Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o známkách » Poštovní uzávěry a další provozní tiskoviny

Vykupminci.cz
Numisargo

Poštovní uzávěry a další provozní tiskoviny

Moderátoři: ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Takže ta EON vlaječka by mohla být "lepší" a mohla by být použitelná i v námětových exponátech o elektrice! :)

Ale teď trošku vážněji - mohl by se někdo z jurymanů, nebo z těch co k tomu má blízko, vyjádřit k problematice zda se jedná o plnohodnotný materiál a je-li jej možno použít třeba v námětovém exponátu? Buď teda tento (EON) třeba k té elektrice (a dopravě elektřiny), nebo třeba ty s "AP" jako dokumentaci přepravy pošty, vedle známek s poštmstrem atd. Nebo prostě i jakkoliv vhodně jinak. (Námětářské exponáty mají nepřeberné možnosti.)
Moderátor
Taková zajímavost. "Rozhodil jsem síťky" a dostala se mi do ruk vlaječka, u které, zřejmě teda, nelze to nijak notářsky uvěřit, byl odstřižen modrý pruh a vlaječka použita jako obyčejná, bílá. Zkrátka takový utajený život pošty.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Zvláštní, že obvykle se to tak nějak ten obrázek připasuje a tento roztahuje. Nebudu se tvářit jako programátor co tomu rozumí. Nerozumím, nechápu! :?
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 14. 7. 2018, 9:43. »
Registrovaný uživatel
Pavel_III napsal
Taková zajímavost. "Rozhodil jsem síťky" a dostala se mi do ruk vlaječka, u které, zřejmě teda, nelze to nijak notářsky uvěřit, byl odstřižen modrý pruh a vlaječka použita jako obyčejná, bílá. Zkrátka takový utajený život pošty.


To je zvláštní, vždyť stačí otočit vlajku a použít nepotištěnou stranu, která je bíla :)

U nás se to dělá. Ušetří se tím papír, ale nevím jak by se na to tvářila nějaká kontrola.
Moderátor
No, takových otočených a druhotně použitých mám hromady taky. I na těch skenech to je vidět, když se to píše fixou. Ale zase, proč by někdo si jen tak ustřihl proužek? Za klobouček asi těžko. :)

Taky jsem se tomu dost divil.
Registrovaný uživatel
Pavel_III napsal
Taková zajímavost.


Omlouvám se za nesouvisející příspěvek.

Před dvěma dny jste reagoval v jiném tématu na otázku zachovalosti mincí. Já jsem tuto problematiku zde nesčíslněkrát vysvětloval, bohužel vždy se diskuze zvrtla do reakcí, které neodpovídaly mému pohledu.

V daném tématu nechci veřejně reagovat na Váš příspěvěk, protože již nemám náladu zde stále dokola jednoho účastníka přesvědčovat a zároveň se již nehodlám nechat od něho urážet. Proto jsem Vám chtěl odpovědět soukromou zprávou, bohužel jste nedostupný. Proto, pokud máte zájem o původní smysl mých názorů, prosím, ozvěte se na můj email. Myslím, že jsem schopen zcela jasně logicky zdokumentovat svoje postoje.

Děkuji.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Myslím, že by to jít mělo, ale jinak to je svehla.pavel(kyselá ryba)volny.cz .
Registrovaný uživatel
Pavel_III napsal
Myslím, že by to jít mělo, ale jinak to je svehla.pavel(kyselá ryba)volny.cz .


Děkuji, ještě dnes se ozvu.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Podařilo se mi získat (díky rozhozené síťce) třetí typ červené vlaječky. V porovnání s předchozími typy tento nemá označení, nemá nápis a linky "Pro: ........", ohraničující čáry jsou výrazně tenčí a menší jsou všechny nápisy, kolečko pro razítko je z malých teček. Jednu tuto vlaječku (z celkového počtu tří) mám s hrozivým nápisem "Požadující SVÁTEK" (fixou to je, ne tištěné).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Barva je světlejší, než co se mi jeví na monitoru.
Moderátor
Pavle, kolik našich sběratelů sbírá poštovní uzávěry?
Je to zajímavé téma, ale lze se k těmto materiálům běžně dostat?
Moderátor
Tak to teda netuším, ale pár lidí to bude. Otázka je, jak moc intenzivně. Další potíž je v tom, že většina potencionálních sběratelů o tom ví tak nějak ... prd. :) Jedním z těch, kteří mají sbírku vlaječek je, abych nejmenoval, "vlaková pošta". Ten má i starší, i protektorátní.
Dostat se k tomu dá běžně vlastně na každé poště. V zásadě jsou 3 možnosti:
1) žebrání u pracovníků pošty
2) vlastní sběr v prostorách pošty (což je potíž, tam se ne každý dostane, ale dá se, při dobrých vztazích, domluvit ledacos)
3) prohledání příslušných kontejnerů! :D
Jinak nevím o tom, že by to někde někdo nějak extra nabízel. Nedávno byla u Černíka ta R-U vlaječka z Loštic, to tak nějak nešlo pominout, když už jich mám tolik, byť nových.

