Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nálezy s detektorem » Prečo hľadať ---nehľadať.

Prečo hľadať ---nehľadať.

Moderátoři: Bigger, Dracek, jano7B9, kacuro.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
BRATISLAVA - Vyhľadávanie vzácnych kovov, vojnových odznakov či zakopaných pokladov za pomoci detektorov sa stalo aj na Slovensku novou adrenalínovou zábavou.
Archeológovia sú z toho nešťastní, pretože hľadači často nerešpektujú zákon a archeologické lokality môžu poškodiť. V susednom Česku už médiá označili hľadačov pokladov za metlu Českého raja.
"Je to problém celej Európy a nevyhol sa ani Slovensku," hovorí Karol Pieta z Archeologického ústavu SAV v Nitre. Na Slovensku navyše chýba systematická ochrana archeologických lokalít, čo situáciu sťažuje.
"Účinne sa dá s problémom vyrovnať tam, kde lokalitu chránia majitelia pozemku. Napríklad v Rakúsku pripadá polovica hodnoty nálezu majiteľovi pozemku, je teda logické, že si majetok stráži."
Hoci je použitie detektorov v archeologických lokalitách zakázané, mnohí hľadači to obchádzajú.
Detektory sa dajú na Slovensku kúpiť bez problémov a ich používanie je v podstate voľné. Ceny sa pohybujú od 20-tisíc do 100-tisíc korún. Výkonnejšie detektory dokážu rozlíšiť, či ide o zlato, striebro, alebo obyčajné železo, určia dokonca tvar predmetu.
Odborníci odhadujú, že veľká časť nálezov môže byť zatajená, pretože nálezné je u nás veľmi nízke - okolo 20 percent z hodnoty nálezu.
Hľadači sa popri archeologických lokalitách zameriavajú aj na miesta, kde boli v minulosti vojenské bitky. Nálezy vojnových odznakov a hodností sa tiež dajú slušne speňažiť.
Hľadači sa často objavujú aj v blízkosti starých banských miest. Hľadajú nielen zlato, ale aj poklady, ktoré tu ešte mohli z minulosti zostať. Podľa predsedu Banskoštiavnicko-hodrušského baníckeho spolku Jozefa Karabellyho je nulová šanca, že by narazili na zlato. "Zlato a striebro sú tu v takých nízkych koncentráciách, že to detektor nezachytí. Aj preto sa ťažba zastavila."
Za narušenie archeologickej lokality hrozí 100-tisíc
Zákon o ochrane pamiatkového fondu zakazuje nepovolené výskumy a výkopy na kultúrnych pamiatkach, pamiatkových územiach a územiach s archeologickými nálezmi, ako aj nepovolený zber a premiestňovanie hnuteľných nálezov, prípadne ich vyhľadávanie detekčnými zariadeniami. Krajský pamiatkový úrad môže pri porušení zákona uložiť pokutu až do 100-tisíc korún. (eta)
Ako delia hľadačov pokladov v Čechách
České médiá rozdeľujú detektoristov na niekoľko skupín:
Romantici - myslia si, že nájdu poklad a zameriavajú sa na miesta, opradené legendami.
Militaristi - pátrajú na miestach, kde sa konali v minulosti vojenské bitky alebo tam táborili vojaci.
Amatéri - stretnete ich na plážach, kde hľadajú zabudnuté cennosti.
Samozvaní archeológovia - považujú sa za najväčší problém, konajú protizákonne a môžu poškodiť archeologickú lokalitu. (eta)
Registrovaný uživatel
Chtěl bych se zeptat na váš názor o detektorech a jejich hledání - je to správné, špatné, hledali by jste poklady i když to je nezákoné atd.
Moderátor
Môj názor je dosť jednostraný. Ťažko budem súhlasiť z autorom tohoto článku nakoľko archeológovia berú za svoju lokalitu celé územie vyvlastnené komunistami ľudom ktorí tu žili aj pred komunizmom.
Neviem istotne ,ale je dosť prípadov kde platia archeológovia za výskum lokality,len u nás sa má platiť archeológom trochu choré . ;)
Nemám to až tak podrobne zmapované jednotlivé štáty ,ale niečo viem o morskom práve pri najdení vecí plus systém v Anglii. :oops:
Samozrejme nesúhlasím ,aby hľadači ničili kultúrne pamiatky neodborným rozkopávaním.
Mimo týchto lokalít po dohode z vlastníkom nech kľudne hľadajú ,ale zasa nech neničia okolie.
Registrovaný uživatel
celkem názor většinový i já mám podobný názor
Moderátor
Dnes bol krásny deň,ako ušitý dostať sa do sporu z určitou komunitov :lol: :mrgreen: ;)
Registrovaný uživatel
