najznamejsia zbierka cs. bankoviek
| Autor | Příspěvek |
|---|---|
|
#1 2. 9. 2010, 20:59
|
|
|
Moderátor
|
niesom zberatelom bankovaniek i ked ma fascinuju ich nadherne ocelorytiny chcem vediet kto mal alebo ma najvacsiu resp. i co sa tyka raritnych bankoviek pripadne i minci nieco ako pre cs. filateliu p. Pytlicek. Na Klimovi som cital ze ma tam nejaky aukcny katalog rozpredava sa nejaka zbierka chcem sa informovat
![]() |
|
#2 2. 9. 2010, 21:18
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Čo sa týka tohto fóra, tak trava vždy prekvapí niečim zaujímavým ... :-) A to nám ešte neukázal 5000/1919, 500/1919 UNC a legionára UNC ...
|
|
#3 3. 9. 2010, 18:27
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Aká otázka, taká i odpovedˇ
|
|
#4 3. 9. 2010, 18:56
|
|
|
Moderátor
|
pre cedula: nerozumiem ti, len chcem vediet ci i medzi zberatelmi bankoviek su i nejake kapacity
![]() |
|
#5 3. 9. 2010, 18:59
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Lis 2008
|
Pytlíček není žádná kapacita, jen se umí medialně ukazovat...
|
|
#6 3. 9. 2010, 19:11
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pytlíček kupoval většinu známek od mého dědy a po jeho smrti, vykoupil všechny známky od babky za hubičku.....to bylo ještě za "totáče"
« Poslední úpravu provedl(a) mischel13 v 3. 9. 2010, 19:14. » |
|
#7 3. 9. 2010, 19:13
|
|
Registrovaný uživatel
|
kapacita tady na fóru, je "trava", ten má doma i padětelskou dílnu ve sklepě!!!
![]() |
|
#8 3. 9. 2010, 19:36
|
|
|
Moderátor
|
suhlasi s tebou Dracku ale ci je niekto i medzi zberatelmi bankoviek a ten trava toho som tu videl ze dost ma vela prispevkov ci sa mi to zda! Dufam ze napise.
Vidis Dracku, Jaromir - zberatel Afghanistanu mi pisal ze zbieras skoro vsetko, utiahnes to financne? radsej napis co nezbieras ![]() |
|
#9 3. 9. 2010, 19:46
|
|
Moderátor
|
mé příjmy jsou omezené, takže toho sbírám málo(nebo pouze velmi úzkou oblast) a protože na přeplácení jiných sběratelů(těch více movitých) fakt peníze nemám, musím se to snažit dohnat skrze znalosti(a občas se poštěstí...)
![]() |
|
#10 3. 9. 2010, 20:11
|
|
|
Moderátor
|
jasne rozumiem ti...priznam sa ze ani ja toho na vela nemam ale za par rockov sa toho nazbiera to je samozrejmost.
|
|
#11 3. 9. 2010, 20:12
|
|
Registrovaný uživatel
![]() Registrován: Ún 2009
|
Zdravím všechny, :Nestačím se divit, kde jsem byl zařazem. Velmi mě to potěšilo, ale myslím, že to není tak horké. Je pravda, že se bankovkama / platnýma na našem území od roku 1914 / dost zabývám. Snažím se hledat různé zvláštnosti, bankovní vzory, zajímavé perforace a td. Nicméně si myslím, že má sbírka ani zdaleka neobsahuje všechny kousky a varianty. A pravděpodobně obsahovat nebude. I když to samozřejmě nezmenšuje znalosti a rozhled o bankovkách. Sem tam jsem nucen i něco prodat, takže i něco ubyde. Ale když bude chtít někdo sdělit nějaké pozatky, které jsem nabyl, rád předám, budu-li vědět.
|
|
#12 3. 9. 2010, 20:14
|
|
Registrovaný uživatel
|
A s tou padělatelskou dílnou. Mám ji teď mimo provoz, je u nás 3 x do roka voda, takže jsem nucen ji přestěhovat do vyšších pater a tak to bude chvíli trvat. A ještě na to bude vidět. |
|
#13 3. 9. 2010, 20:42
|
|
Moderátor
|
Jen se přiznej, Ty si vždy objednáš velkou vodu, aby jsi vypral špinavé peníze... ![]() |
|
#14 3. 9. 2010, 20:45
|
|
Registrovaný uživatel
|
Vyprané by už byly několikrát, ale kdo to má pořád sušit a žehlit. Furt dokola.
