Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » Sokol v USA

Vykupminci.cz
Numisargo

Sokol v USA

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zajímavý nález po předcích. Sokolské vyznamenání z roku 1909. Váha 24,17 g, kroužek i spona hore v paspartě s puncem, viz skeny.
Poradí někdo bližší info k této vzácné ražbě? Díky předem.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Já nejsem specialista, ale toto je mimořádná a vzácná ražba, je však nutno nastudovat historii Sokola, J8 to zde nechám a dejte toto přesně i do sekce odznaky neb většina památek na Sokolíky jsou právě odznaky. Toto jen odhadem je funkcionářská záležitost. Cena bude dosti vysoká. Existuje k těmto věcem literatura (Novák) a tak uvidíte na odznacích, určitě se někdo najde.
Registrovaný uživatel
to Altmann: Diky za radu.
Registrovaný uživatel
Rozhodol som sa oživiť toto staré vlákno s ďalším príspevkom, ktorý sa týka našich rodákov v USA. Vďaka mojim príbuzným v Amerike sa mi dostala do rúk zaujímavá medaila. Priznám sa, že takýto typ som v živote nevidel ani neregistroval. Najprv otázka pre Altmanna. Zaoberá sa niekto z členov SFS týmito oceneniami z územia USA počas I. sv. vojny?
Nejaké kusé informácie viem, no je toho málo. Tento pamätný kríž bol udeľovaný Slovenským Národným Spolkom v Amerike pre svojich členov, za službu v armáde USA, počas rokov I. sv. vojny. Je však zaujímavé, že toto konkrétne ocenenie udeľovala nie vojenská inštitúcia ale civilná. SLOVAK NATIONAL SOCIETY je najstaršia krajanská organizácia založená slovenskými prisťahovalcami ešte počas trvania monarchie roku 1890 v Pittsburghu. Funguje dodnes. Podarilo sa mi zistiť, že po skončení vojny tieto kríže udeľovali len svojim členom, ktorí sa hlásili k slovenskej národnosti a spĺňali určité podmienky. Museli sa zúčastniť služby v poli. Rok 1917 označuje začiatok vstupu USA do vojny a zároveň začiatok služby v ozbrojených silách Spojených štátov, rok 1919 označuje nie priamo koniec vojny (tá sa skončila v novembri 1918), ale návrat amerických expedičných síl z Európy kde zabezpečovali hlavne kontrolu nad porazeným ale stále dobre vyzbrojeným Nemeckom. Z dnešného hľadiska považujem za ojedinelé aby civilný krajanský spolok mohol oceňovať navrátilcov z frontu vlastnou medailou. A to ešte na základe národnosti. Pritom je tam oficiálne vyrazený názov ozbrojených síl UNITED STATES FORCES. Predpokladám teda, že museli získať súhlas príslušných štátnych orgánov na takéto oficiálne vyznamenávanie svojich členov, ktorí bojovali v armáde Spojených štátov. Každá armáda v novodobých dejinách mala svoje predpisy, kde sa jasne určovali pravidlá a podmienky, za ktorých mohol vojak nosiť na uniforme predpísané typy vyznamenaní. Takže toto prevedenie považujem za raritu.
K samotnej medaile. Je to bronzový kríž na stužke v dúhových farbách. Kríž je veľmi zachovalý, čo sa nedá povedať o stužke. Podpísalo sa na nej zrejme uloženie v nevhodných podmienkach. Na averze je opis: UNITED STATES FORCES 1917 - 1919 a štylizovaný symbol USA, orol bielohlavý s vlajkou. Na reverze je text: PRESENTED by the NATIONAL SLOVAK SOCIETY of the U.S. of A. IN RECOGNITION of SERVICE WITH the UNITED STATES FORCES in the WORLD WAR. V preklade to približne znamená: Udelené Slovenským Národným Spolkom v USA ako uznanie služby v US armáde počas Svetovej vojny. V strede medzi opismi sa nachádza vyrazený štvorcový znak Slov. Nár. Spolku s emblémom sokola a slovenského dvojkríža. Úplne dolu je vyrazená firma výrobcu. Zapínanie stužky je funkčné na spôsob zapínacej ihly. I tam je vyrazený nápis.
Zatiaľ sa neviem dopátrať, koľko kusov bolo vyrobených alebo udelených. Našiel som síce údaj o počte Čechov a Slovákov dobrovoľne bojujúcich v americkej armáde počas I. sv. vojny, no je to celkové číslo. Nie sú tam uvedené počty podľa toho, kto z prisťahovalcov si akú národnosť v Amerike uvádzal. Zatiaľ som nenašiel žiadnu zmienku o tom aby podobné medaily udeľovali české alebo moravské krajanské spolky svojim členom, za službu v americkej armáde počas vojny. Avšak môže sa takýto artefakt objaviť. V každom prípade je to kuriozita, ktorá trošku rozčerí faleristické vody. Samozrejme, rád si vypočujem názor Altmanna.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) TONY-KK v 24. 5. 2018, 20:58. »
Moderátor
V USA to bylo a ještě i dnes je složité. Tvrdí, že jsou demokratický stát, který nepotřebuje řády, ale medaile Svobody či Legion Merit splňuji vše co k řádu náleží. v USA má téměř každý stát možnost udělovat své vyznamenání, je toho moc, veteráni jsou ověšeni neb mají na hrudi státní vyznamenání a potom vyznamenání státu kde mají trvalé bydliště a ještě mohou mít i veteránské dekorace. Situace jako v Rusku ( myslím to naprosto dobře) Slováci ( méně Češi) v USA se ve svým spolcích sdružovali jak kulturně tak i nacionálně. Můžeme tedy hovořit o spolkovém odznaku či spolkové medaili(kříži). Takto vyjadřovali např. sounáležitost s politikou USA. Jsou to velmi zajímavé věci, ale u nás se to nesbírá, v Čechách zájem není a na Slovensku jen okrajově. Podívejte se na dekoraci a je jasné, že to je ocenění angažovanosti dotyčného vojáka ve válce. Je to tedy poděkování Slovenského spolku, velmi pěkné vyrobené a pokud jej vlastníte, radujte se.

