Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o mincích » Smysl sbírky

Smysl sbírky

Moderátoři: Dracek, grofik, jano7B9, kacuro, Michaela.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Moderátor
Založil jsem toto téma protože se domnívám že by mohlo rozproudit zajímavou debatu.
Například, jaký má vaše sbírka smysl, účel nebo cíl?
Nebo:
Jaký jí čeká osud? Podle mého jsou jen 3 varianty:
1\ Možná se najde vzácný jedinec se vznešeným cílem a odkáže svoji sbírku muzeu, tato pak s největší pravděpodobností skončí v depositáři, nikdy jí nikomu neukážou a nakonec to někdo ukradne.
2\ Sběratel na stará kolena sbírku zvolna rozprodává aby si přilepšil k důchodu.
3\ Dědici sbírku obratem rozprodají, jednotlivě protože tak za to víc dostanou. Ta možnost že syn či dcera budou v díle pokračovat
je tak malé procento že si nezaslouží vlastní kategorii.
Víte co se stane s Vaší sbírkou když Vás zítra ráno přejede autobus?
8)
Tá možnosť 1.) je veľmi pesimistická, nie ? Aj keď sa ukazuje, že niekedy smutne-pravdivá :(
Moderátor
No, já shromažďuji své grošíky pro své dvě dcery. Né jako věno, které rozprodají ihned po obdržení, ale až po mé smrti. Nechci se toho dočkat, že by je daly pryč ještě za mého života....přesně jak píšeš turtle v bodě tři. Jen musím podotknout, že ta starší ( 7 let ) má velice kladný postoj k mincím a často a rádi si je prohlížíme. Ta mladší ( 0.5 let ) je ještě moc malá, aby se tomu nějak věnovala, ale i to ji čeká........povinně! :mrgreen: jednoduše udělám co budu moci, aby dál pokračovaly ve sbírání a věnovaly se numismatice.......
Hawk..... ;)
Moderátor
Take tajne doufam ze moji potomci budou mit vztah ke sbirani a k mincim. Ale pokud me budou okolnosti nutit tak se proste neda nic delat a dojde na bod 2 (a nemusi to byt az v duchodu) pricemz bod 3 pak uz z rakve moc neovlivnim...Proste buhvi co se kdy stane a k cemu budu nucen.
Problém je v tom že třeba můj syn sice mince nesbírá ale má podobný vztah k historii jako já a třeba by si většinu mincí i nechal ale při pohledu do očí jeho manželky to vidím jednoznačně :mrgreen:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Možnost 4) Nechám se pohřbít i se sbírkou :)
5) zakopu to nekde v lese at mají detektoráři radost ...
Moderátor
Zelvaku, tak to uz zbyva moznost 6) zakopat snachu nekde pod kaktusem :d.
Misak33 napsal
Zelvaku, tak to uz zbyva moznost 6) zakopat snachu nekde pod kaktusem :d.

:mrgreen:
Registrovaný uživatel
Pretam: a zmast tak historiky 4. tisicileti na nekolik generaci :lol:
Registrovaný uživatel
turtleoverhead, u protinožců je dědictví součástí společného jmění manželů?

Proč sbírka? Abych dělala i něco jiného než pracovala (programovala) :-)

1) Hmm, asi prověřím místní muzeum jak je tom s bezpečnostními opatřeními.
2) To by šlo, ale bude vůbec někdo kdo to později koupí?
3) To už tak bývá, leda se zadlužit (dědictví se musí přijmout celé, včetně dluhů)
4) Kde nic není, tam ani smrt nebere.
Moderátor
gorila napsal
turtleoverhead, u protinožců je dědictví součástí společného jmění manželů?

