Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Pocení mincí?

Vykupminci.cz
Numisargo

Pocení mincí?

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den, potřeboval bych poradit s náhlým vnitřním nalepování mincí na papírová pouzdra Leuchtturm. Je to vlhkostí nebo materiálem? Přikládám fotografie. Děkuji za zprávy.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Podle mého názoru je ukládání mincí do samolepících holderů pěkné svinstvo. To lepidlo minci dříve či později poškodí.
Registrovaný uživatel
dávat staré mince do těchto"obalů" kde nemohou "dýchat", není nikdy dobré...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Děkuji za vaše reakce. Může to být například zmíněnou vlhkostí? Stalo se to pouze na několika měděných mincí. Po vyjmutí jedné mince, nebyla poškozena. Napadlo mě, jestli například prodejce minci nepřeleštil a ona se potom jednoduše přichytila na fólii rámečku.
Registrovaný uživatel
Neviem čím to je, ale mne robili staršie obehané bronzové mince (19. a začiatok 20. stor.) v holderoch to isté a to ani neboli samolepiace.
Registrovaný uživatel
Dobře. Nejvíce mě vystrašilo, že by to mohlo být zvýšenou vlhkostí. Zatím se přikláním, že to je případným předešlým přetřením mince nějakou tekutinou, jelikož se podobné fleky objevili pouze na některých mincí.
Registrovaný uživatel
To Basic: muze to byt bud vlhkosti (vlhkym vzduchem) uzavrenou v holderu nebo klidne zbytkem nejake chemikalie na minci, ktera zacala reagovat s folii. Tak jako tak jsou jakekoli holdery (i kapsicky na mince) svinstvo a doporucil bych plata.
Registrovaný uživatel
Pripadne me jeste napadlo tepelne smrsteni folie a jeji obtahnuti se kolem mince.
Registrovaný uživatel
Kapsle povazujete za ok ?
Registrovaný uživatel
asi většinou ano, nepamatuji zatím kapsli co by dělala problém...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Mince, stejně jako děti, není dobré uzavírat do plastiku. Někdy stačí jen vlhkost ze spocených rukou při vkládání.
Není nad sametovou postýlku pěkně na platu. ;)
Registrovaný uživatel
tohle pocení se mi stalo u běžného pytlíku s tím uzavíracím "zipem", kde rozhodně není mince nijak stísněna jako v holderu... minci jsem při ukládání vzal do prstů a zapomněl pak otřít a asi po 3 měsících při náhodné kontrole koukám, že je na ní pytlík doslova nalepený... pomohlo vytáhnout, nechat chvilku venku a pak otřít a vložit do nového pytlíku, po 6 měsících stále OK :)
_______________
Carpe diem, sed memento mori!
Registrovaný uživatel
Tož to jsem zmatený.Používám sešívací holdery,kvůli lepidlu v samolepících.Leuchtturm holdery.Mincí se rukama před ani při vkládaní do holderu nedotýkám.Jedná se vesměs o 19.století stříbro,měď.Žádné problémy s nimi dosud nepozoruji.Jan,Dracek,Turtle říkají že mice se uzavírat do plastiku nehodí.Vassilij tohle tvrdí i o kapsičkách,které se tady ve velkém probíraly a doporučovaly.Jaké konkrétně špatné zkušenosti se sešívacími holdery máte?
Díky.
Registrovaný uživatel
Mince nestrkám do ničeho neb za prvé tvrzení výrobců nevěřím a hlavně nemám rád když je mince někde zavřená a nedá se vžít do ruky, vyfotit, vážit a hlavně pomazlit atp.
;)
Moderátor
Na ukládání mincí neexistuje žádný univerzální systém. Nejdříve je třeba si ujasnit kde chci mince mít, zda doma nebo třeba v bankovním sejfu. Dále rozhoduje zda se bude jednat o moderní mince kde získávání patiny je nežádoucí, nebo o historické kde je tomu právě naopak.
Volné uložení na mincovních platech je odzkoušený způsob pro historické mince, i když i ten může mít svá úskalí. Rozhodující je materiál z kterého jsou plata a případné podložky vyrobeny, skříňka s platy zabírá dost místa a je i obtížně přenosná. Pokud mince čas od času neobrátíme, patina se bude vytvářet na obou stranách nestejnoměrně.
Uložení v papírových sáčcích je způsob používaný zejména v muzejních sbírkách, nevýhoda je že mince není vidět a pro studium se musí vždy vyjmout.
Plastové dvoukapsičky je dnes poměrně často používaný způsob uložení mezi sběrateli, rozhodující je materiál z kterého jsou vyrobeny (doporučit mohu třeba zn.Kobra). Uložení v dvokapsičkách a následně v uzavřeném boxu zabírá málo místa a případná manipulace s mincemi je jednoduchá. Přeprava třeba z banky domů a naopak nečiní sebemenší problém. Při uložení ve dvoukapsičkách ale musíme počítat s tím že přirozená patina se bude vytvářet výrazně pomaleji než při volném uložení na platech.
Uložení v plastových kapslích je vhodné zejména pro moderní mince, uzavřený prostor výrazně znemožňuje vytváření patiny a pokud kapsle nejsou uloženy na platech, je obtížné i umístění popisky.
Registrovaný uživatel
Já začal používat papírové holdery právě z důvodu jejich údajné ochrany před vnějším okolí (včetně vlhkosti). "Napadené" mince jsem vyjmul, otřel a přendal do jiného rámečku a malý flíček se opět udělal pouze na jedné (asi do deseti sekund po zalepení). Takže to je zřejmě opravdu způsobeno 'mastnotou' na povrchu mince. Děkuji za rady, dražší mince mám samozřejmě v kapslích a sametových platech.
Registrovaný uživatel
Trochu bokem, ale zajimavost - nedavno jsem koukal na nejaka fora v zahranici a lidi tam ukazovali, jakou neplechu muze natropit "bezpecne" ulozeni minci. Zajimave byly fotky ulozeni v plastovych krabickach s certifikaty, co se casto pouziva treba v USA. clovek to tam ukazoval na nejake recke tetradrachme - mince jsou uchyceny malymi vystupky a pod temi vystupkami se mu mince osoupala (asi nedrzela pevne). Bylo to dost videt. Druhou tetradrachmu mel ulozenou v nejakych klasickych platech, ale jezdila mu tam a taky se osoupala na cele plose vystoupleho reliefu - zjevne s ni velmi casto nekam jezdil. Docela drsne. A co si vzpominam, tak to byla velmi vzacna tetradrachma, tak psal, ze pul ceny je v haji :) No neveril bych, ze se muze mince tak osoupat, ale vlastne je to jak ji neustale lestit. Mam rad ulozeni primo v platech, ale radsi jsem mince prestehoval prave do Kobra kapsicek.
« Poslední úpravu provedl(a) Tovy v 9. 3. 2014, 10:27. »
Registrovaný uživatel
s platom som nemal nikdy problemy, vyzera to luxusne a minca ma svoj priestor a ,,nepoti sa,, v igelite medzi chemikaliou :)
_______________
Registrovaný uživatel
Tovy napsal
Druhou tetradrachmu mel ulozenou v nejakych klasickych platech, ale jezdila mu tam a taky se osoupala na cele plose vystoupleho reliefu - zjevne s ni velmi casto nekam jezdil.

