| Autor |
Příspěvek |
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Bajer vytrvale uvádí, že perforovány SPECIMEN nebo NEPLATNÉ pro sběratelské účely byla "5000/1920 a bankovky počínaje 20/1926..." Slovem vytrvale myslím, že je to text, který lze najít v posledním i dřívějších vydáních. Přitom je možné čas od času narazit např. na 100/1920 nebo 50/1919 a 1000/1919 (něco se mi plete, že i 20/1919 a snad možná i 100/1919) s perforací SPECIMEN nahoře, která vypadá jako naprosto normální sběratelská perforace. Ty kousky jsou často v úděsném stavu. Karasiewicz u těchto dvou nominálů perforaci 1xSPECIMEN jako bankovní vzory neuvádí. Vyjímkou je 50/1919, ale tam je ten bankovní SPECIMEN níž než ten, který myslím. Co jsou tyto bankovky zač? Sběratelská nebo bankovní perforace? Ministerská alba? Je třeba opravit tvrzení v Bajerovi? Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
z ministerskeho alba: Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Oh no!  Už se to tady myslím rozebíralo, když se rozprodávalo album K60/62, ale já mám pořád naivní romantickou představu, že se do těch alb dávaly hezké věci (samozřejmě kromě špeků, které tehdy skoro nebyly). Nějak mi chybí fantazie, abych si uměl představit, že někdo dostal darem takové hadry...
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
majkl napsal Oh no!  Už se to tady myslím rozebíralo, když se rozprodávalo album K60/62, ale já mám pořád naivní romantickou představu, že se do těch alb dávaly hezké věci (samozřejmě kromě špeků, které tehdy skoro nebyly). Nějak mi chybí fantazie, abych si uměl představit, že někdo dostal darem takové hadry...
ostatne bankovky boli v UNC, s vynimkou 1000k 1932, 100Ks 1931(39) a 1000Ks 1934(39)
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Presne tak, pokud nebyl urcity nominal dostupny, nedal se do "reditelskeho" alba vubec (jako treba 5000/1919 nebo 500/1919 nebyla logicky zastoupena ve vsech albech) nebo se tam davaly i horsi dostupne stavy. Samozrejme 100/1920 asi nebyla v UNC zase takova vzacnost, ale proste meli po ruce horsi kvalitu, tak to tam nasazeli  Ja jsem treba videl i 50/1919 SPECIMEN s fixaci na kartonu, takze to zrejme taky melo nejaky darkovy charakter ...
|
|
|
|
|
Moderátor
|
majkl napsal Oh no!  Už se to tady myslím rozebíralo, když se rozprodávalo album K60/62, ale já mám pořád naivní romantickou představu, že se do těch alb dávaly hezké věci (samozřejmě kromě špeků, které tehdy skoro nebyly). Nějak mi chybí fantazie, abych si uměl představit, že někdo dostal darem takové hadry...
... kdo tvrdí, že ta státovka je ve stejném stavu, jako byla při zařazení do alba? ;-) proč by tam tehdy nemohla být v unc a po těch x letech by z ní byl takovejhle hadr...
|
|
|
|
|
Moderátor
|
btw - ta ministerská alba, má někdo info o tom, kdy se těm ministrům udělovaly? ... pokud by tam byly bankovky 100 Ks 31/39 + 1000 Ks 31/39 ... to by bylo od 1939 dál; nicméně mám pocit, že tu byla ministerská alba složená pouze z I. a II. emise (vydávaná tak někdy do 1937-8, ale spíš dřív), která právě obsahovala ty zprofanované číslované kusy s trojitou perforací NEPLATNÉ (či obdobnou), kde byly rovněž zastoupeny 500/19 a 5000/19.
Numpszi > ta 100/20 ... podle čeho usuzuješ, že jde o státovku z ministerského alba?
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
acme2000 napsal majkl napsal Oh no!  Už se to tady myslím rozebíralo, když se rozprodávalo album K60/62, ale já mám pořád naivní romantickou představu, že se do těch alb dávaly hezké věci (samozřejmě kromě špeků, které tehdy skoro nebyly). Nějak mi chybí fantazie, abych si uměl představit, že někdo dostal darem takové hadry...
