Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Poukážky 1944 - Goznak

Poukážky 1944 - Goznak

Moderátoři: acme2000, Šenfi.

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Moderátor
> Vito > Pošlete mi prosím na sebe kontakt na můj mail y160z@seznam.cz ? Poslal bych několik svých tabulek o jugoslávských bankovkách - k porovnání a konzultaci.
Registrovaný uživatel
Vito napsal
Pro srovnání, přikládám tabulku ČSSR Smith konstatuje ve stejné grafické podobě. Stejný systém také ocenit polské a maďarské bankovky v Goznaka 1944.

este pridam:
1. Neplati, ze pri kazdej bankovke od Goznaku existuje aspon jedna nizka serie (A*, B*, C*...)
Napriklad:
5000 lei 1944 (serie PA, YP )
1000 pengo 1944 (serie OE, TP)

2. Neplati, ze pri kazdej bankovke od Goznaku existuje aspon jedna vysoka seria (T*, X*, Y*...)
Napriklad:
100 korun 1944 (posledna seria je KB)

3. Neplati, ze posledna seria je "vzacna".
Napriklad:
1000 pengo 1944:
TP - cislo medzi 1-999.999
OE - cislo medzi 1-100.000(???)
Pravdepodobne, najprv bola vytlacena seria TP a potom OE.
Moderátor
acme2000 napsal
> Vito > Pošlete mi prosím na sebe kontakt na můj mail y160z@seznam.cz ? Poslal bych několik svých tabulek o jugoslávských bankovkách - k porovnání a konzultaci.

Acme v mojom úvodnom príspevku je uvedený mail na Vito.... ;)
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
@ numpszi
Ad 1. - Da, izjema, pri kateri mi ni znana višja abecedna serija, je tudi DFJ 100 din 1944.
Poleg tega je zanimivo, da so nekatere serije v celoti izpuščene (na primer ČSSR 5 kčs serije CA-CX, 100 kčs EA-EX)
Ad 3. - Nadomestna (replacement) serija ni tiskana zadnja, ampak prva. Tiskarna jo pripravi, da z njo zamenjuje defektne bankovce med proizvodnjo.
Ostanek neporabljenih nadomestnih bankovcev lahko uničijo (npr. Slovenija, tiskarna Thomas de la Rue) ali jih dajo v obtok kot redne bankovce (npr. Jugoslavija, ZIN)

Ad 1 - Ano, výjimka, ve kterém jsme neuveden vyšší abecední řady, je také DFJ 100 din 1944.
To je také zajímavé, že některé řady úplně vybitá (např. ČSSR CA-CX Series 5 Kčs, 100 kčs EA-EX)
Ad 3 - Výměna (náhrada) série není vytištěna poslední, ale první. Tiskárna vytištěno z přípravy, které nahradí defektní poznámky při výrobě.
Zbytek nevyužitých náhradních poznámky mohou být zničeny (např. Slovinsko, tisk Thomas de la Rue), nebo uvádět do oběhu jako pravidelný bankovky (např. Jugoslávie, ZIN)
Moderátor
majkl napsal
Díky za informaci. Taky se zatím nikdo ještě neozval. Je to ode mně takový výkřik do tmy - uvidíme. Říkal jsem si, že by bylo hezké položit vedle sebe ty goznakovské poukázky ze všech zemí. Třeba maďarské a rumunské dvacky jsou skoro jako přes kopírák.

tenhle majklův příspěvek v Poptávce/nabídce mě zaujal v souvislosti s tím, kde všude poukázky Rudé armády obíhaly - měl jsem nějaké matroše, hodil jsem je do tabulky - pokud byste měli něco k doplnění (nesouhlas nominálu nebo snad nějakou zemi navíc), budu jedině rád. Je například zajímavé sledovat samotnou skladbu nominálů (SSSR takto v podstatě vystihl sílu jednotlivých měn, když udělal jakýsi "poukázkový standard" :) ).

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
btw - omezil jsem to jen na Evropu, ještě pak vím o Číně /Yuan - 1945/ a Koreji /1945?/, ale těch je vidět hodně málo. Otázkou je, jestli třeba pro Bulharsko se něco obdobného nechystalo (?).

