Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Starožitnosti » Ruský a sovětský porcelán - zajímá se někdo?

Vykupminci.cz
Numisargo

Ruský a sovětský porcelán - zajímá se někdo?

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý večer všem,
Po měsíční pauze zaviněné, řekněme vyšší mocí, se na vás obracím s otázkou uvedenou v názvu tématu.
Nějak se mi v poslední době začal líbit porcelán, hlavně figurální vitrínovky.
A jak sem tak brouzdal všude možně, tak jsem potkal právě onen zmíněný spíš sovětský porcelán. Některé věci se mi zdály docela povedené a celkem se mi zamlouvaly - z fotek.
No a zajímal by mně pohled zdejších odborníků na kvalitu, atraktivitu a řekněme uměleckou či řemeslnou úroveň sovětských popř. ukrajinských porcelánek. No a samozřejmě by mně zajímal pohled sběratele - tady si nejsem jistý jestli tvorba vůbec stojí za to se jí zabývat. Zatím vím jenom o polonské a korostenské porcelánce - tyhle věci se dají běžně na trhu koupit. O fabrikách samotných jsem prakticky nic nenašel, polonska asi funguje, korosten je snad uzavreny.
Tak prosím, pomozte mi se v tom trochu zorientovat.
Děkuju za každou odpověď.
S pozdravem Robass
Registrovaný uživatel
Starý ruský i sovětský porcelán je velmi kvalitní, ale také hodně hledaný a drahý. Pokud nechcete sbírat pouze masovou produkci z 2. poloviny 20. století, tak musíte mít v peněžence docela naducáno.
Literatura je v ruštině a angličtině, totéž platí o internetových stránkách. Začněte studovat a hlídejte si až bude nějaká výstava poblíž.
V sovětském porcelánu byla návrhářská avantgarda, která se dnes řadí ke světové špičce. Já o tom moc nevím, ale občas se dívám na ruské stránky. Začněte studiem sochařů, mnozí z nich porcelán navrhovali a je radost se na to dívat. Pokud si to dobře nastudujete máte šanci občas u nás sehnat něco za přátelskou cenu.
Adalbert
Registrovaný uživatel
Díky moc za osvětu pane Adalbert
obávám se ale, vzhledem k počtu příspěvků, že tohle asi nebude žhavé téma. Nedude s kým konzultovat asi...
No a vzzhledem k tomu, že zdroje nejsou neomezené, bych třeba prubnul i ty 50-60 roky, tedy pokud by se i tam našlo něco slušného. V tté době se tvořilo v duchu kulturní politiky Strany, a svoje stopy to zanechalo - je to holt dokument doby.
No a takový malý klečící rozvědčík se zelenou lodičkou s rudou hvězdou a věrným psem po boku - tak ten se mi sakra líbil.
Takže vy všichni kdož vlastníte podobný "kulturní odpad" a máte ho za nevkusný bezcenný ošklivý - sem s ním. Koupil jsem v řádu stokorun za sošku bez chyby, takže takovou mám cenovou představu. Postavičky glazované, barevné, značené kijev, korosten, polonskaya. Jenom figurální věci cca 10 - 20 cm.
A musí se mi líbit, neberu to hlava nehlava. A chci jich jenom pár, spíš jako dokument, sbírat je snad nebudu...
Pokud je někdo z vás podobně divný, rád si s ním o této úchylce vyměním svoje zatím skromné postřehy.
Pěkný večer
Registrovaný uživatel
Budete se divit, ale spousta ruského porcelánu z 2. poloviny 20. století byla navržena bez jakéhokoliv politického kontextu. A občas mám pocit, že obyčejní Rusové ten komunismus žrali ještě méně než Češi.
Jeden příklad za všechny: před mnoha desítkami let jsem byl v Sajuzu 8. května - tedy v den, kdy Sověti oficiálně slavili konec války. V televizi jely od rána kreslené seriály pro děti - nezněla žádná temná hudba jako u nás a nemluvil žádný zasloužilý bolšán. Venku bylo něco jako matějská pouť, grilovačka, popíječka, místní pop music, tanečky, sranda, klídek a pohoda, čuměl jsem jako blázen a porovnával jsem to s našimi oslavami co byly vždy 9. května.
V Sojuzu se 8. května lidi opravdu bavili, u nás 9. května to místo oslav vypadalo spíše jako státní smutek.
Adalbert
Registrovaný uživatel
Máte pravdu, obávám se že platí poturčenec horší turka - v této kotlině nic neobvyklého a to platí pořád.
No z té doby 50-60 sem zahlédl něco málo figurálního angažovaného (o to bych měl asi zájem), nějaká životnyje který mně nezajímají, rostlinky kytičky taky ne, no a pak víc z tech 80-90 roků - tam mně toho moc nezaujalo. Budu ale pátrat dál.
Ď R
Registrovaný uživatel
Tak jsem si schválně projel internet. Hezké věci mají u Christies, malé figurky z 50. let, porcelánka Lomonosov, ceny 30 - 50 tisíc kaček českých. Pěkný výběr mají na Ruby Lane, to jsou solidní obchodníci, občas u nich něco koupím a nikdy žádný problém.
Dokonce i na e-bay, něco je. Tam se mi moc líbila figurka španělského interbrigadisty chovajícího dítě, velmi jednoduché provedení, ale výtvarně velmi působivé. Dříve to mohlo stát kolem 1 rublu, dnes cena astronomická.
No přeji Vám hodně štěstí, bude to obtížné sbírání, ale bavit se u toho určitě budete.
Adalbert
Registrovaný uživatel
Jen malá vsuvka. Sověti slavili 9. května konec velké osvobozenecké války a stále slaví. 8. květen je konec II.WW.
Registrovaný uživatel
Díky moc všem za příspěvky - to Adalbert - no Lomonosov to už je asi jiná liga...a správně jste poznamenal, že to asi nebude moc jednoduché - a bavím se u toho už teď.
Zdravstvujte druzja
RN

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Starožitnosti » Ruský a sovětský porcelán - zajímá se někdo?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1