Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Starožitnosti » pohár

Vykupminci.cz
Numisargo

pohár

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Může někdo určit tento pohár? Rozměry; obvod 20cm, výška s ouškem 11,5cm, váha 130g.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Punc mesta Petrohradu, dve skrížené kotvy a žezlo pre striebro rýdzosti 84 zolotnikov používaný v rokoch 1818-1864.
Iniciály M.K používal Karinskij Michail Michailovič, puncmajster (пробирный мастер) petrohradského puncového úradu (пробирный округ), v rokoch 1818-1838. Puncované v Petrohrade v roku 1828.

Majstrovskú značku s iniciálami P.M používal Peder Andreas Möller. Narodil sa v Dánsku. Zomrel v roku 1838. Zlatníckym majstrom sa stal v roku 1794 v Petrohrade. V roku 1830 mal vlastnú dielňu. Vyrábal kanvice a poháre s tepanými ornamentami.

S fotografiami ste si zas nedal veľa práce.
Registrovaný uživatel
Mockrát děkuji za parádní informace. Za fota se omlouvám, lépe mi to moc nejde.
Registrovaný uživatel
Dokážete přibližně ocenit?
Registrovaný uživatel
Toto jsem našel, ovšem tento pohárek je bez ouška.

http://www.sypka.cz/stribrny-poharek-183-/a18/d9203/
Registrovaný uživatel
Teda sa dosť čudujem tejto premrštenej cene na www. sypka.cz. Pokiaľ to niekto kúpil za 20 000 Kč, tak na eurá to činí asi 766 eur. Za takýto pohár je to riadna pálka. Strieborné výrobky ruskej proveniencie z 19. storočia sú viacej cenené ako ostatná Európa, no treba sa držať pri zemi. Simansky, keď poviem cenu 250-300 eur za tento kus, bude to málo? Myslím to celkom úprimne a možno si to za túto cenu kupca dlho nenájde. Ak vôbec. Treba si kliknúť na stránky ebay pre porovnanie, za koľko sa predávajú strieborné poháre alebo pokále. Stačí do vyhľadávača zadať výraz ako ,,silber becher" alebo ,,silber pokal", prípadne ,,silver goblet". A hlavne si všímať ukončené predaje a nie položky, za ktoré majiteľ požaduje neprimeranú cenu. Také položky tam svietia v ponuke celé mesiace. Dovolím si vložiť podobný Ag pohár pochádzajúci z viktoriánskeho Anglicka. Myslím, že sa zhruba dá porovnať s tým ruským. Je to sterlingové striebro 0.925 a hmotnosť je dokonca 175 gramov. Veľkosťou sú skoro identické. Tu majiteľ zadal vyvolávačku od 1 eura. Aukcia končí 19. septembra. Som veľmi zvedavý či cena presiahne 300 eur. Samozrejme, že môžem vložiť aj ďalšie podobné aukcie. Po ukončení aukcií si kľudne podebatujme o cenách týchto strieborných artefaktov na európskom trhu, tu v tejto téme. Nejaké pekné striebro som cez ebay nakúpil aj ja za veľmi rozumné ceny.

http://www.ebay.de/itm/Biedermeier-Bierbecher-England-London-um-1840-Sterling-925-er-Silber/182755460614?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1431.l2649

