Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antické mince » Řecké mince, Thrakie a pod.

Vykupminci.cz
Numisargo

Řecké mince, Thrakie a pod.

Moderátoři: Misak33, smith, tenzor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Nevím, zda je zde někde samostatné téma ne řecké ražby, pokud ano, omlouvám se, pokud ne, pojďme je dávat sem...
Registrovaný uživatel
..tenzor mne inspiroval svou mincí v tématu "Aukce" svou mincičkou s krystalizací stříbra. Mám tu jeden, už dávný přírůstek, mincička, která mne zaujala svým motivem, sice běžná snad v průměrném stavu, přesto pro mne krásná. (jen tradičně doufám, že je pravá...)
Drachma- Thrákie, APOLLONIA PONTIKA, Cop 453, Gorgon/kotva, 4.-3. st.př.n.l., váha 3,0g

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
PS: ..jak má být vůbec ta kotva, nemá být obráceně?? (hledala jsem na různých aukcích a paradoxně byla focena takto i obráceně..)
Registrovaný uživatel
Citovat
Korunka, nechcel som sa pustat do siahodlhych debat co sa tyka falz, pretoze je mi jasne, ze so zaritymi numismatikmi (a obchodnikmi o to viac) to nema zmysel... Ale teraz si neodpustim poznamku - toto je jedna z tych minci, ktore sa objavuju na vsetkych moznych svetovych aukciach a tie 'vedecke timy' znalcov asi spia, lebo nikto proti ich originalite neprotestuje. Tato minca by mala byt na vrchole zoznamu podozrivych.

edited by Tenzor:
Tohle je lez a pokud se tady budou objevovat podobne nepravdive informace, budu je bez milosti mazat!
Padelky techto minci jsou caste a je jich nekolik pocetnych skupin, na toto tema bylo sepsano nekolik odbornych praci, staci jen hledat..

Jinak krystalizace stribra jde verohodne napodobit, ale zrejme to neni zadna legrace, z mnoha tisic padelku reckych minci jsem to videl zatim jen u dvou.
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 24. 11. 2013, 16:45. »
Registrovaný uživatel
Tenzor žije vo svojom svete a tajne dúfa že tých 10% nie veľmi nebezpešných falz je reálne.
V dnešnej dobe na výrobu razidla zlatej mince údajne stačí kvalitná 3D tlačiareň.
Registrovaný uživatel
"udajne" - to je ten problem. A stejne bych rekl, ze se to tyka hlavne novovekych minci. Navic ctu, jak jsou oficialni razby delane 3D tiskarnou rozpoznatelne a nekvalitni (uz proto, ze je to plast)

Samozrejme asi bude dost padelku, ktere maji lidi ve svych sbirkach (dokonce i ja nebo tenzor). Ta sance tu je, ale zase na druhe strane - za posledni dobu jsem nakoukal docela dost falz a udelat dokonale razidlo na antickou minci je opravdu extremne tezke.

1. umelecky styl - umelec musi byt nejen super rytec, ale musi byt genialni umelec. Zadny patlal z umelecke skoly.

2. spravna technologie ryti - i kdyz je splnen bod 1., tak musi dodrzet technologii ryti. Ja jednou koupil na ceske aukci falzum na fotce super, ale krome dalsich veci ted s odstupem casu uz poznam, ze na nej byly pouzity uplne jina rydla, nez na originalu

3. technologie razby a strizku - take velmi tezke napodobit, od tvaru a povrchu razidla az po strizek, teplotu kovu atd. (napriklad zminovana krystalizace - asi to nebude problem, ale pravdepodobne to chce dost experimentovani)

4. omezeny vyskyt razeb - u antiky, zvlast u vzacnejsich razeb, se neobjevuje moc minci stejneho razidla. Pokud se objevi stejne razidlo v aukci 2x za rok, pravdepodobne specialiste na dany obor to poznaji.

K tomu dalsi veci jako ze umelec treba zvladne styl Nera, ale uz bude mit problem s Traianem.