Není ale jedna věc je co říká litera zákona a druhá věc je co říká manželka, něco o tom vím byl jsem ženatý 3 x 8)
ale to není co jsem měl na mysli v tématu Smysl sbírky. Proč to děláme? Začnu sám u sebe: mám rád historii a vždy jsem toužil, něco z doby o které jsem četl, mít v ruce nebo dokonce vlastnit a mince je k tomuto účelu přímo ideální.
Když držím například denár Boleslava I. představuju si že možná on sám ho měl kdysi v ruce, nebo mé nizozemské dukáty dostal Rembrandt jako mzdu za Noční hlídku,
proto jsem možná méně náročný na zachovalost mincí protože čím je mince zachovalejší, tím méně obíhala. Minci UNC nedržel v ruce skoro nikdo. :(
Další důvod je trochu méně poetický, jsou to v podstatě moje úspory na stáří. A poslední důvod, snažím se svou sbírkou tak trochu vzbuzovat zájem o kulturní a historické dědictví. Ten výraz je takové otřepané klišé ale čím jsem starší tím víc to tak cítím a až se jednou sám stanu dědictvím, doufám že to bude dědictví kulturní. ;)
ale fakt by se mi líbilo spíš to někde zakopat třeba po částech s nějakými numismatickými indiciemi, které by vedli k dalším částem aby to našli doopravdy jen numismatici a skončilo to v dobrých rukou :)
Registrovaný uživatel
turtleoverhead napsal
Není ale jedna věc je co říká litera zákona a druhá věc je co říká manželka, něco o tom vím byl jsem ženatý 3 x 8)

Tak tomu už se říká nepoučitelnost :mrgreen: BTW, musíš mít dobrého právníka, když máš ještě nějak mince, že? :lol:
turtleoverhead napsal
ale to není co jsem měl na mysli v tématu Smysl sbírky. Proč to děláme? Začnu sám u sebe: mám rád historii a vždy jsem toužil, něco z doby o které jsem četl, mít v ruce nebo dokonce vlastnit a mince je k tomuto účelu přímo ideální.
..
Další důvod je trochu méně poetický, jsou to v podstatě moje úspory na stáří. A poslední důvod, snažím se svou sbírkou tak trochu vzbuzovat zájem o kulturní a historické dědictví. Ten výraz je takové otřepané klišé ale čím jsem starší tím víc to tak cítím a až se jednou sám stanu dědictvím, doufám že to bude dědictví kulturní. ;)

Taky bych to tak viděl. Od mala mě fascinovala antika (nejdřív mýty, pak jsem se začal zajímat i o historii) a chtěl jsem něco mít z té doby. A když jsem se dozvěděl, že starověké mince jdou sehnat i za pár set ( :D ), tak jsem si říkal, že by bylo dobré pár mít.. a když jsem zjistil, že za ty peníze jde kupovat i mince v krásné zachovalosti, byl jsem ztracený.. on je to možná samostatný důvod, ta sběratelská vášeň.
Druhý důvod jsem si začal říkat, když jsem vrazil do sbírky nějaké peníze - nejsou vyhozené, je to investice a to dobrá investice. :)
A třetí důvod taky přišel časem. Přistihl jsem se už několikrát, že když ukazuju mince lidem, kteří nesbírají, na některé věci, tak rád vysvětluju historické souvislosti apod.
Registrovaný uživatel
Pretam napsal
ale fakt by se mi líbilo spíš to někde zakopat třeba po částech s nějakými numismatickými indiciemi, které by vedli k dalším částem aby to našli doopravdy jen numismatici a skončilo to v dobrých rukou :)

To je podceňování geocacherů ;)
Registrovaný uživatel
tenzor napsal
Pretam: a zmast tak historiky 4. tisicileti na nekolik generaci :lol:

