Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Starožitnosti » Proč je starožitný nábytek tak levný?

Vykupminci.cz
Numisargo

Proč je starožitný nábytek tak levný?

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Proč je starožitný nábytek tak levný? Viz zítřejší aukce aukčního domu Zezula. Copak ho dnes vůbec nikdo nekupuje a lidé si radši koupí nekvalitní židli ikea místo Biedermeieru? Zajímalo by mě, proč to tak je, popř. jestli myslíte, že se trend zase otočí a starý nábytek poroste.

http://www.artplus.cz/cs/aukcni-zpravodajstvi/1/nabytek-a-starozitnosti-za-par-stovek-doslova
Moderátor
Mně se líbí velmi až moc. Myslím, že nejde o cenu, ale je to nábytek určený v jisté době pro jistou společenskou skupinu lidí. Většina stále žije v bytech, kam se tento typ nábytku nehodí. Kdybych měl pěknou vilu, byl to nábytek pro mně levný, no, ale je to ve své jednoduchostí nádherné. Tak to je prosté vyjádření faleristy :mrgreen:

Stále jsem čekal, kdo se vyjádři, škoda jsem první a tak asi dostanu.... :roll:
Registrovaný uživatel
Mladí včetně mých dvou synů si zařídili své byty jakýmsi hybridním nábytkem ve stylu 60 tých let, který je nový a teď zrovna frčí. V podstatě jde o styl, který si pořizovali mí rodiče a je mi záhadou, že zrovna v tom komunistickém stylu našli zalíbení. No a co se týče starožitného nábytku pokud je teď zrovna levný a je to tedy divné, když teď lidi mají prašule a je ekonomický boom, ale ... já bych tedy kupoval pokud je za hubana. Ono se to otočí a kdo dnes uloží peníze, tak se bude třeba za 5 let pakovat. Můj názor ...
Registrovaný uživatel
Hanna napsal
Proč je starožitný nábytek tak levný? Viz zítřejší aukce aukčního domu Zezula. Copak ho dnes vůbec nikdo nekupuje a lidé si radši koupí nekvalitní židli ikea místo Biedermeieru? Zajímalo by mě, proč to tak je, popř. jestli myslíte, že se trend zase otočí a starý nábytek poroste.

http://www.artplus.cz/cs/aukcni-zpravodajstvi/1/nabytek-a-starozitnosti-za-par-stovek-doslova


