Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Skladování a čištění mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Skladování a čištění mincí

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 21 22 23 24 25 26 27 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Odsávačkou s výsuvným kovovým jazýčkem, na který sáček nasadím.
https://www.aliexpress.com/item/Express-Free-shipping-220V-SINBO-Household-Food-Vacuum-Sealer-DZ-280-2SE-AC220V-dry-or-wet/1522887466.html
Registrovaný uživatel
Michale, já stejné celofánové sáčky používám i na antiku a trochu bohemiky a Habsburků, co mám. Mám to naskládáno na vlastních platech. Vzduch neodsávám. Jsem s tím spokojen, proti kapsičkám to zabere (na platu) výrazně méně místa a mince je vidět stejně, jakoby v žádném obalu nebyla.
Moderátor
Moc díky za názory..už jsem je objednal :).
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Registrovaný uživatel
Chudáci kolečka, takto je zavírat do prezervativu ... Numismatickou sociálku na vás :) :)
Registrovaný uživatel
Čekal jsem, kdy se ozve nějaký zastánce práv mincí na dýchání. :-)
Registrovaný uživatel
A videli jste uz, jak se mince zalivaji do pruhlednych kostek? Vypada to jak nejaka pruhledna krychle tak 7x7x7 cm (mozna mensi, ted nemohu rychle nikde najit), uvnitr zalita mince. To je spravny brutus. I kdyz na druhou stranu si je naskladat do obyvaku a oblozit si s nimi zed by bylo hezke :)
Registrovaný uživatel
Pátraje po "hubáčkovi" v rozumném stavu jsem narazil na MA-Shops u jednoho prodejce na celé jejich hejno pokryté něčím modrým. Cena mincí je snížená, předpokládám tedy, že to bude nějaké svinstvo.

Přikládám dvě ukázková fota, napadá Vás, co to je?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
s nejvetsi pravdepodobnosti to budou chloridy, jsou schopne hrat vsemi barvami, klidne i do modra, zalezi tez na nasviceni pri foceni apod. pokud to nejde do hloubky, je zasazeni mince obvykle akceptovatelne, ale umi to i neprijemne prekvapit. lepe tyhle veci kupovat osobne, fotky mohou klamat.
Registrovaný uživatel
Díky Olivere. Je jich tam takových víc, 5-6 kousků, tak jsem myslel spíš na nějakého domácího patlala. Rozum velí nechat si zajít chuť..
Moderátor
Pokud to nejsou nejake fakt vzacne a drahe veci, da se to vzit s vedomim, ze cisteni nemusi dopadnout nejlepe (proste riziko) a s tim, ze si na tom clovek neco vyzkousi a neco se nauci. Tomu se ale zase prici svedomi - delat pokusy na takovych mincich je skoda. Na stranu druhou, nektere tyhle patiny neustale pracuji a kdyz se neodstrani, tak za nekolik desitek ci stovek let tu minci znici uplne (zalezi na podminkach a prostredi). Nejhorsi rozhodovani je pak u vzacnych exemplaru - tam muze byt nutkani do toho jit velmi velke a o to vetsi pak je treba jak radost, tak i zklamani.
Registrovaný uživatel
Ako kazdy zaciatocnik som aj ja natrafil na problem so skladovanim.
Precital som mnoho reakcii a odporucani na webe na roznych strankach. Co odporuca jeden, druhy vyvrati.
Vytvoril som si nejake nazory a sympatie k niektorym rieseniam a vsak stale mam dilemu v niektorych veciach.

Ale zacnem od zaciatku.
Zbieram mince Nemecka, zatial posledne 3-4 storocia.
Na uskladnenie pre starsie kusky a striebro mam Leuchtturm MBS box. Vzhladom na moj velmi siroky zaber a uzko variabilny MBS system som usudil, ze toto bude pre mna najlepsie a postupom casu budem rozsirovat sufliky a selektovat ich na jednotlive obdobia alebo staty. Toto ale budem riesit ked mi "pretecie" prvy box.
Pod kazdou mincou mam papierik s popisom so zakladnymi udajmi a o cene a datume kupy atd. Zatial si tieto popisky pisem perom.

