Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Mince Habsburků » Mince a doba Františka II.

Vykupminci.cz
Numisargo

Mince a doba Františka II.

Moderátoři: jan322, Kucera, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Děkuji všem za plodnou diskuzi, protože nám dokáže dát mnohem více, než jenom čekat na články někoho jiného, které budeme pouze číst. Pokud se zapojíme sami, budeme muset nad každou myšlenkou přemýšlet a tím si dokážeme svoje názory vytřídit.
Registrovaný uživatel
no když tady každý tutlá svou krásnou sbírku, tak sem dám toto... :)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
Evropa1 napsal
To tenzor.
Samozřejmě, že antika je třešnička na dortu numismatiky, ale význam antiky je hlavně z pohledu toho, že jejich kultura předeběhla zbytek kontinentu možná o tisíc let.

To pridejte, az na par vyjimek, z hlediska technologii i umeni Evropa dohnala antiku se zpozdenim nejakych 1 500 let. Jinak zrovna v dobe Frantiska II byl navrat k antickemu umeni v mode (napr. sochy Canovy jsou uzasne), mozna i proto jsou mince z teto doby krasne.
Registrovaný uživatel
To Evropa1: Měl bych na Vás 2 otázky do diskuse.
1) První otázka je k mincím FJI. Rád bych se Vás zeptal na jednu věc, když jste poměrně dlouho dobu sbíral tyto mince. Jak Vám dlouho trvalo sehnat tyto běžné mince ve stavu 0/0: 2 zlatník 1879 "stříbrná svatba", 1,2,3 krejcar 1851, Hat krejcar? A stavem 0/0 myslím myslím skutečně stav UNC (většina tuzemských i zahraničních prodejců má tyto mince o 1-2 stupně nadhodnocené).
2) Můžete sem vložit fotografie některých Vašich mincí Františka II.? Rád bych se pokochal. Děkuji.
Registrovaný uživatel
To Flohmik.
Snažil jsem se vždy sbírat mince v pěkné zachovalosti. FJI jsem sbíral na začátku svého snažení, kdy zde nebylo tolik materiálu a do ciziny jsem ještě nejezdil. Tedy těch opravdu luxusních stavů jsem moc neměl, většinou se jednalo o pěkné, nebo normální jedničky, ale postupem času jsem se zdokonaloval a sehnal jsem i pár velice vzácných mincí v luxusních kvalitách a nastala situace, že například některé vzácné zlatníky jsem měl v hezčí zachovalosti, než běžné. Kdybych tyto minc sbíral dále, samozřejmě, že bych kvalitu u běžnějčích věcí vylopšoval, ale na to jsem si již nedal čas, protože jsem sbírku prodal. Každá nádherná kvalita je dnec svým způsobem ceněná, protože jich z trhu ubývá a nemusí se jednat pouze o vzácné mince. Nyní sbírám mince Františka II a opravdu se snažím kupovat jenom kusy, které mě udělají radost a i když se jedná o ražby vzácné, jsou v zaručeně lepší kvalitě, než jsem měl běžnější mince FJI. Každý člověk se časem vyvíjí, dnes dražím i v zahraničních aukcích, získal jsem nějaké kontakty a proto co je jiným zkryté, to mě určití lidé ukáží atd.
Jinak sbírku nemám doma, ale mám ji uloženou v bankovním trezoru, takže fota sem zatím nemohu dát.
Registrovaný uživatel
To Evropa1: A to nemáte v počítači uložené fota své sbírky mincí ?
Registrovaný uživatel
Nemám.
Moderátor
Tak po vcerejsi diskuzi zde ohledne kvality nevim zda to mam nechat ve sbirce nebo spis hodit do srotu - na ukazku neco z moji sbirky prazskych razeb ktere jsem mel zrovna po ruce: ctyriadvacetnik