Také podobné otázky sa tu rozoberajú často. Je rozdiel medzi zachovalým nábytkom z obdobia baroka a klasickým meštianskym nábytkom, ktorý pochádza z obdobia I. ČSR. Aj na týchto stránkach sa často objavuje nábytok v štýle art-deco. Altmann to trocha vystihol tým, že veľa mladých ľudí býva v panelákových bytoch a dávajú prednosť ľahkému sektorovému nábytku z domu Ikea. Skrátka, na určitý životný štýl a objavovanie starých vecí treba v živote dozrieť. Druhá stránka je to, že takýchto kusov je v našich končinách stále dostatok. Tých 80 - 100 rokov je málo na to aby sa tieto nábytky stali starožitnými a preferovanými zariadeniami našich domácností. Aby bolo jasné, stále hovorím o bežnom meštianskom nábytku, ktorý bol za I. republiky rozšírený tak ako dnes kusy z Ikey. Podnikatelia ako Baťa, či iní priemyselníci si objednávali svoj interiér u renomovaných návrhárov. Tieto solitéry už vtedy dosahovali závratné ceny. Tento nábytok ponúkaný v aukcii sa páči aj mne. Myslím, že popis v aukcii je mierne zavádzajúci. Tých 1000 Kč je len vyvolávacia cena. Pokiaľ sa stretnú 2-3 záujemcovia, táto zostava môže skončiť kľudne aj na 10 000 Kč hranici.
Registrovaný uživatel
dnešní doba dáva trend-minimalismus,jednoduchost.starožitní nábytek potřebuje prostor a vysoké stropy aby vyniknul v prostoru.Ikea nabízí sestavy,jednoduchou udržbu nábytku ale starožitní nábytek potřebuje pravidelné ošetření-dnešní uklidové přípravky se moc nehodí se složením,protože by poškodila povrch nábytku a hlavně čas,který v dnešní době je opravdu málo,více času travíme v zaměstnáni.Tvůrci desig.určují trend bydlení.Já osobně mám rad starožitní nábytek,spíše selský,venkovský styl,je to tím,že bydlím na venkově a chalupě,tak si mužu dovolit pár kousku,Mám třeba stůl selský, nohy dub,deska třešen, s strnoží.sedíme u stolu už 5 generace,nikdy bych ho neprodal občas přejedu desku vývarem čaje aby měl peknou barvu.Minimalismus pusobí na mě dost chladně nic osobního,starý dřevěný nábytek působí teple proto ho mám rad,pocituji klid a pohodu.
Registrovaný uživatel
Chybí poptávka. Trouf bych si říct,že letos nábytek dosahuje historického dna..krásná almara z přelomu století inzerovaná i za odvoz. Podle mě už tahle recese brzy skončí. Mezi mladými o to není bohužel zájem,ti mají jiný styl života a podle mě jsou hnáni trendy dnešní doby. Zařízení má být účelové,designově rustikální a nejlépe bezúdržbové,protože mnoho času stráví v práci a na jejich koníčky už není tolik času. Další věc je,že na údržbu takového nábytku se dnešní přípravky nehodí..to tak vlažná mýdlová voda. Pořizovat si takový nábytek a žít v něm, to neodpovídá dnešním trendům, řekl bych,že to už musí být životní styl aby si to někdo pořídil. Co tak pozoruju, nejvíc poptávky po takovém nábytku dělají ženské, 35 let a výše. Některé chcou solitér,co jim připomene prázdniny u babičky,jiné (většina) vezme horkovzdušku,kyblík bílé barvy a mezitím,co si krátí čas na mateřské "dovolené" tak ničí nenávratně další starožitnost. A právě díky nim se trh pohne. Hýbe se tím,že je aspon nějaký odbyt a bude se hýbat díky tomu, že jednou ten nábytek vymizí a začne narůstat jako klenot. V podstatě tu píšu,co už tu bylo řečeno a poslední avizovaný důvod je prostor -viděla jste takový nábytek někdy naživo? Na té fotce to vypadá super ale ted si představte ten rozměr 260 * 66 cm !! To vám zabere polovinu místnosti. Tohle byl měštanský nábytek a ve své době velmi drahý, lidé, kteří si ho pořizovali měli zpravidla odpovídající prostory,dle jejich postavení. Byly to bohatí lidé, tak na takový nábytek mají dnes prostor opět jen bohatí lidé nebo lidé,co mají vkus a umí to vhodně umístit i v malém interiéru. A těch zas tolik není. Jelikož je to masiv, je to taky pořádně těžké a stěhovat to někde do patra, to je záležitost na půl dne. Mě osobně měštanský nábytek oslovil loni a tak tuhle cenově nízkou recesi vítám. Do budoucna si plánuju postavit,takže místo abych sháněl cihly,sháním zatím nábytek :mrgreen: . Protože ted je ještě za hubičku..než postavím,může být karta otočená. Cihla bude stát vždy stejně. Naštěstí, paleta stylů je velmi bohatá ale přesto jsem nechtěl čistý historismus,nebo secesi. Zvolil jsem střední proud a sháním věci od významného výrobce své doby - Emila Gerstela. Kombinuje secesi s novým barokem. Takže i když k němu dokoupím něco historizujícího nebo secesního,nebudou se ty věci v interiéru tlouct. A také vyráběl v takové matně černé barvě,což se mi líbí. Nemám rád když se to blyští jako sklo. Jediná nevýhoda je váha..mám "kredenc" a ten má určitě víc jak 250kilo..vyrobeno z dubu. Před měsícem jsem odlovil knihovnu s takovým barem uprostřed a ta je naštěstí rozložitelná,jinak jí do půl tuny moc chybět nebude :lol: . A tak bych mohl pokračovat..A jaké jsou důsledky této vášně? Kdo to vidí,tak si připadá jak v pohřebním ústavu a tmavý nábytek je spíš děsí. Ale žiju v tom já a ne oni :D . Takže,sbírání nábytku a následná stavba interiéru je velice individuální záležitost.
Registrovaný uživatel
Já tu mohu mluvit z pohledu mladého člověka (30 let) a člověka, který nábytek restauruje a spolupracuje s firmou, která se zabývá prodejem toho retro nábytku. Vše je to o módě. Nyní je móda 30. a 60. let. Bruselský nábytek se dá dát do prosvětleného interiéru a do menších prostor. Mladým se to líbí a kupují to i ti, kteří chtějí mít věc co je v módě od kvalitních českých návrhářů. Pak za tu "komunistickou" bruselskou komodu dají i 20000 Kč. Ty komunisty do uvozovek, jelikož s těmi to nemá moc společného a když jsem mluvil s panem Jiroutkem, tak ten při navrhování vůbec jako komunista nepřemýšlel. Funkcionalismus - zase, je to vzdušné a elegantní.

