Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Ocenění, určení a identifikace mincí » Septimus Severus(193-211) ale je jen jí podobná

Vykupminci.cz
Numisargo

Septimus Severus(193-211) ale je jen jí podobná

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Prosím o pomoc určení a ohodnocení mince myslel jsem že to je Septimus Severus(193-211) ale je jen jí podobná.Je kamaráda a ten jí má od svého otce,ale bohužel jse ho na minci už nemůže zeptat.
Mince má váhu 2,32 gramu a průměr je 18mm.Na 3 foto je katalog a mince kterou jsem měl na mysli že to je ona ale postava se dívá do leva a na minci do prava.
Děkuji za pomoc Zemi

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Septimius Severus to téměř jistě není. Jedná se pravděpodobně o antoninianus císaře Glliena.
_______________
Registrovaný uživatel
jak pise nerva, jen doplnim, ze to bude nejspise revers ABVNDANTIA AVG, postava v ruce vyprazdnuje roh hohnosti (RIC 157)
Moderátor
Kam je otočená postava na reversu (což bývá značně recyklovaný motiv pro celé generace císařů) není podstatné, důležitý je portrét a opis. Ten je sice v tomto případě téměř nečitelný, ale portréty jsou už na první pohled naprosto odlišné. Septimius Severus měl kudrnaté vlasy, výrazné oči a husté vousy rozdělné do pramenů, na mincích zobrazované výrazně trčící dopředu, Gallienus vlnité vlasy a nevýrazné vousy na bradě.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Septimius_Severus_busto-Musei_Capitolini.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Gallienus_bust.jpg
Ale myslím, že je to jasně vidět i na těch mincích, byť v mizerném rozlišení. Také styl je odlišný, u Galliena celkově mnohem primitivnější.
Dále, antoniniány, které se vyznačují portrétem s paprskovou korunou (to sice splnuje i dupondius, ale dost se liší velikostí a použitým kovem), začal razit až syn Septimia Severa Caracalla.
A konečně, Septimius Severus razil denáry ze stribra, byť devalvované na cca 50%, zatímco antoniniány s mizerným obsahem stříbra (jen několik procent) jsou typické pro období samovlády Galliena (260-268). Podobné mince se objevují i později až do reformy Diokleciána v roce 293/294, ale podobně vypadající mince se sníženou vahou a bez vizuálních stop stříbra jsou většinou právě antoniniány z pozdějšího období vlády Galliena nebo jeho nástupce Claudia Gothica.

Jinak obecně
- antické mince je možné dávat k posouzení i do sekce Antika
- jak praví i pravidla, není potřeba zakládat nové téma, když existuje vlákno, které se tím zabývá, to platí jak v této sekci, tak v sekci Antika: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/identifikace-a-urceni-antickych-minci_post_-343010
- fotky, pokud nejsou v mobilu, je potřeba ořezávat, ze 100 pixelů se tohpo většinou moc poznat nedá a někdy se pak lidé, kteří by vám mohli pomoct, na to vykašlou, protože si nechtějí ničit oči.. pokud nevíte jak na to, viz https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/jak-jednoduse-upravit-oriznout-fotografii-pred-vlozenim-17419
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 22. 11. 2014, 16:19. »
Registrovaný uživatel
Díky moc za pomoc a jestli se můžu zeptat jak se pohybuje tato mince
Moderátor
25-50 kc..
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Moderátor
Tak do stovky :)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Ocenění, určení a identifikace mincí » Septimus Severus(193-211) ale je jen jí podobná

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1