Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o známkách » Poštovní uzávěry a další provozní tiskoviny

Vykupminci.cz
Numisargo

Poštovní uzávěry a další provozní tiskoviny

Moderátoři: ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Dostala se mi do ruk zcela odlišná varianta vlaječek červených remitend (je dobré mít na některé věci lidi :P ):

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Taková zajímavost z provozu:
Na Depu Rakovník se jednoho dne zřejmě nedostávalo žlutých vlaječek s křížem, tak vzali pár už použitých, které někde našli, zapatlali stará razítka, okopírovali na barevné kopírce/tiskárně a poslali do Práglu. A dvě z nich se dostaly až ke mně, byť teda ta druhá v dost bídném stavu.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Jiná zajímavost, kterou jsem viděl včera prvně - adresát není ani natištěn ani napsán, ani není použito čárového kódu, ale v Rudě nad Moravou (nebo pro celé okolí) si pořídili samolepku. Pěkně otištěné razítko, byť teda na 100%, ale jen 92%. ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A jedna vlaječka stejného typu jako v příspěvku č. 65 ( https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/postovni-uzavery-a-dalsi-provozni-tiskoviny_post_-490438#post490438 ) pěkně použitá, myslím, že zaplesá srdce každého celináře? ;) Odesláno z Napajedel.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A další přírůstek do sbírky. Zcela jiný typ zelené remitendy, navíc překvapivě ne na Mediaprint & Kappa Pressegrosso, s.r.o., ale na PNS Grosso, které mám doposud jen v barvách červených.
Kdo ví, co značí ta nálepka "A"? Není to anketní otázka, já to nevím taky. :oops:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Dostala se mi do ruk další obálka s dvojitým orámováním (ta z tlustšího papíru). Zajímavá je jednak tím, že je jako nová čerstvě použitá - razítko č. 1 pošty 533 44 Staré Ždánice, s datem 21.12.18.15, z čehož je zřejmé, že na maličkých poštách ještě mohou mít zásoby dosud nepoužitých starších obálek, ale dvak mne ta obálka přivedla k přesvědčení, že tento typ se dodával s nepřehnutou horní chlopní. Oni to totiž zcela originálně křivo přehli a to ještě tak, že je evidentní, že před použitím byla chlopeň rovná, neohnutá, jako nová bankovka. 8) Kdyby to bylo z tiskárny, bylo to ohnuto rovněji a důsledně.
Průsek ale vypadá spíš tak, že ho někdo vypajzal tupýma nůžkama. :mrgreen:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A dnes to samé, ale přece jen úplně jiné!
Aj v cudzině majú vnútropoštové obálky, i když se prý už moc nepoužívají (?? - prečo?? Nemajú dodejky?). Jsou z tvrdšího papíru, mají 11 adresních políček (po obúch stranách to je), otvírání je na užším boku, nemají stále logo a jejich velikost je cca 15,9 × 12 cm, orámování cca 14,5 × 10 cm je stejné na obou stranách. Asi vzhledem k tloušťce papíru se vyskytují obálky s neproraženým průrazem zřejmě relativně často (mám 3 takové z 9 - a nevím, která z nich je Sedmá z devíti :mrgreen: ).
