Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Nový perforační strojek na bankovkách od roku 1960 ?

Nový perforační strojek na bankovkách od roku 1960 ?

Moderátoři: acme2000, Šenfi.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dnes jsem při prohlížení a porovnávaní bankovky 5000 Kč 1993 došel k velmi zajímavému poznatku. Bankovky s pravidelnou perforací SPECIMEN byly perforovány do roku 1958 / 25 Kčs/ od roku 1960 se začlo pravděpodobně perforovat novým perforačním strojkem. Proto chci touto diskusí zjistit, zda je tato má doměnka správná. Vím, že není mnoho porovnavácího materiálu, ale věřím, že se nějaké kousky bankovek s perforací SPECIMEN po roce 1960 mezi Váma najdou/ nemyslím perforaci NBS /
Registrovaný uživatel
na CNB je zverejnen tahle specimen perforace.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Myslel jsem tuhle perforaci

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Perforace SPECIMEN zobrazena na webu ČNB je pouze ilustrační a NEODPOVÍDA skutečně používané perforaci.
Registrovaný uživatel
To není z webu ČNB , ale z mé sbírky, proto se tady už déle pídim po tom, kdy začaly být používány tyto nové vzory písmen SPECIMEN.
Registrovaný uživatel
-

Obrázky:

Registrovaný uživatel
to trava: Na vaši otázku bude těžká odpověď. Dvě perforačky SPECIMEN v dané době používala SBČS v Praze, třetí SBČS v Bratislavě a čtvrtou příležitostně STC. Tu slovenskou perforačku pominu, protože se dá dobře rozeznat díky tenčím jehlám.

Před časem jsem dal na tento web ke stažení brožurku STC 50 let STC, kde na dvou stranách je dobře vidět používaná perforace. Protože brožurka vyšla v roce 1978, tak je zřejmé, že v té době (ale i dříve) už byla používána perforace shodná s tou, kterou zde uvádí nupszi. Viz přiložené upravené výřezy obrázků z této brožury.

Přesnější zařazení perforačky do provozu bude obtížné, protože banka podle potřeby mohla v pozdější době perforovat i dříve vydané emise ze svých zásob. Těžko pak určit, kdy přesně byla dána nová perforačka do provozu. Kdybych bral pouze ohled na bankovku a sérii, tak nejstaší perforaci jsem viděl na 10/1960 série H05 z roku 1960-61.

Ovšem pozor! Poslední dobou se objevuje další perforace, která byla s největší pravděpodobností vyrobena soukromě. Nedávno mi byla nabízena série z tzv. kubánské krize s kolky a svislou perforací přes kupon. Ta perforace byla divná a odpovídala rozmístěním jehel obrázku z webu ČNB, který sem vložil ibokel. Ještě jednou zdůrazňuji, že perforace SPECIMEN, která je na webu ČNB na čistém papíru, je pouze ilustrační a neodpovídá skutečně používané perforaci. Na tom obrázku je úmyslně jinačí, aby ji někdo nepoužil jako vzor k výrobě vlastní soukromé perforačky a tím pomohl odlehčit kapsám důvěřivých sběratelů. A tak se zřejmě i stalo díky neznalosti padělatele. Dotyčný výrobce si asi neuvědomuje, že nejen padělání, ale i pozměňování bankovek (což soukromé perforování je) je trestné.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
ta "kubanska krize" s tim SPECIMEN pres kolek je jasne dodelavana rarita ... nastesti jsem nevidel, ze by to za ty prachy (2-3 tisice nebo kolik to bylo nabizeno) nekdo koupil.
Jinak ZetPe to pekne shrnul ...
Registrovaný uživatel
Pěkné porovnávací obrázky, díky. Teď si jsem jist , že mám originál Perforaci , takže bankovní vzor , jak vyšitý. Ale jak jsem psal, všechny tyto příklady jsou od roku 1960, tady asi byla dána k používání nová perforačka.
Registrovaný uživatel
Ještě bych chtěl pogratulovat ZETPEMU za krásné sbírkové věci, jestli jsou ze sbírky. Paráda !
Registrovaný uživatel
trava napsal
Ještě bych chtěl pogratulovat ZETPEMU za krásné sbírkové věci, jestli jsou ze sbírky. Paráda !

