Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Světová papírová platidla » Spojenecké poukázky za II. světové války

Vykupminci.cz
Numisargo

Spojenecké poukázky za II. světové války

Moderátoři: numpszi, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Moderátor
V souvislosti s několika vlákny, kde se probíraly okupační sovětské poukázky za II. sv. války - např. zde: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/poukazky-1944-goznak-7447x2 ... jsem chtěl ještě otevřít téma spojeneckých poukázek, které taky obíhaly za/po druhé sv. válce - povětšinou jsou si velmi podobné (americký design). Zatím jsem zachytil použítí v těchto zemích:

Itálie (1943) - 1 Lire - 1000 Lire
Francie (1944 - 2 emise) - 2 Francs - 5000 Francs (I. emise), 100 - 5000 Francs (druhá emise)
Německo (1944) - 1/2 Mark - 1000 Mark
Japonsko (1945/6) - 10 Sen - 1000 Yen
Rakousko (1944) - 50 Groschen - 1000 Schilling (tyto však nemají ten klasický americký design)

Nevíte, jestli je tento výčet úplný? Případně nemá z vás někdo nějaké bližší informace, které by mohl ve zkratce poskytnout (zda se např. používaly obdobně jako ty okupační sovětské, kdo všechno je používal, jestli je tento výčet výše uvedený úplný apod.)

Jen bych doplnil, že sovětské okupační mám zachyceny pro tyto země:
Maďarsko, Korea, Čína, Polsko, Rumunsko, Československo, Rakousko /jen dva nominály - 50 RPf + 1 RM/ - opět budu rád, pokud někdo doplní, jestli ve výčtu něco chybí
« Poslední úpravu provedl(a) acme2000 v 2. 2. 2014, 17:31. »
Moderátor
Dansko
"Allierede Overkommando til Brug I Danmark"
Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) numpszi v 2. 2. 2014, 17:43. »
Moderátor
este Thajsko
vydanie z 1946, maju vodoznak "MILITARY AUTHORITY"
Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
neznám, zajímavé... :)
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
numpszi - díky za příspěvky! to Thajsko vidím taky poprvé! nemám v tomhle špetku znalostí .... to bylo normální platidlo (jen s tímto designem), nebo taky nějaká vojenská poukázka?
Registrovaný uživatel
Rád by som stručne zareagoval na túto tému. Poukážok, ktoré vydávali okupačné
úrady tej či onej bojujúcej strany je vo svete nespočetne veľa. Len sú na pokraji záujmu väčšiny zberateľov, ktorí dávajú prednosť klasickým bankovkám. Dajú sa nájsť od Ameriky, Afriky, Európy až po Čínu a Japonsko, či Oceániu. Do tejto kategórie by mali patriť podľa mňa aj platidlá zajateckých táborov. Dnes na internete existuje dostatok informácií k tejto téme. Môžem len pre ilustráciu uviesť obrázky šilingu, ktorý vydala japonská okupačná správa pre niektoré obsadené ostrovy v Tichomorí.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pre kolegu acme2000 pripojím ešte jednu perličku. Jedná sa o emisiu okupačných platidiel, ktoré vydala britská okupačná správa v r. 1943 tento raz z africkej Líbye. Keď britská 8. armáda v Afrike pod velením maršála Montgomeryho vytlačila zbytky talianských vojsk a nemeckého Afrikakorps z Líbye do Tunisu, okamžite sa ujali správy krajiny okupačné úrady. Líbya bola predtým kolóniou Talianska a tak aby v úradnom a obchodnom styku nenastal veľký chaos, kompetentné orgány rozhodli o vydaní dočasnej meny pod názvom LIRA TRIPOLITANA. Líbia bola už aj predtým rozdelená územne na oblasti Tripolsko, Fezzan na juhozápade a Kyrenajku. Je zaujímavé, že vo vzdialenej provincii Fezzan už platili alžírske franky, ktoré samozrejme vydávali zase francúzske koloniálne úrady. Briti si udržali vplyv v spomínaných oblastiach až do začiatku 50. rokov aj zásluhou OSN, ktoré vzniklo v r.1945. Toto územie mali v mandátnej správe. Tieto platidlá boli vydané v nomináloch 1, 2, 5, 10, 50, 100, 500 a 1000 lires. Boli značené latinkou i arabským textom. Mince sa nerazili, pretože okupačné úrady povolili dočasné používanie pôvodných talianských mincí. Papierová líra bola tiež pomyselne rozdelená na 100 centesimov ako mince. Po roku 1951 a uznaní Líbye ako samostatnej krajiny sa oficiálne platidlá nazývali líbyjské libry. Potom sa tieto poukážky začali meniť v pomere 1 pound = 480 lires. Tieto bankovky sú aj v katalógoch ako napr. World Paper Money ap. Na aukčných portáloch sa objavujú hlavne na e-bayi. Veľa informácií sa objavuje na googli po zadaní hesla, napr: Lira Tripolitana.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
To co sem dal numpszi se moc nevidí, naopak ty další se vidí celkem pravidelně a mnohé i běžně...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
TONNY-KK > Moc díky za zajímavé informace, jsem rád, když se dozvím něco nového (viz to pozadí k věci "Lira Tripolitana"). Samozřejmě vím, že různých okupačních/vojenských/táborových ... poukázek je hafo a není moc dobře možné udělat nějaký krátký jasný výčet; možná bych to tedy upřesnil, kam jsem mířil ... šlo mi o poukázky z období II. sv. války a po ní, které sloužily pro potřeby vojsk SSSR + USA ... u těch sovětských mě třeba už dříve zaujaly ty poukázky z Koreje + z Číny (ani ne tak jejich existence, jako grafická podobnost s poukázkami Československa); ty americké beru jako takovou protiváhu těm sovětským + opět podobnost grafických prvků (Francie - Německo - Japonsko ...).