Aj ja by som rád zareagoval. Kupujem občas od detektoristov na burzách mince a pár krát som hodil s niektorýma reč. Mincí je podľa nich veľa hlavne po poliach, ale dosť často ich nachádzajú poohýbané od pluhov, tenšie aj polámané. Vraj väčšina vecí, ktoré nájdu na poliach sú nejak poškodené alebo len úlomky, nájsť niečo celé je zriedkavejšie. Navyše ak sa robí na nejakom poli výskum, tak príde UNC, odhrnie ornicu a archeológovia začnú pomaly odkrývať. Nemá predsa význam pre objasnenie situácie systematicky odkrývať ornicu, keď kultúrne vrstvy sú tam od poľnohospodárskych strojov zmiešané dokopy. Ale v tom je to čaro, že nikto pod ornicu s detektorom nemá dosah. Pluh vždy orie hlbšie ako sa detektorista dostane s detektorom. Takže, ako mi s úsmevom hovoril jeden takýto maník, "nechajme tieto veci na poliach budúcim generáciám", každý rok ich pluhy drobia na menšie a menšie časti až z nich ostanú len fragmenty. (To je jeden pohľad.)
Problém detektoristov je celoeurópsky, stále viac ľudí podľa štatistík kupuje detektory. Bohužial u nás je riešenie typicky slovenské. Namiesto toho aby sa niečo urobilo tak sú tu iba tendencie sprísňovať legislatívu, ktorá je už i tak v tejto oblasti jednou z najrepresívnejších v Európe. Efekt = nula. Archeológ totiž nie je právnik a tí naši nejak nemôžu pochopiť, že jedna vec je právo na papieri a druhá vec je jeho reálne uplatnenie. Pre väčšinu ľudí je totiž ťažké pochopiť, že robia niečo zlé, keď sami pomocou svojho úsilia a na vlastné náklady nájdu niekde v zemi predmet, ktorý nikomu nemôže chýbať, lebo o jeho existencii nikto nevie. IUS NATURALE (prirodzené právo, niečo ako vrodený zmysel pre spravodlivosť), ktoré by malo byť vlastne každému človeku tu nefunguje. Je to niečo podobné ako s nelegálnym napálením CD alebo DVD chráneného autorskými právami alebo prefotením učebnice. Oberáte tak žijúcu osobu o honorár. Pri zatajení nálezu by ste mali potom ukrátiť celú spoločnosť. Tu je ale ďalší problém s kolektívnym vlastníctvom, pretože iba minimum ľudí by to pociťovalo ako ujmu (v spoločnosti je väčšina ľudí, ktorých to vôbec nezaujíma) a dôležité je slovo by, pretože o náleze nikto nevie, takže to ako ujmu nepociťuje logicky nikto. Inak porušovanie autorského práva je tak ako znehodnocovanie kultúrneho dedičstva trestný čin, dokonca ešte s vyššou sankciou pri nekvalifikovanej skutkovej podstate. Z toho vyplýva, keď môžem byť trochu ironický, že napr. archeológ, ktorý si napáli film na DVD sa previnil viac ako detektorista, ktorý vykopal a zatajil predmet malej hodnoty.
Myslím si, že na riešenie by sa mali využiť študenti archeológie pod vedením už vyštudovaných archeológov. SAV by mala podľa mňa investovať do nákupu detektorov, vytvoriť skupiny študentov, dať im vedúcu osobu a poslať do terénu. Je ľahké dokola vyplakávať, sedieť na zadku a sťažovať sa (to je ten SVK prístup). Veď predsa už len skupina 3 ľudí musí vyčistiť nejakú lokalitu behom pár dní a takých skupín by mohlo byť veľa. Nálezy pôjdu tam kam de lege majú, všetko bude zaevidované, popísané. Študenti získajú aspoň nejakú minimálnu prax a myslím, že by neboli proti. Veď aké výsledky má p. Žundálek, ktorý s detektorom chodí po náleziskách a zbiera mince. Každý rok rozšíri slovenský numizmatický fond o peknú hromadu mincí. Na jeho príklade je vidieť, že by to šlo. Len treba mať vo vedení človeka, ktorý dokáže vybaviť a zohnať peniaze, či už od sponzorov alebo od štátu a komunikovať so spoločnosťou. Archeológia sa musí so svojimi výsledkami vedieť "predať"!!! Musí tam byť človek, čo žije naplno v trhovej spoločnosti a nie spolovice v socíku :) Bez peňazí to nejde a peniaze zase bez šikovného manažéra do archeológie nepotečú. Ak sa však nechcete na Slovensku pridať k množstvu archeológov, ktorí sa nikdy neuplatnia, musíte liezť vyšším šaržám do riti a akákoľvek kritika smerom nahor je preto vo vlastných radoch profesijnou samovraždou. Takže ja vidím riešenie v komunikácii a aktivite, na rozdiel od súčasného trendu zastrašovania a kriminalizácie.
Moderátor
Aemilio dobrý názor,ale archeológia je veda o minulosti,čiže "Janko Mrkvička"pokiaľ vyhrabe mince z hradiska dosť ťažko budeš dávať do kopy chronológiu osídlenia.
Suhlasím,že niektoré inštitúcie sú ešte v hlbokom socíku to nie je problém len hore menovaného ústavu. ;)
Problém sa vyrieši pozvolnou výmenou podľa môjho skromného odhadu za dve generácie. :(
Apropo aj tam vedenie SAV dva krát menilo štatút a tri krát boli voľby pokiaľ dostalo svojeho človeka do funkcie to sú lapálie. :roll:
Moja rada zbytočne sa nerozčulovať brať život po tej lepšej stránke preto,že kde sú vyššie záujmi tam pravidlá idú bokom . 8)

