Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nové mince » PAMĚTNÍ ZLATÉ A STŘÍBRNÉ MINCE ČNB

Vykupminci.cz
Numisargo

PAMĚTNÍ ZLATÉ A STŘÍBRNÉ MINCE ČNB

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 2 3 4 5 6 7 8 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
Také nemohu nikdy souhlasit s tvrzením, že likvidita PM je mnohem vyšší, než historických mincí a že sběratelská hodnota je nestálým jevem, narozdíl od neomezené cenové výhodnosti PM.


Nebudu pročítatdiskuzizas zpětně, ale tohle tu snad nikdo takle jednoznačně netvrdil...pokud už někdo něco psal, snažil se jen vysvětlit proč sbírá (ano, sbírá) PM a co mu u starých mincí nesedí.

Kdy tedy vlastně mohu mluvit o "sběratelství"? V momentě, že po dvou-pěti letech KOUPÍM nějaký ročník nebo mincovnu dané mince na co jsem čekal?
Pokud se člověk rozhodne začít sbírat staré mince, tak ten levnější materiál taky do dvou-tří let NAKOUPÍ, stačí mít peníze, obejít krámy ve větších městech a pravidelně sjíždět Aukro a e-Bay, případně inzeráty a aukce...takže z počátku se nejedná o sběratelství, jak mi vyplývá z některých výšeuvedených příspěvků, ale to pravý sběratelství začíná v momentě, kdy musím čekat?!

Jak vypadá "hledání" v dnešní moderní době na poli sběratelství?
Registrovaný uživatel
S Vašim článkem se nechá z principu souhlasit a nemám problém s tím, že někdo bude sbírat pamětní mince a bude si říkal sběratel, ale pro většinu to bude základ, na cestě ke sbírání jiného druhu mincí, kde budou platit jiné postupy, kdy si s těmito naprosto nevystačíte a čím dříve si to uvědomíte, tím lépe pro vás. Proto jsem se snažil působit jako určitá protiváha, proti některým argumentům, které budete muset bezpodmínečně odpustit. Pokud někomu postačí pouze kupovat, co banka vydá, pak je samozřejmě potřebovat nebude, ale položme si otázku, jestli to není velmi málo, ve vztahu ke sběratelství, zájmu mince atd.
Myslím, že znám obě sběratelské polohy, ať už při sbírání PM, nebo i těch historických. V prvním případě se ale jedná pouze o stav sběratele jako konzumenta nějakého emisního plánu, některé instituce. Sběratel se pak staví pouze do role pasivního kupujícího, bez dalšího snažení, které je ale v případě jakéhokoli koníčku tím nejpodstatnějším.
Souhlasím s tím, že každý sběratel historických mincí se v čase začátků pohybuje ve velmi jednoduché rovině nakupování běžných ročníků, které bude mít každý. To nebude platit věčně, protože pak přijdou na řadu ty zajímavější a nastane velký problém a to se nebavíme o vzácných mincích, na jejichž získání musíme poznat naprosto jiný postupový režim a stejně ve většině případů nebudeme mít nejmenší šanci. V případě kupování PM se budeme vždy pohybovat pouze v rovině kupování naprosto běžných a snadno dostupných mincí.
Souhlasím i s tím, že pokud budeme mít snahu získat nějaké vědomosti, pak nám je PM poskytnou. Opět je zde ale velký rozdíl proti numismatickým postupům, kdy získáváme přes ražby doby, které byly určeny výhradně jako platební nástroje monetární politiky státu, ucelený a logický obrázek, kde do sebe zapadá soubor historických událostí, které tvoří jeden logický celek. PM nejsou určeny pro platební styk, jsou to pouze ražby, které slouží jako výhodný podnikatelský záměr. Získáme zde sice také některé informace, ale nikdy nebudou ucelené, nikdy nebudou vycházet z mince, ze své podstaty, ale pouze z motivu na ní vyraženém. Tím se dozvíme něco o některém panovníkovi, jindy něco o nějaké papírně atd., ale to hlavní, co nám má mince zdělovat, to se nikdy nedozvíme.
To je můj pohled, kterým pouze říkám, že sbírání PM a historických mincí je od sebe velmi vzdáleno a nesmí se hodnotit podle stejných argumentačních hledisek.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
V případě kupování PM se budeme vždy pohybovat pouze v rovině kupování naprosto běžných a snadno dostupných mincí.