Dánsko, pokud vím, osvobozovali Britové - tam bych asi hledal důvod, proč graficky nezapadají do té designové řady US poukázek (předpokládám, že si to Britové tiskli sami).
Registrovaný uživatel
Acme 2000 stručne by som doplnil ešte to Dánsko. Úplné oslobodenie tejto krajiny prebehlo 5. 5. 1945 britskými vojskami, keď maršál Montgomery slávnostne defiloval v čele armády hlavným mestom Kodaň. Pre spojencov bola otázka Dánska chúlostivou témou, pretože malo status krajiny dobrovoľne spolupracujúcej s Nemeckom. Ale nakoniec nebolo zaradené medzi nepriateľské krajiny a nemuselo platiť reparácie.
Veliteľstvo spojeneckých síl pre Dánsko dalo v tlačiarni BRADBURY - WILKINSON začiatkom roka 1945 zrealizovať objednávku pre AMOC, t.j. Allied Military Occupation Currency, niekedy sa označuje len AMC. Boli schválené hodnoty 25 ore, 1, 5, 10, 50, 100 kroner. Pripájam aj averz korunovej poukážky, ktorú uverejnil Numpszi a obrázok ďalších nominálov. Je k tomu dostupná aj literatúra, ktorá sa dá zohnať na nete.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Na záver malá perlička k tejto téme. Na nete som našiel zaujímavý článok o oslobodení Dánska. Pokiaľ pozemné operácie Britov prebiehali už bez väčších problémov, pretože nemecké velenie 4. mája 1945 podpísalo prímerie a ,,Monty" sa mohol celkom bezpečne predvádzať po Kodani v otvorenom džípe, tak východný ostrov Bornholm, ktorý tiež patril Dánsku bol dejiskom úporných bojov medzi zbytkami Wehrmachtu a Kriegsmarine na jednej a Červenej armády s jej flotilou na druhej strane. Sovieti to zobrali útokom z ostrova Rujana, ktorý nie je ďaleko od Bornholmu. Dobyli a obsadili ho 8. mája 1945 a po dlhých diplomatických nátlakoch i protestoch západných spojencov, tento ostrov opustili až vo februári 1946. Pravdaže toto územie nepatrilo do ich okupačnej zóny a týmito akciami zrejme už vtedy velenie Červenej armády so Stalinom so škodoradosťou dvíhalo Churchillovi tlak. No čo už, história je niekedy plná bizarností.
Moderátor
Díky za další zajímavé info + okaz na literaturu ... chtěl jsem se ještě zeptat na jednu věc u klasifikace těch německých okupačních poukázek, kde jsou různé varianty (číslovač s pomlčkou, bez; ruský/americký tisk) ... která publikace podle vás toto popisuje nejlépe (jak do způsobu klasifikace, tak co do úplnosti)? Přišlo mi, že to poměrně rozumně i přehledně popisuje poslední vydání katalogu Rosenberg, nicméně rád se nechám inspirovat ostatními :)
Moderátor
pro ty, kdo katalog nemají, tak jen v krátkosti: rozdělení na americký tisk (se značkou "F") a ruský, dále pak povětšinou varianta pro každý - 9 místný číslovač nebo 8 místný s pomlčkou (u amerických popsáno jako "náhradní tisk"); vím, že dříve jsem zachytával různé info, že všechny 9 místné jsou z USA (nebo naopak všechny s pomlčkou) - tuším, že něco takového bylo popsané i v časopise Bankovka nebo Notafilie.
Moderátor
ještě doplnění (nemůžu editovat původní příspěvek) - tak, jak to popisuje Rosenberg, tak to popisuje i poslední Bajer, který z jeho specifikace vychází (nicméně Rosenberga mám v ruce kvůli německým bankovkám častěji a nějak zapomínám, že poslední Bajer se rozšířil i na ty bankovky "na našem území", takže na něj v tomto směru úspěšně zapomínám).
Registrovaný uživatel
to acme2000 : jestli mohu doplnim nejake foto