Citovat
Archeológia sa musí so svojimi výsledkami vedieť "predať"!!! Musí tam byť človek, čo žije naplno v trhovej spoločnosti a nie spolovice v socíku Bez peňazí to nejde a peniaze zase bez šikovného manažéra do archeológie nepotečú. Ak sa však nechcete na Slovensku pridať k množstvu archeológov, ktorí sa nikdy neuplatnia, musíte liezť vyšším šaržám do riti a akákoľvek kritika smerom nahor je preto vo vlastných radoch profesijnou samovraždou. Takže ja vidím riešenie v komunikácii a aktivite, na rozdiel od súčasného trendu zastrašovania a kriminalizácie.
Moderátor
já mám na věc trochu odlišný názor. Spíš bych byl pro přísnější regulaci tedektorů. A to proto, že jsem se s několika rádoby hledači pokladů už několikrát potkal, ba i střetnul. Žiju totiž v obci na německo-české hranici, kudy snad prošla všechna možná vojska. Bitvou s německým králem Lotharem počínaje, přes 30 a 7 letou válku, dvě napoleonské bitvy, až po jednotky SS, které jsme tu měli na zámku. Naše rodina vlastní malé hospodářství a řeknu vám, že není nic horšího, než když vám pár takových lumpů rozkope komplet celé pole nebo nově osázenou lesní školku, kterou pak musíte pracně dávat do pořádku za nemalé peníze. Dokonce jsem se setkal i stím, že nám týden před sklizní komplet poničili 15 ha pšenice, což už byla škoda v desetitisících. Samozřejmě uznávám, že nejsou všichni detektoristi takoví pokritci, ale má zkušenost je zkrátka taková. Nechápu, proč tito lidé nemohou na své výpravy chotit buď na jaře nebo někdy od konce září, kdy by aspoň svým koníčkem neničili cizí majetek a práci. Proto bych vás, kteří ,jak jsem pochopil, patříte mezi příznivce tohoto koníčku chtěl poprosit, aby jste při svém konání dbali i na ostatní lidi, které si sbytečně tímto popuzujete. Těm z vás, kteří se chovají slušně bych chtěl poděkovat a popřát mnoho loveckých úspěchů.
Tento příspěvek jsem uvedl proto, že by jste se mohli podívat na věc i z druhé strany a zamyslet se, zda jste člověk, kterého zajímá a baví historie nebo jen zběrač kovů pro aukro.
« Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 18. 5. 2008, 23:45. »
Moderátor
Citovat
Mimo týchto lokalít po dohode z vlastníkom nech kľudne hľadajú ,ale zasa nech neničia okolie.