Tady si myslim, že nemáte uplně pravdu, pár mincí určitě již teď běžných není.

Evropa1 napsal
Tím se dozvíme něco o některém panovníkovi, jindy něco o nějaké papírně atd., ale to hlavní, co nám má mince zdělovat, to se nikdy nedozvíme.


Co je to "TO" hlavní, co nám má mince zdělovat? (obraz dané doby, panovníka, ekonomickou situaci, náladu mincmistra - nedoražený kus? :D )...jen se ptám...

myslim si, že když sem někdo napíše opačný názor na PM tak to nic zlýho...záleží ovšem jak to napíše 8)
Registrovaný uživatel
Myslím, že ten, kdo sbírá pamětní mince, ten je má zamluvené a nebude mu tedy dělat nejmenší problém si je obstarat. Kdo začíná nyní, pak je to pouze otázka peněz a předání chyběnky kterémukoli schopnému obchodníkovi.

Mince je až poslední článek v soukolí historických událostí a má v sobě mnoho informací.
V každé době existuje nějaká mezinárodně politická situace, která předurčuje běh událostí na domácí scéně a přímo rozhoduje o hospodářském stavu daného regionu. Z toho vychází monetární politika státu, který vydává platební nástroje, které mají za úkol tuto politiku prosazovat v praxi.
Podle materiálových parametrů můžeme odhadnout hospodářskou sílu daného regionu, odchylky váhy, nebo jakosti kovu skutečných mincí od zákonných ustanovení můžeme dávat do souvislostí s některými problémy, podle kvality mincí můžeme odhadovat technologickou vyspělost dané doby, podle obrazové části můžeme poznávat umělecké směry. Podle výskytu oběživa máme možnost spekupovat o ražbě, o ochotě státu mince vydávat, o tezaurování obyvatelstvem, podle zachovalosti o oblíbenosti atd. V některých případech jsou portréty panovníků na mincích jediným dochovaným obrazem jejich podoby.
Historická mince nám tedy slouží jako jeden článek velkého soukolí událostí dané doby. Co je ale nejdůležitější, nutí nás poznávat a přemýšlet o dané době, její vyspělosti .
V případě PM o většinu těchto informací přicházíme, protože jsou v monetární rovině od těchto skutečností odděleny.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 15. 10. 2012, 9:43. »
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
V případě PM o většinu těchto informací přicházíme, protože jsou v monetární rovině od těchto skutečností odděleny.


A o kterých PM se bavíme? O českých od ČNB nebo o českých od ostatních emitentů?

V případě PM ČNB jsou PM součástí monetárního systému (mají nominální hodnotu) a důvod proč se s nimi neplatí je Greshamův zákon (jsou tezaurovány).
V případě PM ostatních emitentů to vlastně nejsou mince a tudíž se není o čem bavit.

Za 300 let budou nynější PM (ČNB) stejná rarita jako nynější oběhové mince. Přičemž se potomci budou ptát a bádat proč jsou na PM hologramy (teď ne, ale jistě budou :-) ) a na běžných mincích ne. A proč jsou některé běžné mince zataveny v plastu.

Pánové, zkuste si konec své časové osy protáhnout z "teď" třeba na "10000 let nl".
Registrovaný uživatel
Z každé doby pocházejí mince vzácné, zajímavé a naprosto běžné a vždy záleží na okolnostech, které o tom rozhodují. Jednou z nich je náklad, druhou zničení většiny kusů oběhem atd. PM vydávané ČNB nejsou raženy pro oběh, tedy z celkového nákladu by se jich mělo zachovat poměrně hodně, tedy soudím, že i v budoucnosti se nechají sehnat. O termínu, co je to budoucnost, nemá cenu polemizovat, protože každý si ji představuje v jiném časovém horizontu.
Například některé antické mince, staré 1500 let, i více, jsou naprosto běžné. Pražské groše Václava II, které byly raženy před sedmisty lety jsou vcelku nezajímavé atd.