Prostě, občas je dobré zajet do Prešpurka na Inchebu, protože se tak dají některé věci mnohem líp domluvit.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Nemyslel jsem si, že je to možné a nečekal jsem to, ale podařilo se mi najít, v minimálním počtu 2 exemplářů, obálky černým tiskem odlišné varianty. Obě poslané jen jednou - (29) 30. 11. 2018 (odesláno až na druhý pokus) a 13. 12. 2018, v obou případech z Klecan (PSČ 250 67). Patrně staré zásoby.
Rámování je velikostně obdobné typu obálky s šestiúhelníkovou chlopní (a velké části dalších) - cca 15 × 10,25 cm, průměr průseku cca 13 mm (menší než u běžnější varianty). Hlavní rozdíl je v chlopni, která je mírně prohnutá, což je ale patrné hlavně když se přiloží k něčemu rovnému, když to člověk má v ruce, tak mu to až tolik nepřijde, a potom ve zcela odlišném a originálním utváření zadní strany. Na skenu je to myslím vidět celkem dobře.
Pravděpodobně charakteristický znak tisku je seříznutý levý dolní roh rámu (viz detail). Nevzpomínám si, že bych toto viděl u jiné obálky.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Vlaječky se vzácně zjeví občas i v nějaké aukci (nepočítám "A", tam se občas zjeví kdeco a kdekdo se pak zjeví z toho, co se zjevilo :mrgreen: ). Například tohohle jsem si před mnoha lety, odhaduju tak před 11, vůbec nevšiml, neb v té době jsem o tom věděl asi totéž co někteří před založením tohoto tématu. :oops: Vlaječky jsou pěkné, takové teda nemám a ty krajní jsem navíc ani neviděl, ale nebudu tvrdit, že se už nepoužívají, některá zákoutí provozu jsou mi ukryta. Tehdy se neprodaly. Mezi náma, vyvolávací cena byla 300 Kč, což mi přijde opravdu hodně i kdyby to bylo dnes. Ale za 50 let, kdoví!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
pavel - zaujímavé čo všetko sa dá objaviť v poštovej prevádzke. A nakoniec to všetko by nie mohlo, ale by byť predmetom pre filatelistické zbieranie. Lebo ak si dobre spomínam z nejakých výstavných poriadkov, tak všetky artefakty poštovej prevádzky sú filatelistickým materiálom.
Taká laicka otázka. V akej časti poštovej prevádzky sa používajú tieto vlajočky. Mne poslal jeden prispievateľ do tohoto fora pekný članok - aj týmto mu ďakujem zaň, o automobilovej pošte v Tatrách. Autor článku píše, že tým, čo v tom autobuse pracujú obmedzujú výhľad zavesené vlajočky a podobne tlačiva. Tak sa to používa vo vlakovej - automobilovej pošte?
Moderátor
V jaké části... stručně řečeno, když se na poště sesbírají zásilky putující jedním směrem, dají se do pytle (anebo bedna, klec, zkrátka vhodná "nádoba") a při převazování se na něj přiváže i vlaječka s místem kam má putovat. Čili z pošt obvykle někam na SPÚ, depo. Tam se to roztřídí, dá se do jiných pytlů atd. a rozveze se to na příslušné pošty/dodejny. Vlaječka opět určuje kam to má putovat. Zhruba tak ve stručnosti. Někdy je na vlaječce napsáno co se má se zásilkama dělat nebo nedělat, či co je přesně obsahem uzávěru (např. že je to nevhodné do automatické třídičky, že to je "Čína" nebo noviny atp.). Jinak viz předchozí příspěvky, tam už něco je a za skoro tři roky, co jsem to založil, i k nějakým zjištěním se přišlo. :)

