Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Umění - obrazy » Prosba o radu

Vykupminci.cz
Numisargo

Prosba o radu

Moderátoři: smith, Wjem.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý deň, v online aukcii istej spoločnosti v Českej republike som predal obraz. Peniaze mi boli riadne a včas vyplatené na môj účet. Mesiac po aukcii ma kontaktovala aukčná spoločnosť s tým, že kupujúci si dal vypracovať znalecký posudok, ktorý vyhlásil predané dielo za falzifikát. Aukčná spoločnosť odo mňa vyžaduje vrátenie peňazí a vyhráža sa mi súdnym sporom, ak peniaze nevrátim. Znalecký posudok mi bol zoskenovaný zaslaný na môj email. Posudok vyhotovil súdny znalec. Chcem sa vás spýtať, ako mám postupovať. Môže odo mňa požadovať aukčná spoločnosť vrátenie peňazí? Nie je to pochybenie aukčnej spoločnosti, ktorá mala zabezpečiť, aby bolo predané iba originálne dielo? Cítim sa ukrivdený a rád by som vedel, či ste sa s niečím podobným už stretli. Ďakujem.
Registrovaný uživatel
Mně se jednou přihodilo něco podobného ale s mincí. Slušně jsem je požádal ať si trhnou nohou a u toho také zůstalo.
Že se jedná o originál jsi tvrdil kupujícímu ty nebo ta aukční společnost?
Registrovaný uživatel
O originalite som netvrdil nič, iba som oslovil aukčnú spoločnosť s tým, že by som obraz rád predal. Obraz prijali do aukcie a v aukcii sa aj predal. Kupujúcemu sa vraj po aukcii obraz nezdal a neskôr (asi mesiac a pol po aukcii) si dal vypracovať znalecký posudok. A odo mňa žiadajú vrátenie peňazí.
Registrovaný uživatel
No musíte zvážit , jak a kde jste k věci přišel , případně si pročíst znovu smlouvu , zda je v ní myšleno na tuto možnost a aukční síň v případě , že se ukáže , že se jednalo o padělek bude požadovat peníze zpět…atd .Holt máte Černého Petra a i když jste v tom třeba nevině , asi by se vám nechtělo pobíhat po policajtech , případně soudech a vysvětlovat , kde , jak a za kolik jste věc sehnal ….Možná by stálo za dát sem foto obrazu i s posudkem , asi by někteří dokázali poradit způsobem :“Je to opravdu jasné falzum a to se holt nedá bělat nic víc , než peníze vrátit“ …. a nebo naopak zpochybnili názor znalce , protože i mnozí znalci jsou neználkové…
Registrovaný uživatel
V zmluve nie je upravená situácia, kedy by sa po aukcii ukázalo, že ide o falzifikát, ako treba postupovať. Súčasťou zmluvy, ktorá by pojednávala o originalite je iba toto: "Podpisem této smlouvy objednavatel souhlasí s tím, že v případě potřeby bude předmět předán k odbornému znaleckému posouzení. Při kladném vyjádření znalce bude předmět vystaven k prodeji. Při negativním vyjádření znalce o pravosti předmětu zprostředkovatel bude považovat předmět za neobdchodovatelný. V takovém případě bude uzavřená smlouva považována za neplatnou".
Registrovaný uživatel
kolektor17 napsal
V zmluve nie je upravená situácia, kedy by sa po aukcii ukázalo, že ide o falzifikát, ako treba postupovať. Súčasťou zmluvy, ktorá by pojednávala o originalite je iba toto: "Podpisem této smlouvy objednavatel souhlasí s tím, že v případě potřeby bude předmět předán k odbornému znaleckému posouzení. Při kladném vyjádření znalce bude předmět vystaven k prodeji. Při negativním vyjádření znalce o pravosti předmětu zprostředkovatel bude považovat předmět za neobdchodovatelný. V takovém případě bude uzavřená smlouva považována za neplatnou".

Takhle se to zdá být jasné ve Váš prospěch.
Registrovaný uživatel
Aby to byl taky tentýž obraz, který jste dal do aukce.
Jsem mimo obor, ale už za I. republiky si jeden známý prodejce prodané mince značil.
Pravděpodobně asi věděl proč.