Takze otazka znie: nevadi, ze minca lezi na papieriku s atramentom? :?

Dalsia moja dilema je na uskladnenie pre mladsie mince, konkretne DDR a BRD.
Z BRD sa mi mince nazbierali hodne a su po vacsine z obehu a niekolko z nich v naozaj krasnom stave avsak nemyslim, ze su hodne na uskladnenie v plate. Cena minci je v tomto pripade nizsia ako cena plata v ktorom by boli ulozene. Takze som zvolil album kde si mince radim zasebou podla rocniku a mincovne.
Cital som rozne reakcie na album, minca nedycha a koroduje po x rokoch, ale treba mat kvalitny album tam je to OK, pre bezcenne mince je to OK atd atd. Zatial mam uplne najobycajnejsi album.

Nedavno som vyhral aukciu a predajca mi zaslal mince v listu od Lindner-Karat. Tento system listu ma velmi zaujal. Zakupil som podobny list od Leuchtturm avsak narozdiel od karatu je list makky, tensi a matny. Minca z druhej strany listu je rozostrena a neni moc vidiet. Takze stale viac premyslam nad Karat-om.
Pripajam fotku mojej vizie ulozenia. V tomto rozmere listu to viem skladovat od 1 pfennigu az po 1 Marku. Stredny pas by som vyuzil pre mincovnu A v prislusnych rokoch.
Pre 2 DM a 5DM by som musel pouzit list s vacsimi okienkami (4 policka v riadku) takze tam viem tymto systemom ulozit max po rok 1990 ( bez mincovne A). Dalej si neviem rady...potom by som asi automaticky pokracoval pamatnymi 5 a 10 DM ale tiez mam pochyby o ulozeni striebra do albumu.

Celkova moja dilema je:
Je album vhodny pre toto obdobie (BRD)?
Ak nie - co by ste doporucili.
Pokial ano - prosim odporucte mi nejaku znacku albumu / lindner je dobra volba?
Pripadne: da sa najst nejaky album/box/kazeta ktora je priamo urcena pre BRD, aspon na tie obehove. Prehladal som cely net ale nenasiel som nic :(

Dakujem kazdemu vopred za rady.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) matt251 v 11. 3. 2018, 8:29. »
Registrovaný uživatel
Já bych byl k albumům, všeho druhu, nedůvěřivý.

Pokud chcete mít mince v něčem uložené, navíc v levném obalu z důvodu laciných mincí, pak např. zvolte celofánové sáčky. Jedná se o naprosto bezpečné uložení, kde nehrozí zásadní chemická zátež.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
co se tyce papiru, dokaze casem velmi neprijemne prekvapit. pokud je papirek v dlouhodobem primem kontaktu s mincemi, bylo by dobre pouzivat takovy papir, o nemz clovek alespon neco malo vi (tj. ze neni kysely). psani perem - myslite plnici pero? take inkoust nebo i napln propisek nemusi byt bez viny. setkat se lze historicky s pouzivanim tuse, tou si v minulosti nekteri sberatele (a asi i muzea) znacili mince primo. pokud se slozeni tuse vyrazne nezmenilo, tak alespon z tech par minci, co jsem videl takto oznacenych bych rekl, ze tus na dobrem papire by mohla byt ok (tj. i za sto let bez zasadnich nasledku). jistotou je ale obycejna tuzka (a klasicka tuha) a nejaky takovy papir s garanci "pro archivalie": https://eshop.ceiba.cz/ph_neutralni_papir_90g (netvrdim, ze ten, co jsem ted na prvni dobrou nasel bude spolehlivy).