Poukázky v Rakousku, Francii, Německu ... to už je všechno pod taktovkou USA (mám aspoň dojem)
Registrovaný uživatel
acme, přesně takhle si to představuju v albu! :) (stačí od jednoho nominálu)
Moderátor
mně osobně překvapil třeba ten nominál 5000 Lei - jsem měl nějak podvědomě zafixováno, že nejvyšší byla vždycky tisícovka a jak se ty Lei skoro neukazujou, trklo mě to až nedávno
Registrovaný uživatel
acme2000 napsal
mně osobně překvapil třeba ten nominál 5000 Lei - jsem měl nějak podvědomě zafixováno, že nejvyšší byla vždycky tisícovka a jak se ty Lei skoro neukazujou, trklo mě to až nedávno

poukázka 5000 lei existuje také, ale je velice vzácná (existuje snad nejvýše 10 exemplářů).
Registrovaný uživatel
O pětitisícovce je zmínka v článku, kde se popisují peripetie s těmito poukázkami (do čeho nás Moskva tlačila). V tom článku jsou i návrhy na naše poukázky s textem "Velitelství Rudé armády", tj. analogie toho, co je v Maďarsku a Rumunsku. Jestli se nepletu 5000 je v tom článku proto, že naše 1000 je v podstatě její kopií.
Moderátor
Ty rumunské mají takový víc "rohatý" design proti těm našim (nebo polským). Líbí se mi poměrně víc.

Zajímavé, že Jugo má v tomto směru zcela odlišný typ (byť některé prvky, jako např. číslice 100 a 1000) jsou zcela shodné s vyobrazením našich nominálů, kompozice (a okénko s vojákem) je zcela jiná.
Registrovaný uživatel
majkl napsal
Jestli se nepletu 5000 je v tom článku proto, že naše 1000 je v podstatě její kopií.

Aha, tak to byla tisícovka... :oops:
Registrovaný uživatel
terminologia je zaujimava
Rumunsko - Velitelstvo Ruskej Armady
Madarsko - Velitelstvo Cervenej Armady
Polsko - Polska Narodna Banka
Ceskoslovensko - Republika Ceskoslovenska
« Poslední úpravu provedl(a) numpszi v 2. 6. 2011, 12:41. »
Moderátor

No, je fakt, že 1000 Pengö a 1000 Lei jsou s nadsázkou jak "přes kopírák", ale že by ta naše 1000 K (kromě barvy teda) byla nějak výrazně podobná té 5000 Lei ... možná rub ano.
Moderátor
numpszi napsal

asi ČSR a Polsko, aby se necítily okupované :lol: ač byl výsledek naprosto stejný

ale vážně - je někde popsáno, že právě motivy a texty poukázek pro ČSR byly skutečně jádrem sporu mezi exilovou vládou + SSSR (nebo to bylo jen ohledně londýnské emise?)
Registrovaný uživatel
numpszi napsal

Částečně je to jednoduché: Rumunsko a Maďarsko byly poražené státy, Polsko a my jsme byli osvobození. Ale jinak "ruské", "rudé" je zajímavé. Nás původně taky jemně tlačili do textu "Velitelství Rudé armády" (viz ten článek)
Moderátor
ještě doplním, že na Jugo nápis: "Demokratická federativní republika Jugoslávie - Chorvatsko - Slovinsko - Černá Hora - Bosna a Hercegovina - Srbsko - Makedonie"

typické :D
Moderátor
a jak na to koukám, tak naše 500K má na rubu stejnou číslovku jako ta 5000Lei... bankovky z Goznaku, to je fakt spíš koláž než umění :)
Registrovaný uživatel
majkl napsal
Částečně je to jednoduché: Rumunsko a Maďarsko byly poražené státy, Polsko a my jsme byli osvobození.

to je vidno aj tu:
"Za osvobozdenie Varsavi"
vs
"Za vzjatije Budapesta"

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Medal_For_The_Liberation_Of_Warsaw.jpeg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Budapest_medal.jpg
Registrovaný uživatel
Tak ten článek, o kterém jsem psal výše, se jmenuje
Šustek, Z.: Neznáme návrhy československých korunových poukážok z roku 1944: genéza a historicko-politické súvislosti. MR 2/2004 (1) & MR 3/2004 (2). Dostupné v numpsziho knihovničce.
Registrovaný uživatel
pripadne, ak niekoho zaujima, urobil som tabulky /nekompletne/
ake serie su pri madarskych bankovkach pengo z 1944:

https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/pub?key=0ApFLosTpf03XdEdnU2drWFM3YmtTZ0lEVlZDZnk4OFE&gid=0
Registrovaný uživatel
hlavne 50p je zaujimave, +/- rovnake mnozstvo je z B* a T*.
Moderátor
ty pengo - proč nejsou i 100 a 1000 (?) nebo nemáš srovnávací materiál?
Moderátor
já koukal na svoje série - mám všechny, co jsou uvedené v tabulce

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Poukážky 1944 - Goznak

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1