Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith, filuta8

Dobrý den.
Mám doma tyto 3 předměty (viz. fotografie). Ráda bych se dozvěděla více informací, nemám v úmyslu je prodávat, ale mám je po babičce a zajímá mne jakého jsou původu.
1) prsten- zřejmě se jedná o platinu podle ne úplně rozeznatelneho puncu. Víte někdo, co by to mohlo být za,, kámen "? Je sytě růžový. Dále třeba rok výroby? Apod.
2) přívěsek s čtyřlístkem, stříbrný - ten mám po mé prababičce, vic nevím. Punc patrný, jedná se o stříbro.
3) část hodin, porcelán (bohužel vnitřek hodin nebyl a skříňka velice zchátralá- již také není)
Budu ráda za jakékoliv informace, děkuji🙂
Obrázky:

Velmi pochybuji, že se jedná o platinu. Ta se používala čistě v klenotnickém provedení s drahými kameny. Toto vypadá dle barvy a dle provedení prstenu na stříbro, kámen je syntetický rubín. Přívěšek je stříbro, čtyřlístek je smalt. Obojí je tak kolem roku 1920--1925, přívěšek bude starší než prsten. Přívěšek býval nejspíše součástí tzv. žebráckého náramku, kde byly zavěšeny přívěšky s různými motivy pro štěstí, na památku, madonky atd. Nic z toho nemá velkou prodejní hodnotu, je to běžná produkce té doby, ale jako památka na prababičku určitě svou cenu má...

Chytáte za slovo, netvrdila jsem že stříbro nebylo používáno pro drahé kameny. Ano, stříbro se pro drahé kameny používalo, většinou pro optické zvětšení kamene, jednak se bralo jako tvrdší kov vhodný pro osazení, ale většinou v kombinaci se zlatem, nahoře stříbro, spodek + šína zlato. Platina, jak se paní domnívala, se téměř vždy dělala klenotnickou metodou tzv. na "podbízu", kvůli kamenům. I vámi ukázaný náramek ji má. Prstýnek masové výroby shora uvedený ji nemá, proto se dalo téměř se 100 % jistotou říci, že jde o stříbro. Co jsem viděla u šperků, a že už jsem jich viděla, tak trvám na tom, že celostříbrný šperk s drahým kamenem bez podbízy před sto lety opravdu není běžná věc. Se syntetikou bez podbízy ano, s přírodními kameny ne.

Snupyk, myslím Vaše určení "kámen je syntetický rubín" je takto z fotky dost neseriózní bez bližšího zkoumání. On to dozajista může být syntetický rubín, ale to nevylučuje, že to může být cokoliv jiného, včetně barveného skla, CZ a pod. Dokonce to může být i přírodní rubín, samozřejmě s minimální možností. Vaše určení kamene s následnou prezentací Vašich zkušenosti se šperky je ve velkém rozporu. Žádný kamen se z fotky určit nedá, nedá se určit ani přímým pohledem, vyřčení takovéhoto závěru "kámen je syntetický rubín" je nesmysl.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.