Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o mincích » NGC, PCGS

Vykupminci.cz
Numisargo

NGC, PCGS

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zaujímal by ma váš názor na mince certifikované organizáciami ako PCGS (Professional Coin Grading Service) a NGS (Numismatic Guaranty Corporation). Je to dostatočná záruka pravosti mincí?
A čo ten nepraktický plastový obal? Minca by zrejme mala zostať "zapečatená" v ňom, ale mne sa to zdá dosť nepraktické z pohľadu skladovania, resp. zaradenia medzi ostatné mince v zbierke (plato, album).
Registrovaný uživatel
ja osobne ich neuznávam, a keď o mincu mám záujem, tak bez obalu. Už pár som ich rozobral.
Registrovaný uživatel
Ja myslim, ze je to primarne urcene pro lidi, co vubec nemaji sajnu, co ze to kupuji a mohou se jakstaks spolehnout (pokud je obal a certifikce prava a neposkozena), ze je to originalni mince. Pro sberatele je to na nic. Nicmene videl jsem sberatele treba z USA, kteri maji spousta minci prave od techto organizaci v kapslich a vedle toho mince ulozene normalne. Vzhledem k mentalite amiku bych si typnul, ze to tam nehcavaji i kvuli tomu, ze mince ma pak vetsi cenu (v praxi to znamena, ze je schopen si to koupit nouma, co o tom nic nevi, ale veri certifikaci).
Registrovaný uživatel
Přesně jak píše Tovy, pro přiblblé Američany je to ideální.
Tyto tzv. “slabs” Ti stoprocentně zaručují jen jedno, zaplatíš za minci víc.
Je pravda že určené jsou většinou správně, zvlášť pak po stránce zachovalosti ale vzhledem k tomu že Číňané už tyto slabs velice dobře padělají, věřit se tomu také nedá.
Nedávno jsem četl o zajímavém případu, někomu se podařilo vyndat ze slabu vzácnou minci a nahradit jí padělkem. Přišlo se na to tak, že s padělkem vložil dovnitř omylem i svůj vlas.
Ten pochopitelně u původní mince nebyl.
Já osobně tento způsob uložení mincí přímo nesnáším, je to jak dívat se na hezkou ženskou pouze přes skleněné dveře. ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
V jednej aktuálnej sálovej aukcii sa ide predávať bežný toliar so stopami po závese v slabe NGS. V tomto prípade mi úplne uniká zmysel tejto certifikácie. Veď kto by falšoval poškodenú mincu... :D
Registrovaný uživatel
Prvotní a základní smysl těchto slabs je prodávat sběratelům něco co nepotřebují a slušně na to vydělávat :D ;)
Registrovaný uživatel
taky neuznavam, hlavne nechapu tech asi 40 stupnu zachovalosti, ale pokud je mince pekna a za dobrou cenu nemam s tim problem :)
Registrovaný uživatel
jara22 napsal
taky neuznavam, hlavne nechapu tech asi 40 stupnu zachovalosti, ale pokud je mince pekna a za dobrou cenu nemam s tim problem :)

Těch stupňů je 70 a připadá mi to také trochu přehnané.
Na druhou stranu český systém mi přijde trochu moc jednoduchý. :roll:
Registrovaný uživatel
Vyplatí se to dle mne dělat jen u míncí mladších cca 150 let(nebo 200), pokud jsou ve stavu 0/0 (RL) nebo u raritních mincí i stav kolem 1/1 a to ze dvou důvodů:
1/ správné označení(většinou) zachovalosti u mincí kolem stavu RL, podívejte se co vše jsou prodávájící na burzách či aukcích označit jako ražební lesk (o aukru ani nemluvě)
2/ dobrá ochrana mince v této zachovalosti proti dalšímu poškození vlastníkem (manipulací či nevhodným uložením)
U starších mincí něž uvádím to pokládám za zvěrstvo minci takto uzavírat.
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Dracek napsal
... dobrá ochrana mince v této zachovalosti proti dalšímu poškození vlastníkem...

