Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » PSACÍ STROJ - PÍSACÍ STROJ (všetko sem)

Vykupminci.cz
Numisargo

PSACÍ STROJ - PÍSACÍ STROJ (všetko sem)

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
tomi napsal
u nas doma sa pouzival tento
stal nas nejakych 200 korun
otec na nom robil faktury

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Tomi - to si fotil kamenom? :-)
Ledva precitam ze to je nejaky Rheinmetall
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
taka rychlovka mobilom...prepac, ze ti nicim zrak
Registrovaný uživatel
Neviem, či ste postrehli, ale mne sa zdá, že po vzniku tohto vlákna, podstatne stúpla ponuka písacích strojov na aukre (denne pribudne 7-12).

Vrátim sa k spomínanému sledovaniu aukcií.

Ebay(de) – sledoval som 100 aukcií, z ktorých sa za asi 32 hodín (31.VIII.-2.IX.2015) predalo 24 písacích strojov – myslím si, že v ČR a SR takýto počet strojov zmení svojho majiteľa v podstatne dlhšom období (na aukre sa v rovnakom čase predali len 3 stroje).

Samozrejme vzorka je malá, ale na druhej náhodne vybratá (kto chce môže zhromaždiť a vyhodnotiť informácie a bude ich mať možnosť porovnať s týmito).

V prvom rade musím opraviť svoje povrchné tvrdenie, že elektronické a elektrické stroje sa nekupujú – predalo sa ich totiž 5 (20% z predaných). Podiel predvojnových je 30% a mechanických strojov novšej výroby 50% z predaných.

Čo sa týka značiek:
Olympia 25 %
Adler 12.5%
Brother 12.5%
Ideal 8.3%
Ostatné len po jednom kuse.

Dosiahnuté ceny sa pohybovali v rozmedzí 1-81€ s priemernou cenou 14.82€
1€ = 25%
do 5€ = 12.5%
6-11€ = 25%
12-19€ = 0%
20-29€ = 30%
30-80€ = 0.25%
nad 80€ = 0.25%

Najvyššiu cenu dosiahol písací stroj Adler (1910) zo štartovnej ceny 60€ na 81€ po 4 prihodeniach. Priemerná cena predvojnových predajných strojov je na úrovni 26€.

Aspoň takými číslami, čo sa týka cien, som chcel podložiť svoj názor, že očakávania väčšiny predajcov sú nereálne nadhodnotené vzhľadom k súčasnému pomeru ponuky a dopytu, a tiež z pohľadu diskutabilného (ČR) a v podstate nejestvujúceho (SR) „trhu“. Nemyslím si, že je možné v našom priestore operovať s niečim ako „tržná cena“.

Pokiaľ na aukre začnete od koruny, tak stroje, ktoré som už spomínal sa predali jeden za 4 Kč (Erika !!!), potom nie celkom vzhľadný (ale z môjho pohľadu predsa len) Hermes Baby za 5 Kč. O niečo lepšie dopadol Remington 12 predaný za 494 Kč (ten však od koruny nešiel a aj podľa obrázkov vidieť, že je to stroj inej kategórie než ten zúbožený Hermes – tá Erika to bol fakt „Kauf“).

Zaujímal som sa ešte o počet prihodení. Ani jeden stroj sa nepredal cez pevnú cenu (sofort kaufen – kúp teraz). Na všetky predané stroje bolo spolu 68 prihodení, v priemer 2.83 ponuky na jeden stroj. Len na základe jednej ponuky sa predalo 50% strojov z 5 len za štartovaciu cenu 1€ (to opäť potvrdzuje, čo som napísal vyššie). Najviac ponúk (12) padlo na stroj Gossen Typa bordovej farby, ktorý to však z vyvolávacej ceny 1€ dotiahol na nadpriemerných (v porovnaní s vyššie uvedenými údajmi) 32.47€, pričom víťaz pôvodne počítal, že snáď vystačí s ponukou 12€ (ak sa nemýlim, tak 12 ponúk podalo 7 záujemcov – teda toto bola najzaujímavejšia aukcia zo sledovanej vzorky :-)