PM ČNB jsou sice součástí monetárního systému, ale pouze na papíře, fakticky nikoli. Každý stát dává svoje mince do oběhu pouze v nominální hodnotě a nedovedu si představit, že bych v bance platil, například za papírovou pětitisícovou hodnotu, o několik tisíců více, jenom proto, že je stát vydal, tak jak se tomu děje v případě některých PM. Pokud vezmu tuto PM a půjdu si za ní koupit kilo masa, asi mě prodavač požene a nic mě neprodá. Pokud se podíváme na celkový počet, pak hrají v celkovém oběživu naprosto nepodstatnou roli. Ve skutečnosti slouží pouze ke státní šmelině, jak vydělávat na sběratelské obci, kdy platidlo prodá podstatně nad nominál, ale zpět ho vykupuje pouze na nominál. Takto se má chovat stát, nebo banka při vydávání platidel?
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Nějak nechápu proč se tady tolik lidí naváží do sběratelů pamětních mincí? Jsme na serveru sberatel a sběratelé to bezpochyby jsou, takže tady patří. Nejsou to numismatici - dadatelé, ale to přeci vůbec nevadí.
Když nezasvěcenému člověku ukážu např. 20 různých pamětních mincí, tak si je se zájmem prohlídne. Když mu ukážu 20 starších drobáků, které se liší pouze mincovnou a ročníkem, tak se ptá proč mám 20 stejných mincí a už vůbec nepochopí, že bych třeba pro ten 21. stejný drobák měl jet třeba do Vídně a zaplatit za něj částku, kterou by on nedal ani za auto.
Přimlouval bych se pánové, aby jste je nechali žít si svým životem a řešit své sběratelské problémy. Toto sbírání je baví a to je přeci hlavní cíl sběratelství.
Registrovaný uživatel
rst: já myslim, že to je v pohodě...jen ať každý vyjádří svůj názor...už už jsem chtěl něco podobného napsat, ale předběhl jste mě.

Ono neni nic horšího, než když někdo utvrzuje druhého jak je jeho cesta dokonalá...

...prostě každá mince má dvě strany... ;)
Registrovaný uživatel
Kleehe napsal
rst: já myslim, že to je v pohodě...jen ať každý vyjádří svůj názor...už už jsem chtěl něco podobného napsat, ale předběhl jste mě.

Ono neni nic horšího, než když někdo utvrzuje druhého jak je jeho cesta dokonalá...

...prostě každá mince má dvě strany... ;)


Ze svého pohledu není můj prvořadý cíl se navážet do sběratelů PM, ale pouze jsem reagoval na některé argumenty, kterými na druhé straně sběratelé PM podporují své postoje a mě se zdají nespravedlivě jednostranné.

Dále jsem chtěl těmto sběratelům ukázat i jinou cestu, ke které se možná časem dopracují.

A za třetí jsem odsuzoval chování státu, který se nechová vůči této skupině seriozně.

Většinou jsem se snažil pouze o věcnou argumentaci, kdy jsem nechtěl sběratele PM urážet. Asi jsem již napsal vše, co jsem potřeboval zdělit a další psaní by bylo pouze opakování všeho minulého.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 15. 10. 2012, 13:59. »
Moderátor
gorila napsal
Za 300 let budou nynější PM (ČNB) stejná rarita jako nynější oběhové mince. Přičemž se potomci budou ptát a bádat proč jsou na PM hologramy (teď ne, ale jistě budou :-) ) a na běžných mincích ne. A proč jsou některé běžné mince zataveny v plastu.