Ono, podobné je to s těma obálkama. Občas mi někdo řekne, že jich má několik a dokonce doporučeně! Obvykle s klasickými R-nálepkami. To zas nemám já (jen jednu a půl). Těch obálek se ročně na poštách vyhodí tuny (rozhodně deseti až statisíce), protože už jsou nepoužitelné (a někteří vyhodí i použitelné) a mezi potenciální zájemce se dostane jen zlomek. Zkuste se zeptat nějakého obchodníka jestli má nějaké v prodeji. Se klidně vsadím, že mít nebude a jestli tak do počtu prstů. Jedině že by od někoho vykoupil právě nějakou sbírku.

V obou případech bude problém ve dvou věcech:
1) v podstatě nikdo se tím nijak zvlášť nezabývá,
2) potenciální sběratelé neví, neznají, nemají zdroj (a to ty obálky jsou pro sběratele "obyčejných" razítek fakt dobrý materiál).

Takže se vlastně snažím, aby se o těchto věcech dozvěděla i trochu širší veřejnost. (Si fandím, že? ;) )
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 16. 7. 2018, 17:44. »
Moderátor
Pavle, určitě je dobré, že tomuto sběratelskému zaměření děláš propagaci a popularizaci. Do doby, než jsi o tom začal psát, tak si myslím, že většina filatelistů o něčem takovém vůbec nevěděla, že poštovní uzávěry existují.
Moderátor
Tak já, relativně krátce před dobou než jsem o tom začal psát, o tom taky nevěděl prakticky skoro nic, jen že něco takového existuje, ale pak jsem přišel na to, že je nejen víc druhů (bílý, žlutý, modrý, červený), což by asi nebylo zase až tak zajímavý, ale že existuje hromada typů, podtypů a variant a to už je, aspoň mi to tak přijde, mnohem zajímavější.
Je to podobný jako u těch obálek. Z dálky to vypadá, že jsou jen dva druhy - modré malé a velké, případně starší černé (malé a velké). Ale jak se na to člověk podívá trochu podrobněji, typy se množí jak štěnice! :P

A u obou platí: "Katalog ani literatura neuvádí". 8)

Ale zajímalo by mne, jak jsem se ptal výše, zda-li by se to dalo využít v nějakém tématickém exponátu (např. vlaječka EON). Ev. v exponátu poštovní historie (nevím, třeba historie pošty XY Z, dokumentace nejnovějšího provozu na konci exponátu). Ne, že bych něco takového zamýšlel, ale pro zajímavost a informaci.
Moderátor
Kdo hlodá, občas něco i uhlodá (před 14 dny vichr uhlodal jedinou funkční větev na jedné z našich stoletých meruněk). Podařilo se mi dohledat dvě obálky se starými R-nálepkami. Jedna, ta nejklasičtější, je bohužel stržená, ale je pořád patrné, že je. Nebo teda spíš byla. Možná že reko bylo zrovna z Horních Krut, což by byla o to větší škoda. (Doba provozu obálky devět a půl roku.) Druhá má kompletní novější R-nálepku samolepící bez zoubků. (V které Filatelii je ta typologie R-nálepek?) Tato obálka byla poprvé poslaná o měsíc dřív než ta předchozí.

