Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Světová papírová platidla » Názor sběratelů bankovek...

Názor sběratelů bankovek...

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Moderátor
Patří vzácná bankovka do sbírky i ve velmi špatné zachovalosti???
Mám docela "dilema" zda zakoupit tuto bankovku když vím, že lepší asi těžko kdy seženu(nebo zaplatím). Věc se má tak, že v pěkné zachovalosti stojí tato bankovka(pokud by se ukázala na trhu) několik tisíc USD a tuto v mizerném stavu mohu získat "jen" za cca několik tisíc Kč. :|
V oběhu byl tento typ(v době vydání nejvyšší hodnota) jen velmi krátce, protože byl nahrazen novým vzorem stejného nominálu ještě tentýž rok.

VAŠE NÁZORY ?!? :?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Moderátor
Nejsem sberatel a odbornik pres bankovky, ale do sbirky bych si hodne vzacnou bankovku jako je tato urcite dal a to i ve spatnem stavu.
Ak niekto zbiera bankovky Vietnamu (?) a je to porovnateľne vzácna bankovka ako napr. naša 5000/1919, tak prečo nezaradtiť do zbierky aj v takomto stave.
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
Určite áno. Radšej horší originál, ako "kvalitnú kópiu". A v prípade vzácnych kusov ide aj o to, kto ju má, a kto nie. Bez ohľadu na stav.
smith: je to Kambodža, 50 Rielov, 1956, prvá emisia kamodžských rielov po vzniku meny v r. 1955, tuším...
Registrovaný uživatel
Draček - Zbieram len "naše" bankovky a neviem odhadnúť VZÁCNOSŤ (nemyslí tým cenu) tohto platidla. Ak by si vedel toto platidlo porovnať s niektorým z "našich" tak čo by si k nej prirovnal? 5000/1919, 500/1919, 500/1923, alebo niektorú inú? Zdôrazňujem, že mám na mysli porovnanie čo sa týka vzácnosti - nie ceny.
Ide aj o to, či má zberateľ už komplet a chýba len tento kus, alebo či toho chýba ešte viac (Štát a obdobie).
U vzácnych kusov by som nemal problém zaradiť do zbierky aj menej zachovalý kus.
Moderátor
šel bych do toho - sbírám taktikou: 1) nejdříve nasbírat varianty (v jakýchkoliv stavech - preference samozřejmě toho nejlepšího, ale když není nazbyt, jako v tomto případě...), 2) vylepšovat stavy
přijde mi mít půlku věcí v unc a opovrhovat horšími stavy, když nelze sehnat (ať už kvůli dostupnosti nebo kvůli tomu, že to člověk nezaplatí), že je ta sbírka pak permanentně neúplná
Registrovaný uživatel
Já si sice na rozdíl od acmeho raději chvilku počkám, protože moc nechci, aby se mi hromadily kusy téhož v různých stavech (nebo abych je pak musel prodávat), ale je-li to vzácný (vzácnější) kousek, který je v UNC v reálném čase nezaplatitelný, bral bych "co nejlepší aktuálně zaplatitelný stav". Takže - šel bych do toho, prázdné místo v albu není dobrá věc.
Moderátor
Bankovka je dost vzácná, za posledních cca 2-3 letech jsem ji viděl nabízet jen cca 5x v podobně špatných stavech za cca 150-300 USD a jednou tak ve stavu 1 za 2200 USD(prodala se).
V Pickovi(Pick 3A) na první pohled záznam tolik nemá a je značně podceněná. Platila asi jen krátce v roce 1956(7) kdy byla vydána, ale stejný nominál byl nahrazen novou bankovkou(Pick 7) vydanou ve stejném roce!!!(jak dlouho platily obě současně/pokud vůbec/ nevím)
Výskytem na trhu(neříkám cenou) je srovnatelná cca s 500/1923 nebo neperforovanou 2000/1945, je to prakticky nejvzácnější bankovka samostatné Kambodže po roce 1955.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Tak v tom případě bych neváhal!
Registrovaný uživatel
Jak už někdo tady napsal, lepší bankovku v horším stavu, než kvalitní kopii! Šel bych také do toho!
Moderátor
Já také neopovrhuji oběhovou zachovalostí(pokud je lepší nesehnatelná či z rozpočtu nezaplatitelná), ale zde se mi zdála bankoka už hodně poškozená, zejména mi tam vadily ty hnědé skvrnky ve střední části bankovky. Proto ten můj dotaz, díky za reakce.
Registrovaný uživatel
Som síce mladý zberateľ, venujem sa tomuto koníčku iba pár rokov, ale za tú dobu som pochopil, že nemôžem mať všetko v stave UNC, tak, ako som sa rozhodol pri začatkoch zbierania. Niektoré veci sú prakticky nezohnateľné a aj nepredajné. Na sberatel 2009 v Prahe mi jeden pán povedal, že ,,Nájdi hlupáka, ktorý by predával a ešte väčšieho, ktorý by kupoval". Bavili sme sa o 5000/1919 a podobných bankovkách. Takže od tej doby sem tam kúpim aj horší stav, lebo v stave UNC je v ponuke možno raz za rok a aj to kúpi priateľ na telefóne.... Takže by som do toho išiel.
Registrovaný uživatel
Souhlasím s Micikem. Samozřejmě, že vzácnější bankovka v UNC je vždy žádanější a rovněž více získáva na hodnotě. Jenže právě toto některé z nás omezuje v jejich koupi. Myslím, že se nemusíme stydět za to , že máme nějaké kousky v kvalitě 1-2, samozřejmě by to neměly být novější bankovky. No a když narazíme na lepší za slušný peníz, tak ji s radostí vyměníme a tak pořád dokola.
Registrovaný uživatel
Já také sbírám Kambodžu, doporučuji zásadně nechat, posílám málý výpis cen z aukcí