Registrovaný uživatel
Viem presne na čo narážate, nemyslím si, že by došlo k niečomu takému... Nezvyknem byť podozrievavý. Aukčná spoločnosť sa ohradzuje, že český právny poriadok umožňuje "rozbúrať" zmluvu v prípade dokázania, že ide o falzum až 3 roky po predaji. Tomu rozumiem, dokonca som stotožnený so znaleckým posudkom, nakoľko som laik a nie znalec. Rešpektujem ho. Avšak nerozumiem, prečo by som mal niesť zodpovednosť za pochybenie aukčnej spoločnosti, ktorá dopustila, aby bol v aukcii k dispozícii falzifikát. Bežne predávam diela takýmto spôsobom, to mám mať naozaj strach, že do 3 rokov od transakcie môže niekto odo mňa pýtať späť peniaze? Pochopím, ak by to vzťah osoba-osoba, ale v prípade osoba-aukčná spoločnosť-osoba? Čo ak by som prostriedky už nemal a nemal z čoho vrátiť požadovnú sumu? Niektoré diela nestoja málo peňazí a prostriedky môžu byť investované...
Registrovaný uživatel
Vy jste galerii předal obraz a ona ho dle smlouvy mohla dát k prozkoumání znalcem. Jestli to neudělala, nebo udělala je její problém. Asi usoudili, že obraz je v pořádku a dali ho do aukce, kde se vydražil. Pokud si kupec následně udělal posudek a zjistil falzum, tak vrácení peněz může požadovat po galerii. Smluvní vztah má kupující s galerií , ne s vámi. Galerie po vás žádné peníze požadovat nemůže, protože vy jste splnil všechny podmínky smlouvy.... tím, že váš obraz dali do aukce a vlastně si ověřili svým znalcem originalitu před vystavením dali jasně najevo, že nemají pochybnost. Vyplacením peněz váš vztah s galerií skončil, protože smlouva byla naplněna. Další věc kde je napsáno, že ten váš obraz skutečně nebyl originál a kupec si ještě před ukončením aukce nenechal udělat falzum s úmyslem podvodu, které teď vydává za váš obraz a požaduje peníze zpět. Můžete tvrdit s jistotou, že obraz který se tzv. reklamuje není v žádném případě váš a je to podvodné falzum nikdo vám nedokáže opak. A kdo to rozlouskne ? No asi jedině soud, který to bude řešit sto let.
« Poslední úpravu provedl(a) lachtan v 28. 8. 2019, 12:44. »
Registrovaný uživatel
Pokud má galerie svého znalce a ten obraz vyhodnotí, jako originál (dle smlouvy s vámi) a dá ho do aukce a pak se po dražbě zjistí, že není originál, tak ten jejich znalec je na DVĚ VĚCI a je to riziko podnikání galerie. Jinak teď je v obchodním sporu dražitel a galerie, vy jste vše splnil. Další věc už jsem kolikrát četl tady a všeobecně na internetu, že majitel dal do galerie obraz na posouzení a následný případný prodej v aukci. Galerie obraz vrátila majiteli a ten následně zjistil, že i když si byl jistý (znalecké posudky, dokumentace v rodině desítek let), že obraz je originál, tak mu byl vrácen evidentní padělek. Já nechci nic podsouvat, ale stejně se mohla galerie domluvit s dražitelem a ten pak, jako tvrdí že jde o padělek a přitom jde o padělek a originál (váš) je dobře uschován .... fiktivní případ, jak by to také mohlo být a nikoho neobviňuji. Dle mého názoru, pokud si to galerie špatně ověřila před aukcí, tak je to její problém .riziko podnikání a případná finanční ztráta jde jen na její vrub.
« Poslední úpravu provedl(a) lachtan v 28. 8. 2019, 13:16. »
Registrovaný uživatel
Lachtan má 100% pravdu.........................a proč kupec se přihlásil s falzem až za cca 50 dní ?? Aby měl čas na..............(domyslete si).???
Registrovaný uživatel
Já si myslím , že to tak jednoduché není .Dost bude záležet od ceny , za kterou se obraz prodal .Pokuď je vysoká ,galerie se bude domáhat svých peněz , protože byla nucena tyto vyplatit poškozenému .To , že galerie udělala chybu je možné , ale to v případném soudním jednání nic neznamená .Prostě jednala v dobré víře , že zprostředkovává prodej originálu a byla oklamána .Nehledě na to , že to původní majitel obrazu nevěděl , bude chtít své peníze zpět a před soudem bude v právu . Já bych se snažil zjistit , zda obraz je a nebo není pravý , novým znaleckým posudkem někoho , kdo tomu opravdu rozumí a je na dané období znalec.Pokuď bude trvat na originalitě díla a podpoří jí něčím nevyvratitelným , tak by vám peníze měly zůstat , úpokuď však potvrdí falzum , nezbývá , než částku vrátit a obrátit se na toho , od koho jste věc získal .Jestli ji máte již hodně let, třeba po předcích , tak holt koupili kdysi špatnou věc .....Nejlépe by bylo obrátit se na nějakého právníka pro fundovanou radu , ale asi vám řekne něco podobného ,Navíc při prohraném soudním sporu vám můžou připadnout i náklady na tento a to může být opravdu hodně peněz .Nehledě na ježdění k soudu , vyšetřování , obhajování se atd...což určitě normální člověk ...nemá rád .
