Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Poptávka...

Poptávka...

Moderátoři: Archypov, Bigger, jacx, oliver.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Moderátor
Přátelé, mám v plánu dát do kupy něco o chyboražbách Vladislava II. Jagellonského. Nějakou skoro ucelenou představu již mám, ale rád bych od vás znalých slyšel či četl vaše názory. U jakých typech se nejčastěji setkáváme s těmito chyboražbami, vaše postřehy o této problematice, atd...... Pokud by jste mi chtěli pomoci, uvítám to. Díky.....
Registrovaný uživatel
Tak to hodně štěstí. To je totiž práce na pár let. :)
LukeH2O napsal

No, nějaký základ mám, jen si chci touto formou oveřit mé myšlenky..... Takže pokud mi někdo chce pomoci....budu vděčný..... :)
Registrovaný uživatel
Neco jsem na tohle tema videl v numismatickych listech (ne primo zamerene na chyborazby, ale byly tam popsany v clanku k nejakemu velkemu nalezu). Asi tak rok 2005, nekteri mozna budou vedet presneji.
Moderátor
LukeH2O napsal

Jde o to co ma Bigger v planu, zda popsat jen takove chyborazby ktere se v poslednich letech objevily a nejsou uvedeny v zakladni typologii, nebo vsechny vcetne tech ze zakladni typologie a kterych je tam pozehnane (vsechna ta obracena N,D,L, dale i N ve tvaru II a take vynechana nebo prebytecna pismena v opisu atd). Pokud vsechno, tak to dle me postrada trochu smysl, pokud jenom nove zname a nepopsane chyborazby to by bylo urcite prinosne, ale dle meho nazoru by bylo jeste prinosnejsi popsat vsechny nove podvarianty, nejen chyborazby. A nebo ma Bigger jiny koncept, ale s tim nas neseznamil.
Moderátor
co je a co není u nich chyboražba bude jasné, až bude přepracovaná nově jejich typologie, pro vytvoření té původní bylo použito jen omezený okruh materiálu a navíc dost chaoticky zpracován včetně nekvalitních kreseb a popisu...

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
No abychom byli objektivni tak v dobe vzniku to bylo prevratne zpracovani typologie PG, u tohoto konceptu cleneni zustali i autori naslednych typologii Karla IV. a Vaclava IV. Je pravda ze typologie vychazi pouze z 2826 ks PG Vladislava II.J. a Ludvika Jag. ze 6 nalezovych celku a dale dalsich grosu ulozenych ve sbirkach 4 muzei. Proto pri mnohamilionovych nakladech razenych grosu neni divu ze se stale objevuji a asi jeste dlouho budou objevovat dalsi nepopsane varianty. Kazdy dosud zpracovany typologicky soubor PG vychazi i z individuelniho pohledu autora na typ a variantu (viz napr.rozdilne pohledy na typologii PG Karla IV. od V.Pinty a J.Hany) takze jednotne zpracovani by bylo asi jen tehdy pokud by vse zpracoval jeden autor.
Registrovaný uživatel
Souhlasím s Kučerou, žře pokud by se jednalo o doplnění stávající typologie a lepším stvárněním kreseb a opisů, tak by to bylo super. Já osobně se na toto delší dobu chystám, ale zatím jsem ve fázi shánění literatury a dokud jí nebude dostatek tak to nemá smysl. Stačí si jen namátkově vybrat nějaké numismatické periodikum a pravděpodobně tam nalezneme zmínku o nové variantě či podvariantě.

BTW: Když už jsme u toho. Pokud by člověk chtěl pouze doplnit typlogii Háskové (vydat doplněné vydání), tak si nejspíše bude muset vyžádat od vlastníka autorských práv možnost použít stávající tabulku,nebo se to je jinak?
LukeH2O napsal
Souhlasím s Kučerou, žře pokud by se jednalo o doplnění stávající typologie a lepším stvárněním kreseb a opisů, tak by to bylo super. Já osobně se na toto delší dobu chystám, ale zatím jsem ve fázi shánění literatury a dokud jí nebude dostatek tak to nemá smysl. Stačí si jen namátkově vybrat nějaké numismatické periodikum a pravděpodobně tam nalezneme zmínku o nové variantě či podvariantě.