Upozornuji, ze tohle vse plati hlavne u minci v krasnych stavech. Ve spatnych stavech vetsina bodu je celkem spatne rozeznatelna. Taky padelky minci ze 4 stoleti budou snadneji vyrobitelne nez z prvniho a druheho. I kdyz to taky neni zadna sranda udelat, jak jsem pozoroval padelky z teto doby (a to jsem se zivil par let jako ilustrator).
Registrovaný uživatel
....co se týká falz, bylo by to opravdu na sáhodlouhé debaty...
...co se týká té drachmy nahoře- jestli tomu rozumím, opravdu padělek, nebo jen vysoká šance, že je to padělek?
Registrovaný uživatel
Zrovna jsem se lognul na ebay a tady na me na titulni strance vykoukla krasna ukazka toho, co jsem psal - pro me je to na prvni pohled padelek, pritom clovek, co to delal, musel byt nadprumerny rytec, i kdyz asi jen prumerny umelec. A jak umele to pripada mne, ktery se v recku nevyzna.

... a stejne uz je na minci 6 prihozu a to aukce konci za 2 dny :)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Korunka: Tva drachma nahore je podle me urcite prava
Moderátor
dula77 napsal
Tenzor žije vo svojom svete a tajne dúfa že tých 10% nie veľmi nebezpešných falz je reálne.
V dnešnej dobe na výrobu razidla zlatej mince údajne stačí kvalitná 3D tlačiareň.

Mozna jsi videl mnohem vic tisicu minci na aukcich i jinde nazivo a vyznas se v tom lepe nejen nez ja, ale i mnozi odbornici svetoveho formatu, na ktere nikdy mit nebudu, pak ale postradam argumenty, pripadne clanky, ktere jsi na toto tema napsal, to co tu predvadis, je jen placani do vody..
Pokud by stacila kvalitni 3D tiskarna na dokonale a levne mince, tak by takhle mince vyrabeli vsichni, co daji dohromady nejakou pocatecni investici, od padelatelu az po vyrobce replik..
Moderátor
Chce to se mene divat na The Big Bang Theory :D
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Moderátor
Tovy: jak uz jsem mnohokrat psal, jsou lide, schopni odlisit prace jednoho antickeho umelce od druheho, podle (softwarove ani nerozeznatelnych) drobnych odlisnosti, ale podle nekterych lidi asi proste kecaji... to vubec nepocitam 'podruzne' veci jako dobove napodobeni stylu razby apod.
Tohle je muj posledni prispevek na tohle tema, na urovni 'ja si myslim' uz se zkratka nehodlam bavit. Verte si cemu chcete (a hlavne proboha nekupujte antiku, protoze kazda mince za stovku muze byt dokonaly razeny padelek...)
Moderátor
pzberatel: prosim o publikovani pouze overenych veci, ne domenek plynoucich z naproste neznalosti, prispevek jsem zeditoval s vysvetlenim..
Moderátor
korunka: ja si myslim, ze je prava, i kdyz nejsem specialista na tyto mince.. osobne bych se tedy dost vyhybal tomuto typu s demonickou podobou, pravych je totiz mene nez tech standartnich s velkou kulatou hlavou, padelku naopak hromady, ale typicka je u nich uzsi hlava a vzhled privedeny az do groteskna (+ spousta z nich jsou jen odlitky). Musel by si s tim nekdo hodne hrat..
Registrovaný uživatel
..uf, pokud se zdá být pravá, jsem ráda. Vlastně je od jednoho zkušeného sběratele ze Slovenska, tak už z toho důvodu jsem ji s důvěrou koupila.