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Niektoré aukčné spoločnosti sú mimo realitu, pýtajú napríklad za drevorezby také sumy, že za 1/3 ich ceny ich bez problémov zoženiem. Takže ich len dookola ponúkajú, a nič z toho sa nepredá. Ako príklad by som uvádzala len reálne predané veci, pretože tie objektívne ukážu cenové relácie. Pýtať si môžme hocikoľko, ale predať sa to nemusí nikdy:-) Pohár je krásny, ale 20 000 Kč je podľa mňa úplne mimo.
Registrovaný uživatel
zkus to ocenit následovně.
Pokud budu investor a budu chtít investovat do stříbra, tak koupím stříbrné slitky. 100g slitek o ryzosti 999,99 má dnes (tj. k datu 14.9.2017) cenu cca 3400 Kč. Přepočtu-li pohár na čisté stříbro za předpokladu že 84 zl je ryzost 875/1000 tak čistého stříbra tam je cca 114g to by odpovídalo cca 3900 Kč investičního stříbra. Hodím-li k tomu 30% historické hodnoty (lze i více, záleží na touze sběratele kolik za to chce dát), tak je to cca 5100 Kč. Když to přepočtu na EUR v kurzu 26 Kč/EUR tak je to cca 190 EUR. To je třeba maximum co bych za to dal já. Každopádně bych začal kupovat na 80% ceny stříbra, protože se nejedná o stříbro investiční a jeho případné prosté zpeněžení něco stojí. Pohár uvedený na odkazu u TONY-KK má stejnou hmotnost ale jinou ryzost tak právě v tomto okamžiku má hodnotu investičního stříbra.
Registrovaný uživatel
a ještě doplnění, když to dáš do dražby tak dražební dům si strhne poplatky a nedostaneš za to ani tu hodnotu investičního stříbra. Proto jsou ty dražby cenově tak přemrštěné, aby majitel dostal alespoň cenu za stříbro. Slušná cena při přímém prodeji je cena stříbra plus 10 - 30% dle kvality či poškození na historickou hodnotu. Když to prodáš jen na stříbro do výkupu tak dostaneš maximálně 80% ceny stříbra. Ještě k tomu poháru z odkazu TONY-KK tak ten tam měl v okamžiku když jsem se na něj díval cenu cca 153 EUR. Za to bych to i koupil.
« Poslední úpravu provedl(a) Honza_CR v 14. 9. 2017, 8:14. »
Registrovaný uživatel
Pokud budu investor do stříbra, jistě nebudu kupovat předražené slitky v cenové relaci 34 Kč za gram kovu.

Pokud budu mít o tento pohár zájem, pak se budu zajímat především o jeho historickou a sběratelskou cenu. V tomto případě nehraje jakékoli přepočítávání na cenu kovu žádnou roli. Pokud se bude jednat o nesběratelkou a poškozenou věc, pak se budeme bavit pouze o ceně kovu v relaci světové ceny, pokud se bude jednat o sběratelsky velmi zajímavý objekt, pak vždy bude rozhodovat sběratelský zájem. To platí ve sběratelství ve všeobecné rovině.

Z tohoto důvodu doporučuji majiteli, aby si nejdříve zjistil, o jakou věc se z pohledu poptávky jedná.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 14. 9. 2017, 8:32. »
Registrovaný uživatel
Tu musím súhlasiť s užívateľom Honza_CR. Teda aspoň čo sa týka pohľadu bežného spotrebiteľa alebo investora, ktorý má voľné peniaze a rád by investoval napr. do striebra. Tak rozmýšľa asi 80% obyvateľstva. Zbytok tvoria zberatelia, ktorí sú pri svojej srdcovke ochotní zaplatiť vyššiu cenu. Tam je samozrejme zahrnutá aj historická hodnota, prípadne citové väzby alebo úzko vyhranený smer toho ktorého zberateľa. To zameranie a pôvod predmetu niekedy hraje kľúčovú úlohu. Tak isto je podstatná národnosť zberateľa. Pokiaľ ponúkaný pohár na portáli sypka.cz, kúpil za spomínaných 20 000 Kč ruský zberateľ, také počínanie plne chápem. Iste mal svoje dôvody aby tak urobil. Také prípady sa občas stávajú. Lenže tieto predaje sú neskôr v budúcnosti prezentované potencionálnymi predajcami ako jednoznačné vodítko pre orientovanie na obchodnom trhu. Ich tvrdošijnú snahu určovať vlastnú a nereálnu cenu svojho tovaru, vidíme na aukčných stránkach v podobe dlhodobo vystavených ležiakov. Pritom sú to v niektorých prípadoch krásne artefakty.
Registrovaný uživatel
To áno - je to vec toho, či sa nájde kupca, pre ktorého má vec aj zberateľskú a citovú cenu. Dám príklad poháre Herrengrund, vyrábané z medi. Cena kovu je pár eur, ale ak kúpite tento pohár za 300 Eur, tak sa tešíte, že ste dobre kúpili. Pre nezberateľa a investora nepochopiteľná vec - pre zainteresovaného neoceniteľný unikát.
Registrovaný uživatel
Tu má Evropa1 pravdu, keďže sa dnes dá investičný 1000 g Ag odliatok 0.999 kúpiť pod 17 000 Kč. Gram vychádza okolo 16,80 - 17 Kč.
Registrovaný uživatel
Stránky na Sběrateli jsou ale především určeny pro sběratele, kteří mají určité znalosti a jsou schopni i poradit, zda se jedná o nezajímavou věc, či se jedná o sběratelskou věc. To je pak zásadní při stanovení odpovídající ceny. Bohužel na toto téma zde nepadl jediný odpovídající názor.