trava - tie obrázky sú z tej brožurky - veď ZetPe to aj vo svojom príspevku píše. A pokiaľ si dobre pamätám tak ZetPe nepatrí k nadšencom deravých bankoviek.
Registrovaný uživatel
tá perforácia je úradny -myslýn nerobeno súkromne?

Obrázky:

Registrovaný uživatel
to Bret: Přesně tak. "Děravé" bankovky není pro mne to pravé ořechové. Jsou ale výjimky, protože neperforovanou 5000/1919 asi neseženu.
Registrovaný uživatel
ZetPe napsal
to Bret: Přesně tak. "Děravé" bankovky není pro mne to pravé ořechové. Jsou ale výjimky, protože neperforovanou 5000/1919 asi neseženu.

Ja se obavam, ze 5000/1919 nesezenu ani perforovanou :?
Registrovaný uživatel
Tebe by měla zajímat jen ta děrovaná! ;)
Registrovaný uživatel
Ja osobne mám v zbierke tiež pár perforovaných bankoviek, ale je to len z finančných dôvodov (keď je perforovaný kus niekoľkonśobne lacnejší ako neperforovaný 5000/1920, 1000/1944, 2000/1945 a podobne). Záľubu v zbieraní perforácii nemám. Ak niekto má záľubu v zbieraní perforácii a robia mu radosť tak proti tomu nič nemám a rešpektujem to. Bolo by zaujímavé vedieť kto má aký vzťah k perforáciam a dôvody prečo ich zbiera, či je to záľuba, finančné dôvody (ako náhrada za neperforovaný kus), alebo iné dôvody.
PS: Numpszi - ak by si niekedy nevedel čo z voľným časom mohol by si na Tvojej stránke spraviť nejakú anketu na túto tému s možnosťami napríklad:
a. Finančné dôvody (keď si nemôžem dovoliť neperforovaný kus)
b. Záľuba v zbieraní perforácii (robí mi to radosť a napĺňa ma to)
c. Investičná záležitosť (verím v nárast ich ceny do budúcna)
d. Iné dôvody
Bolo by zaujímavé vedieť ako sa k téme perforácii stavajú iný zberatelia.
Registrovaný uživatel
Inak úplne samostatnou témou pre mňa sú perforácie na kolkovaných bankovkách SŠ a poukážok 1944/1945. V tomto prípade upredňostňujem perforáciu a to konkrétne perf. cez kolok. Mám v tomto prípade určitý pocit istoty z "originality" kolkovania. Nemalo by sa v tom prípade stať, že kolok bol dodatočne nalepený, alobo nehrozí paranoja z falošných kolkov :-) A uspokojuje ma pocit, že veď neperforovaný (a nekolkovaný) kus mám v zbierke SŠ, alebo poukážok 1944/1945.
Ďaľšou samostatnou témou sú pretlače na bankovkách SŠ. Tam tak isto nemám problém keď mám (budem mať) v zbierke perforovaný kus, lebo neperforovaný mám (budem mat v UNC) v zbierke pred rokom 1939 ...
Registrovaný uživatel
Brett napsal
PS: Numpszi - ak by si niekedy nevedel čo z voľným časom mohol by si na Tvojej stránke spraviť nejakú anketu na túto tému s možnosťami napríklad:
d. Iné dôvody

http://banknot.es/catalog/poll/vote.php
Registrovaný uživatel
numpszi napsal
Brett napsal
d. Iné dôvody

http://banknot.es/catalog/poll/vote.php

dobrá anketa, ale chybí mi tam " e . nesbírám perforované bankovky " ;)

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Nový perforační strojek na bankovkách od roku 1960 ?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1