..jinak prosím, nenapadejme se zbytečně. Každý věříme něčemu jinému, osobně říkám, pravda je vždy někde uprostřed. Mohli bychom nabízet spousty argumentů pro i proti, ale obávám se, že výsledek by nebyl žádný (jak je známo, osobně se opírám o své zkušeností z lití některých slitin, včetně slitin stříbrných, bohužel velká škoda, že mé domněnky nemohu vyzkoušet v praxi, mohly by mé teorie buď potvrdit či vyvrátit)
Pojďme se věnovat raději numismatice, pojďme sem dávat fotky zajímavých mincí...ať roste inspirace ;)
Moderátor
Ja jsem nechtel nikoho napadat, jenom mne vytocilo par veci a to, ze tady nekdo uvadi nepodlozene dezinformace, asi byla ta posledni kapka. Pokud jsem nekoho urazil, tak se omlouvam. Jsme ale na sberatelskem foru, tak se snazme bavit, kdyz ne na odborne urovni, tak aspon na bazi nejakych sberatelskych zkusenosti a ne jen domenek a 'informaci' typu JPP.
Jinak pokud jsou kvalitni argumenty, tak i kdyz vysledek neni zadny (v numismatice celkem bezna vec), tak to prece jen posune lidi dal, kdyz zacnou nad temi argumenty premyslet. Je ale potreba je mit necim podlozene. :)
Registrovaný uživatel
..raději mi napište, jak se ta drachma výše fotí... - ten revers- otočila jsem ji podle písmene "A", ale tvarem kotvy jsem si původně myslela, že má být otočena obráceně- masivnější částí dolů. Když jsem pak pátrala v aukcích, docela mne to pobavilo, protože s tím nemám evidentně díky neznalostem problémy jen já- byla focena takto, ale i obráceně. Jak je to správně?
PS:..a pojďte sem dát konečně někdo něco pěkného, ať je na co se dívat ;)
Moderátor
Ja bych dal, ale na to tu uz je zavedena CHLVBIRNA, nerad bych to stepil :)
S tou kotvou bych to neresil.. to A je vetsinou opacne nez by podle logiky mela byt :)
Registrovaný uživatel
Ked som pisal, ze toto je jedna z tych minci atd., myslel som to samozrejme typologicky - apollonia pontika. Tenzor, sam pises, ze falz tejto mince su hromady. A pritom reakcia na moj prispevok znie radikalne 'je to lez'. Ktoru cast mojho prispevku povazujes za loz?
Moderátor
To byla reakce na:
" toto je jedna z tych minci, ktore sa objavuju na vsetkych moznych svetovych aukciach a tie 'vedecke timy' znalcov asi spia, lebo nikto proti ich originalite neprotestuje."

Jak uz bylo receno, na toto tema uz bylo lecos sepsano a kazdy obchodnik, ktery si nechce uriznout ostudu o zakladnich skupinach padelku techto minci vi.
Za sebe dodam, ze na zadne seriozni zahranicni aukci jsem jednoznacne padelky techto minci nevidel.
Neni tedy pravda, ze by se o techto padelcich nevedelo, nemluvilo a nepsalo.. dokonce i na wildwinds jednoho dne udelali radikalni rez a zbavili se vsech zaznamu ktere byly byt jen pochybne.

"Tato minca by mala byt na vrchole zoznamu podozrivych."

Ale ona tam je :) Nevim tedy jestli na uplnem vrcholu, ale je znama jako mince, ktera se hodne padela.
Registrovaný uživatel
pzberatel: nevim, kdy jsi psal lez, ale nejak jsem nepochopil tu cast o vaznych sberatelich a prodejcich, ze se s nimi neda diskutovat o falzach. To je prave opak. Ano, je par prodejcu-podvodniku, co prodavaji umyslne falza, ale ti nemaji s vaznymi sberateli nebo obchodniky vubec nic spolecneho. A tohle rikat treba na zaklade zminovane drachmy - neni to nijak vzacna mince, asi jich bude mezi sberateli moc, takze me hojny vyskyt v aukcich neudivuje - je to jak psat, ze prazske grose Vaclava II. jsou padelane, protoze se jich objevuje na aukcich tak moc. Proste jsou hojne.

Ale to je jedno, uz jsme odbocili moc daleko :)
Registrovaný uživatel
Pravda je, ze sa o tychto falzach popisalo vela. Napriek tomu sa tieto kusy pravidelne objavuju v aukciach. Naposledy tento rok u Lanza, ktory sa asi zhodneme je povazovany za spolahliveho dilera. Predal zhruba zopar sto kusov. Nehovorim, ze vsetko to boli falza, ale podla reportov, ktore si narokuju ich rozpoznat, ich tam mal celkom dost. Sucasne s nim ich mal v predaji myslim aj Dionyzos alebo G&N. Preto ked vidim meduzu, prve co ma napadne je, na to pozor. Nehovorim, ze treba tie mince prestat kupovat, ale treba byt zvlast pri tomto type ostrazity, pretoze ako pises, kazdy z obchodnikov zakladne typy tychto falz pozna a predsa ich predavaju. Ak tak robia, tak preto, ze ani oni v tom nemaju uplne jasno, alebo to robia vedome. Je to jedno ci tak alebo onak, ako by povedal klasik 'pochybnost zostane'. Inak jednu som kupil aj ja a mam z nej velku radost, pretoze bola podla mna za 'rozumnu cenu' :). Ale nekupoval by som ju na blink bez pripravy.
Registrovaný uživatel
Lanz uz davno nie je povazovany za spolahliveho dilera, minimalne preto, lebo pod jeho kontom dnes predava v podstate hocikto, kto si za to "privilegium" zaplati. Dyonisos a GN su OK.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Antické mince » Řecké mince, Thrakie a pod.

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1