Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Mince Habsburků » Mince a doba Františka II.

Vykupminci.cz
Numisargo

Mince a doba Františka II.

Moderátoři: jan322, Kucera, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Když už máme obdivovat, chtělo by to větší foto té "nádhery".
Registrovaný uživatel
patason napsal
E1: mincím se věnuji od r. 1989. Zahraniční aukce také sleduji. Nic to nemění na mém bezvýhradném souhlasu s názorem dr. Katze citovaným v článku, který jsem tu před časem přidal (#1074 v tomto vlákně), že “Chtít sbírat mince jen s ražebním leskem, to není numismatika.”.


Ale numismatika nevyplývá z kvality mincí, ale ze znalostí. Sběratelství někdy nemůže jít vedle sebe s numismatikou. Např. do sbírky mohu zařazovat pouze hezké mince, ale zároveň mohu mít numismatický přehled o zajímavých mincích v horší zachovalosti, které bych si nikdy do sbírky nezařadil.

Znám např. člověka z vašeho oboru zájmu, jehož mince jsou okrasou a zároveň jeho znalosti jsou špičkové. To tedy není numismatik?

Proč se zde stále oháníte termínem mince s ražebním leskem. To jsou pouze vyjímky.

A čím se řídím já? Třeba názorem pro začátečníky, který nabádá k tomu, že rači mít ve sbírce deset hezkých mincí, než sto odřených. To je jistý zákon, který jsem četl i v knihách pro začínající sběratele.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Ta patina je fakt nerovnoměrná. Jaká je barva na hraně?
Registrovaný uživatel
Je nerovnoměrná, protože je to "mladá mince".
Registrovaný uživatel
gorila napsal
Ta patina je fakt nerovnoměrná. Jaká je barva na hraně?


Tmavá.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Tahle se dražila myslím u Raucha. A už je rovnoměrná.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
A čím se řídím já? Třeba názorem pro začátečníky, který nabádá k tomu, že rači mít ve sbírce deset hezkých mincí, než sto odřených. To je jistý zákon, který jsem četl i v knihách pro začínající sběratele.

To opravdu nevím, co čtete:-D
Namátkou z těch knih pro začátečníky:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Třeba jsem četl toto: "Jsou sbírky, které se vejdou do jedné kapsy a na které se srdce směje a jsou sbírky o tisících kusech, nad kterými by se ale zaradoval jedině kovošrot."

Kde jsem to četl, hledat nebudu. Ale snad tady nebudeme argumentovat touto částí literatury.

Ale asi se budu muset přeorientovat, protože zde májí přednost mince v horší zachovalosti. Proto příště, pokud sem budu zařazovat nějakou ražbu, vyhledám nějakou podstatně odřenou, snad zde bude osazenstvo spokojeno.

Asi mám "smůlu," že se pohybuji mezi sběrateli, kteří preferuji ty "špatné" návyky v podobě vyhledávání hezkých ražeb. Jo člověk se musí stále učit.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
E1: nikdo krásné mince nezatracuje! Každý chce mít ve sbírce mince v co nejhezčích stavech. Ale označovat velmi pěkně zachovalé mince za “brak”, protože existují ještě lépe zachovalé mince a vydávat za jedině správnou zásadu sbírat mince jen v prvotřídní zachovalosti, je, mírně řečeno, nekorektní. (Podobně jako prezentovat minci s nepříliš pěknou patinou za nejexkluzivnější kus:-)) To je ten důvod, proč do této diskuse vůbec vstupuji...
Prosím dávejte sem dál fotky krásně zachovalých mincí, každý se na ně jistě rád podívá a udělá si představu o tom, co je TOP v zachovalosti, jen čtenáře fóra nepřesvědčujte, že jen v takových stavech jsou mince zařaditelné do sbírky, nebo že nerovnoměrná patina je skvost:-) (Mj. si tím vytváříte konkurenci, se kterou se pak můžete utkávat v aukci o ty skvostné kusy, které třeba ještě nemáte.)
Na druhou stranu to zkresluje představu o sběratelství a numismatice... Si uvědomte, kolik lidí můžete od tohohle nádherného, zajímavého, edukativního a vůbec bohulibého koníčku odradit, když si přečte, že jen takto zachovalé mince jsou vhodné do sbírky a pak zjistí, kolik takové stojí, nebo že sbírání hůře zachovalých mincí s nadějí na jejich případnou výměnu časem za lépe zachovalé kusy je hloupost... I sbírka mincí v běžných stavech zachovalosti má svoji hodnotu... Jak jste sám o několik příspěvků výše napsal, důležité jsou ty znalosti a vědomosti, které numismatika s sebou přináší a jejich úroveň na zachovalosti mincí ve sbírce opravdu nezáleží.
Registrovaný uživatel
Přesně, pořídit si na ukázku třeba takového Václava IV. v špičkové kvalitě, málo okrájeného a se zachovanými vnějšími opisy, jsem nechtěl, protože to už je úplně jiná mince, než tehdy obíhala. Takový exot.