BTW: Když už jsme u toho. Pokud by člověk chtěl pouze doplnit typlogii Háskové (vydat doplněné vydání), tak si nejspíše bude muset vyžádat od vlastníka autorských práv možnost použít stávající tabulku,nebo se to je jinak?

Ano musíš žádat o povolení dědice nebo si počkat do 20.12.2077.
Moderátor
Pokud by se vydalo kompletni puvodni vydani i s doplnky tak souhlas dedicu samozrejme nutny bude. Pokud by se ale pro zacatek vydaly jen samostatne dodatky novych variant s vlastnimi kresbami tak urcite ne (i kdyby se pouzilo cislovani tak aby zapadalo do stavajici typologie)
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
Pokud by se vydalo kompletni puvodni vydani i s doplnky tak souhlas dedicu samozrejme nutny bude. Pokud by se ale pro zacatek vydaly jen samostatne dodatky novych variant s vlastnimi kresbami tak urcite ne (i kdyby se pouzilo cislovani tak aby zapadalo do stavajici typologie)

No tam by se nejednalo ani o původní práci, ale spíše o tabulku variant. Protože pokud by se vydalo pouze doplnění, tak to padne podle mě v zapomění. Podobně jak tomu bylo u doplnění typologie JzP a také Vladislava zpracované O. Šafářem (Sběratelské zprávy HK).
Ale když se totiž vydá kompletní tabulka z doplněnými variantami (a podvariantami) budou jí sběratelé používat.
LukeH2O napsal
...ale když se totiž vydá kompletní tabulka z doplněnými variantami (a podvariantami) budou jí sběratelé používat.

To by bylo samozrejme nejlepsi reseni ale pak je tu ten problem v autorskych pravech (pri pouziti puvodnich tabulek), takze potom zbyva jedine vytvoreni novych tabulek s kompletne vlastnimi kresbami.
Registrovaný uživatel
Přesně o to se mi jedná. Zda-li se vstahují autorská práva na to, když vytvořím naprosto nové "vlastní" kresby a opisy pomocí fontu (někteří ví jaké;)), ale použiji stávající rozdělení.
To „stávající rozdělení“ popisuje nějakou skutečnost podle určitých kritérií. Když si zvolíte stejná kritéria, dojdete k podobnému nebo i zcela stejnému rozdělení. Daná kritéria i výsledné rozdělení nejsou předmětem autorského práva, stejně jako nejrůznější postupy nebo matematické vzorce.
Registrovaný uživatel
S tim poslednim tvrzenim bych si nebyl tak uplne jist. Podstatne navic je, ze pokud budu delat nejakou aktualizaci typologie - tak z principu veci musim pouzit puvodni praci a musim se na ni odkazat. Tady uz by souhlas drzitele autorskych prav mohl byt vyzadovan...
Moderátor
Přátelé a kamarádi, budu muset vnést trochu nějakého toho vysvětlení......jen se omlouvám, že jsem dříve nereagoval, pc stávkuje.....
Já měl původně namysli jen "nějakou pouhou psanou úvahu o těchto častých chyboražbách......" Rozhodně nechci předělávat žádnou typologii, to tedy ne....Na to ještě a dlouho mít nebudu....jen jsem chtěl od vás slyšet názor nebo co si myslíte o těchto chyboražbách....Jinak Luke, přebral sis téma....to neva, je to k věci a užitelné informace.... ;)
Moderátor
Bigger: to jako že úvaha nad tím, proč mají PG VJ tolik chyb v opisech a zkomolených písmen? v tom případě není až tak důležité podchycení jednotlivých chyb v opisech, zde už to bude spíše jen filozofická úvaha nad příčinami, které to zapříčinili, což už je ovšem napsáno jinde

LukeH2O: u PG VJ by bylo nejlepší vytvořit úplně novou typologii, postavenou na kritériích, jak je nastavil Jirka Hána u K4 a V4, protože zde jsou ta kritéria nastavena jedině logicky!
Moderátor
Teda, Kacuro žije :) a sbíráš ješte i mince nebo už jen "zvířátka"...?!?