|
|
#15 3. 9. 2010, 21:14
|
|
|
Moderátor
|
ah trava sa ozval vdaka za info. neviem chcem poradit od skusenejsieho kolegu zberatela - ja zbieram znamky ale dlhsi cas okukujem i po bankovkach len obdobie CSR 1918-92, Slov. stat a Protektorat, chcem sa preto opytat, znamky zbieram len v kvalite **, cize i bankovky by som zbieral v dobrej kvalite, myslim, ze je to ako som to tu uz niekde cital - kvalita UNC, da sa to zozbierat v dobrej kvalite toto obdobie?
Potom mam este otazocku ci zbierat tie perforovane alebo neperforovane, specimeny, ale mne by postacila z kazdej bankovky po jednom kuse nie po seriach a variantach len v UNC kvalite - cize spickovej. Ak mam pravdu povedat tak tieto bakovky sa mi naozaj pacia uz len kvoli ich skvelemu prevedeniu ocelorytin!!! a katalog aky by ste odporucali? pokukoval som po Bajerovi, vraj je solidny ako som cital nazory na fore. ![]() |
|
#16 3. 9. 2010, 21:27
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tak z katalogu určitě mohu doporučit Bajera, dokonce teď je na trhu nejnovější vydání, na které jsme dlouho čekali. Samozejmě je třeba studoati starší a podobnou literaturu, v každé se něco najde. No a sesbírat období 1919- po dnešek ve stavu UNC , to je velmi drahý špás. A snad to ani nejde. Zvláště období do roku 1939 je to velký problém. Tam opravdu doporučil spíše perforované kousky. Neznám Vaše finanční možnosti, tak píšu tak normálně. Zase , kdyby jste chtěl tuto sbírku brát jako investici, tak bych doporučoval kousky neperforované.Ale cením si Vašeho názoru, že chcete sbírat v co nejlepší kvalitě. Je to dobrý, ale drahý počin. Velká většina nás/ včetně mě/ jsme začali sbírat tak, ať něco máme a nehleděli jsme na stav. A to se dalo ještě koupit rozumně. Dnes ,když jsou ceny několikatinásobné, tak se snažíme špatné stavy vyměnit za lepší. Nejen, že je to drahé, ale zároveň materiálu ve stavu UNC velmi rychle ubývá, hlavně u starších kousků.No a nakonec ještě takovou dobnou věc. Jsou kousky, které pravděpodobně nikdy mít nebudete, vzhledem k ceně a množství. Tam doporučuji úplně v klidu zakoupit kopie a tímto vyplnit místo v albu, jen tak pro ilustraci. Jinak přeji hodně úspěchu při kompletaci sbírky, myslím, že jednou zní budete mít radost.
|
|
#17 3. 9. 2010, 21:48
|
|
|
Moderátor
|
pre trava: velmi pekne dakujem, no financne moznosti ako by som to povedal pokial pracujem tak to utiahnem, ale na Slovensku ma ist zas plyn hore takze to bude zas hlbsie do penazenky
, inaksie pozeral som na Aukre bankovky tak dost je tam v zberatelskej kvalite UNC ceny zatial neboli az tak zavratne len z fotky to tazko vidno, tak samozrejme vsetko sa zozbierat neda len tie zakladne bankovky pre potesenie oka urcite nie ako investiciu! som zberatel a nie kseftar, ako by som to napisal len prilezitostne ked sa nieco pritrafi, ja som skor filatelista ako som uviedol a tak cs. bankovky len kvoli tomu ze su naozaj velmi pekne. Pripadne som este uvazoval ako to ulozit, pozeral som na albumy Leuchturm listy Vario ale v tom zmysle ale zas nieco aby to bolo vidno i z tej druhej strany. Bajera dostat tu na Slovensku, ja vzdy vravim a i budem vraviem ze este dobre ze mi Slovaci este mame tych Cechov. Ved na Slovensku vychadza akurat velke kulove. Ved urcite kazdy slovensky zberatel je odkazany len na cesku literaturu, a mam urcite pravdu!!!! ![]() |
|
#18 3. 9. 2010, 21:51
|
|
|
Moderátor
|
a este mam otazocku k tym kopiam, vydavaju sa ako faksimile? ako pri drahych znamkach? vies pytam sa pretoze nemam doma ziadnu bankovku a niekde treba zacat. pripadne kolko rokov zbieras?
