tak jak je to z vědeckého hlediska, nic víc nic méně.
První vzorek na této stránce: Není metorit!
99% meteoritů je magnetických, je to proto že meteority se z většiny skládají s prvků které vytvoří slunce během své termojaderné fúze, Naše slunce jako hvězda dokáže vyrobit pouze prvky po železo. Uran a spol. a těžké kovy dokáží vyrobit jen seper Novy. Meteority obsahují železo v čisté formě, na Zemi se vyskytuje železo ve formě oxidů železa a to díky kyslíku který dýcháme a vůči železu je velmi reaktivní. Nemagnetické meteority, pochází ze svrchních plášťů planetek, které při svém vzniku byly dostatečně roztavené aby těžší horniny jako jsou kovy mohly gravitací klesat do středu tělesa. Naopak železné meteority pochází s jader rozbitých planetek a železo-kamenné meteority jsou přechodem od jádra k svrchní části planetky.
Celá aktuální klasifikace meteoritů je na MeteoritesWorld.com
S pozdravem Michal Tomeček

Jinak zdravím Víťu a Korunku.
_______________
Sběratel meteoritů a soukromý planetární vědec. Publikuji a jsem členem, vědecké organizace - Mezinárodní organizace pro meteority a planetární vědy (International Society for Meteoritics and Planetary science). meteoritesworld@gmail.com

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Minerály » Meteorit? FOTO

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1