Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Světové poštovní známky » Saharská arabská demokratická republika

Vykupminci.cz
Numisargo

Saharská arabská demokratická republika

Moderátoři: Akir, ikanek, Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Sahara occ. R.A.S.D. - ZZ ano či ne?
Registrovaný uživatel
Dle mě ne, pokud vím "známky" neměly poštovní využití a navíc ani nevím o žádném použitelném katalogu na ně. Saharu bych zařadil do stejného pytle jako všechny ty Tatarstány co vydávaly "známky" po rozpadu SSSR.
Moderátor
Přepisů bylo použito více, také např. "Republika Saharaui". Jinak tyto známky patří mezi ilegální vydání.
K dokumentaci ZZ lze použít známky Španělské Sahary.
Moderátor
Západní Saharu vede ve svém FAZZ Jiří Marek, který zpracoval aktualizaci dle vlastních měřítek. Peter Valdner, který aktualizoval FAZZ dle měřítek Hlinky a Muchy ji uvádí také.
Registrovaný uživatel
"Saharu španělskou" i "Afriku západní španělskou" ve sbírce mám, ale objevil jsem právě výše uvedené známky, se kterými jsem jaksi nevědel , jak naložit. Teda vyhazovat je nebudu, ale budou někde pod čarou. Co se týče Marka - mám Přehled ZÚ z roku 2009 a tam jsem ji právě nikde nenašel..?
Moderátor
J. Marek vede Západní Saharu v samostatném dílu FAZZ Afrika z r.1996 na str. 24, Valdnerův seznam je na mých internetových stránkách zde: http://www.znamkovezeme.wz.cz/seznam.htm
Dle definice členění ZZ dle J. Marka se dá Západní Sahara zařadit do bodu 7. - citace "státní území s vnitřní poštovní suverenitou, která nezískala mezinárodní uznání ani následně".
Těžko říci, který seznam ZZ je objektivnější, protože P. Valdner uvádí jen území, které vydaly poštovní známky, kdežto J. Marek uvádí i země, které poštovní známky nevydaly a vydaly třeba pouze jen celiny. Mezi sběrateli ZZ to někdy vyvolává spory, protože např. dle P. Valdnera celiny nejsou nalepitelné poštovní známky ( i když z některých z nich se dá známka vystřihnout a použít), někdy se používá termín "celinové země."
Jinak J. Marek a P. Valdner jsou v ČR a SR největšími autoritami přes známkové země (osobně bych jejich znalosti hodnotil podstatně výše než byly znalosti vynikajících autorů původních FAZZ Hlinky a Muchy).
Registrovaný uživatel
To bez debaty, seznam. p. Valdnera, resp. odkaz na něj mám taky uložený v oblíbených. Nutno ale říci, že FAZZ Hlinky a Muchy byl nejenom "na tu dobu" velmi dobrý výtvor a určitě nejsem sám, kdo jej často otevře.
Moderátor
Vzhledem k tomu, jaký ve svojí době měli Hlinka s Muchou přístup k informacím, tak je jejich FAZZ ojedinělý.
Moderátor
Díval jsem se do uvedeného přehledu a kontroloval jej s FAZZ Afriky a musím říci, že jsou tam nedostatky.
Západní Sahara je uvedena ve FAZZ pod číslem 31-210 a v přehledu jsem toto číslo vůbec nenašel, Suez je uvedený pod číslem 32-170, což je všeobecné vyjádření pro Egypt pod osmanskou správou a pod tímto číslem je ve FAZZ např. ještě Interpostals, pošta Europea, poštovní úřady v cizině a Suez. Tento přehled známkových zemí z r. 2009 jsem nestudoval, ale vzhledem k těmto zjištěným údajům to pokládám za nedostatky, které by bylo potřeba odstranit.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Světové poštovní známky » Saharská arabská demokratická republika

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1