|
|
#19 3. 9. 2010, 21:55
|
|
Registrovaný uživatel
|
U listů Varoi, je bankovka vidět i tz druhé strany, takže doporučuji. Katalog Bajer si můžete snadno objednat na elektris@elektris.cz. a ještě drobnou radu. Zkuste nejdříve sesbírat ty vzácnější kousky, u těch cena roste vcelku rychle, ty bankovky do 100-200 Kč, budou stát za rok dva možná o 50-100 Kč více, ale tisícové kousky zdráhnou o několik tisíc. Ty levné budou dostupné stále za rozumnou cenu.
|
|
#20 3. 9. 2010, 22:00
|
|
Registrovaný uživatel
|
No jestli si dobře pamatuji, tak sbírám cca 17 roků. Samozřejmě se vyskytují i faksmilie. no a ještě nějakou adresu na koupi přes internet. www.numfil.com , www.numismatika.com, www. numismatika-ostrava.cz,
|
|
#21 4. 9. 2010, 14:36
|
|
|
Moderátor
|
pre trava: dakujem ti za blizsie info, na ten email som pisal som zvedavy ci mi p. Holna odpise, prave listujem v knizke od J. Séma - papierove peniaze na území Československa, chcem sa spytat na blizsie informacie ohladne cs. bankovkach mi to staci? Ak budem mat katalog od Bajera co sa na neho tesim tak uvidim ci sa do zbierania vobec pustim.
![]() |
|
#22 4. 9. 2010, 15:05
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
k tomuto koňíčku okrem peniaze treba aj hentam šťastie
|
|
#23 4. 9. 2010, 15:23
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ono právě ten název koníček, je trochu toho štěstí. Vždyť člověk to sbírá právě proto, aby se měl ve volných chvílich do čeho zakoukat, sem tam koupit něco nového anebo pořídit chyběnku za velmi dobrou cenu. A to je právě to sběratelství. Ono / aspoň mě / by netěšilo koupit vše najenou/ kdyby byly prachy/.to by prostě nebylo ono. Je to běh na dlouhou trať. Někdy mají po nás co dosbírávat i naše děti. A o tom to je.
|
|
#24 4. 9. 2010, 15:30
|
|
Registrovaný uživatel
![]() Registrován: Dub 2010
|
Přesně tak. Já sbíral pohlednice jistého města a až už jsem měl téměř vše.../na burzách jsem už 3 roky nic nesehnal/, přestalo mě to bavit a celou sbírku sem prodal.
|
|
#25 4. 9. 2010, 15:42
|
|
Moderátor
|
Wogoo11 sme sice off topic, ale: Priznám sa, že ja by som to nedokázal urobiť, čo ty. Predať zbierku, len preto, lebo sa nepodarilo za posledných pár rokov niečo doplniť.
Ja napr. tiež zbieram pohladnice, a už asi vyšše roka na burzách, aukciach atď. nič také nenašiel čo by som nemal. Ale napriek tomu nepredávam zbierku. Mimo iného aj preto, lebo viem o cca. 5-6 kusoch, ktoré mi ešte chýba do zbierky. Videl som ich, viem kto ich má, len treba čas na to aby som ho mohol spracovať.... ![]() _______________ http://notafilia-smith.blogspot.com/ Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní. http://wartberg-szenc.blogspot.com/ Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc. |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky ·
RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1

, inaksie pozeral som na Aukre bankovky tak dost je tam v zberatelskej kvalite UNC ceny zatial neboli az tak zavratne len z fotky to tazko vidno, tak samozrejme vsetko sa zozbierat neda len tie zakladne bankovky pre potesenie oka urcite nie ako investiciu! som zberatel a nie kseftar, ako by som to napisal len prilezitostne ked sa nieco pritrafi, ja som skor filatelista ako som uviedol a tak cs. bankovky len kvoli tomu ze su naozaj velmi pekne. Pripadne som este uvazoval ako to ulozit, pozeral som na albumy Leuchturm listy Vario ale v tom zmysle ale zas nieco aby to bolo vidno i z tej druhej strany. Bajera dostat tu na Slovensku, ja vzdy vravim a i budem vraviem ze este dobre ze mi Slovaci este mame tych Cechov. Ved na Slovensku vychadza akurat velke kulove. Ved urcite kazdy slovensky zberatel je odkazany len na cesku literaturu, a mam urcite pravdu!!!!