Teda zasa sme pri časti môjho príspevku. ;)
Moderátor
v každé zájmové skupině jsou idioti, kteří škodí ostatním, s tím se nedá nic dělat ... :(
Moderátor
přesně ;)
Moderátor
máš pravdu kacuro,ale mrcasník je na začiatku potravinového reťazca a pokiaľ je ešte nie moc obdarení .........tak len škodí a kompetentní si radi zgustnú na celej komunite.... ;)
kacuro napsal
v každé zájmové skupině jsou idioti, kteří škodí ostatním, s tím se nedá nic dělat ... :(
Moderátor
jaj musim este vydrzat do jula...nasa mena posiluje, detektory su lacnejsie v cesku... a zacnem drat topanky aj ja :)
Moderátor
jano topánky môžeš drať aj teraz. ;)
Moderátor
teraz chodim bosy, nech mam na baterky :D
Moderátor
:shock: zastav sa nejaké pohľadám. :lol: :mrgreen: svojho technického manažéra predsa nenechám na boso. ;)
jano789 napsal
Moderátor
jano789 napsal
jaj musim este vydrzat do jula...nasa mena posiluje, detektory su lacnejsie v cesku... a zacnem drat topanky aj ja :)

Jano ty predsa detektor nepotrebuješ...ty nachádzaš mince aj bez neho....ked si ho kúpiš nanájdeš už nikdy nič.. 8)
Moderátor
:roll: jano je asi zmagnetizovaný na kov. :lol: neboj vytvoríme silnú dvojku :mrgreen: všetko vyhrabeme čo ešte ostalo pod zemov na zemeguli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

facctory napsal
jano789 napsal

Jano ty predsa detektor nepotrebuješ...ty nachádzaš mince aj bez neho....ked si ho kúpiš nanájdeš už nikdy nič.. 8)
Moderátor
ja berem aj zelezo mne je to fuk :D
Moderátor
grofik napsal
:shock: zastav sa nejaké pohľadám. :lol: :mrgreen: svojho technického manažéra predsa nenechám na boso. ;)
jano789 napsal

ked mas nejake fungel nike airmax mozes poslat po kurierovi :twisted:
Moderátor
jano789 napsal
ja berem aj zelezo mne je to fuk :D

no jasne ...cena železa v zberných surovinách stúpa.. :D
Moderátor
tak tak zelezos medos a hlinikos ... sokeres :D
Moderátor
:lol: :lol:
Moderátor
zabudol si spomenúť nikel,wolfrám,vanád,ferovanád,platinu a zlato to všetko máš na tej halde pri Vás. ;)
jano789 napsal
tak tak zelezos medos a hlinikos ... sokeres :D
Moderátor
ano ano na tu kopu co zostala po tazbe niklu nepotrebujem ani detektor :D
za komunistov to sceli americania a ze ked im to dame postavia po celom ceskoslovensku dalnice :shock: :roll: ...
nevim kde to zlyhalo sakra

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Nálezy s detektorem » Prečo hľadať ---nehľadať.

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1