| Autor |
Příspěvek |
|
|
|
|
Moderátor
|
Patří vzácná bankovka do sbírky i ve velmi špatné zachovalosti??? Mám docela "dilema" zda zakoupit tuto bankovku když vím, že lepší asi těžko kdy seženu(nebo zaplatím). Věc se má tak, že v pěkné zachovalosti stojí tato bankovka(pokud by se ukázala na trhu) několik tisíc USD a tuto v mizerném stavu mohu získat "jen" za cca několik tisíc Kč. V oběhu byl tento typ(v době vydání nejvyšší hodnota) jen velmi krátce, protože byl nahrazen novým vzorem stejného nominálu ještě tentýž rok. VAŠE NÁZORY ?!? Obrázky:  
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Nejsem sberatel a odbornik pres bankovky, ale do sbirky bych si hodne vzacnou bankovku jako je tato urcite dal a to i ve spatnem stavu.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Ak niekto zbiera bankovky Vietnamu (?) a je to porovnateľne vzácna bankovka ako napr. naša 5000/1919, tak prečo nezaradtiť do zbierky aj v takomto stave.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Určite áno. Radšej horší originál, ako "kvalitnú kópiu". A v prípade vzácnych kusov ide aj o to, kto ju má, a kto nie. Bez ohľadu na stav. smith: je to Kambodža, 50 Rielov, 1956, prvá emisia kamodžských rielov po vzniku meny v r. 1955, tuším...
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Draček - Zbieram len "naše" bankovky a neviem odhadnúť VZÁCNOSŤ (nemyslí tým cenu) tohto platidla. Ak by si vedel toto platidlo porovnať s niektorým z "našich" tak čo by si k nej prirovnal? 5000/1919, 500/1919, 500/1923, alebo niektorú inú? Zdôrazňujem, že mám na mysli porovnanie čo sa týka vzácnosti - nie ceny. Ide aj o to, či má zberateľ už komplet a chýba len tento kus, alebo či toho chýba ešte viac (Štát a obdobie). U vzácnych kusov by som nemal problém zaradiť do zbierky aj menej zachovalý kus.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
šel bych do toho - sbírám taktikou: 1) nejdříve nasbírat varianty (v jakýchkoliv stavech - preference samozřejmě toho nejlepšího, ale když není nazbyt, jako v tomto případě...), 2) vylepšovat stavy přijde mi mít půlku věcí v unc a opovrhovat horšími stavy, když nelze sehnat (ať už kvůli dostupnosti nebo kvůli tomu, že to člověk nezaplatí), že je ta sbírka pak permanentně neúplná
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Já si sice na rozdíl od acmeho raději chvilku počkám, protože moc nechci, aby se mi hromadily kusy téhož v různých stavech (nebo abych je pak musel prodávat), ale je-li to vzácný (vzácnější) kousek, který je v UNC v reálném čase nezaplatitelný, bral bych "co nejlepší aktuálně zaplatitelný stav". Takže - šel bych do toho, prázdné místo v albu není dobrá věc.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Bankovka je dost vzácná, za posledních cca 2-3 letech jsem ji viděl nabízet jen cca 5x v podobně špatných stavech za cca 150-300 USD a jednou tak ve stavu 1 za 2200 USD(prodala se). V Pickovi(Pick 3A) na první pohled záznam tolik nemá a je značně podceněná. Platila asi jen krátce v roce 1956(7) kdy byla vydána, ale stejný nominál byl nahrazen novou bankovkou(Pick 7) vydanou ve stejném roce!!!(jak dlouho platily obě současně/pokud vůbec/ nevím) Výskytem na trhu(neříkám cenou) je srovnatelná cca s 500/1923 nebo neperforovanou 2000/1945, je to prakticky nejvzácnější bankovka samostatné Kambodže po roce 1955. Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tak v tom případě bych neváhal!
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Jak už někdo tady napsal, lepší bankovku v horším stavu, než kvalitní kopii! Šel bych také do toho!
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Já také neopovrhuji oběhovou zachovalostí(pokud je lepší nesehnatelná či z rozpočtu nezaplatitelná), ale zde se mi zdála bankoka už hodně poškozená, zejména mi tam vadily ty hnědé skvrnky ve střední části bankovky. Proto ten můj dotaz, díky za reakce.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Som síce mladý zberateľ, venujem sa tomuto koníčku iba pár rokov, ale za tú dobu som pochopil, že nemôžem mať všetko v stave UNC, tak, ako som sa rozhodol pri začatkoch zbierania. Niektoré veci sú prakticky nezohnateľné a aj nepredajné. Na sberatel 2009 v Prahe mi jeden pán povedal, že ,,Nájdi hlupáka, ktorý by predával a ešte väčšieho, ktorý by kupoval". Bavili sme sa o 5000/1919 a podobných bankovkách. Takže od tej doby sem tam kúpim aj horší stav, lebo v stave UNC je v ponuke možno raz za rok a aj to kúpi priateľ na telefóne.... Takže by som do toho išiel.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Souhlasím s Micikem. Samozřejmě, že vzácnější bankovka v UNC je vždy žádanější a rovněž více získáva na hodnotě. Jenže právě toto některé z nás omezuje v jejich koupi. Myslím, že se nemusíme stydět za to , že máme nějaké kousky v kvalitě 1-2, samozřejmě by to neměly být novější bankovky. No a když narazíme na lepší za slušný peníz, tak ji s radostí vyměníme a tak pořád dokola.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Já také sbírám Kambodžu, doporučuji zásadně nechat, posílám málý výpis cen z aukcí 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Nechat jako nekupuvat nebo naopak koupit? Nějak se neorientuji v odpovědi... (cena včetně poštovného je cca 100USD) Jinak díky za tabulku.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Já myslel že ji máš, tak bych doporučoval koupit, na ebay je podobná za $ 300,00, tak za $100,00 dobrá cena posílám obrázek z ebaye pro porovnání 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Jo díky, o tomto kuse v aukci za nesmyslných 300 USD vím, když také sbíráš tu Kambodžu, nemáš náhodou navíc lepší podpisy(starší varianty) u vydání Pick 4-12 ??? (i oběhové...)
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tak to tě zklamu, na podpisy to nesbírám, mám vždy jednu od každého, to mě stačí, ještě na podpisy sbírat to bych se asi zbláznil, při rozsahu mé sbírky.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
jednoznacne dat do sbirky i horsi stav, pokud je UNC nedostupny nebo prilis drahy ...
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Jako investor ne ale jako sběratel určitě ano. 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Proc ne i jako investor, evidentne to je hodne vzacna bankovka, ktera ma urcitou pomerne velkou hodnotu, ktera se pravdepodobne nebude snizovat (spis naopak) i v takovem stavu. Ale bankovkam nerozumim, takze se mozna pletu.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Misak33 napsal ... Ale bankovkam nerozumim, takze se mozna pletu. Já jim nerozumím možná ještě víc než Ty ale to mi nebrání v poskytování rad. 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ja si myslím, že zbieranie bankoviek nie je o tom mať len UNC stav.Mám v zbierke kúsky aj v horšom stave ako táto bankovka, len viem že ich asi už v inom stave nezoženiem.Mám ich však v samostatnom albume, aby mi ,, nekazili" tie v UNC stave.Ale inak som jednoznačne za.ahojte
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Dobrá zbierka je tá z ktorej má zberateľ radosť. O to predsa ide.
|