Myslím si, že na niekoľko otázok položených na začiatku, sme odpovede našli. Ďalšia diskusia ukáže, kde sa mýlim (na čo som zabudol z toho, čo som tu chcel napísať) a tiež som zvedavý, ktorým smerom sa táto diskusia ďalej vyberie.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Teraz trošku "teórie" zo základnej typológie písacích strojov z pohľadu ich účelu (veľkosť a hmotnosť), pri ktorej môžeme rozoznať tri typy:

1., CESTOVNÉ stroje (traveller, portable) majú najnižšiu hmotnosť a najmenšie rozmery. Ich hmotnosť sa pohybuje od 3.5 - 5 kg. Údajne najmenším písacím strojom je GROMA GROMINA (kto má, prosím o doplnenie konkrétnych údajov). Gromina bola predchodcom pravdepodobne druhého najmenšieho stroja vyrábaného tou istou firmou a síce veľmi populárneho typu GROMA KOLIBRI - výrobca upozorňuje najmä na jeho rekordne nízku výšku 6 cm (pozri obrázky s údajmi o rozmeroch). Na treťom mieste by mal byť HERMES BABY, aj keď s úplnou istotou to poradie nemusí byť takéto, pretože GROMA uvádza rozmery bez kufra, zatiaľ čo kovový kufor HERMES BABY je integrálnou súčasťou stroja. Ideálne by bolo mať ich k dispozícii všetky naraz a porovnať ich (na snímke, kde sú štyri stroje, je Groma Kolibri vľavo hore a Hermes Baby vpravo hore - ešte dodám, že parametre mojich Hermesov sa síce zhodujú v rozmeroch zatvoreného kufra 287 x 287 x 67 mm, ale jeden váži 3893 a druhý až 4075 gramov). Zaujímalo by ma aký je najmenší stroj československej výroby (žeby sme to tu skúsili zistiť, či to nebude opäť niektorý CONSUL ;-)

2., PRENOSNÉ stroje boli vyrábané na občasné používanie. Tiež bývajú označované slovom portable, ale tu naozaj len v zmysle kufríkový, pretože s hmotnosťou 5-10kg to na časté nosenie nie je. Niektorí výrobcovia používali pre stroje tejto triedy typový prívlastok MEDIUM.

3., KANCELÁRSKE stroje sú najkvalitnejšie či už pre rýchlosť písania (čo potvrdzovali práve výsledky rôznych súťaží) alebo pre rozsah a úplnosť znakov a symbolov. Za túto kvalitu však mali najväčšiu hmotnosť a rozmery. Boli však projektované do zavedených kancelárií s obrovskou písomnou produkciou. (Možno by sme tu mohli zase prísť na to, kto má najväčší a najťažší písací stroj ;-)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Priebeh „diskusie“ v tomto vlákne nevnímam ako monológ, pretože nepriamo (aj so mnou) komunikujete spôsobom, akým ste začali podávať svoje ponuky, buď priamo, alebo na príslušných miestach internetu :-)

Terajší stav som charakterizoval prevahou ponuky voči dopytu. Preto si myslím, že pre Vás môže byť zaujímavé, čo pri ponukách zaujíma niekoho, kto si občas nejaký písací stroj zakúpi.

Ponuka (inzerát) by mala obsahovať:
1., fotografiu
2., popis

Spôsob, akým písací stroj predstavujete, naznačuje aj to aký typ komunikácie je možné ďalej očakávať ...

1., FOTOGRAFIA
Inzerát bez fotografie, s popisom „Predám písací stroj.“ Cena „dohodou“. NEZAUJME.

Nezaujme ani fotografia typu „satelitný snímok“, kde je napríklad snímka stroja zo žabej perspektívy s tým, že stroj je položený na dvojmetrovom šatníku hore (taký inzerát aktuálne jestvuje :-)

V podstate stačia dva obrázky (odporúčam však využiť taký počet, aký príslušný portál umožňuje aspoň zadarmo).

a., CELKOVÝ POHĽAD – stroj, pokiaľ teda nie je jedinou vecou na snímke, by mal na fotke aspoň dominovať a už tohto snímku by mala byť zrejmá značka a stav opotrebovania (ďalšie fotky by mali obsahovať pohľad na klávesnicu, na všetky nápisy a prípadné poškodenia; to platí o kufríku a ďalšom príslušenstve) – už touto prvou fotkou je dobré odlíšiť svoju ponuku od stoviek iných – to neplatí len pre písacie stroje, ale všeobecne.

b., KLÁVESNICA – PÍSMO = z druhého obrázku by mal záujemca zistiť, akú má stroj klávesnicu. Nie vždy sa však podarí odfotiť všetky klávesy tak, aby sa dali prečítať, preto by som ako druhý základný obrázok navrhol skôr NÁHĽAD strojom napísaného textu (obr. č. 1). Takýto náhľad dokladá, že stroj je funkčný, dokladá v akom stave sú jednotlivé typy – proste ako stroj píše a naklepaním všetkých znakov (bez šiftu a so šiftom) dostane záujemca vlastne kompletnú informáciu.