... kdo tvrdí, že ta státovka je ve stejném stavu, jako byla při zařazení do alba? ;-) proč by tam tehdy nemohla být v unc a po těch x letech by z ní byl takovejhle hadr...
no nevim, ale jedno takove album jsem videl cele, jeste v puvodnich albovych deskach, dotycny byl druhy majitel (sberatel) a pred nim to pry bylo ulozene doma ve skrini. Stavy nekterych kusu tam byly dost zalostne, takze bych se priklanel k variante, ze ty spatne stavy uz byly takto do alb zarazovany. I kdyz muzou byt samozrejme vyjimky - album hozene v plesnivem sklepe nebo si s tim hraly deti a tak ...
|
|
|
|
|
Moderátor
|
a krom toho - velké skartační otvory se dávaly výhradně na vyřazované kusy (silně poškozené z oběhu - určené k likvidaci) a to buď se třemi, čtyřmi nebo pěti otvory (u nás se to myslím řešilo dle velikosti a formátu bankovky/státovky); jde většinou o kusy, co se (jaksi ilegálně) uzmuly před finálním zničením. A ptám se tedy - proč by se na reprezentaci a ukázku použilo něco, co je ve stavu "před rozpadem" (?)
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
acme2000 napsal a krom toho - velké skartační otvory se dávaly výhradně na vyřazované kusy (silně poškozené z oběhu - určené k likvidaci) a to buď se třemi, čtyřmi nebo pěti otvory (u nás se to myslím řešilo dle velikosti a formátu bankovky/státovky); jde většinou o kusy, co se (jaksi ilegálně) uzmuly před finálním zničením. A ptám se tedy - proč by se na reprezentaci a ukázku použilo něco, co je ve stavu "před rozpadem" (?)
k tomuto uz jen jednu poznamku - divne to je, ale bohuzel neni znamo pozadi tech albumu - komu a za co se to udelovalo. Kdysi mi rikal jeden pan, ze jeho stryc mel taky takove (dostal darem do duchodu) a zadny ministr to nebyl. Zastaval funkci na urovni reditele obecni pobocky v mensim meste.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
já viděl obdobné album taky s hadrama - při dotazu mi pán sdělil, že bankovky/státovky vyměnil za svoje horší stavy (ty UNC si nechal pro sebe) a že album jako takové nepotřebuje; prezentoval to při prodeji ovšem jako "úřednické album obsahující část původní skladby nominálů" (= opět dovedně vysvětleno, že 100/20 UNC vyměnil za 100/20 stav 3/4 a že to prý neubírá na autentičnosti, když jde o stejný nominál a album tedy neztrácí svou historickou dokumentaci  ).
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ma tedy nekdo nejakou dobrou informaci o tom, ze by se bankovky s temi skartacnimi otvory davaly do podobnych albumu??? Numpszi to ma asi nejak podlozene, ze ta derovana 100/1920 bude z takoveho alba ....
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
acme2000 napsal já viděl obdobné album taky s hadrama - při dotazu mi pán sdělil, že bankovky/státovky vyměnil za svoje horší stavy (ty UNC si nechal pro sebe) a že album jako takové nepotřebuje; prezentoval to při prodeji ovšem jako "úřednické album obsahující část původní skladby nominálů" (= opět dovedně vysvětleno, že 100/20 UNC vyměnil za 100/20 stav 3/4 a že to prý neubírá na autentičnosti, když jde o stejný nominál a album tedy neztrácí svou historickou dokumentaci  ).  Tak tohle by bylo dobre vysvetleni, proc tam ty horsi stavy jsou!!! A mozna v tom bude kus pravdy !!!
|
|
|
|
|
Moderátor
|
jirka72 napsal acme2000 napsal a krom toho - velké skartační otvory se dávaly výhradně na vyřazované kusy (silně poškozené z oběhu - určené k likvidaci) a to buď se třemi, čtyřmi nebo pěti otvory (u nás se to myslím řešilo dle velikosti a formátu bankovky/státovky); jde většinou o kusy, co se (jaksi ilegálně) uzmuly před finálním zničením. A ptám se tedy - proč by se na reprezentaci a ukázku použilo něco, co je ve stavu "před rozpadem" (?)