diskuse o zpusobu ukladani minci je vecne a nekonecne tema. alba sice predstavuji mnoha rizika, ale s ohledem na moznost manipulace, ulozeni, prezentace sbirky jsou v podstate nejlepsi a i kdyz to zde neni slyset, tak i nejvice (nejsireji) vyuzivanou alternativou. mincovni skrinku musite mit doma a tezko ji s sebou nekam odvezete, sacky jsou neprehledne pokud nekomu chcete ukazat sbirku rychleji (ne kazdy si prohlizi jednu minci 5 minut) atd. na tomto se zde lide nikdy neshodnou, protoze kazdy preferuje neco jineho. jeden chce mit sbirku mobilni, druhy bezpecne ulozenou pred zlodeji, treti ulozenou tak, aby se mincim 100% nic nestalo apod. univerzalni system clovek nenajde. bezne se take pristup meni s vekem sberatele a s tim, jake hodnoty uznava sberatel a jakych dosahuje jeho sbirka. tudiz vsechno, co si tady clovek precte, by mel brat jako postrehy, nazory, podnety a rady a ne jako striktni dogmata, tj. ze pokud to dela jinak, bude jako sberatel na veky zatracen.

musim ale potvrdit, ze tricet let stara alba vyjdou v porovnani s celofanem urcite hur. ale urcite bude hrat roli i vyrobce a material (a bohuzel, coz nekteri neradi uslysi, i sarze - tj. dobra zkusenost s konkretnim vyrobcem a typem neni 100% zarukou). takze to je vlastne trosku ruska ruleta ;)
Registrovaný uživatel
Jedna poznámka.

Asi je také dobré poslechnout si názory dlouhodobých uživatelů jednotlivých možností. Pouze z těchto zkušeností se dají zjistit některé výhody a některé zápory.

Celofánové sáčky jsou vyráběny z umělého celofánu, který je povolen na používání v potravinářství. Mám dojem, že se používá termín polypropylen. S tímto materiálem se můžeme např. setkat v případě obalů na balíčky čaje.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Trochu jsem se o to zajímal.Celofán je jeden z nejstarších plastu.Bylo mi divné,že by se v dnešní době dal ještě koupit.Je to čistá celulosa a pro svou nezávadnost se stále používá v potravinářství.

V měkčeném PVC jsou jedovaté ftaláty a ve své struktuře obsahuje chlór.Který se může při degradaci plastu uvolňovat.Ten jsme již pro uložení mincí zavrhly.

Bohužel ani polyethylen a polypropylen nejsou bez přísad.Teoretický by to měla být makromolekula,čistě ropný produkt.Ze kterého by se nemělo nic uvolňovat.Ale používají se polymerační přísady,které jsou velmi závadné pro lidské zdraví a často ani nejsou nijak testované.A výrobci plastů si svoje know how tají.Tak ani nevíme,co je tam za přísady.

Celofánové sáčky jsem také pořídil,na modernu a i něktéré starší mince u kterých bych nechtěl další tmavnutí patiny.Jsou výborně transparentní.Bohužel při dnešním znečištění vzduchu to je asi nevyhnutelné.
U jednoho známého který topí v krbu,je černání stříbra velmi patrné.
Registrovaný uživatel
Když dovolíte, vložím sem svůj příspěvek k čištění měděných kopaných mincí.
Mince sbírám, a zastáncem čištění moc nejsem, tak raději nečistím. Ale samozřejmě příspěvky na toto téma sleduji a knížku o čištění od Bukvice samozřejmě mám také.
A tak mi to nedalo a řekl jsem si, že to vyzkouším. Nerad bych zničil pěkné kousky a tak jsem si sehnal hromádku kopaných měděných mincí. To dnes není problém sehnat a škoda bude minimální. Vypadaly asi takto:
Několik týdnů jsem zkoušel různé postupy a pokusím se ty nejzákladnější popsat.
Začnu tím nejdrastičtějším. -Mosazný kartáček.. už nikdy, takové rady jsou na.. ani naprosto zničená mince si takový osud nezaslouží. Mince vydřená na kov a téměř nečitelná.
-Rady od Bukvice- citronka a chelatonová lázeň, namočit, vyndat pročísnout zubním kartáčkem a podle potřeby opakovat, ano, to čistí, ale až na měď navíc bukvic používá 10procentní lázen citronky a to se mi zdá moc, je to dost rychlé a odhadnou správný čas chce asi vís zkušeností nez mám já jako začátečník. Takže výsledek pro mou nezkušenost nebyl dobrý
- Citronka o nižší koncentraci 0,15-1% tady už to celkem šlo, namočit na chvíli od pár min po max půl hod u těch nižších koncentrací, vyjmout, pročísnout zubním kartáčkem a opakovat dle potřeby. Tento způsob se mi celkem líbil a dosáhl jsem s ním asi téměř svého maxima.
- Rada solvina solfa, namočit minci v teplé vodě a potom mnout prstama a solvinou. Opláchnout a zase a zase. No pravda vyčistí to, ale každá solvina obsahuje abrazivo a nejspíš i chemikálie.. na ty kopané mince to samozřejmě nevadí, ale na něco lepšího asi ne.
- To samé jsem zkoušel s kašičkou z jedlé sody, jen to trvalo o dost déle.
-Dřevěné párátko. Minci nahřát v teplé vodě, možno i s trochou citronky, a potom do toho šťouchat a píchat a škrábat. To celkem šlo, výsledek .. rychlé, ale u lepších mincí bych se asi bál poškrábání.
- Rada zkušených profíků, slabá lázeň citronky a potom trpělivě dočišťovat skalpelem, nebo jehlou. Bohužel to není pro mě, nemám ten správný cit a minci jsem zničil.
-Poslední a nejšetrnější a myslím nejúspěšnější způsob. Destilka. Namočit, nechat do druhého dne, přejet zubním kartáčkem a zase a zase několik dnů snad i týdnů. Tento způsob se mi líbí asi nejvíc, i když to trvá věky.
Způsobů je jistě mnohonásobně více, třeba máčení v olivovém oleji, ale došel materiál, tak snad příště.