Pánové, zkuste si konec své časové osy protáhnout z "teď" třeba na "10000 let nl".

Za 300 let budou mince razene v milionovych nakladech stejne nebo skoro stejne bezne jako ted. :mrgreen: Leda by doslo k naprostemu zhrouceni nejen ekonomickeho systemu, ale i nynejsi civilizace (ale v takovem pripade jen malokoho za 300 let budou zajimat mince).

Jinak Evropa se tady snazi diskutovat a argumentovat vecnym zpusobem, nechapu proc ma z toho nekdo pocit, ze se navazi do sberatelu PM. :roll:
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 15. 10. 2012, 14:46. »
Registrovaný uživatel
Pamětní mince ČNB jsem sbíral, hlavně stříbrné 200Kč PROOF. Začal jsem v roce 2007, kdy jsem si je zamluvil u ČNB. Během roku sbíraní jsem se zpětně dostal až do roku 1998 při poměrně běžném platu. Šlo by to i dál, ale pak jsem z hrůzou zjistil, že mince samovolně oxidují a to i takové, které člověk dostal přímo z banky a nikdy na ně nesáhl. Pak jsem mince okamžitě všechny prodal. Je pravda, že to šlo dobře a dobře jsem i vydělal. Ale dlouhodobě bych na ně nespoléhal. Viděl jsem některé z vzácnějších prvních 200 Kč v Proof kvalitě a koroze byla opravdu velmi výrazná.
Registrovaný uživatel
tenzor: osobně si myslim, že právě Evropa1 je jeden z mála, kteří argumentují na úrovni...naopak si myslim, že názory z opačného konce spektra mohou poskytnout člověku jiný úhel pohledu na danou problematiku.
Registrovaný uživatel
Samozřejmě,že stříbrné PP mince oxidují.To je velký problém,který se dá vyřešit tak,že si kupuji zlaté :mrgreen: :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Kupodivu i zlatou jsem zoxidovanou viděl. Před lety tu na fóru taková fotka byla.
Registrovaný uživatel
ondras napsal
Kupodivu i zlatou jsem zoxidovanou viděl. Před lety tu na fóru taková fotka byla.


JJ... 5000 Kč Karel IV. Proof 1998 - nevím z jakého zlata to dělali ale někdy to vypadá jako hnůj :twisted: ta mince zoxidovaná.
Registrovaný uživatel
U tý 5000Kč je to pravda.Dokonce to bylo vědecky vysvětleno.Četl jsem o tom článek.Zlato samozřejmě zoxidovat nemůže,ale zrovna u této mince nastal problém v tom,že na raznici zůstal nějakej zbytek stříbra a to stříbro na té minci zoxidovalo.Zkusím ten článek navít a hodit sem odkaz.
Registrovaný uživatel
Jak pak to asi bude vypadat za 300 let:

Téměř 400 letý Evropa1 bude hudrovat mladým sběratelům, že sbírání PM Cr (měna Credits - měna budoucnosti) není přeci "Sběratelství", že by se měli věnovat historickým mincím - třeba takové mince České republliky. Jsou výtvarně vkusné, je jich hodně i v dobré kvalitě, a když si počkají, narazí i na sbírkový stav. Také připomene tehdejší PM z drahých kovů, které sice byly oficiálně součástí monetárního systému, ale neplatilo se s nimi (odkaz na dokument vysvětlující tento paradox), jichž je sice méně, ale zato ve sbírkové kvalitě s nádhernou patinou ;-)

Jak by to asi vypadalo před cca 90 lety:

Evropa1 (momentálně na houbách) bude hudrovat mladým sběratelům, že sbírání PM Kč není přeci "Sběratelství", že by se měli věnovat historickým mincím - třeba takové mince Marie Terezie, význačné to panovnice. Jsou výtvarně vkusné, je jich hodně i v dobré kvalitě, a když si počkají, narazí i na sbírkový stav.
Registrovaný uživatel
Nofuture101 napsal
U tý 5000Kč je to pravda.Dokonce to bylo vědecky vysvětleno.Četl jsem o tom článek.Zlato samozřejmě zoxidovat nemůže,ale zrovna u této mince nastal problém v tom,že na raznici zůstal nějakej zbytek stříbra a to stříbro na té minci zoxidovalo.Zkusím ten článek navít a hodit sem odkaz.