Čistě teoreticky by měly existovat i obálky se starou a s novou (s čárkovým kódem) R-nálepkou. Teď ji jen někde čistě prakticky najít. Ovšem byla by to haluz (neulomená).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Čerstvý přírůstek do "rodiny" vlaječek s modrým pruhem a černým textem. Od těch předchozích se liší kombinací napisu UZÁVĚR velkými písmeny a označením v levém dolním rohu "13-339B (Tisk: HP)". Jinými slovy, na obyčejné bílé byl dotištěn, krom "DEPO Brno 72 venkov", modrý pruh. Originál modré vlaječky mají označení 13-339 D, jak si můžete dohledat v historii.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Další zjištění do vědecké práce na téma obálky ;) :
Ke svému údivu (a dokonce nejen k mému) jsem dnes zjistil, že, aspoň ty velké, jsou baleny po 10 kusech a, podľa všetkého (podle štítku) pochádzajú zo Slovenska. Ovšem která tiskárna alebo čo, to už se z toho nedozvíme. Jako, přijde mi to zvláštní, že je to jen 10 kusů. Jeden by čekal aspoň 25. Taky je zajímavý, že na štítku je označení "T11-094A", ale na obálce je jen "11-094A".

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Jeden doklad, že i na vnitropoštovní obálky se lepily Aposty. Ovšem nějaký aktivista, místo aby to jen škrtl, ji strhl, čímž vznikla nenapravitelná národohospodářská ztráta. :( Jo a to razítko "České Budějovice" dokumentuje jak to dopadá, když se na gumové razítko použije olejová barva pro kovová razítka.
A jeden pěkný důkaz o tom, že i na vlaječkách lze najít krajně neobvyklá provozní poštovní razítka. Věděli jste že existuje oddělení "sběrna pytlů"?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 23. 8. 2018, 4:15. »
Moderátor
V příspěvku č. #65 https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/postovni-uzavery-a-dalsi-provozni-tiskoviny_post_-490403#post490403 (28. 4. 2018, 21:06, to jen tak, pro zajímavost) jsem předvedl zcela odlišný typ obálky s dvojitým orámováním. Za skoro celé 4 měsíce jsem našel dalších 8 obálek, z toho 4 tento týden, když došla krabica z Frydku (od Maryčky asi) a když jsem je porovnal mezi sebou, zjistil jsem, že se jedná o hodně nesourodou "rodinku". V dnešní době je to poměrně vzácně se vyskytující obálka (před 10-15 lety tomu bylo asi krapet jinak, ale kdeže jsou minulé pětiletky), protože těch 9 obálek jsou všechny na které jsem narazil. Mám jich málo, sbírám všechny ;). Pár věcí mají ovšem společných: dvojitý rámeček, díru o průměru cca 9 mm, silnější, tvrdší papír (podobný slovenským obálkám, což možná není náhoda) a typické je i většinově křivé poskládání. Patrně tloušťka papíru činila vězňům určité potíže, nebo na to nedbali. Dále mají lichoběžníkovou chlopeň a boční chlopně jsou lepeny z venku. Nejprve si připomeneme co jsem psal tehdy o té první (i s obrázkem) a pak budou následovat další (rychločtenáře upozorňuju že se jedná o takovou malou, nudnou, vědeckou práci :twisted: ):

1) Naprosto odlišný typ obálky od všech ostatních - černý tisk, orámování velikosti cca 15,35 × 10,45 cm (měřeno od kraje ke kraji čáry), ale co je podstatné, orámování je orámováno dalším černým rámečkem zhruba velikosti obálky (rámeček má cca 16,05 × 11,1 cm, obálka má 16,1 × 11,1 cm). Průsek (díra) má průměr asi 9 mm a plné kolečko okolo necelých 15 mm. Chlopeň je lichoběžníková, malé postranní chlopně jsou přilepeny vně (!! všude jinde jsou dovnitř !!), obálka nemá výřez pro horní chlopeň. Papír je výrazně tlustší než bývá zvykem.
Poprvé odeslána 31.1.2018 (až!!) z Mikulovic u Znojma na Depo Znojmo 70, poslána ale byla z pošty Znojmo 2 (20.2.) do Tábora, 1. března z Tábora 1 do ČB, odtud se dostala předisponováním do Milevska 1, kde ji 5. dubna poslali do Velkých Pavlovic a odtud 11. dubna na 611 32 Brno (PSČ nějaké organizace).

2) Velikostně je téměř stejná s první obálkou (orámování velikosti cca 15,30 × 10,40 cm, vnější rámeček cca 16,0 × 11,1 cm), což může být způsobeno nějakou technologií (viz široký a úzký formát rakouských známek). Poprvé byla odeslána 13.1.2009 z Miroslavi (671 72) do Brna na nádraží (602 00) a pak až 14.5.2018 z Líšně (628 00) do Uherského Brodu.