Asi bych tam nechal kdyztak i nejakej dopis o co se jedná atd. a mince bych samozrejme nechal v nejakym ochraným pouzdře aby se nepoškodili :)
Registrovaný uživatel
Skutečností je, že už druhá nejpozději třetí generace přichází o převážnou většinu v minulosti nabytého nemovitého a movitého majeteku, tedy i sbírek. Pokud není v potomstvu sběratel, pak sbírky jsou skoro vždy rozprodány jako první, ojediněle je ponecháno pár kousků "na památku" a i tyto posléze zpeněženy třeba na nákup auta,dovolené,zubních náhrad,přilepšení na stará kolena atp. Takže asi nejlepší ještě za života sbírku prodat v aukci (jako např.Dr.H.Polák), kde se alespoň mince dostanou ke sběratelům, a peníze z prodeje rozdělit mezi potomky. V dnešní společnosti jsou peníze na prvním místě, mince v trezoru po další generaci - nebo nové auto či dovolená? - ten kdo je z potomstva nikdy nesbíral a nemá k nim vztah má jasnou volbu a následně klid od manželky. Dnes těžko někdo něco jen tak pro nic za nic daruje muzeu, takových je již poskrovnu.
Moderátor
to tenzor:
Proč nepoučitelnost? Angličtina má jedno pěkné pořekadlo:
“You are not a loser until you quit trying”
velmi volně přeloženo: “Dokud jsi se nepřestal pokoušet nejsi poražen”
:P ;)
Moju prvu zbierku som zakopal ked som mal 9 rokov, bohuzial si nepamatam kde, znova som zacal zbierat az 20 rokov neskor. Teraz som zase celu zbierku rozpredal, lebo som si uvedomil, ze ak ma zrazi autobus, skonci to v rukach nejakeho podvodnika za par stovak - kedze nikdo v mojej rodine sa do minci nevyzna. Takze odteraz uz mince iba ciste teoreticky ;)
Registrovaný uživatel
Copak je problem si nekde psat odhady cen, pripadne rodine cas od casu sdelit hrubou hodnotu cele sbirky? Tenhleten duvod k rozpusteni sbirky mi prijde ponekud podivny..
Registrovaný uživatel
No vzhledem ke svému mládí tu sbírku teprve buduju. A už mám nějaký ten pátek plán přesně daný:
1. Středověké Slezsko odkážu muzeu
2. Zlaté mince nechám potencionálním dědicům
3. Tolary zakopu někde v lese
:mrgreen:
Jde to říci jednoduše. Mezi námi žijí dvě skupiny lidí. Jedna se zamilovala do spotřebního braku, který musí dotyčného bavit, protože on sám to nedokáže a druhá skupina má skutečnou radost z toho, že si dokáže najít svojí hračku, která mu dá část smyslu života. My zde patříme k té druhé skupině a k zábavě jsme si našli lásku ke sběratelství. Prostě si vystačíme sami a nepotřebujeme k tomu žádné dálkové ovládání.
Registrovaný uživatel
Hanz napsal
Takže asi nejlepší ještě za života sbírku prodat v aukci (jako např.Dr.H.Polák), kde se alespoň mince dostanou ke sběratelům, a peníze z prodeje rozdělit mezi potomky.

Priznám sa, že práve pohnútkam pána Poláka nerozumiem. V aukčnom katalógu Aurea sa píše "85 ročný Dr. Hugo Polák... Nyní se oba vrátili do své vlasti, kde žijí v malém apartmánu v domove pro seniory".
To je vek, keď je človek vďačný za každé nove ráno. A práve vtedy sa vzdať svojej najväčšiej radosti ? Áno má balík peňazí. Ale čo s ním bude robiť ? Myslím si, že myšlienky na sex, drogy a rock'n'roll mu už dávno vyfučali z hlavy. Takže prečo to predal ? Možno pre dcéru...
To je možno lepšie darovať múzeu a chodiť sa na svoju zbierku aspoň kukať.
Registrovaný uživatel
jo no s prominutím na co jsou 85. letýmu dědkovi miliony v tom věku už si budu slintat na košili, jedině snad pro potomky aby to rozházeli :)
« Poslední úpravu provedl(a) Pretam v 10. 12. 2011, 18:54. »
Registrovaný uživatel
Asi povedu své budoucí potomstvo k lásce k numismatice abych to měl komu odkázat :)
Registrovaný uživatel
Fidzi napsal
Hanz napsal
Takže asi nejlepší ještě za života sbírku prodat v aukci (jako např.Dr.H.Polák), kde se alespoň mince dostanou ke sběratelům, a peníze z prodeje rozdělit mezi potomky.

... "85 ročný Dr. Hugo Polák... Nyní se oba vrátili do své vlasti, kde žijí v malém apartmánu v domove pro seniory"... To je možno lepšie darovať múzeu a chodiť sa na svoju zbierku aspoň kukať.

V tomto věku je asi lepší prohlížet si v klidu domova pro seniory aukční katalog své sbírky a mít klidné spaní, že výnos z prodeje je využit k prospěchu svému i potomků bez toho, že by byli v budoucnu při rozprodeji oklamáni či mince i jinak znehodnoceny.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Pokec o mincích » Smysl sbírky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1