Sulfidace...
Registrovaný uživatel
http://www.zlate-mince.cz/Cervene_skvrny_studie_cesky.htm

Není to přesně ten článek co jsem hledal,ale je to něco podobného
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
... Ve skutečnosti slouží pouze ke státní šmelině, jak vydělávat na sběratelské obci, kdy platidlo prodá podstatně nad nominál, ale zpět ho vykupuje pouze na nominál. Takto se má chovat stát, nebo banka při vydávání platidel?

No, pro mě je otázka za kolik to prodává nad cenu kovu, to že je na tom ražený nominál je sice fajn ale spíš to beru jako jistotu výkupní ceny ... třeba kdyby Kelly zjistil, že zlato jde vyrábět z olova a cena zlata by šla i pod nominál :)

Jinak Gorillo, myslím že Evropě jde spíš o to, že některé důvody pro sbírání PM nejsou úplně na místě. Jinak já si myslím, že pokud se tomu bude někdo věnovat dlouhodobě tak stejně nezůstane u PM.
_______________
Spořiti se dá i z mála, jen začni a vytrvej!
Registrovaný uživatel
Ag pamětní mince nesbírám, mám s nimi podobné zkušenosti jak již bylo uvedeno výše a proto sbírám jen Au mince.

Stopy na Au povrchu zbůsobují Ag nanočástice...ty zprvu nejsou vidět, ale v momentě oxidace se "zviditelní" jako oranžové skvrny atd...

Nemohl by sem někdo dát scan tý 5000 Kč po oxidaci, rád bych to viděl, zatím jsem měl to štěstí a na českých Au mincích se mi to nestalo.
Registrovaný uživatel
Oxidace kovů je zcela přirozený jev, který lze pouze zpomalit, nikoliv zastavit! Mít panickou hrůzu ze vznikajících skvrn je zbytečné - nezabráníte tomu. Smiřte se s tím, že i v etuích, které nikdy nebudou hermeticky uzavřené, budou stříbrné mince časem tmavnout a na zlatých se mohou vytvořit červené skvrny.
_______________
Registrovaný uživatel
gorila napsal
Jak pak to asi bude vypadat za 300 let:

Téměř 400 letý Evropa1 bude hudrovat mladým sběratelům.....


Myslím že si Europu zle pochopila, on nemá nič proti zbieraniu súčasných obehových mincí, ale práve týchto pamätných, pretože to už nie je súčasť obeživa, ale fakticky len investičné mince, ktoré nemajú nič spoločné s hodnotou čo je na nich vyrazená. A to s tým pred 90 rokmi nie je dobrý príklad, lebo vtedy sa ešte pamätné mince bežne používali v obehu, napr RU 1 a 5koruny 1896, 1907, 1908... Ak by sa vtedy vydávali razby ktorých nominálna hodnota by bola len symbolická a neboli by určené pre obeh, určite by som si ich do zbierky nedal.
Registrovaný uživatel
ty co udáváš jsou ale pamětní-oběhové, něco podobného jako dnes naše 10Kč + 20Kč 2000 (Hodiny)
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Ja viem, ale kedysi boli skoro všetky pamätné mince také, razené v parametroch obiehajúcich mincí, a nie ako dnes bankoviek. Samozrejme sa dá polemizovať o pamätných RU 100 korunách, ale stále ide o mincu, ktorá parametrovo zapadá medzi vtedajšie mince (desať zlatých 10-korún)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 2 3 4 5 6 7 8 > »

Sběratel.com » Nové mince » PAMĚTNÍ ZLATÉ A STŘÍBRNÉ MINCE ČNB

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1