3) Velikostně mírně větší jako první je obálka s orámováním velikosti cca 15,45 × 10,45 cm, vnější rámeček cca 16,15 × 11,15 cm (technologie?). Zajímavá je nedokončenou dírou, takže je pěkně vidět tvar nástroje - nůž (jehla, nebo jak to nazvat) je trubička v jedné části přerušená o něco víc jak 1 mm. Z líce je to přerušení na 12. hodině, na rubu na 3. hodině, díra se tedy nedělala najednou, ale ve dvou krocích na rozložené obálce. Odeslaná byla z Orlové 4 (735 14) 8.10.2013, pak 17.6.2013 z Ostravy 8 (708 00 - válečkové razítko na rubu) a pak 4.12.2013 z Petřvaldu u Karviné (do Frydku nebo Místku :)).

4) Obálka velikosti 15,45 × 10,45 cm, vnější rámeček cca 16,15 × 11,15 cm opět s nedodělanou dírou (stejné "hodiny") poslaná poprvé až 15.3.2017 doporučeně (jinou doporučenou nemám :() z pošty 530 02 Pardubice 2na poštu 533 01 Pardubice 21 (Pardubičky), odtud 23.3.2017 zpět na Pardubice 2, ale odeslaná byla 13.6.2018 z pošty Pardubice 9 (530 09) do Jihlavy.

5) Obálka s orámováním cca 15,35 × 10,50 cm, vnější rámeček cca 16,05 × 11,2 cm. Odeslaná poprvé až 25.4.2018(!! - kde to měli schovaný...) z pošty 130 00 Praha 3, pak 17.5.2018 z pošty 757 01 Valašské Meziříčí 1, dále 19.5.2018 z 753 01 Hranice (na Moravě) 1 a 21.5.2018 z Oder (742 35) do Brna 602 00.
Těchto pět obálek vypadá věcně stejně, jen č. 1, 3 a 5 má obyčejný papír (do žluta) a 2 a 4 bělený. Kroužek okolo díry je tlustší a je spojený s linkou oddělující 2. a 3. pole. Pole pro razítko je od adresního odděleno řídkou tečkovanou (řtverečky to jsou) čarou.

6) "Obří" obálka s orámováním cca 15,45 × 10,45 cm, vnější rámeček cca 16,25 × 11,2 cm se zcela odlišnými dalšími parametry: Kroužek okolo díry je výrazně silnější a nedotýká se linky, pole pro razítko je odděleno hustě čárkovanou čarou a zcela jiné postavení mají texty v záhlaví. "Věc poštovní služby" začíná už nad textem SLOUŽÍ ...", všude jinde (i u fialových obálek) je posunut víc doprava, první řádek ("SLOUŽÍ ..."), byť z velkých písmen je kratší než řádek druhý (opět zcela ojedinělé) a ty tři řádky nejsou zarovnány vlevo. Odlišné jsou y typy číslic, nejlépe je to vidět u označení 11 - 094. Poprvé byla odeslána 27.6.2000(!!) z Dobřívi (338 44), poté 28.6. z logiky věci roku 2000 z pošty Plzeň 1, dále 29.6.2000 z pošty 337 01 Rokycany 1 (celkem fofr), poslední razítko je z 5.5.2014 pošta 367 22 Suchomasty (14 let byla u ledu, asi se uštvala první tři dny :mrgreen: ), to byla odeslána do Hořovic (268 01), naposled šla do Frydku, ale nevíme kdy a odkud.

7) Miniobálka s orámováním cca 15,35 × 10,05 cm, vnější rámeček cca 15,9 × 10,65 cm, všechny linky jsou tenkou čarou, jen kroužek okolo díry je o něco maličko silnější a dotýká se linky. Pole pro razítko je odděleno hustší tečkovanou čarou (tečky to jsou). Text "Věc poštovní služby" je výrazně menším písmem a tudíž kratší. Poslední řádek textu v záhlaví ("údaje ...") je výrazně kratší, končí pod slovem "pořadí," v řádku druhém (obvykle to je až pod "P" ve slově "neplatné"). Označení 11 - 094 je většími bezpatkovými číslicemi. Odeslána byla 3.12.2002 z pošty 588 27 Jamné u Jihlavy do Polné, tam byla dlouho u ledu a poté byla 31.5.2011 odeslána na poštu 700 30 Ostrava 30 a klidně by mohla ještě pár let obíhat.