IDE TOTIŽ O TO, že niektoré sériovo vyrábané stroje majú rôzne originálne (až jedinečné úpravy), môžu mať zaujímavé písma (fraktúra-švabach; kurzívne písma napodobňujúce rukpoisný text), prípadne iné zvláštnosti, na ktoré takto môžete upozorniť – tým sa stroj stane zaujímavejší nie len pre zberateľa.

EŠTE STÁLE SÚ ĽUDIA, KTORÝ NA STROJI PÍŠU !!! Ja píšem na stroji takmer každý deň. Samozrejme zhruba dve tretiny mojej písomnej produkcie pokrývajú počítače, veľa píšem rukou, ale niektoré veci píšem zásadne len na stroji.

Ukážky zujímavých až kurióznych typov písma písacích strojov sa dajú ľahko vygúgliť a možno práve ten Váš také nezvyklé písmo obsahuje, len sa z Vašej ponuky o tom nikto nedozvie ...

2., POPIS
Mal by obsahovať značku a typ.

Pokiaľ k stroju už nemáte žiadne papiere, tak nápisy na stroji obsahujú dostatočné informácie, ak sú zošúchané tak pri výrobnom čísle býva spravidla aspoň „Made in“.

Záujemca chce vedieť, akú má stroj klávesnicu (nedá sa tak ľahko "prepnúť" ako na PC) - prípadne typ a veľkosť písma (ja napríklad zháňam dobre píšuci cestovný stroj so slovenskou klávesnicou s malými typmi – 2.3 mm a menšímí – ak vôbec také sú ...).

Nepokúšajte sa veľkosť písma udávať v bodoch, je totiž viacero systémov (noriem) a pravítkom, či šublérou sa to dá veľmi jednoducho určiť tak, že záujemca tomu jednoznačne porozumie. (Odmerať veľké písmeno "I").

V podstate celý tento popis týkajúci sa klávesnice vyriešite spomínaným „druhým náhľadovým obrázkom“, ktorý som tu nazval „KLÁVESNICA-PÍSMO“ – jeho výrobou si ušetríte priestor v ďalšej komunikácii a naviac Vaša ponuka sa tým výrazne odlíši od ostatných; ďalej to, že ste si s tým dali prácu u kupujúceho zarezonuje veľmi pozitívne a "zapôsobíte ako pedant" – v záplave ponúk je to výhoda.

Popis teda obsahuje identifikačné údaje, funkčnosť (prípadné defekty) a upozorňuje na zvláštnosti, pre ktoré je stroj „zaujímavejší než ostatné“ ;-) Internetové vyhľadávače nikdy nespia ...

Aby ste mohli vypočítať poštovné, potrebujete poznať hmotnosť – preto je lepšie, odvážiť to hneď a hmotnosť zaradiť do opisu už pri podávaní ponuky.

ZLOŽITÉ a PREHNANÉ?

ZHRNIEM:
1., Stačia iba dve fotky: celkový pohľad a písomný prejav stroja.
2., Popis obsahuje, názov a typ stroja a ďalej informácie, ktoré sa dajú nahradiť druhým obrázkom – „písomný prejav stroja“ (opäť obr. č. 1).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
... keď som sa tu zaoberal najmenšími písacími strojmi, tak som naznačil, že to poradie nemusí byť jednoznačné. Väčšinou sa totiž výrobcovia predháňali v uvedení výšky stroja, pričom ostatné parametre bez obhliadky reálneho stroja neuvádzajú ani veľkí fanúšikovia strojov na svojich stránkach - a je ich veľa ...

