Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » PROOF alebo BG

PROOF alebo BG

Moderátoři: Dracek, jano7B9, Michaela.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
chcel by som vedieť aký je rozdiel medzi mincou proof a bg?
ako ich odlíšim.
Registrovaný uživatel
http://www.sberatel.com/mince/zachovalosti
zdravim ve spolek
mam maly dotaz,v mincich se vubec nevyznam,ale obcas to tady sleduji a i aukro.
A zaujalo me to v nadpise Mince Proof a treba Velke Losiny se prodaly za cca 160t.
Bydlim tu kousek ., Muze mi nekdo vysvetlit co to znamena to PROOF a proc tyto mince s timto oznacenim jsou tak drahe.?
dekuji za pripadne odpovedi
PROOF mince jsou razeny specialnimi lestenymi razidly, takze vysledny mincovni obraz je efektni, s velmi kontrastnimi lesklymi a matnymi plochami. Takove mince by se nikdy nemely vytahovat z obalu, jakykoliv dotek prstu na nich zanechava velmi spatne odstranitelne (pokud vubec) stopy.
Cena je dana jednak cenou zlata, ale vice limitovanym nakladem a hlavne spekulacemi - malokdo tohle opravdu sbira, ale hezky se s tim obchoduje, takze cenu zveda hlavne samotne ocekavani rustu cen techto minci. Nicmene tech 160k u 2 500 Kc Velke Losiny asi bude preklep, ne? To by nekdo musel utect z psychiatricke lecebny, aby zaplatil takovou castku :)
Registrovaný uživatel
to trenzor: dekuji za vysvetleni :-) super
me se zda ze to tady prodaval Trava na aukru,ale nejsem si jist na 100% , vim ze to bylo na aukru a koukal jsem na to jak péro, zajimalo mne to , protoze bydlim kousek
tenzor napsal
...Takove mince by se nikdy nemely vytahovat z obalu, jakykoliv dotek prstu na nich zanechava velmi spatne odstranitelne (pokud vubec) stopy.
....... malokdo tohle opravdu sbira...

Já osobně to vůbec za mince nepovažuji, nikdy nebyly určeny k používání a podle mne to je něco mezi pamětní medailí a upomínkovým předmětem určeným výhradně k vylákání peněz z lidí kteří mají rádi lesklé kovové věci.
:evil:
No jsou smenitelne u CNB za nominalni hodnotu a jsou oficialne vydane, to jsou jedine duvody, proc jsem pouzil slovo mince :lol:
Moderátor
160tis to urcite nebylo za jednu minci,ale za celou sadu tedy 10ks

mike-p74 napsal
to trenzor: dekuji za vysvetleni :-) super
me se zda ze to tady prodaval Trava na aukru,ale nejsem si jist na 100% , vim ze to bylo na aukru a koukal jsem na to jak péro, zajimalo mne to , protoze bydlim kousek

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » PROOF alebo BG

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1