Registrovaný uživatel
A to , že by galerie obraz jakoby vydražila , rychle namalovala kopii , tuto označila za falzuma a vrátila , to se mi zdá hooodně přitažené za vlasy.Proč by to dělala ?Udělala by to párkrát a byl by to její konec....Takhle má v klidu z každého obrazu 25 i více procent ,čili každý čtvrtý kus má vlastně zadara :- )
Registrovaný uživatel
Prostě jednala v dobré víře , že zprostředkovává prodej originálu a byla oklamána .... to si určitě nemyslím, přečti si co píše tazatel o smlouvě. Obraz posoudí jejich odborník a pokud shledá falzum, tak ho do aukce nedá v opačném případě ho dá do aukce. Takže jejich odhadce shledal, že je v pořádku a zařadil ho do aukce tudíž je to jejich ztráta. Dál o jakém podvodu tedy mluvíš ? Při tr,č. podvodu musíš prokázat úmyslné jednání a já to u tazatele nevidím, že by chtěl někoho podvést. Předal obraz odborníkům, aby se rozhodli zda ho zařadí do aukce, on jako laik neví jestli je pravý, či ne. V čem tedy spatřuješ tr.č. podvodu ze strany tazatele, to by mne opravdu zajímalo....
Registrovaný uživatel
Úryvek z prvního příspěvku tazatele .....Znalecký posudok mi bol zoskenovaný zaslaný na môj email. Posudok vyhotovil súdny znalec. .... Tak oni mu pošlou mail s tím, že obraz je pravý a pak najednou není.... jak říkám je to jejich problém, musí žalovat soudního znalce, který je uvedl v omyl a způsobil jim ztrátu. Tazatel přesně dodržel smlouvu a tím pádem ať jej žalují, ale myslím, že s dobrým právníkem by neměla galerie žádnou šanci. Je to jejich chyba a jejich ztráta.
Registrovaný uživatel
KOLEKTOR obrať se určitě na právníka a zkonzultuj to s ním ... já myslím, že pokud je ta smlouva psaná, tak jak říkáš, tak ti řekne to samé, jako já.
Registrovaný uživatel
Já přeci neříkám , že prodejce je podvodník .Prodával ale věc , která údajně není pravá a i když o tom nevěděl , tak holt bude muset vrátit peníze .V trestním právu je z hlediska podvodu bez viny , neudělal to záměrně a byl svým způsoben také uveden v omyl ,ale dle občanského práva bude muset vrátit peníze které získal za věc , která nebyla /údajně / v pořádku .A co napsala galerie , to nic neznamená .Soud se bude řídit platným zákoníkem . Teď to přeženu , ale když se dva lidé domluví , že jeden zabije druhého , třeba z důvodů nevyléčitelné nemoci a ten nemocný napíše , že si to přeje a nechce , aby byl případně jeho kamarád , který mu tuto službu poskytl souzen , protože mu třeba zbývá týden života v hrozných bolestech a on to sám nedokáže udělat….. , tak pokuď se na to přijde , bude to vražda se vším všudy .Prostě právo je právo a nemusí být vždy spravedlivé . Bude se vždy řídit ustanoveními atd. a to nehledím na lidský faktor některých soudců, atd ………. Což je kapitola samo pro sebe ----
Registrovaný uživatel
poradnydest napsal
Já přeci neříkám , že prodejce je podvodník .Prodával ale věc , která údajně není pravá a i když o tom nevěděl , tak holt bude muset vrátit peníze .V trestním právu je z hlediska podvodu bez viny , neudělal to záměrně a byl svým způsoben také uveden v omyl ,ale dle občanského práva bude muset vrátit peníze které získal za věc , která nebyla /údajně / v pořádku .A co napsala galerie , to nic neznamená .Soud se bude řídit platným zákoníkem . Teď to přeženu , ale když se dva lidé domluví , že jeden zabije druhého , třeba z důvodů nevyléčitelné nemoci a ten nemocný napíše , že si to přeje a nechce , aby byl případně jeho kamarád , který mu tuto službu poskytl souzen , protože mu třeba zbývá týden života v hrozných bolestech a on to sám nedokáže udělat….. , tak pokuď se na to přijde , bude to vražda se vším všudy .Prostě právo je právo a nemusí být vždy spravedlivé . Bude se vždy řídit ustanoveními atd. a to nehledím na lidský faktor některých soudců, atd ………. Což je kapitola samo pro sebe ----
Jediný, kdo galerii poškodil byl nekompetentní posudek znalce a toho by měla žalovat za způsobenou škodu. Jinak pleteš jablka a hrušky s tou euthanázií, to je fakt něco jiného...