Za najmenší "vreckový" písací stroj niektorí považujú aj akýsi "štítkovač", ktorý síce vytláča typizované písmo ale len na pruh papiera - ak som to správne pochopil - či to je písací stroj alebo nie nechávam na posúdenie odborníkom (prvý obrázok).

Proletárske noviny NEUES DEUTSCHLAND z 22. decembra 1948 informovali, že najmenší písací stroj na svete konštruujú práve súdruhovia z ľudového Maďarska a to v budapeštianskej firme DANUVIA, ktorý mal mať výšku len 5 cm (Groma Gromina z NDR má 6 cm) so základňou 30 x 19 cm a na trh mal byť uvedený už v roku 1950 (druhý obrázok).

Lenže na začiatku 1950-tych rokov, sa už vo Francúzsku vyrábal stroj ROOY Portable, ktorý mal výšku len 4 cm a naviac úžasnú konštrukciu kufra - skutočne kompaktné riešenie. (Na poslednom obrázku porovnanie Hermes Baby - hore a ROOY dole).

Takže vyriešiť otázku: Kto má najmenší ? - nebude také ľahké ...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Mal by som prosbu na majiteľa písacieho stroja KRIŽAN - NIKA.

Okrem rozmerov, hmotnosti a písma by ma zaujímalo, kto, kde a kedy ho vyrábal.

Zvláštnosť tejto značky sa mi spojila s reklamou na tento písací stroj - niekedy v 1980.-90. rokoch, kedy sa mi zdá, že sa o tomto stroji písalo v časopise, buď ELEKTRÓN, ZENIT PIONIEROV, alebo ELEKTRÓN+ZENIT (E+Z), dokonca sa mi marí, že tam bola nie len reklama, ale aj článok o výrobcovi (?). To všetko by sa mohlo dať zistiť práve priamo zo stroja, či pripojenej dokumentácie.

Proste mi to vŕta v hlave. Ďakujem.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Výstava písacích strojov v Žiline

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Vyhodím toto vlákno nahoru.Našel jsem na půdě zvláštní stroj asi psací. Moje intuice mi říká , že jde o psací stroj pro slepce, ale nejsem si jistý. Další věc myslím si, že pochází z doby cca 1930 - 1940. Vpředu je nálepka KARL NEUBERT BUNDEN SCHREIBGERAT LEIPZIG W33. Je asi v komplet stavu , ale sem tam rez a chtěl by rozchodit. Zajímá mne jestli to má nějakou cenu, nebo to prsknout do popelnice ? Omlouvám se za foto je to foceno mobilem , protože mi odešel foťák. Díky všem, jo a bylo by to případně k prodeji pokud by to někdo chtěl.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Juro,myslím že je to velmi zajimavá věc pro sběratele.............chtělo by to restaurovati a pak cena bude někde jinde. Každopádně to není často videt. Jo a roky okolo 1930 si určil fajně !!!
Registrovaný uživatel
Ještě dodám, že nevím zda je kompletní, kovové části jsou orezlé, ale myslím,že by asi šel bez problémů rozchodit. Jak jsem ho snášel z půdy , tak se část určená k psaní jakoby posunula na stranu a já jelikož neznám systém, tak ji nedokáži vrátit, takže si myslím, že by po renovaci mohl být funkční. ALE NEZARUČUJI, protože tento mechanický systém neznám a nedokáži to spolehlivě říci. Ten válec pro papír (?) je asi dřevěný ...
Registrovaný uživatel
bobinek21 napsal
Juro,myslím že je to velmi zajimavá věc pro sběratele.............chtělo by to restaurovati a pak cena bude někde jinde. Každopádně to není často videt. Jo a roky okolo 1930 si určil fajně !!!
Dík, ty brďo v prvním okamžiku jsem myslel, že jsem na půdě objevil Enigmu :D :D :D Protože děda mé ženy po válce natahal domů různé krámy, které ukradl z věcí, co byly na hromadách po němcích při odsunu :D Možná to neukradl, ale pokud vím, tak v té rodině nikdo nebyl slepec... kde se to tam vzalo je pro mne záhada. Třeba to vůbec není psací stroj, fakt nevím...
Registrovaný uživatel
Taky si nejsem ůplně jist,ale nikdy sem nic podobného neviděl,a to už sem něco viděl!!! A " ENIGMA" to 100 % není,tu sem již viděl!!! Ale i tak ,uvažuj o restaurování a prodej až pak. Uvidíme,třeba to nekdo upřesní!!!!
Registrovaný uživatel
bobinek21 napsal
Taky si nejsem ůplně jist,ale nikdy sem nic podobného neviděl,a to už sem něco viděl!!! A " ENIGMA" to 100 % není,tu sem již viděl!!! Ale i tak ,uvažuj o restaurování a prodej až pak. Uvidíme,třeba to nekdo upřesní!!!!
Stando já nemám nikoho , kdo by to restauroval ... Tak to budu muset nechat na případném sběrateli ten už bude vědět co s tím. Já se radši ten válec ani nesnažím vracet zpět , abych něco nepoškodil neznalostí té mechaniky. U normálního stroje bych věděl, ale tady si netroufám. No třeba si toho mého příspěvku zakladatel vlákna všimne a řekne vo co gou. S tou Enigmou jsem si dělal kozy samosebou :D
Registrovaný uživatel
Mašinka je z roku 1902.
( http://www.collezionipedrali.it/elenco_macchine_da_scrivere.html )