Teď závěr, nechci fušovat do řemesla chemikům a profesionálním čističům, chtěl jsem to jen zkusit a napáchat co nejméně škody. Myslím, že většina měďáků co je v zemi má povrch narušený , ať už hnojivy, hnojem a složení půdy na to jistě také má vliv. Nejhorší na čištění jsou malé krejcárky FJI, mají mělkou ražbu a po čištění jsou téměř nečitelné, trochu lepší jsou mince s hrubší ražbou Marie Terezie a Fr I. Ale i tak výsledky mého snažení jsou smutné. Mince vykopané a mnou vyčištěné bych si do sbírky nedal.

Asi si říkáte, zas jeden co objevil Ameriku.. Budu rád za komentáře i kritické, proč ne, učený z nebe nespadl.
Ještě foto vyčištěných mincí, ještě by to asi chtělo něčím nakonzervovat.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Takový příspěvek ve 3 ráno,klobouk dolu :) ...nejspíš noční šichta :)
Mám doma plno nalezovych nečistěnych.Dřive jsem to taky
zkoušel všemožně,byla to bida a utrpení. Destilka zni zajimavě,to zatím nemám v praxi.Pro mne nejlepší, vybrané kusy jsem máčel týdny v oleji a průběžně čistil, výsledky slušné,ale časově náročnější. Ikdyž pro mne je to jaksi jen ze zvědavosti a určitého nadšeni,kopane mince většinou daruji,nebo vyhodím.
Registrovaný uživatel
V noci jsem si posteskl, že mi došel materiál na další zkoušky a ejhle další se sype. Děkuji. V příloze foto.
Zkusím tedy ještě ten způsob máčení v oleji. Rada zní:
- Do nádobky trocha olivového oleje a do toho minci. Každý den vyjmout, pročísnout zubním kartáčkem a vrátit zpět. Samozřejmě olej občas měnit. Někdo radí do toho občas i šťouchnout párátkem. Uvidíme jak to dopadne, každopádně ten olej by měl mít výhodu, že bude mince rovnou konzervovaná.