Ročně se nepochybně spotřebují milióny vlaječek a za těch, co já vím, 150 let, to musí být už bilióny, ale kolik se jich, těch opravdu starých, zachovalo? Ty nové na tom nejsou o mnoho líp i když několik bláznů, kteří nějaké zachrání, se najde. ;) Jiná otázka je, kdo to dělá systematicky. Jeden, dva, tři? K obchodníkům se to nedostane (narozdíl od novinek známek z kdejaké prdele, kde skoro nikdo ani číst neumí), nemá jak.
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 26. 1. 2019, 18:43. »
Registrovaný uživatel
Fajn, keď by som bol zberateľ filatelistického materiálu z tohto druhu poštovej prevádzky, tak by som si podľa tvojho vysvetlenia zašiel na mne najbližšiu poštu, na oddelenie kam prichádzajú poštové uzávery a začal pátrať ako sa k tým vlajočkám dostať.

Možno to niekto podľa tvojho návodu urobí.
Moderátor
Anebo jít na poštu na brigádu, či obcházet "poštovní" popelnice. :D Dobrý je mít nějakého známého, třeba slečnu, která by ty vlaječky vždycky sesbírala. Já některé, ovšem nepoužité, získal tak, že jsem je jednoduše vyžebral. Ale asi je dobré žebrat, když člověk ty vlaječky vidí, že je mají u přepážky (a když na poště jinak prakticky nikdo není a tudíž nikoho nezdržujeme) anebo když se s pošťačkou člověk trochu zná, třeba když pravidelně posíláš reka, sázíš (ne brambory) nebo tak něco, aby se na tebe nedívali jako na vetřelce či blázna. ;)
Moderátor
Ne, že bych neměl nic jinýho na prácu, ale duben se blíží a taky je zapotřebí se kapánek odreagovat.

A tak jsem začal tvořit vlaječkový exponátek, keré chcu předvést v dubnu na velké burze na Výstavišti. Zatím tedy 4 listy. Jen upozorňuju, že se nějak neplánuje soutěžní varianta (není šance aby to splňovalo soutěžní předpoklady a podmínky), bude to spíš takový propagačně-informativní "sranda" exponátek (sranda = volná tvorba bez soutěžních pravidel, neznamená to ale, že by to mělo být blbý /vzpomněl jsem si na soutěžní exponát o bonsajích, asi víte který/, ale mohu použít i nějaké méně vážné poznámky a připomínky). Taky se nehodlám dohadovat o tom, že některé vlaječky (resp. obaly, dal jsem to do těch tenkých obalů na pohlednice) by mohly být umístěny výš, aby se "netloukly" s těmi ve spodní řadě. Mohly, ale když von se ten měkký igelit dost blbě stříhá.
A taky jsem chtěl vědět jak to bude vypadat "naživo". Proto 4 listy a relativně jednoduchý druh vlaječek. Navíc mám ten pocit, že se pouštím na zcela nevyšlapanou cestičku. Asi tak metr, metr a půl sněhu a pod ním bažina. :mrgreen:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 27. 1. 2019, 21:04. »
Registrovaný uživatel
pavel - to sme chceli. Ake jednoduche, nalepit, trosku popisat, zabavit sa pri tom a je to.
Co si o tom budu mysliet slovutni žurimani, by mne bolo uplne jedno, lebo zbieranie je zabava. Ze niekto da za ňu miliony a ukaže svetu nejaky mauricius, tak to ponecham na ochkanie im.

Ale ako som uz skor napisal. Zhromazdit počtove doklady platne v dnešnej poštovej prevádzke a aj použité tak to si treba ozaj ctiť.
Moderátor
Jsem to s tím sněhem asi přivolal...

Takže, pro velký úspěch, druhé dějství. Dnes do červena:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
pavel - vsak je zima a k nej patri sneh. Alebo je to uz inac? Lenze to bolo aj kedysi, ked ho napadlo vela, tak holt autobusy nepramavali a do skoly sme sa vybrali peso. Nie daleko, ale stihli sme vzdy spolahlivo koniec.

A teraz k veci. Je to pekne a teraz k tomu naivna otazka. To si lepis na papier klasickeho formatu A4? Moze sa to takto davat aj na vystavy alebo len tak akosi napisal - propagacne.
Moderátor
Zima, nezima. Jako, pěkně se na ten sníh kouká, v teple za oknem, ale chodit v tom, tuplem když to pěkně prosolí, to už je mnohem horší!