UNITED STATES FORCES zde to neznamenaná, že vydavatel je stát nebo armáda, je to jen snaha vše co jste tak pěkně napsal zahustit to popisek na kříži. Sám jste zdůraznil, že kříž obdrželi jen Slováci žijící v USA. Je to neprobádaná oblast. Ke každé takové dekoraci patří jakýsi udělovací dekret. Je to opravdu hezká připomínka našich krajanů žijících v USA :lol:
Registrovaný uživatel
Ďakujem za reakciu Altmann. Je mi jasné, že toto je pomerne zložitá téma pre nás Európanov. Len som chcel vedieť či sa nejaký člen SFS nezaoberá touto problematikou a nezbiera podobné ocenenia. Nie som členom SFS a tak nemám veľký prehľad. Dávam viacej prednosť zaujímavým stolovým medailám a plaketám, no a samozrejme oblasti numizmatiky. Možno sa v budúcnosti dostanem k nejakému udeľovaciemu dekrétu k tomuto krížu. Je však zaujímavé, že dodnes sa neobjavila medaila, ktorú by udelil český krajanský spolok svojim členom. Pritom české spolky v USA boli už pred I. sv. vojnou početnejšie ako slovenské. Verím, že aj táto zberateľská oblasť by si našla u nás svojich prívržencov. Netvrdím, že sú to extra vzácnosti. No za rarity by sme ich označiť mohli. Snáď sa niekto ešte ozve.
Registrovaný uživatel
V sekci odznaky jsem nenašel sokol v USA tak dávám jeden odznáček sem:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Hromadím věci z WWI a II, ale sbírám krámy na kavaleristu a pro koně z WWII
http://www.kvh.estranky.cz/
Registrovaný uživatel
Zdravím, když už tedy je tu tahle diskuze, zvu vás všechny na výstavu odznaků a medailí při XVI. Všesokolském sletu, která se nachází v Tyršově domě. Výstava je dostupná každý den po dobu trvání sletu (do pátku) od 10h do 18h, vstup je zdarma. Jedná se o zřejmě největší sbírku sokolských odznaků a medailí na světě a poprvé je vystavována takřka kompletní sbírka.

Pokud chcete nějaké odznaky posoudit (originalita, původ atd., mimo ceny), vemte je sebou.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Faleristika » Sokol v USA

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1