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
a pultolar

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
To Kučera.
Berte včerejší diskuzi s nadhledem, šlo mě spíše v nevlídném nedělním odpoledni o nějakou činnost. Tyto mince samozřejmě do šrotu házet nemusíte, protože jsou velice slušné. V případě inflačních ražeb je velký problém plochy, z důvodu nekvalitního sříbra a sehnat minci se zrcadlovou plochou je problém. Nedávno se mě podařilo v luxusní kvalitě sehnat una liru 1800.
Půltolary tohoto typu mám rád. Já jsem naposledy sehnal pěkný půltolar 1808 A, který se většinou vidí pouze ve špatné zachovalosti. Nejlepším ročníkem je půltolar 1807 A. Viděl jste ho někdy?
Jestli se mohu zeptat, nemáte něco ve své sbírce navíc? Rád bych případně přijal Vaší nabídku, protože podle mincí je vidět, že také dbáte na zachovalost.
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 1. 8. 2011, 9:51. »
Moderátor
Zda jsem videl pulku 1807 A nemohu rict protoze z tolaroveho obdobi delam jen Prahu a ostatni mincovny moc nesleduji a hlavne neeviduji. Mel jsem nejake prebytky Frantiska II. a ty jsem dal do zarijove aukce CNS Praha. Nebylo to ale nic moc, tolar 1815 C a nejake dvacetniky, vse ve stavu kolem 1/1.
Registrovaný uživatel
Ze zajímavějších pražských věcí mám křížový půltolar 1795 C bez opisu na hraně. Je ve slušné zachovalosti, na rubu nepatrně justýrovaný a i když má nepatrné stopy oběhu, má o něco vyšší váhu. To nám potvrzuje pravost, že se hrana dodatečně neupravovala. Jinak tento rok je pro pražskou mincovnu velice zajímavý. Ta byla po více než deseti letech znovu otevřena a chvíli určitě trvalo, než se situace dostala do běžných kolejí. Některé ročníky se razily v malých počtech a zajisté mohlo docházet i k chybám ražby atd.
Moderátor
Kdyz jsme u tech zajimavosti - nevite neco blizsiho o dvacetniku 1823 bez znacky ktery byl v breznu 2010 drazen u Künkera - mincovna atd..
Registrovaný uživatel
Ten jsem vydražil já, ale následně vyměnil za jinou minci, kterou jsem kdysi prodal a pak jsem se jí snažil znovu získat zpět, protože jsem k ní měl citové vazby.
Já jsem ho studoval a udělal jsem si k němu tyto poznámky:
Pro zmiňovaný exemplář se použilo razidla líce, které bylo několikrát prasklé a plocha mince pod hlavou císaře budí dojem, že bylo i opravované. Asi se nikdy nedozvíme ze které mincovny tento dvacetikrejcar vyšel, ale absence značky nemusí souviset pouze s jejím opomenutím, protože v těsné blízkosti místa, kde měla být, se nalézají v ploše miniaturní plastické pavučiny, která nás nutí nad touto alternativou přemýšlet.
Registrovaný uživatel
To Kucera: obě jsou to pěkné, sbírkové mince. Podle fotek dle mého názoru obě stav 1/0. On další problém je, že pražské ražby Františka II. bývají obvykle horší než z jiných mincoven.
Moderátor
To Evropa - dekuji za info
Registrovaný uživatel
To Draček.
Ještě se vrátím k tématu zachovalost mincí z nedělní diskuze a chci reagovat na Tvoji odezvu na můj článek. I když se nechci k tématu znovu vracet, nyní jsem si celou diskuzi podrobně přečetl a myslím, že se v hodně věcech shodneme a je škoda, že si Tvoje názory nezasloužily od jiných přispívajících větší odezvu, která se smrska většinou pouze do jednoduchých deklarací. Téma kvality není samostatně oddělenou částí sběratelství, má mnoho poloh, které si někteří lidé neuvědomují. Ať to je posuzování kvality podle přísných hledisek, z čehož vyplývá nutnostná reakce v podobě, že musíme ke správné zachovalosti přiřadit pouze odpovídající cenu, nebo otázka vzácnosti z pohledu zachovalosti atd. Vím, že jsi nad tímto svým zamyšlením ztrávil více a času a proto by nemělo zapadnout. Dále má svojí cenu i v ukázce souvislostí, protože ať v životě děláme cokoli, nežijeme ve vzduchoprázdnu.
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 2. 8. 2011, 12:23. »
Registrovaný uživatel
Nyní se vrátí už k tématu stránek.
Velice hledaným nominálem Františka II jsou desetikrejcary, většinou ražené v malých nákladech a proto velká část z nich je správně v katalogách ohodnocená cenou záliby. Zajímavou ražbou v prvním typu je přeražba inflačního dvanáctikrejcaru na vídeňský desetikrejcar s letopočtem 1793.
Zatím jsem zaregistroval dva kusy, které mají svojí aukční, nebo sběratelskou historii. Myslím, že to je velice zajímavá skutečnost, která se nebude vázat pouze k vídeňské mincovně, ale mohla mít dalekosáhlejší význam. Proto prosím všechny sběratele, kteří mají k dané problematice co říci a neberu v potaz to, že některé přispěvatele zajímají pouze pražské ražby, protože se jedná věc mincovnictví dané doby a né o konkrétní ražbu.
Co mě k tomu vede:
Obě mince jsou zachovalé a asi neprošly oběhem. Proto se z mého pohledu nemohlo jednat o náhodnou ražbu, protože ze své zkušenosti vím, že v těchto případech můžeme nalézt převážně mince z oběhu. Z toho mě vychází, že za přeražbou musely stát jiné důvody. Dvanáctikrejcary se začaly razit v roce 1795 a na přeražbu se použilo razidel z roku 1793 a tedy nevíme ani kdy mohlo k přeražbám dojít. Jedinou jistou skutečností, z toho vyplývající je fakt, že ročník 1793 A se razil po delší časové období. To nám také dokazuje jeho běžnější výskyt a absenci následujících vídeňských ročníků.
Z toho vyplývá několik zásadních otázek. Z jakého důvodu a kdy k přeražbám mohlo dojít. Podle mého názoru se mohlo jednat o zkoužku v době, kdy byla poptávka po zásahu do mincovního systému a to přibližně v roce 1801. Pro tento rok svědčí měnový vývoj v monarchii mezi roky 1797-1802. Nakonec vše zůstalo ve starých kolejích a došlo k masivní přeražbě zrušených dvanáctikrejcará na nový nominál, sedmikrejcar.
Registrovaný uživatel
Pamatuji jeden kus prodávaný před pár roky v Německu(WAG, Kunker nebo podobně už nevím). Možností proč tomu tak bylo, je vícero, ale dnes již nelze potvrdit žádnou z nich a šlo by tedy pouze o dohady(pokud něco teoreticky není v písemnostech archivu mincovny).