Jestli to byl obchodník a objížděl burzy, od města k městu :roll:
Moderátor
Jen taková poznámka. Když si projdeme toto fórum tak zjistíme že k největším poškozením mincí u sběratelů dochází v souvislosti s jejich manipulací. Pokud si dobře vzpomínám tak i Turtle tady psal jak mu kolegyně z práce poškodila právě získanou minci jejím upuštěním na zem, jiný zase psal jak přepravoval v autě mince na platě a po projetí výmolu se mu rozesypaly, dalšímu zas vypadl brakteát na zem v kuchyni a to nemluvím o tom co asi dokážou upocené ruce v létě... :roll:
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
... Turtle tady psal jak mu kolegyně z práce poškodila právě získanou minci jejím upuštěním na zem...

No a ta právě nebyla na platě ale v plastikové kapsičce odkud si jí ta nána blbá chtěla vyndat. :D
Registrovaný uživatel
Momentálně doporučuji také kapsle QUADRUM. Existuje také větší provedení pro snadné vložení kartičky evidence. Mělo by to minci ochránit i před pádem.
Registrovaný uživatel
a můžete někdo odkaz? nemůžu dohledat ani kobru :/ díky
Moderátor
http://www.lindner-original.de/de/kobra-munz-doppeltaschen.html
http://www.leuchtturm.com/epages/leuchtturm_eu.sf/sec0_10gdG044s/?ObjectPath=/Shops/leuchtturm_eu/Categories/DE/DE_2281/DE_2572
http://www.leuchtturm.com/epages/leuchtturm_eu.sf/sec0_10gdG044s/?ObjectPath=/Shops/leuchtturm_eu/Categories/DE/DE_2281/DE_2538
Registrovaný uživatel
To Kucera: ty kapsicky Kobra jsou ty uplne tvrde, krehke ? Ja bezne do styku prichazim s temi od Aurey, ktere jsou naprosto priserne a pak od Raucha, ty jsou o neco lepsi, ale porad bych se bal trvaleho ulozeni. Nektere ty hodne tvrde se zdaji OK, ale stejne bych historicke mince dal radeji na plata Safe nebo Lindner.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Pocení mincí?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1