S touhle duhovkou, co se na ni nesmí sáhnout, mi to přijde podobné.
Registrovaný uživatel
Tu duhovku jsem dával jako ukázku rovnoměrného zbarvení.
Ne jako ukázku "správného sbírkového kusu."
Registrovaný uživatel
Možná, v dřívějších časech jsem byl zde v otázce zachovalosti mincí radikální, ale v poslední době jsem již mnohem smířlivější. Po delší době jsem se začal těchto diskuzí účastnit článkem č. 1073 a to zveřejněním hezké a zajímavé mince. Odezva se nesla naprosto v jiném duchu než byl můj záměr. Tato problematika mne zajímá a dovoluji si tvrdit, že mám přehled o výskytu jednotlivých mincí a pokud se objeví nějaká hezká mince předpokládal jsem, že její foto bude s povděkem přijato. Zároveň jsem většinu zde poskytnutých mincí měl čest držet v ruce, proto jsem poskytl i některé okolnosti jejich výskytu. Reakce si může každý přečíst. Mě již uráží stále se obhajovat proti tvrzením, které jsem neřekl.

Tedy ještě jednou opakuji svá tvrzení, které jsem zde několikrát v poslední době opakoval.

Mě je naprosto jedno, kdo co sbírá a to za předpokladu, že bude srozuměn s celou škálou zachovalosti mincí. Mince v jednotlivých kvalitách držel v ruce a je schopen si obhájit svá rozhodnutí. Kdo tento přehled nemá, ten ať si sedne na ruce a zamyslí se nad článkem č. 1108. Smysl je snad zřejmý.

Nikoho zde v poslední době nenutím sbírat pouze TOP mince. Kdo má přehled, ať si sbírá co chce. Ani zde všechny vyfocené mince nejsou ve stavech TOP, některé byly deklarovány v zachovalosti 1. A že jsou hezké? Samozřejmě hezké být musí, protože zachovalost 1 musí být z principu hezká. A zde se nabízí další otázka, kterou je chybné vnímání kvalit minci u části sběratelské obce. Bohužel tito sběratelé pak věří deklarované aukční zachovalosti. To, že položka v zachovalosti 0/0 je v některých případech v zachovalosti 1-, to již neřeší. V některých případech platí, že aukcionáři znají zachovalost pouze do stupně 2 a do této škatulky pak zařazují vše. Pak je zcela normální, že mince v deklarovaném popisu 2 jsou podle skutečných kritérií ve stavu 3. A zde se nabízí další velmi zajímavý moment a zároveň i otázka. Je mince v zachovalosti 3/3 hezká, tak jak by měla být vnímáná? Nebo platí záporná odpověď? Kde je pravda?