Neznamená to ale, že nás nezajímá i ten skutečně starožitný nábytek. Já osobně mám na chalupě biedermeierovský pokoj, v Praze v paneláku ikeu, Thon ze 30. lel a bieder. knihovnu dohromady a v ateliéru mám to retro a třeba kredenc od Halabaly ze třicátých let.

To co se prodává je hlavně kvůli místu v bytech a jejich architektuře. Do bytu, kdy je třeba jedna stěna celá prosklená a má metr krát metr nedáte obří skříň nebo kredenc :)
Registrovaný uživatel
Já myslím, že do bytu s prda stropy se to ani nehodi. Mám velký byt, ale zařídit ho jinak než moderně by nebylo ani hezké ani praktické...no to nevynikne
Moderátor
ferovyobchodnik napsal
Já myslím, že do bytu s prda stropy se to ani nehodi. Mám velký byt, ale zařídit ho jinak než moderně by nebylo ani hezké ani praktické...no to nevynikne


Přesně tak, tlustá blondýna v mini sukni vypadá také blbě ( viz Štiková :lol: )
Registrovaný uživatel
Tak ty třicátá léta,to ještě není tak uplně starožitné ale jsem rád, že je o to zájem. A taky že nejsem jediný třicátník, komu se líbí starý nábytek..
Registrovaný uživatel
[quote=Altmann
Přesně tak, tlustá blondýna v mini sukni vypadá také blbě ( viz Štiková :lol: )





No, to by s vámi Jan Soudek či Fernando Botero asi nesouhlasili...
a stejně je to i s dobovým nábytkem v moderním bytě. Je to o vkusu a názoru každého jednotlivce... a protože většina vkus a názor nemá, řídí se podle módního diktátu.
Registrovaný uživatel
Ty ceny jsou pouze vyvolávací, myslím že článek má reklamní funkci.
U každého použitého nábytku pozor na štěnice. A pokud je čerstvě použitý tak i na svrab.
« Poslední úpravu provedl(a) opal v 24. 6. 2018, 14:06. »
Registrovaný uživatel
Nakonec ty ceny, až na výjimky, nešly příliš nahoru, několik nábytků zůstalo i neprodaných. Sama jsem si jednu položku vydražila. Kdybych měla více prostoru, nakupovala bych starožitný nábytek na tuny :D Nevěřím, že může být ještě někdy levnější. Máme zařízený byt starožitnostmi, každý, kdo k nám přijde na návštěvu říká, jak je to úžasné, ale sami by si nic takového většinou nekoupili... Vždycky mě ten rozpor zarazí a pořád dumám nad tím, proč to tak je.
Moderátor
Hanna napsal
Nakonec ty ceny, až na výjimky, nešly příliš nahoru, několik nábytků zůstalo i neprodaných. Sama jsem si jednu položku vydražila. Kdybych měla více prostoru, nakupovala bych starožitný nábytek na tuny :D Nevěřím, že může být ještě někdy levnější. Máme zařízený byt starožitnostmi, každý, kdo k nám přijde na návštěvu říká, jak je to úžasné, ale sami by si nic takového většinou nekoupili... Vždycky mě ten rozpor zarazí a pořád dumám nad tím, proč to tak je.


Tyto věci, to je vždy rozhodnutí ženy. Jste ještě volná? :P
Registrovaný uživatel
Altmann napsal
Hanna napsal
Nakonec ty ceny, až na výjimky, nešly příliš nahoru, několik nábytků zůstalo i neprodaných. Sama jsem si jednu položku vydražila. Kdybych měla více prostoru, nakupovala bych starožitný nábytek na tuny :D Nevěřím, že může být ještě někdy levnější. Máme zařízený byt starožitnostmi, každý, kdo k nám přijde na návštěvu říká, jak je to úžasné, ale sami by si nic takového většinou nekoupili... Vždycky mě ten rozpor zarazí a pořád dumám nad tím, proč to tak je.


Tyto věci, to je vždy rozhodnutí ženy. Jste ještě volná? :P


Altmann: Záleží i na užvaněnosti muže,když žena nesouhlasí,musí ji umět ukecat :P :lol: :lol: Ale ano, žena, která si to takto zařídí dobrovolně,to není časté :) .

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Starožitnosti » Proč je starožitný nábytek tak levný?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1