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Kým sa nájde záujemca, môžete urobiť a vyskúšať pár jednoduchých vecí, a to bez toho, že by ste vôbec niečo o tom vedeli:

1., nájdite pre mechanizmus suché miesto, kde nebude zavadzať
2., vyrežte si z kartóna podložku a mechanizmus naň položte
3., dajte pozor na tú časť "ošípkovanú" červenou - v bubienku je pružina, ktorá ťahá vozík valca pri písaní doľava, pozor na to lanko, ktoré je evidentne vyskočené (neviem, či pokračuje pri tej červenej šípke vpravo - ale asi nie. Priebežne skúste nájsť miesto a spôsob, akým bolo lanko pripevnené o vozík valca - asi to ale bude tak, že pružina vo vnútri bubienka zhrdzavela a praskla - to bez skúseností dohromady nedáte - aspoň zatiaľ, ale dbajte na to, aby sa táto časť už ďalej viac nepoškodila)
4., stroj v tejto fáze treba naolejovať a kľudne to prežente. Potrebuje len pár jednoduchých vecí - olej (do šijacích strojov, prípadne bicyklový) si naberte do injekčnej striekačky, je dobré kúpiť si v lekárni aj ihlu - môžete potom kvapkať olej presnejšie a aj na menej dostupné miesta; najskôr nakvapkajte olej trebárs tam, kam ukazujú zelené šípky (ak ste niekedy opravovali bicykel tak toto je veľmi podobné - kvapnite olej všade tam, kde si myslíte, že dochádza k nejakému pohybu - na druhý deň skúste stlačiť klávesu - nie silou, ak nejde pozrite sa, na ktoré madlá príslušná klávesa nadväzuje a olejujte a jemne stláčajte ... uvoľnené nečistoty odoberajte štetcom
5., pri čistení je dobrý hocijaký štetec - dajú sa kúpiť školské sady v zanedbateľnej sume v rôznych veľkostiach a profiloch (štetce úplne zničíte); dobré je mať handričku (osvedčili sa mi klasické vreckovky na smrkanie plátené - nikdy nie papierové vreckovky priamo v stroji - tie si nechajte na otieranie náradia, ale celkovo je lepšie ich nepoužívať), pomôžu aj drevené špajle, alebo špáradlá (párátka dvouhrotá) ...
6., NIČ NEROBIŤ SILOU
7., skrutky a matice zatiaľ nechajte na pokoji, budú zapečené a akurát ich môžete zničiť (trpezlivo odmáčavať a čistiť - stroj zbytočne nerozoberajte)
8., čistenie zmesi prachu a zaschnutého oleja sa robí silným technickým liehom - bezproblémov sa dá kúpiť litrovka viac než 90% asi za 2 éčka
9., pokiaľ s mašinkou nepracujete, prikrývajte ju - žiadny nový prach nepotrebujete
10., dávajte si pozor, aby Vás to nezačalo baviť :-)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
... ešte k tomu vráteniu vozíka s valcom - každý stroj má na pravej strane "poistku-uvoľňovač", myslím si, že aj tento to bude mať, ktorý treba stlačiť a valec sa dá posunúť naspäť (píšete, že keby to bol klasický stroj, tak by ste vedeli čo s tým, tak táto poistka tam určite bude - nemôžeme ale vylúčiť, že v roku 1902 výrobca mohol tú poistku dať na iné miesto, ale nemyslím si to - treba skúsiť).
Registrovaný uživatel
Comes děkuji za vyčerpávající návod na zprovoznění této mašinky. To lanko je pořád uchyceno v mechanismu stroje a myslím, že pokud by se někdo držel tvého návodu , tak by jej zprovoznil. Také mne překvapilo stáří toho stroje a já jej spíše datoval do období kolem roku 1930. Věc má ovšem háček a to ten, že já nesbírám tyto věci a omluv mne za barbarská slova .... ABSOLUTNĚ MNE NEZAJÍMAJÍ .... takže do restaurování se nepustím a budu muset buď ten stroj prodat někomu, kdo v tom uvidí poklad na rozdíl ode mne, nebo ho hodím zpět na půdu, kde původně ležel a nechám to na znovuobjevení dalším generacím. No určitě s tím nemrsknu do popelnice po tvé reakci, jak jsem původně uvažoval a asi bych udělal chybu. Dám to asi na nějaký prodejní server, ale problém je, že nevím za jakou cenu a pokud by si ji stanovil, tak bych byl rád. Děkuji ti za opravdu vyčerpávající informace, které jsi zde podal a za čas, který jsi tomu věnoval.
Registrovaný uživatel
Juro dej to na " A " od koruny.................a uvidíš!!!
Registrovaný uživatel
bobinek21 napsal
Juro dej to na " A " od koruny.................a uvidíš!!!
Asi to tak dopadne, třeba si jej někdo koupí a já si za ty utržené peníze pořídím do své sbírky něco , co se bude hodit mě. Jen nevím co si pak za těch utržených 10 Kč do sbírky pořídím :D
Registrovaný uživatel
Za 10 ??? Třeba ručičku do hodin!!!!
Registrovaný uživatel
bobinek21 napsal
Za 10 ??? Třeba ručičku do hodin!!!!
No tady asi nikdo zájem nemá, tak jsem Staniku dal na tvou radu a vystavil to na nejmenovaném serveru a vyvolávací cena je od těch 10 kaček :D Třeba si s tím ruka trhu poradí a já si ty vytoužené ručičky do hodin koupím :D
Registrovaný uživatel
Priklepnem ďalší príspevok, ktorý sa týka značiek na typoch písacích strojov, pretože som nenašiel nejaký súhrnný prehľad a ani v technickom múzeu sa až takýmto podrobnostiam nevenujú. V tých značkách musí byť nejaký nejaký systém, len ho treba odhaliť.