k tomuto uz jen jednu poznamku - divne to je, ale bohuzel neni znamo pozadi tech albumu - komu a za co se to udelovalo. Kdysi mi rikal jeden pan, ze jeho stryc mel taky takove (dostal darem do duchodu) a zadny ministr to nebyl. Zastaval funkci na urovni reditele obecni pobocky v mensim meste.
právě proto by mě zajímalo, kdy se ta alba udělovala (pokud bylo např. ministerské v UNC číslované se státovkama I. a II. emise a pak nějaký album "druhý třídy", kam se prostě zařadila nějaká nominálová skladba a kašlalo se na stav a eventuálně i evidenci, protože se to rozdávalo kdekomu...).
|
|
|
|
|
Moderátor
|
jirka72 napsal acme2000 napsal já viděl obdobné album taky s hadrama - při dotazu mi pán sdělil, že bankovky/státovky vyměnil za svoje horší stavy (ty UNC si nechal pro sebe) a že album jako takové nepotřebuje; prezentoval to při prodeji ovšem jako "úřednické album obsahující část původní skladby nominálů" (= opět dovedně vysvětleno, že 100/20 UNC vyměnil za 100/20 stav 3/4 a že to prý neubírá na autentičnosti, když jde o stejný nominál a album tedy neztrácí svou historickou dokumentaci  ).  Tak tohle by bylo dobre vysvetleni, proc tam ty horsi stavy jsou!!! A mozna v tom bude kus pravdy !!!
Pán mi v tomto případě kápnul božkou, neb jsem na něj koukal asi už dostatečně výmluvně, že ze mě nemusí dělat debila ... věřím, ale, že amatérovi prostě řekne (neúplnou) pravdu - tj. ministerské album (a to je fakt, byl na tom lev  ) + část I. a II. emise, která ODPOVÍDÁ původní skladbě nominálů (samozřejmě bídné stavy a nejvzácnější kusy, tj. 500/19, 5000/19 a 500/23 tam chyběly). Takže shrnu-li to, pokud je někdo až druhý majitel, tak je to o tom, jestli s ním ten první majitel náhodou trochu (víc) nevyjebal 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Kolega mi říkal, že takovéto album, dostal jeho děda k narozeninám v bance, když tam pracoval. Po letech ho prodal a měl krásnou dovolenou u moře, ale kdy to bylo přesně, si nemůže vzpomenout. On to zná jen z vyprávění od svého otce, tipuje kolem války, že ho dostal a měly prý některé bankovky díry a dírky(co si otec vybavuje)!  « Poslední úpravu provedl(a) mischel13 v 23. 5. 2011, 10:54. »
|
|
|
|
|
Moderátor
|
ono by asi stálo za odlišení i dobu vzniku alba a důvod vzniku. Minimálně na ty vznikající pro interní potřeby banky(mezibankovní - asi ta číslovaná) a pak ta ministerská. U těch ministerských asi zase rozdělení na alba darovaná na nejvyšší úrovni jako dary jiným ministrům a centrálním ředitelů bank apod. a pak na alba jako pro běžné "propagační" dary např. při zmíněném odchodu do důchodu...
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
mischel13 napsal Kolega mi říkal, že takovéto album, dostal jeho děda k narozeninám v bance, když tam pracoval. Po letech ho prodal a měl krásnou dovolenou u moře, ale kdy to bylo přesně, si nemůže vzpomenout. On to zná jen z vyprávění od svého otce, tipuje kolem války, že ho dostal a měly prý některé bankovky díry a dírky(co si otec vybavuje)! 
ja mam tiez podobne info /dostali ich pracovnici v banke/ mam doma niekolko kusov: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
jirka72 napsal Ma tedy nekdo nejakou dobrou informaci o tom, ze by se bankovky s temi skartacnimi otvory davaly do podobnych albumu??? Numpszi to ma asi nejak podlozene, ze ta derovana 100/1920 bude z takoveho alba ....
bankovka bola v albume, to je vsetko co viem. http://numpszi.com/album.jpgnapr. v tomto albume som mal velke mnozstvo po sebe iducich 10k 1927 (neperforovane)...