Nejdříve si musíme ujasnit jednu zásadní věc. V žádném případě bychom neměli paušalizovat. Tedy na všechny stupně vzácnosti mít jednotný názor. Jistě se shodneme, že běžné mince v zachovalosti 3/3 nelze brát za hezké, protože v jejich případě platí nulová sběratelská hodnota, kdy se tyto mince prodávají v velkých objemech na stříbro. Zde jistě platí, že se v případě těchto mincí jedná o sběratelsky bezcenný brak. Ale uvedu i jiný příklad. Objevil jsem unikátní ražbu v zachovalosti 3/3 a koupil jsem ji z důvodu zdokumentování. Tuto minci jsem popsal a nabídl jsem ji na prodej, protože mne ze sběratelského pohledu nezajímala. Samozřejmě jsem tuto ražbu nejdříve nabídl lidem, kteří se této problematice věnují. A výsledek? Ve všech případech jsem byl odmítnut s tvrzením, že tuto zachovalost ani v tomto případě vzácnosti nehodlají tolerovat. Prostě dnešní doba je v těchto otázkách nastavena jednoznačně. Přednost totiž dostávají běžnější ražby v hezké zachovalosti třeba i před unikáty v horší zachovalosti. Jak se tedy máme dívat na zachovalost 3/3? A opět zde řeknu toto. Ať si na tuto otázku každý odpoví sám, ale ať nepaušalizuje. Oni se totiž běžné zlatníky, či běžná koruna FJI v kvalitě 3/3 nedají hodnotit za hezké mince. Podle mého názoru to jistě platí i např. o tolarech Františka II./I.

A co preferuji já. Ve sbírce mám pár mincí v TOP stavech, ale jistě se jedná o vyjímky. Pokud budeme přísní, pak každá minimální vada kvalitu snižuje a proto velká část mých mincí se pohybuje v zachovalosti 0- až 1. Pár vyjímek vlastním i v zachovalosti 1-. Ve Vídni, blízko Burzy má svůj obchod pan Strotszka. Kdysi jsem dostal od kolegy jeho popis nároků na zachovalost měděných mincí. Zároveň jsem měl možnost shlédnout i ražby, které si v tomto obchodě koupil, včetně deklarovaného popisu. Kdyby měly být tyto nároky vymáhány v posuzování nabídky měděných mincí v našich aukcích, pak by deklarace musely začínat stupněm 2-. Proto já nemám problém např. se zachovalostí 2 u velmi vzácných ražeb, ale to pouze za předpokladu posuzování v přísném režimu.

Ze své podstaty je každý člověk ješitný, všichni chceme něčeho dosáhnout a máme rádi uznání. Ve všech oborech jsme nejdříve začátečníci, kteří by se ale měli postupem doby vyvíjet a zlepšovat. To platí ve všeobecné rovině a to ať se věnijeme jakémukoli zaměstnání, čí jakékoli zálibě.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
Jistě se shodneme, že běžné mince v zachovalosti 3/3 nelze brát za hezké, protože v jejich případě platí nulová sběratelská hodnota, kdy se tyto mince prodávají v velkých objemech na stříbro. Zde jistě platí, že se v případě těchto mincí jedná o sběratelsky bezcenný brak.

Totálně jste mě odzbrojil... nemám, co bych dodal.
Šťastné a veselé všem!:-)
Registrovaný uživatel
"Prostě dnešní doba je v těchto otázkách nastavena jednoznačně. Přednost totiž dostávají běžnější ražby v hezké zachovalosti třeba i před unikáty v horší zachovalosti."
Tak to jsem rád,asi se zaměřím na ty unikáty :)
Registrovaný uživatel
Ushek napsal
"Prostě dnešní doba je v těchto otázkách nastavena jednoznačně. Přednost totiž dostávají běžnější ražby v hezké zachovalosti třeba i před unikáty v horší zachovalosti."
Tak to jsem rád,asi se zaměřím na ty unikáty :)

túto myšlienku môžem potvrdiť, aspoň čo sa týka mincí Leopolda I..
Ale neviem čo tým sledoval pisateľ, keď sám nezbiera mince v stave 3/3 , čiže sám tak činní.