Napr. Heremes Baby so slovenskou klávesnicou (exemplár z roku 1941 aj z roku 1943 - prvý obrázok), ktoré majú veľkosť PICA sú označené číslom "207" a značkou "I" v jednom koliesku ...

Oveľa viac ma ale zaujíma značenie typov československých strojov. Väčšina z nich je vybavená písmom PICA (našiel som rovnaké na typoch CONSUL 1531, CONSUL 232 aj CONSUL 244) so značkou "1P" a s logom Zbrojovky Brno - čiže "Z" v "trojkruží" - ukážka je na druhom obrázku.

Na nete som našiel (posledný obrázok) fotku typu vyrobeného asi tiež Zbrojovkou, kde je značka opačne - teda "P1" (Z je tu ale v dvojkruží a nad Z akoby bola taká poľská interpunkčná značka?) - neviem z akého je to stroja, takže bez komentára aspoň na ukážku...

Má to aj praktický význam, pokiaľ niekto zháňa stroj s konkrétnym písmom.

Keby niekto našiel niečo iné, netreba snáď ani fotiť, len napíšte - časom z toho niečo vylezie ... nie len numizmatici sa môžu zaoberať značkami :-)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Moderním jazykem, je to interní "font family".
Registrovaný uživatel
Dobrý deň,

chcel by som požiadať o radu. Asi to sem nepatrí ale potreboval by som poradiť s jednou drobnosťou. Mám el. písací stroj Olympia Carrera II MD a neviem na ňom nastaviť okraje (pravý, ľavý). Vedel by mi niekto poradiť?

Veľmi pekne ďakujem...

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 > »

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » PSACÍ STROJ - PÍSACÍ STROJ (všetko sem)

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1