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Bohuzel tady chybeji fakta, ktera by nejak dokladala puvod kazdeho alba a tak dale ... myslim, ze nejblize pravde bude asi toto:
1) kategorie "ELITE" ... pro ministry, generalni reditele a tak dale. Skladba pokud mozno vsech nominalu, zachovalost UNC, vyjimecne horsi
2) kategorie "NORMAL" ... pro vsechny ostatni, kdoz si nejak toto album zaslouzili, tedy ruzne osoby spojene s bankovnim sektorem pri ruznych prilezitostech (jubilea, duchod ...) Skladba nominalu horsi, stavy obcas spatne (aneb co bylo po ruce) - vysvetlovalo by to i ty bankovky se skartacnimi otvory (proste ve stylu - ma se to vyhodit, tak to radsi dame Frantovi ...)
3) kategorie "HOME MADE" ... albumove desky puvodni, ale skladba odpovida tomu, co tam majitel nasypal (lepsi stavy si nechal - ve stylu jak psal acme2000)
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
JA by som Vás chcel poprosiť. Mám tu jeden katalóg zhotovený pravdepodobne po druhej svetovej pre jedného riaditeľa banky. Prvá emisia tam vôbec nebola. Všetky sú v UNC okrem 1000 1932 tá bude asi 2/2.Mám možnosť ho kúpiť. Koľko by bol zhruba cenový strop. Majiteľ zaň chce až 2500 Eur. Posledných desať fotiek tam nepatrí. Prípadne ak máte niekto odkaz na int. katalóg, kde by som si to ocenil. http://www.uloz.to/9093641/bankovky-rarVopred Ďakujem.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Majkle, 20 1919 séria P má specimen. Aspoň tá moja. Ale stav .... 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
dula77 napsal Koľko by bol zhruba cenový strop. Majiteľ zaň chce až 2500 Eur.
250 EUR?
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
acme2000 napsal jirka72 napsal acme2000 napsal já viděl obdobné album taky s hadrama - při dotazu mi pán sdělil, že bankovky/státovky vyměnil za svoje horší stavy (ty UNC si nechal pro sebe) a že album jako takové nepotřebuje; prezentoval to při prodeji ovšem jako "úřednické album obsahující část původní skladby nominálů" (= opět dovedně vysvětleno, že 100/20 UNC vyměnil za 100/20 stav 3/4 a že to prý neubírá na autentičnosti, když jde o stejný nominál a album tedy neztrácí svou historickou dokumentaci  ).  Tak tohle by bylo dobre vysvetleni, proc tam ty horsi stavy jsou!!! A mozna v tom bude kus pravdy !!!
Pán mi v tomto případě kápnul božkou, neb jsem na něj koukal asi už dostatečně výmluvně, že ze mě nemusí dělat debila ... věřím, ale, že amatérovi prostě řekne (neúplnou) pravdu - tj. ministerské album (a to je fakt, byl na tom lev  ) + část I. a II. emise, která ODPOVÍDÁ původní skladbě nominálů (samozřejmě bídné stavy a nejvzácnější kusy, tj. 500/19, 5000/19 a 500/23 tam chyběly). Takže shrnu-li to, pokud je někdo až druhý majitel, tak je to o tom, jestli s ním ten první majitel náhodou trochu (víc) nevyjebal 
Letos jsem u jednoho kolegy viděl ministerský album jak říkáte I. třídy. Kompletní I. republika 500/19 a 5000/19 perforace PADĚLEK s popisem na okraji ostatní SPECIMEN + NEPLATNÉ + otvory 5mm bez jakejkoli jinejch čísel vše UNC nebylo to už v albu a končilo to 1000/34 « Poslední úpravu provedl(a) jhkr v 23. 5. 2011, 18:30. »
|