Ještě přikládám foto, jak moje 6-letá dcerka čistí 1krejcar FJI. Máčení ve vodě a ,,,šolíchání,,, v solvině. Jak jsem již zmiňoval právě tento typ mince bývá nejvíce zničený korozí, viz další foto-výsledek čištění.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
keď sú tie 1 grajciare FJI v takom stave, aký čistí tvoja dcérka, tak myslím že tam už nepomôže nič, páč nie je čo čistiť - je to všetko vyžrané - skús taký, ktorý ležal v lese v čistej čiernej zemi (nejaký odborný názov neviem - je čierna, prachová a sype sa, nedrží pohromade) tie stačí jemne tou sódou a sú ako nové, ale s takým tmavým odtieňom povrchu, no a samozrejme ak nebola zošúchaná ešte pred stratou. A čo sa týka 1 a 2 halierov, tie majú takú krásnu zelenú oxidačnú vrstvu práve z polí a ílovitej pôdy v lese a tie nemá vôbec zmysel čistiť, ak sa nejedná o tých pár vzácnejších ročníkov. Pod tou vrstvou sú tiež vyžraté, takže ak ti nejde o "zbieranie " ako také, iba ich nechceš vyhodiť, jemne tou sódou daj dolu iba zeminu (tvoja dvojka na obr. hore vpravo) a už nič neskúšaj.
Registrovaný uživatel
Děkuji za komentář, sody mám doma dost. Zkusím jemně sodou. Do sbírky určitě nepůjde, tam jsou lepší.
Registrovaný uživatel
Tak úkol splněn pane učiteli. Jedlá soda cca 20 min práce. Povrch byl takový oschlý, tak jsem v kuchyni namočil prst do oleje a minci jím trochu přetřel, poté vyčistil ubrouskem.
Foto přikládám.
Neměl by někdo nápad, co s tím v levo nahoře? 1/2krejcar 1797, Slezsko pod Pruskem.
Tady asi není co čistit, povrch je asi úplně narušený, možná nějakým způsobem jen zakonzervovat, tak jak to je?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Kenedz v 14. 9. 2018, 13:03. »
Moderátor
Kdybys ho babral tak cca 2 týdny v oleji tak ho máš ještě lepší,ale otázka je jestli to stojí za to....
Ale jak vidim v tvém případě,tve nadšení....... Rozumím tomu a mám s určitého pohledu i uznání k tvým snahám a zálibě.
Mám plno kamarádů hledačů, kteří se tomu věnují a čistí, střádají pro nás zdejši tvz.nume šrot.
Také já, jak jsem výše uvedl je to má zvědavost a nadšení,hledat pote čistit ,pak rozdávat,či vyhazovat.
Olej mi u měďáků vyhovoval,také pro jeho a mou časovou náročnost,šupneš je tam a jednou za 3 dny hadříkem promneš a pak znovu do oleje cca.par minut, některé rovno do koše :)
Ale také se na mě pár krát usmálo štěstí v podobě vzácných středověkých haléřů i římských artefaktů, kdy zase potěším archeology.
Registrovaný uživatel
Olej zkusím, zítra se do toho pustím. Takže promnout hadříkem, aha já chtěl použít kartáček, zkusím hadřík. Nějaké doporučení jaký olej použít? Jakýkoliv kuchyňský, nebo ten všemi vychvalovaný olivový.

Nehodlám se tím živit, ani nějak výrazně rozšiřovat sbírku, jde jen o zvědavost a snad tato diskuze bude užitečná i někomu dalšímu.
Děkuji.
Moderátor
Jakýkoliv rostlinný olej. Předem je, ale opláchněte ve vodě a zbavte je nečistoty. Pak osušte a pak do Olejové lázně,průběžně čistěte, můžete s počátku jemně, jemným kartáčkem na zuby,uvidíte sám. Já si předem mince vybírám jen ty co mají jaksi smysl a používám flanelovy hadr. V olejove lázni i měsíc podle potřeby, osobně stim nikdy nespěcham.

Pokud,ale naleznete tvz. koníka,keltskou mici, nebo nějaký, tenky ag.plechaček, doporučuji jen lehce opláchnout vodou.
Žáden citron,sodu,ocet,atd. Jen lehce vodou,často drobné stříbro je zemi taky poškozeno.
Registrovaný uživatel
Ahoj, chci poprosit o radu. Rád bych vyčistil tuto minci. Má na sobě nějakou bílou vrstvu, která když se namočí, tak zčerná. Nevím, co to může být, možná něco vápenatého. Poradíte prosím, jak toto nejlépe odstranit? Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 21 22 23 24 25 26 27 > »

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Skladování a čištění mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1