No, je to na A4, na výstavy běžný formát (i A3 může být ... a já ho mít budu, až to /obálky/ budu mít udělané!), ale tadyhle ty vlaječky, to jen propagačně, na výstavu to dost dobře nemůže naplnit požadavky na zpracování. Nedovedu si to představit.
Moderátor
Dnes mne překvapila jedna vlaječka pro obyčejnou poštu. Podobná už byla, jen bez řádků "Pro: ........." v příspěvku č. 73 ... jenže tato je tištěna modře!! A není to první modře tištěná vlaječka, leč druhá zachycená, ale k dotyčným typům jsme se zde ještě nedopracovali. A modře jsou teda tištěné některé balíkovky, ty s pruhem. Možná nastává ve vlaječkách "modrá éra", anebo jim zkrátka v tiskárnách došla černá barva.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Další dva listy (a jeden oddíl).
Nebezpečná věc. Mně to nějak baví. Dokonce víc, jak práca za peníze. :mrgreen:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A protože su šikovné chlapec (jasně, musím se pochválit, nikdo jiný to za mne neudělá a dodá mi to krapet sebevědomí), mám hotovu další sekci vlaječkového exponátku. Celkem mám nachystáno 19 listů (+ další 4 zatím bez popisu) z požadovaných 36, což je krapet problém, vlaječek je tak nějak mnohem víc. Ty obyčejné, bílé, já budu "stranou ležet nechat muset", nějak je vzít zkrátka, jak to tak vypadá.
Obecně bych ovšem řekl, že nic podobného na výstavách neuvidíte a proto dondite v dubnu do Štatlu (do Brna) na Veletržní setkání!!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
pavel - ja uz som chvalil, ale teraz to pojmem z ineho pohladu.

Pavel III Rarity a vzácnosti nejsou nutně jen o penězích. Nebo aspoň ne o moc velkých penězích. Většina z nás má nějakou velkou vzácnost, jen to není za milión.

V celej tej debate na inom fore je toto ta najkrajsia reakcia na celu tu histeriu okolo nejakej bubliny.

Ja sa ale musim pochvalit, ze vdaka neunavnosti pavla som si sa odhodlal urobit si tiez nejaky ten mini exponat. Podotykam, ze som to doteraz nikdy nerobil, a mam z toho velku radost. Takze pavle, to je to co robi radost aj inym, ked sa najdu ludia co len takymi "malickostami" inspiruju. A pritom ta radost ozaj nestoji vela penazi ale jej vysledok je neuveritelny.
Moderátor
Ona je to celkem zábava, tvorba exponátu. Akorát je nutno si to tak nějak trochu rozvrhout. Někdy to je relativně jednoduchý: prostě se v zásadě začne známkou s katalogovým číslem jedna a skončí se tou poslední, jako to mám u Lajtabánságu (i když i tam je to řazení občas brané trochu jinak, ale přidržel jsem se převládajících tradic), nebo jak to je u Afghánistánu, nebo, když je námětovka, tam je to dáno tématem - od pěškobusu k lunárnímu vozítku, tam je základní kostra taky jasná, jde jen o to ji naplnit. Horší když se pokouším o komplexní problematiku. Mám v podstatě hotový exponát, akorát nemám úvodní list(y) a nemám to seskládáno jak to půjde za sebou, byť představu mám. Není se čeho chytit, "není tradice". To samé mám u těch obálek a tady u těch vlaječek. Tam se už není vůbec čeho chytit, jasné jsou jen sekce. Ale třeba u těch vlaječek je asi celkem jedno co bude první, co poslední a co uprostřed.
Jak se dělají tématické exponáty jako má Pavlínka, tak to nám musí napsat ona. Tam si tu "story" taky musela nějak vymyslet. ;)
Moderátor
Kdyby se našel někdo dostatečně chytrý a erudovaný, potřeboval bych vyřešit tyhle dvě vlaječky. O té první su přesvědčené, že to je pro "doporučenou Čínu" a té druhé si to myslím taky (že to je jen jiný, hypermoderní, typ té první), ale někteří mne od toho zrazují, že prý to je pro remitenda, nejspíš nějaká vnitropoštovní. Ale fakt nevím. Ta druhá (ve dvou exemplářích) se mi dostala do ruk taky náhodou a navíc je nějaká dobrá duše hnusně a zbytečně pomačkala. A navíc, jako bonus, krásné štempl Postkomplet Praha.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pro Pavel III,
Podobných materiálů máte dostatek zveřejněných v tomto vlákně, dostal jsem se k němu náhodně, pokud budete mít zájem, rád zašlu po kontaktu na pilatzdenek@seznam.cz

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... > »

Sběratel.com » Pokec o známkách » Poštovní uzávěry a další provozní tiskoviny

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1