Navíc i běžný (trochu znalý) investor nebude kupovat gram stříbra za 34 Kč, když světová cena se pohybuje v relaci 12-13 Kč.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Samozřejmě, že procentuální přepočítávání ceny kovu (navíc předražené) do oblasti sběratelské ceny, je pak naprosto mimo realitu.
Prostě zničená věc má pouze cenu kovu, ale ta samá věc v krásné zachovalosti bude mít sběratelskou cenu v relaci nabídky a poptávky, kde cena kovu nehraje ŽÁDNOU roli.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 14. 9. 2017, 9:03. »
Registrovaný uživatel
popsal jsem pohled jak se na to dívají mnozí kupující NIKOLIV sběratelé. Navíc tady mícháte dohromady z pohledu "investora" do stříbra více věcí.
1. Má li pohár hmotnost čistého stříbra cca 110 g tak se nekupuje investiční slitek v hodnotě 1 kg který je samozřejmě levnější.
2. odvolávat se na cenu stříbra na burze je směšné, protože tam drobný investor nikdy nenakoupí
3. cena uváděná na burze je bez DPH, to znamená, že se k ceně musí připočítat DPH, zpracování slitku a poplatek prodejci, proto cena 100g slitku vychází tak jak jsem uvedl.
Informace měla vést alespoň k orientační ceně kovu bez sběratelské hodnoty, kterou si tam přidává každý sám. Navíc se musí rozlišovat zda se jedná o umělecké dílo vytvořené uznávaným mistrem nebo renomovanou dílnou nebo zda jde o "běžný" domácí inventář.
Absolutně není pravda, že cena kovu nehraje žádnou roli. Ta cenu ovlivňuje minimálně z 50%.
Registrovaný uživatel
Evropa1, snáď nemusíme doširoka rozvádzať polemiku okolo ceny striebra. Aby sa naša diskusia nezvrhla na zbytočné a osočujúce komentáre. K tomu poháru, ktorý vložil Simansky treba povedať, že sa jedná o pekný starožitný kus. O tom snáď nepochybuje nikto. Ťažko ale na tomto portáli určíme hodnotu. Koľko zberateľov sa zameriava na tieto exempláre z cárskeho Ruska? Teda mám na mysli územie Česka a Slovenska. Z vlastnej skúsenosti mu môžem poradiť napr. stránky ebay. Tam je vystavených pomerne dosť podobných predmetov. Po dlhšom sledovaní predaných kusov si môže utvoriť predstavu o cene svojho pohára. Inak by som uvítal viac fotiek strieborného pohára. Človek si môže urobiť lepšiu predstavu. A treba vidieť aj prípadné miesta poškodenia, ktoré sa mohli za tých cca 150 rokov vyskytnúť.
Registrovaný uživatel
Honza_CR napsal
popsal jsem pohled jak se na to dívají mnozí kupující NIKOLIV sběratelé. Navíc tady mícháte dohromady z pohledu "investora" do stříbra více věcí.
1. Má li pohár hmotnost čistého stříbra cca 110 g tak se nekupuje investiční slitek v hodnotě 1 kg který je samozřejmě levnější.
2. odvolávat se na cenu stříbra na burze je směšné, protože tam drobný investor nikdy nenakoupí
3. cena uváděná na burze je bez DPH, to znamená, že se k ceně musí připočítat DPH, zpracování slitku a poplatek prodejci, proto cena 100g slitku vychází tak jak jsem uvedl.



Pokud se ze mne stane investor a budu mít POUZE základní přehled (nechá se získat velmi rychle), pak jsem v současné době schopen kupovat gram stříbra za 12 Kč bez ohledu na gramáž. Tedy budu schopen kupovat pouze po gramech, ale také po kilogramech vždy za stejnou cenu. Samozřejmě cena 12 Kč bude bez DPH.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Honza_CR napsal
Absolutně není pravda, že cena kovu nehraje žádnou roli. Ta cenu ovlivňuje minimálně z 50%.