« Poslední úpravu provedl(a) lachtan v 28. 8. 2019, 17:31. »
Registrovaný uživatel
Jediná možnost je nový , znalecký posudek od renomovaného znalce a budeli kladný , tedy že obraz je v pořádku , lze vrácení peněz rozporovat a odmítnout.
Registrovaný uživatel
poradnydest napsal
Jediná možnost je nový , znalecký posudek od renomovaného znalce a budeli kladný , tedy že obraz je v pořádku , lze vrácení peněz rozporovat a odmítnout.
Souhlasím s tebou, ale vztah bude mezi galérii a vydražitelem. Původní majitel je z toho venku dodržel do písmene smlouvu.
Registrovaný uživatel
Tady jsou vztahy dva .Mezi galerií a vydražitelem a mezi galerií a původním majitelem .Občanský zákoník je nadřazen různým smlouvám mezi občany .Z rozličných důvodů …nemravnosti smluv , …atd….Nakonec se prostě věc bude řešit podle něho. Jiné by bylo , kdyby galerie napsala do smlouvy třeba .Kupujeme tuto věc za nižší finanční cenu z důvodů , že si nejsme zcela jisti pravostí a případná finanční ztráta , kdyby se nejednalo o originál je k tíži galerie…. Tak to by bylo neprůstřelné i Občanským zákoníkem :- )
Registrovaný uživatel
poradnydest napsal
Tady jsou vztahy dva .Mezi galerií a vydražitelem a mezi galerií a původním majitelem .Občanský zákoník je nadřazen různým smlouvám mezi občany .Z rozličných důvodů …nemravnosti smluv , …atd….Nakonec se prostě věc bude řešit podle něho. Jiné by bylo , kdyby galerie napsala do smlouvy třeba .Kupujeme tuto věc za nižší finanční cenu z důvodů , že si nejsme zcela jisti pravostí a případná finanční ztráta , kdyby se nejednalo o originál je k tíži galerie…. Tak to by bylo neprůstřelné i Občanským zákoníkem :- )
Ať se tazatel obrátí na právníka. Jinak máš pravdu Občanský zákoník je plný blbostí. Si vzpomínám na případ, kdy kluk 15 let na skautském táboře slíbil jedné dívce , že až jim bude třicet let, tak si ji vezme. No a ona ho po 15ti letech zažalovala u soudu, že si ji odmítá vzít. Bavil jsem se s právníkem a chlámal se tomu, jak je ta ženská hloupá žalovat nějaký nesplněný slib z dětství.Právník mi řekl moc se nechlámej, protože podle Občanského zákoníku má každý právo na štěstí a tento slib v dětství, který je nesplněn , čímž ji připravil o štěstí je žalovatelný .... pak si jednu nenalij, že :D
Registrovaný uživatel
Mi , co jsme četli v dětství Foglara víme , že skautské slovo by se mělo dodržet :- ) .Ale slib 15letého asi nemá žádnou právní váhu :- )
Registrovaný uživatel
poradnydest napsal
Mi , co jsme četli v dětství Foglara víme , že skautské slovo by se mělo dodržet :- ) .Ale slib 15letého asi nemá žádnou právní váhu :- )
No proběhl fakt soud, ale ten vydal verdikt zamítá se . Ale musel to projednat a byli u toho svědci., když se tenkrát zasnoubili na tom táboře a slíbili si tu svatbu ve třiceti.
Registrovaný uživatel
Právě že člověk , když jde do soudního sporu nikdy neví , jak to dopadne , nalepí se na něj spousta advokátů atd , kteří vyžadují značné částky ...pro normálního člověka ....nejlépe se tomu , jde-li -vyhnout :- )

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Umění - obrazy » Prosba o radu

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1