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
Dracek napsal
Teda, Kacuro žije :) a sbíráš ješte i mince nebo už jen "zvířátka"...?!?

neboj sleduji to tu stále ;) mince ještě sbírám, akorát od té doby co jsem se omezil jen na denáry, už moc nepřibývají :D
Moderátor
Pre Biggera by asi bolo fajn komplexne sa istý čas venovať grošom Vladislava Jagelovského, čítať všetku dostupnú literatúru na túto tému, aj drobné články, je to však veľmi obtiažne. V grošoch Vladislavových je totálny chaos ako bolo písané vyššie, asi by som na začiatok odporúčal publikovať (ak sa chystáš) drobné články s opisovými či obrazovými anomáliami, treba však skutočne brať ohľad aj na drobné články - či sa tieto konkrétne defekty už nepublikovali. Hlavne to bude chcieť dostať sa k čo najväčšiemu množstvu študijného materiálu (nálezy, depoty a ojedinelé mince v múzeách, zbierky, fotografie...) a určovať, určovať, určovať...
Moderátor
Archypov napsal
Pre Biggera by asi bolo fajn komplexne sa istý čas venovať grošom Vladislava Jagelovského, čítať všetku dostupnú literatúru na túto tému, aj drobné články, je to však veľmi obtiažne. V grošoch Vladislavových je totálny chaos ako bolo písané vyššie, asi by som na začiatok odporúčal publikovať (ak sa chystáš) drobné články s opisovými či obrazovými anomáliami, treba však skutočne brať ohľad aj na drobné články - či sa tieto konkrétne defekty už nepublikovali. Hlavne to bude chcieť dostať sa k čo najväčšiemu množstvu študijného materiálu (nálezy, depoty a ojedinelé mince v múzeách, zbierky, fotografie...) a určovať, určovať, určovať...

Máš zcela pravdu....když nad tím tak přemýšlím, asi jsem moc hrrrr....určitě nějaký čas to bude trvat, ale už se něco kuchtí, možná to bude velké sousto, ale jdu do toho.........držte palec...... :lol:
Moderátor
Přátelé, potřeboval bych doplnit své stránky nějakýma fotkama hezkých dílů pr. grošů, takže pokud má někdo ve sbírce bílé penízky, halířky, denárky, parvy, atd.....budu rád za každé foto, co mi poskytnete i s popisem. Moc díky. Mail je richter.peter@seznam.cz
Moderátor
Přátelé, děkuji za fotečky, co ale potřebuji - zatím, je droboť Jana L. a Karla IV. - prozatím......;) Stačí mi jedna dobrá fotka od každého panovníka. Moc díky, mail je v předchozím příspěvku......Díky!
Registrovaný uživatel
Bigger: poslu parvus Jana, bohuzel to je snad jediny drobak co nemam nafoceny... takze zitra :) Zbytek teda nechces (parvus Vaclav II, peniz mezivladi, penizy JP, penizy a haler Vladislava, peniz a haler Ludvika) ?
Moderátor
tenzor napsal
Bigger: poslu parvus Jana, bohuzel to je snad jediny drobak co nemam nafoceny... takze zitra :) Zbytek teda nechces (parvus Vaclav II, peniz mezivladi, penizy JP, penizy a haler Vladislava, peniz a haler Ludvika) ?

Jasný...pošli a popiš co je co...... ;) Moc díky......

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Pražské groše » Poptávka...

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1