8) Miniobálka s orámováním cca 15,35 × 10,1 cm, vnější rámeček cca 15,9 × 10,625 cm. Všechny čáry jsou ještě tenší než u předchozí obálky, všechna "A" a "e" mají větší "díru" v písmenu než u předchozí obálky (u ostatních písmen to není tak patrné, patrně je to dáno celkově "lehčím" tiskem). Obálka nemá proražen zadní otvor (přerušení na cca jedné hodině) Poprvé byla poslána 19.2.2003 z pošty 560 02 Česká Třebová 2, pak až za více jak 10 let 21.6.2013 z pošty 560 10 Česká Třebová 02 (SPU), pak 1.7.2013 z pošty 569 22 Křenov, 7.12.2015 z 739 00 Vyšní Lhoty a nakonec 19.4.2016 z pošty 739 12 Čeladná do Frydku.

9) Miniobálka s orámováním cca 15,35 × 10,05 cm, vnější rámeček cca 15,95 × 10,65 cm. Další parametry jsou obdobné jako u obálky předešlé. Tato byla odeslána prvně 28.7.2012 z Broumova 1 (550 01), 2.11.2012 z Častolovic (517 50), pak nevíme a další, poslední, odeslání bylo 14.1.2014 z Ostravy 30 (700 30) do Frydku či Místku.
Papír "miniobálek" je tenčí.

Obrázky:
1)
Obrázek vložený uživatelem

2)
Obrázek vložený uživatelem

3)
Obrázek vložený uživatelem

4)
Obrázek vložený uživatelem

5)
Obrázek vložený uživatelem

6)
Obrázek vložený uživatelem

7)
Obrázek vložený uživatelem

8)
Obrázek vložený uživatelem

9)
Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 26. 8. 2018, 17:10. »
Moderátor
Sice to není provozní tiskovina, ale tak nějak to do této kategorie spadá. Představte si že v tomto bylo skoro 2,5 kg tiskovin a bylo to určeno jako obyčejná listovní zásilka!! Velikost pytle je cca 42 × 69 cm. Fakt nevím podle čeho ti kokoti určují co má vozit auto a s čím se má chodit pěšky. Podařilo se mi pytlíček vyžebrat a až se jednou naučím (pokud to omylem nesmažu) převést obrázky z mobilu do počítača, tak doložím i originální foto zásilky. Sken je zhruba velikosti A4.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pavel_III napsal
Sice to není provozní tiskovina, ale tak nějak to do této kategorie spadá. Představte si že v tomto bylo skoro 2,5 kg tiskovin a bylo to určeno jako obyčejná listovní zásilka!! Velikost pytle je cca 42 × 69 cm. Fakt nevím podle čeho ti kokoti určují co má vozit auto a s čím se má chodit pěšky. Podařilo se mi pytlíček vyžebrat a až se jednou naučím (pokud to omylem nesmažu) převést obrázky z mobilu do počítača, tak doložím i originální foto zásilky. Sken je zhruba velikosti A4.

Obrázky:
---


Na pytli vidím M. Pokud i na adresním štítku bylo velké M, tak tohle u nás chodí taky a vozí to balíkář - nenosí to listovky. Naprosto obyčejně se mu to dává mezi balíky bez kódu na jeho okrsek.

Ohledně toho, co kdo vozí, je to složitý. Běžně se dávají "neskladné" balíky nebo "Nad 30Kg" na okrsky ženským do malých aut místo dodávek chlapům. Vedoucí s dipečerem to vidí, ale nikomu to nijak ráno nevadí.. Nevím co stím dělají, ale jednou jsem viděl, jak se doručovatelka domluvila s adresátem, že si pro to sám přijede.
Moderátor
Tak to už nevím, ale myslím, že na adresním lístku (jako vlaječka) "M" nebylo. Ale vždycky se tvrdilo, že listonoš nosí zásilky do 2 kg. Z ciziny bez ohledu na velikost. Což je taky pěkná kravina, protože taková, sice lehká, ale Čína velikosti středního polštáře, co s tím jako? Zabere to místa třeba i pro poštu pro 20 paneláků a když by adresát nebyl doma, je to na nic. Jednou mi dali takový pytel (fakt nevážil skoro nic, ale 60×40×20 cm objemu), že to chce jako druhé doručení. Otevřel mi takový mladý debil, evidentně zcela zdravý, co se zrovna zvedl od počítače (asi objednával další Čínu) a tak jsem mu řekl co si o tom myslím. Na poštu to má ani ne 100 m. Kurva, za 10 minut byl na poště si stěžovat!! Debil.