V celej tejto poslednej diskusii ale nešlo o stav mince ale o nie celkom estetickú patinu.
« Poslední úpravu provedl(a) dula77 v 24. 12. 2017, 11:53. »
Registrovaný uživatel
_________________________
Příklad normálním sběratelům:
Asi něco přes rok jsem měl ve sbírce 10kr. Fr.I. 1815 C ve stavu asi tak 3/3 (možná i 3- viz první obrázek). Pražské desetníky nejsou vůbec běžné, ale taky to nejsou unikáty. Do sbírky jsem ho zařadil proto, že mi pražský 10 krejcar do té doby chyběl.
Před třemi týdny jsem si koupil hezčí (viz další 2 obrázky). Byl tedy cca 5x dražší než ten původní, ale nerozmýšlel jsem se ani chvíli. Vůbec mi nevadí, že není dokonalý, že nese stopy ražby z prasklého razidla. Za něj už náhradu hledat nebudu.
Původní desetník ale rozhodně nepovažuji za sběratelsky bezcenný brak a neponesu ho do Safiny na stříbro. Za bezcenný brak ho nepovažoval ani známý pražský numismatik Ing. Eduard Polívka, z jehož sbírky, neoficiálně prodávané na aukci švýcarské fy Sincona na podzim r. 2016, patrně pocházel...
Žádná mince není sběratelsky bezcenný brak. I ta nejméně zachovalá nejběžnější mince daná dětem na hraní může probudit v budoucnu hluboký sběratelský zájem. Kdo opovrhuje hůře zachovalými mincemi není numismatik, byť by měl ty nejdokonalejší encyklopedické znalosti.
(E1: snažně prosím bez reakce:-))

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Mohu požádat o ocenění této mince? 10 Krejcar nejspíš rok 1872.

František Josef I. Děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) pesekvlad v 6. 1. 2018, 13:53. »
Registrovaný uživatel
Tato mince sem nepatří. Musíte jí zařadit do tématu o mincích Františka Josefa I.

Ročník 1872 lze brát pro svůj velký výskyt za nejběžnější ročník, který je dostupný zcela běžně i v krásné zachovalosti. Bohužel tato mince je pravděpodobně neprodejná i za ceny v řádu "pár" korun.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 6. 1. 2018, 14:09. »
Registrovaný uživatel
Dvacetikrejcar byl nejrozšířenějším nominálem konvenční měny. Platilo to i v době vlády císaře Františka II./I. O mince tohoto nominálu se zajímám a na tomto základě si dovoluji požádat i čtenáře těchto stránek o poskytnutí možných fotek těchto ročníků:
1793 A, 1793 B, 1793 G, 1793 H, 1794 B, 1794 G, 1794 H, 1795 F, 1795 G, 1796 B, 1796 F, 1797 G, 1802 B.

Daná fota lze zasílat na mojí soukromou adresu, nebo mohou být dána i na tyto stránky. Nemusí se jednat pouze o fota dobře zachovalých mincí. Fota mincí mohou být poskytována v neomezeném počtu.

Za případnou pomoc předem děkuji.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 9. 1. 2018, 9:40. »
Registrovaný uživatel
Zdravim, na zacatku tohohle vlakna se venujete falzam krejcarovich nominalu, kamarad nedavno koupil na FB tento 3krejcar. Vaha je velice podivna a dokonce po prostudovani zdejsiho vlakna vypada mince podezrele. Muze se jednat o falzum? nebo jde o beznou nianci?, 1,6g se mi zda na moderni minci prilis. Predem diky za odpovedi.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Mincovňa Smolník myslím mala váhovo inú ražbu trojgrajciarov, ale nemám po ŕuke žiadnu publikáciu na citovanie... :'(
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
Není podstatné, jak je mince stará, ale jakou technikou byla ražena. Proto v tomto případě se jedná o běžnou skutečnost.
Např. 3 krejcary s letopočtem 1812 vlastním v rozmezí hmotnosti 12,07 až 16,72 g.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
grofik napsal
Mincovňa Smolník myslím mala váhovo inú ražbu trojgrajciarov, ale nemám po ŕuke žiadnu publikáciu na citovanie... :'(


Tato informace by si zasloužila odkaz a nejlépe foto stránky s patřičným textem.

Děkuji.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropa 1,poslal jsem email s fotkami 1794 B a 1796 B. ;)
Registrovaný uživatel
Dirgas666 napsal
Evropa 1,poslal jsem email s fotkami 1794 B a 1796 B. ;)


Pane kolego, děkuji za zaslaná fota.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 ... > »

Sběratel.com » Mince Habsburků » Mince a doba Františka II.

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1