Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Mince jsou od okrajů oranžové

Vykupminci.cz
Numisargo

Mince jsou od okrajů oranžové

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den, jsem naprostý amatér a vlastním a kupuji si pouze nové stříbrné mince od ČM v proof kvalitě, ať už jako dárek nebo protože se mi líbí motiv. Mám to pro své potěšení. Po nákupu si minci vždy prohlédnu, aniž bych jí vyndal z kapsle a vrátím zpět do etue a jinak s ní nemanipuluju. Skladovány jsou při pokojové teplotě.
Nyní jsem zjistil, že dost mincí začalo od okrajů jakoby oranžovět. Nevím jak je to možné, když nikdy nebyly vyndané z kapsle a jsou stále zavřené. Jsem z toho trochu zděšený, myslel jsem, že budou stále stejně lesklé a ne, že mi třeba jen 2-3 roky staré mince a medaile udělají tohle. Co se s tím dá dělat, je to na reklamaci?
Registrovaný uživatel
Nebolo by na škodu vložiť kvalitnejšie foto mince. Najprv si treba ujasniť od koho sú proof mince kupované. Pokiaľ sú kupované lacnejšie a z druhej ruky, mohlo sa stať, že predchádzajúci majiteľ s nimi manipuloval a mal ich z bublinky vybrané. Dotyk spotených prstov zanechá na minci svoje následky aj keby ich hneď zotrel napr. vatou. Ale myslím si, že pokiaľ neboli vyberané z bublinky, tento stav oxidácie spôsobilo uloženie vo vlhkejšom prostredí. Už sa tu toho na Sběrateli.com popísalo dosť. Tie plastové bublinky nie sú vzduchotesné a za nejaký rok sa aj vo vnútri začne prejavovať následok skladovania. Staršie byty a baráky týmito vlhkostnými prejavmi trpia podstatne viac ako novodobé paneláky, kde je zase suchý vzduch. A občas sa stane, že aj na proofke sa časom objaví kaz v dôsledku zníženej kvality strižku. Osobne si myslím, že ak je oxidácia rovnomerná, tak v budúcnosti sa môže vytvoriť v osobitú a zaujímavú patinu. Tá minci na hodnote len pridá. No trvá to minimálne 50 rokov. Treba sa kontaktovať so skúsenejším zberateľom z blízkeho okolia nech to posúdi. Ťažko tu niekto poradí len z písaného slova. Už kvalitnejšia fotka napovie viac.
Registrovaný uživatel
Mince jsou vždy koupené přímo u prodejce, nejčastěji Česká mincovna a osobně vyzvednuté. Asi bude problém v tom skladování, nevěnoval jsem tomu pozornost a hlavně mě nenapadlo, že se toto může stát. Přemístím, ale nemám v bytě moc možností. Něco jsem vyfotil, ale myslím, že pro ukázku bude stačit jedna mince. Např. u této mě zaráží, že v sérii vyšlo 5 mincí, já postupně koupil všechny a tři nejstarší (2012, 2013, 2014) už mají tento problém, dvě nejnovější zatím ne. Není to asi tak dobře vidět, ale mince je kolem dokola taková oranžová/rezavá.
A můžu se zeptat, kde se dozvím něco rozumného o té patině, o které píšete. Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Toto je akurát tak predražená haraburda ( 2000 kc )za ktorú nikdy nedostanete vložené peniaze späť. Ale keď to máte pre vlastné potešenie tak je to aj tak jedno
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
Na jednej stránke, kde sa stretávajú zberatelia s podobnou záľubou niekto radil plastové vrecúška s vákuovou pumpičkou a pre uloženie mini terárium s reguláciou vlhkosti.
Registrovaný uživatel
jano7B9 napsal
Toto je akurát tak predražená haraburda ( 2000 kc )za ktorú nikdy nedostanete vložené peniaze späť. Ale keď to máte pre vlastné potešenie tak je to aj tak jedno

Děkuji za očekávaný názor, ještě raději budu, když se budete vyjadřovat k tomu, na co jsem se ptal :?
Registrovaný uživatel
Já to prostě vždycky vymáchám v Aurexu a pak dám na co nejsušší místo (kde mám všechny mince). Zatím pohoda.
_______________
"Democracy.... is non-negotiable."
- Liberty Prime
Registrovaný uživatel
Vladosik, tu nižšie je rubrika Nápovědy a návody. Už tam je minimálne 10 tém, ktoré sa venujú skladovaniu aj čisteniu mincí. Treba si nájsť čas a prelúskať tieto témy. Oni sa nachádzajú vo viacerých sekciách. Bohužiaľ, pokiaľ sú proof mince skladované v nevyhovujúcom prostredí, ten proces oxidácie je už nezvratný. Jediná prevencia je uložiť proofky na suchom mieste alebo vo vákuovom vrecku. Aj tak po desiatich rokoch minimálne každá druhá začne naberať od okraja jemnú patinu. A patina je proces povrchovej oxidácie. Tak ako starneme my, tak predsa starne aj bežný materiál. Mám tiež niekoľko proof mincí už viac ako 10 rokov a ten jav je na nich patrný. Zmieril som sa s tým, že nebudú ako zrkadlo a žily mi to netrhá. Niekto ich zas vyberie a jemne prečistí. Sú všelijaké prípravky. Lenže tým pádom sa minca pomaly znehodnotí a časom to tak či tak vidno. Potom nemá zmysel vyhadzovať veľké peniaze za proofky. Samozrejme každý si môže so svojimi mincami robiť čo chce. Ja by som ich nechal tak a maximálne našiel suché miesto na uloženie. Ak by sa ozval tunajší moderátor ,,Oliver", ten by to objasnil fundovanejšie. Je chemik a v tejto problematike odborník. A za tie roky popísal túto otázku celkom obstojne. Lenže ako hovorím, tieto veci sa tu riešili počas rokov po celom fóre. Takže si treba nájsť čas a študovať príspevky odhora až dolu. Človek sa dozvie plno zaujímavých vecí aj z tejto oblasti.
Registrovaný uživatel
Já to zkrátím...
Jedná se o přirozený proces. Pokud tě kdokoliv z ČM ujišťoval, že ta mince zůstane na věky věkův ve stavu jak jsi ji koupil, můžeš si v ČOIce stěžovat na podání klamavých informací. To je asi tak všechno.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Mince jsou od okrajů oranžové

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1