Jo a pod tou trubkou je ještě přes celý řádek nápis SWEDEN POST.
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 30. 8. 2018, 23:03. »
Registrovaný uživatel
Pavel_III napsal
Jo a pod tou trubkou je ještě přes celý řádek nápis SWEDEN POST.


Jo to je normální, česká pošta používá pytle z ciziny skoro furt :) Opravdu ruzný země jsme u nás měli. Jednou tam byl tak obří, že jsem se do toho postavil a vešlo by se ke mě ještě pár lidí. (z emirátů myslím byl)

Jinak ještě šedý bedny deutsche post a pár ze slovenska.
Moderátor
Tohle ne, tohle bylo opravdu poslaný ze Švédska s nějakýma časopisama na jednu konkrétní adresu jako, jako co nevím, ale dali mi to celý jako dopis. Asi to v originále odpovídá českému "tiskovinový pytel".
Moderátor
Jsem vynašel tři bílé, pro mne poněkud neobvyklé, vlaječky obvyklých typů:

1) vlaječka stejné varianty jako jsou v příspěvku #69 . Pěkná, aspoň pro mne, protože to je od nás daleko, je adresa do Slaného. Jak jsme si tuhle vyjasnili, AP číslo je číslo kurzu (AP nejspíš Automobilová Přeprava), "so" snad "nebo"? Co značí to číslo razítkem, v tomto případě 884, to netuším. Teoreticky pořadové číslo uzávěru? Na některých (viz starší příspěvky) se podobná čísla vyskytují, na jiných ne, ale obvykle jsou dost vysoká (300 až 600, toto je asi nejvyšší). Pokud to ovšem nemá souvislost s tím vykartováním (#57 a následující).

2) vlaječka téže varianty na uzávěru na strojní zpracování zásilek z Ostravy na SPU v Holomócu je neobvyklá válečkovým razítkem. Nerad se pletu, ale jinou podobně oraženou snad nemám.

3) vlaječka patřící do varianty dle třetí až desáté ukázky v příspěvku #73 (bez označení, UZÁVĚR umístněný výše). Zajímavé určení, řekl bych. Něco podobného jako "sběrna pytlů" a líbí se mi to. Třeba je na některých nápis "pošťáci", resp. "pěší listonoši" a to se pak v kleci posílají listonoši na opravu! :mrgreen:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 3. 9. 2018, 0:26. »
Moderátor
Dnes něco dokládající práci na poště. V květnu se někomu podařilo na jednu bednu SIPO nalepit dvě vlaječky (prostě, jak to tam lepí isolepou, chytl někdo dvě vlaječky na sobě a přilepil je zároveň). Vzhledem k tomu že jim pak logicky jedna vlaječka chyběla, vzali jednu se zbývajících a okopírovali ji na obyčejný papír A4 (už orazítkovanou). A proto vlaječky s tímto konkrétním číslem (312) jsou dvě, ale jedna je taková krapet čtyřnásobná a poskládaná do patřičné velikosti.
Alonž konkrétně u SIPO znamená, jak je hotovostní SIPO, tak když je u toho ta hrozně důležitá reklama na hovno a na nic a SIPO má kvůli tomu dvojnásobnou velikost, tak ta blbost navíc je jakože alonž.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Před časem se mi podařilo rozlišit jednu podvariantu, či jak to nazvat, malých modrých obálek s velkou trubkou. Sice nevím jestli si to zaslouží titul (pod)varianta, ale evidentně to bude jiný náklad. Vyznačuje se to celkově tenšími linkami a písmem a "zgrclou" trubkou. Prostě to vypadá jako když něco kreslíte v počítači a "objekt" nevybavíte obvodovou čárou. Pro porovnání detaily s běžnou variantou. V provozu jsou tyto obálky, podle razítek, taky minimálně 8 let.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 ... > »

Sběratel.com » Pokec o známkách » Poštovní uzávěry a další provozní tiskoviny

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1