Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » Nožík Sandvik

Vykupminci.cz
Numisargo

Nožík Sandvik

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Prosím o radu co je tohle za nožík a cenu prosíím.
Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Běžná čs. produkce. Na blešácích cena 50 - 100 Kč.
Registrovaný uživatel
děkuji
Registrovaný uživatel
Profa napsal
Běžná čs. produkce. Na blešácích cena 50 - 100 Kč.

Bežný je Sandrik. Toto bude iný level. :P
-s-
Registrovaný uživatel
Existuje aj Sandvik ale to sú čepele (oceľ,) ako tak pozerám. Nevedel som.

...Čepeľ zo švédskej nerezovej ocele Sandvik 14C28N...
-s-
Registrovaný uživatel
Nůž je značený Sandrik a byl vyroben přibližně v letech 1950 - 1955 v Mikulášovicích. Pokud jsou střenky z umělé perleti nepoškozené, a není prasklá pružina, je přibližná cena nože kolem 150 - 200 Kč.
Ovšem pouze za podmínky, že majitel nevezme smirkový papír a nebude ho chtít vylepšit, jak to dnes dělá spousta kazisvětů.
Adalbert
Registrovaný uživatel
Adalberte, a co když někdo odborně vše vyleští bez jakýchkoliv stop - to bude rovněž zmařené? Pak by to asi šlo těžko rozpoznat, zda nový nůž byl uložen v optimálních podmínkách a nezkorodoval. Ptám se z důvodu, zda sběratelé obecně vyžadují u staré věci i stopy stáří, v tomto případě oxidaci. -- Jelikož jsem ze staré školy a složení oceli jsem znal - a nazpaměť dle ČSN, tak mi Sandvik 14C28N nic neříká. Stani, Google pak říká, že jde o nejnovější ocel, tak tady asi tady není použita.
Registrovaný uživatel
stepe napsal
Stani, Google pak říká, že jde o nejnovější ocel, tak tady asi tady není použita.

Ja viem, len som si nebol istý, či sa grna "preklepol," alebo v názve vedome použil Sandvik.
-s-
Registrovaný uživatel
Milý Stepe,
žádný odborník na světě nikdy nevyleští starý a dost používaný nůž, tak aby to nebylo možné nepoznat. Samozřejmě znám několik nožířů, kteří starý nůž dokáží zrestaurovat do podoby přijatelné pro sběratele, ale to jsou opravdu odborníci, kteří se svému oboru věnují docela dlouho.
Bohužel spousta kazisvětů zejména na aukru vezme před prodejem starý nůž na brusku a následně ho dorazí smirkovým papírem. Potom dostanou polovinu toho co mohli dostat, kdyby si nehráli na restaurátory.
Nůž na fotografii lze samozřejmě vyčistit, ale to si každý sběratel nejraději udělá sám. Bohužel mnozí prodejci -kýčaři starou čepel vyblýskají jako psí kulky a ještě si myslí jak tomu pomohli.
Adalbert
Registrovaný uživatel
Milý Adalberte, děkuji za vysvětlení a ptal jsem se mj. i z důvodu, že jsem kdysi byl i brusičem a ostřičem nástrojů a k tomu příslušelo i různé leštění filcákem se smirkem nebo pastou. Nůž by byl pak ve stavu nového.
Registrovaný uživatel
Milý Stepe,
Omlouvám se, že opět oponuji. Tento konkrétní nůž by ve stavu nového určitě nebyl. Čepele tohoto nože jsou z levné uhlíkové oceli. Byla poměrně měkká, ostří se rychle tupilo, ale zase se čepel velmi snadno ostřila. Nevýhodou uhlíkovky je snadná oxidace, prostě i při běžném používání koroduje, bohužel ne stejnoměrně. To znamená, že by jste musel při broušení a leštění trochu materiálu z čepele ubrat, dále by jste ho při finálním leštění docela znečistil zelenou pastou, a ta se z nože se docela špatně sundává dolů. Na čepeli by nějaký materiál chyběl a bylo by to poznat. A čepel nože by po krátkém čase vlivem vzdušné vlhkosti zase rychle zkorodovala a vypadala by ještě hůře než teď. Starý používaný nůž nese drobné šrámy a patří k němu zašlé čepele, protože to vypadá přirozeně. Starý používaný nůž se zmenšenou a ztenčenou čepelí a ještě k tomu neodborně nabroušený ztrácí výrazně svou sběratelskou hodnotu.
Většina těch současných mistrů brusičů se snaží nabrousit starý nůž, aby byl co nejostřejší a na ostří udělají ostrý úhel, který ostří původního nože nikdy nemělo.
Prostě svým zásahem starý nůž zničí. Viděl jsem už spoustu nožů, které jim prošly rukama a některé skutečně vypadají jako nové.
Problém je v tom, že sběratelé starých nožů nechtějí, aby starý nůž vypadal jako nový.
Já když budu chtít nový nůž koupím si ho, nebo si ho nechám vyrobit.
Prostě mě, a nejen mě, mrzí, že neznalí lidé stále ničí a poškozují staré nože a ještě se přitom připravují i o docela velké peníze.
Adalbert

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » Nožík Sandvik

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1