P.S. Pokud budeš v září na aukci ČNS Praze, můžeme hodit řeč i na toto téma... ;)
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
« Poslední úpravu provedl(a) Dracek v 2. 8. 2011, 14:02. »
Registrovaný uživatel
Máš pravdu, že se v tomto případě budeme pohybovat pouze v rovině teorie, ale jsou zde jisté skutečnosti, které nás mohou někam nasměrovat. Z faktu, že obě mince jsou neotřelé, můžeme usuzovat jistý závěr, že nemohlo například jít o náhodu. Pokud si podrobně rozebereme dobu mezi lety 1797-1802, pak se dozvíme mnoho zajímavých skutečností a tedy jsme z historických událostí schopni vytvořit nějakou pravděpodobnou skládanku.
Jinak jeden kus se vydražil u Raucha a před tím, myslím u Lanze.
Druhý kus ležel mnoho desetiletí v jedné velké rakouské sbírce. Kdysi si ho vypůjčil Herinek a vyfotografoval do svého díla. Tato sbírka se dražila 17.listopadu 2009 ve vídeňském Dorotheu.

Oba exempláře jsou součástí sbírek na území ČR.
Registrovaný uživatel
To Draček.
Omlouvám se, ale až nyní jsem si všiml Tvé poznámky.
V září samozřejmě na aukci v Praze budu, takže budu rád, pokud se sejdeme.
Registrovaný uživatel
V aukci jsem registroval(a úložil foto) tento kus...
(v aukci to byla položka 2705)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Tento kus byl u Raucha v listopadu 2007.
Ještě je zajímavé, že tato mince je otočená tak, že na líci je přeražba líce atd.
U mého to je naopak. Na líci je přeražba rubu.
Registrovaný uživatel
Nejsem si jist, ale není tento kus nyní ve sbírce v Šumperku?
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
To Draček.
Jestli mohu poprosit a máš možnost, stáhni ještě 3 krejcar 1798 A z prosincové Rauchovi aukce z roku 2010. Zde stačí vidět kvalitu, která se u těchto ročníků nevidí.
Nezlob se, ale ohledně 10 krejcaru nemohu tuto informaci poskytnout, i když jí znám.
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 2. 8. 2011, 15:36. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 ... > »

Sběratel.com » Mince Habsburků » Mince a doba Františka II.

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1