:D To jo, hlavně proti “čističům mincí” :evil:
Moderátor
A jeje, zase budu po ranu velmi negativni.. :mrgreen:

Pokud jde o NGC a PGCS, musime si uvedomit, ze jde o soukrome firmy a ze se na tomhle dobre vydelava. NGC ma lepsi pozici v tom, ze maji propojeni s Americkou numismatickou asociaci jako oficialni organizace pro urcovani minci. Stejne jako PGCS ale nadhodnocuji stav minci a vyskytly se mnohe pripady, kdy uznaly za prave padelky. PGCS prohrala nekolik soudnich sporu a urcitou dobu na zaklade verdiktu soudu dokonce museli uvadet pravdivou informaci, ze jejich sluzby jsou sluzbami komercni firmy, bez zaruky, neoverovane numismatickymi autoritami apod. Na ziscich se to asi moc neprojevilo, za poslednich 25 let vydelali pres miliardu dolaru.
Zavirat cokoli jineho nez moderni mince v razebnim stavu je opravdu numismaticky zlocin. Polemizoval bych s bodem c. 1, ktery uvedl Dracek. Velmi casto se stava, ze hodnocenim MS 60+ jsou oznacovany mince, ktere ve skutecnosti nejsou ani EF (zvlaste u starsich minci). Nahrava tomu nesmyslnost a krajni neprakticnost Sheldonovy stupnice, kde pri vyssich hodnotach neni v moznostech lidskeho oka rozpoznat rozdil jednoho stupne. Tomu pak take odpovidaji hodnoty minci v ruznych katalozich, kdy meci MS 60 a MS 68 je rozdil ceny treba trojnasobny (pripomenme si, ze puvodne byla stupnice zaroven cenou jedne mince v dolarech!), zatimco teoreticky by mezi mincemi mel byt jen nepatrny rozdil. Trh situaci tlaci k tomu, ze jako MS nebo i AU jsou oznacovany i mince, ktere tomu naprosto neodpovidaji a tak ve finale dochazi ke stejne situaci jako je prehnane cpani RL tam, kde to nema co delat, na nasich aukcich, s tim rozdilem ze je to vice oficialni, pokud je to posveceno NGC. :evil:
Ad padelani slabu, pokud je to kompletni padelek, da se to zjistit zadanim registracniho cisla. Bohuzel nekteri "sberatele" na eBayi se takovou drobnosti nezatezuji. Da se take vymenit mince v slabu, pokud jde o moderni minci nebo velice presnou repliku, je to v podstate nezjistitelne.
Abych to ukoncil, osobne povazuji uzavreni mince do slabu a ohodnoceni jejiho stavu NGC nebo PGCS drahy nesmysl (ceny jsou od cca 30 dolaru), ktery ma smysl spise pro spekulanta, ktery pak muze prodat minci za vyssi hodnotu, nez realne ma.
Moderátor
turtle: hezke, takze dodal i dukazy ke svemu usvedceni.. bohuzel Cina nikdy sve obcany nevydava :)
Jinak ohledne tech cisticu.. pokud je mince prasacky cistena, tak to PGCS neuvede a vetsinou ani nezahrne tuto skutecnost do ohodnoceni.. takze asi tak.
Moderátor
turtleoverhead napsal
Prvotní a základní smysl těchto slabs je prodávat sběratelům něco co nepotřebují a slušně na to vydělávat :D ;)

To je vůbec princip fungování neviditelné ruky trhu ... :roll:
Registrovaný uživatel
tak zjišťuji, že otevřít slabs NGC bez (na první pohled patrného) poškození, je celkem snadné... kdybych se snažil a nebral na to první šroubovák, co mi přišel pod ruku, nemuselo by to být ani poznat :mrgreen:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Príklad odbornej americkej certifikácie spoločnosťou NGC...
Obrázek vložený uživatelem
Neskôr sa tento toliar v slabe na aukcii HA predával ako ročník 1665 - ďalší odborníci z Wall Street... Len ja sa divím, že Leopold je zamaskovaný ako Ferdinand III. :)
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Pokec o mincích » NGC, PCGS

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1