Moderátor
Nechat jako nekupuvat nebo naopak koupit? Nějak se neorientuji v odpovědi...
(cena včetně poštovného je cca 100USD)
Jinak díky za tabulku.
Registrovaný uživatel
Já myslel že ji máš, tak bych doporučoval koupit, na ebay je podobná za $ 300,00, tak za $100,00 dobrá cena posílám obrázek z ebaye pro porovnání

Moderátor
Jo díky, o tomto kuse v aukci za nesmyslných 300 USD vím, když také sbíráš tu Kambodžu, nemáš náhodou navíc lepší podpisy(starší varianty) u vydání Pick 4-12 ??? (i oběhové...)
Registrovaný uživatel
Tak to tě zklamu, na podpisy to nesbírám, mám vždy jednu od každého, to mě stačí, ještě na podpisy sbírat to bych se asi zbláznil, při rozsahu mé sbírky.
Registrovaný uživatel
jednoznacne dat do sbirky i horsi stav, pokud je UNC nedostupny nebo prilis drahy ...
Moderátor
Jako investor ne ale jako sběratel určitě ano. ;)
Proc ne i jako investor, evidentne to je hodne vzacna bankovka, ktera ma urcitou pomerne velkou hodnotu, ktera se pravdepodobne nebude snizovat (spis naopak) i v takovem stavu. Ale bankovkam nerozumim, takze se mozna pletu.
Misak33 napsal
... Ale bankovkam nerozumim, takze se mozna pletu.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Já jim nerozumím možná ještě víc než Ty ale to mi nebrání
v poskytování rad.
;)
Ja si myslím, že zbieranie bankoviek nie je o tom mať len UNC stav.Mám v zbierke kúsky aj v horšom stave ako táto bankovka, len viem že ich asi už v inom stave nezoženiem.Mám ich však v samostatnom albume, aby mi ,, nekazili" tie v UNC stave.Ale inak som jednoznačne za.ahojte
Registrovaný uživatel
Dobrá zbierka je tá z ktorej má zberateľ radosť. O to predsa ide.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Sběratel.com » Světová papírová platidla » Názor sběratelů bankovek...

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1