U sběratelských věcí nehraje cena kovu žádnou roli.

Několik příkladů-já sbírám mince.

Existuje velmi vzácný tolar, který obsahuje stříbra v ceně 300 Kč. Pokud bude tato mince naprosto zničená, dostanu za ní cenu kovu zvýšnou o malou částku. Ve slušné zachovalosti se prodala za 65 000 Kč a v naprosto unikátní zachovalosti se tento tolar prodal za 350 000 Kč.

Jiný příklad. Existuje velmi vzácná měděná mince. Ta obsahuje ceny kovu v řádu pár korun. Odřená mince se nechá koupit za 5 000 Kč, aby mince v krásné zachovalosti stála 65 000 Kč.
Atd.

Zde se bavíme o jednom sběratelském zákonu, který platí ve všeobecné rovině.

A jeden extrém závěrem. Kolik dnes stojí známka modrý Mauricius a kolik stojí cena papíru?
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropa1, OK, snaha tady byla v tom, aby se nějak stanovila alespoň základní cena od které se může odrazit při prodeji. Pokud jsi to tak nevzal nemůžu se na tebe zlobit. Já jsem došel ceně cca 5000 za uvedený pohár z těch obrázků co tady jsou, nejsem ruský sběratel takže bych za to více nedal a pokud bych použil tvoji cenu stříbra tak mi pak na historickou hodnotu vychází podstatně více což je jenom plus. Tím končí k ceně stříbra.
Registrovaný uživatel
Evropa1. Nechci tady vést polemiku o obecné hodnotě starožitností, ale bylo by dobré číst příspěvky celé protože jsem jasně v příspěvku psal, že se musí rozlišovat zda jde o umělecké dílo (nebo-li obecně dílo jedinečné)či zda jde o obecnou věc. Jedinečná díla mají hodnotu sběratelskou a i investiční a jsou zpravidla relativně snadno prodejná, a kupující jsou i nesběratelé. Ostatní nejedinečné historické věci nejsou pro nesběratele tak zajímavé a hodnotí je právě jinou vahou, např. cenou kovu. Tím se zužuje trh zájemců a cena klesá, není tam nikdo kdo by ji vyhnal nahoru proto základní ocenění u běžných starožitných věcí je jiné než u unikátů, které na uvádíš. Dle mě tady byla žádost k tomu, aby se alespoň nějak stanovila výchozí cena starožitnosti s omezeným počtem zájemců (nikoliv investorů), ale při základním stanovení se musí vycházet z předpokládaného zájmu investorů, protože to je výrazně větší skupina kupujících, která dokáže cenu pak vyhnat. Toliko k ceně.
Registrovaný uživatel
- Nikdo tady nemá zkušenosti na určení ceny tohoto poháru. Nicméně to základní pravidlo tu zaznělo: Cenu lze určit "průměrem" z obdobných prodaných pohárů za určité časové období.
Nesmíme zapomínat, že znalost ceny je potřebná jak pro momentální prodej, tak pro pojištění (pokud jsem optimisté).

- Velký investor kupuje 30kg cihly
- Střední investor kupuje 3kg cihly
- Malý investor kupuje 1 troy oz mince/slitky až 1kg cihly
- A ti zbylí "blázni" kupují (novodobé) pamětní mince o hmotnosti méně jak 1 troy oz
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
Samozřejmě cena 12 Kč bude bez DPH.


Zde si dovoluji zpřesnění, aby nedošlo k omylu.

Světová cena 12 Kč je myšlena bez DPH, zároveň ale cena 12 Kč je již konečná.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
gorila napsal
- Velký investor kupuje 30kg cihly
- Střední investor kupuje 3kg cihly
- Malý investor kupuje 1 troy oz mince/slitky až 1kg cihly
- A ti zbylí "blázni" kupují (novodobé) pamětní mince o hmotnosti méně jak 1 troy oz


Ale to není úplný výčet možností.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
"Cenu lze určit "průměrem" z obdobných prodaných pohárů za určité časové období."

S týmto úplne súhlasím, nie porovnávať ceny nepredaných predmetov, ktoré roky "visia" v aukčných domoch.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Starožitnosti » pohár

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1