Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nápovědy a návody » Oprava rozlomené mince

Oprava rozlomené mince

Moderátoři: Dracek, jano7B9, Michaela.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Mám denárovou minci rozlomenou na 3 kusy a potřeboval bych ji dát dohromady. Poradí mi někdo kontakt na nějakého restaurátora nebo zlatníka, který v tom má bohaté zkušenosti a ví jak takovouto minci dát zase dokupy? V ideálním případě bych rád viděl fotky i nějaké předchozí práce, neboť mi na té minci záleží a nerad bych ji nechal zprasit.
Registrovaný uživatel
No nevím jestli by nějaký restaurátor dokázal opravit minci, aniž by pak bylo možné poznat zlomy.
Možná by nejjednodušší řešení bylo poskládat minci a zalisovat do obalu na míru.
Registrovaný uživatel
To denar: důležité je, jestli není i prohnutá - pak s tím asi nepůjde dělat nic. Ale jinak na denár bych spíš doporučil šikovného modeláře - jediná možnost je totiž lepidlo, protože při nahřátí by to s tak tenkou a křehkou mincí nemuselo dobře dopadnout.
Registrovaný uživatel
Resp. s tím prohnutím - možná by šla slepit i ta, ale otázkou je, jak jednotlivé části lícují a jak by pak držely pohromadě - chtělo by to vidět. Lepení ale tak jako tak považuji za jedinou možnost.
Registrovaný uživatel
To vassilij: Já osobně viděl už pár mincí takto slepených a nevypadalo to nic moc. Vypadalo to jak slepené pryskyřicí. Ale je možné, že majitel to jednoduše odbil.
Registrovaný uživatel
To LukeH2O: proto píšu, že bych to svěřil modeláři - lepidlo je potřeba nanést jen na hranu a v takovém množství, aby po spojení částí nepřeteklo do plochy mince. Mince šíleně "nabastlené" jsem už viděl taky, jen nevím, bylo-li to vinou nedostatečně šikovného autora nebo tím, že by mnou uváděné malé množství lepidla nedokázalo spolehlivě udržet minci pohromadě.
Registrovaný uživatel
díky za diskuzi k uvedenému tématu. Jen doplňuju, že mince je opravdu navíc prohnutá a proto to chci svěřit odborníkovi. Lepení mince se mi zdá taky jako dobrý nápad, nevím, ale nakolik to bude pevné a na jak dlouho takové lepidlo vydrží. Raději bych opravu stříbrem, ale viděl jsem jednak perfektně spravenou minci (tu dělal zlatník, co už bohužel zemřel) a jednak "zprasenou" minci a takto bych tu svou nechtěl nechat dopadnout. Takže doufám, že se ozve někdo s nějakým solidním kontaktem :-)
Registrovaný uživatel
Nechci být špatný prorok, ale pokud nejde o nějakou vzácnost, tak profesionální spravení vyjde na víc, než kdyby se prodal a koupil nový, celý :)
Moderátor
Rekl bych ze ten kousek k oprave asi daleko od RRR nebo U mit nebude. Proto i pokud sezenete nekoho znaleho, dal bych mu nejdrive neco jineho, levneho a poskozeneho pro provedeni ukazky prace.
Registrovaný uživatel
Tak tu Emmu bych svěřil restaurátorovi do muzea nebo bych si vyhledal na googlu seznam restaurátorú a ty bych obvolal.A určite bych to lepil priskyřicí!Ale jestli to nebude sedět dohromady tak bych to určitě nerovnal,jelikož se to rozpadne na prach.
« Poslední úpravu provedl(a) denary v 21. 6. 2010, 21:12. »
Registrovaný uživatel
Také mně napadla Emma z Aukra :P .
Registrovaný uživatel
Typ na restaurátorku z muzea bych měl a je dost šikovna. Nevim ale jestli už lepila mince. Většina rozlomených archeo mincí se podle mě nechává tak a dělá se rovnou kopie pro veřejnost.
Registrovaný uživatel
Marfy má pravdu. Konzultoval jsem to s odborníkem a vůbec se do toho nepouštějí. Pouze je zakonzervují a přiloží k sobě. Nechtějí do historického materiálu vůbec zasahovat.
Registrovaný uživatel
denar - skúsil by som to konzultovať tu: http://www.obnova.sk/
Registrovaný uživatel
to denary, sucky7: díky za spekulace o tom, o jakou minci jde :-) To mi ale k nalezení kontaktu moc nepomůže. Nejlépe se s odhadem trefil pan Kučera, který správně předpokládá, že se jedná o RRR minci. Samozřejmě bych dal na opravu nejprve běžnou minci, abych viděl výsledek, ale jinak velmi dobrá úvaha :-)
Marfy a Ambrosius: pokud máte odborníky se kterými je možno to konzultovat, tak mi je prosím napište. Díky.
to Brett: díky za odkaz, zkusím požadavek poslat do té diksuze.
Registrovaný uživatel
Ve svém archívu jsem našel jednu opravu, o které si myslím, že byla kvalitně provedena. Mince byla rozlámána minimálně na 3 části. Na první pohled je to perfektní, samozřejmě pod lupou to vidět je. Když víte, kde spoje hledat, tak se to pozná i bez lupy, ale i tak zdařilá práce.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
denar napsal
Marfy a Ambrosius: pokud máte odborníky se kterými je možno to konzultovat,

Odborníka na mince bohužel ne, spíše na keramiku.
Jedná se pracovníky ústavu archeologické památkové péče z Brna.

Co patason? Ten má spíš kontakty na "mincaře", pokud není takový šikula sám ;)
Registrovaný uživatel
to ambrosius: hodil by se mi i restaurátor na keramiku a navíc jsem z Brna. Pokud můžete poslat kontakt, tak mail je v mém profilu. Děkuji
Registrovaný uživatel
Tak jsem Ti poslal mailika. Doufám, že správně, neboť z profilu nemáš povoleno zasílání.
Poslal jsem to na letr.olomouc.... tj. adresu, kterou jsem našel v jiných příspěvcích
Registrovaný uživatel
Asi bych toto řešil slepením mince vteřiňákem /dá se dodatečně odstranit/za použití modelíny, kde při lepení se zlomy k sobě fixují v modelíně a do zaschnutí drží tvar. Takto se restauruje třeba stará keramika.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Sběratel.com » Nápovědy a návody » Oprava rozlomené mince

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1