10 dollars - the Japanese Government

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
1/2 rupee , 1 rupee , 10 rupees , 100 rupess - the Japanese Government

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
1 peso , 5 pesos - přetisk philippines , 10 pesos a druha varianta 10 pesos , 100 pesos

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
1 centavo , 5 centavos

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
zbytečné tu s tím spamovat, když se stačí kdykoliv podívat na ebay či jinam kde je jich stále dost...

HLAVNĚ nehledě na to, že jsi s válečnou japonskou oblastí zcela mimo, neb se spojeneckými poukázkami o kterých tu byla řeč nemají japonské okupace z Asie nic společného... :roll: :shock:
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
je to ako pise Dracek, su to japonske okupacie pocas 2 svv.
_______________
Registrovaný uživatel
[quote=TONY-KK]
Rád by som stručne zareagoval na túto tému. Poukážok, ktoré vydávali okupačné
úrady tej či onej bojujúcej strany je vo svete nespočetne veľa. Len sú na pokraji záujmu väčšiny zberateľov, ktorí dávajú prednosť klasickým bankovkám. Dajú sa nájsť od Ameriky, Afriky, Európy až po Čínu a Japonsko, či Oceániu. Do tejto kategórie by mali patriť podľa mňa aj platidlá zajateckých táborov. Dnes na internete existuje dostatok informácií k tejto téme. Môžem len pre ilustráciu uviesť obrázky šilingu, ktorý vydala japonská okupačná správa pre niektoré obsadené ostrovy v Tichomorí.
-----------------------------------------
reagoval jsem na prispevek c.6 !!!
[/quote=TONY-KK]
Registrovaný uživatel
No musím zareagovať na tieto príspevky. Myslím, že pri troške tolerancie a pochopenia tu nemusí pri občasnom odbočení od témy dochádzať k mazaniu príspevkov a zbytočným extempore medzi užívateľmi. Prvý impulz zadal Acme 2000 s výpočtom zachytených poukážok. Bolo tam uvedené i Japonsko a pravdaže som sa dal uniesť zobrazením jedného typu japonských poukážok. Potom tam Numpszi hodil aj to Thajsko a mimo ostatných, ktoré s témou spojeneckých poukážok aj súviseli tam nakoniec Mike-p74 hodil japonské okupačné. Myslím, že nič hrozné sa nestalo. Skrátka niekedy človek chce prezentovať svoje znalosti alebo exponáty a v počiatočnom nadšení, že prispeje k obohateniu diskusie ujde mimo tému. Snáď by ani Dráčkovi nezaškodilo menej impulzívne reagovať a nám ostatným sa z týchto úletov troška poučiť. Inak bude mať Dráček časom 20 000 príspevkov a ostatní prestanú prispievať. Týmto sa nechcem dotknúť Dráčkových odborných vedomostí, ktoré sú na rozdiel od niektorých jeho okamžitých reakcií, fakt na vysokej úrovni vo viacerých zberateľských oblastiach.
Skutočnosťou okolo bankoviek je, že tu ozaj chýba téma, ktorá by zahrnula obdobie I., II. svetovej vojny a platidlá či kupóny zajateckých táborov a to vcelku. Potom tieto príspevky človek vidí na všemožných vláknach, ktoré spolu nesúvisia.

Ešte by som odpovedal na otázku pre Acme 2000 ohľadom literatúry. Neviem fundovane odpovedať, ktorý katalóg alebo literatúra je lepšia pri popise a zaradení amerických a ruských spojeneckých poukážok. Ani neviem či na tomto fóre je taký úzko špecializovaný odborník, ktorý by to jednoznačne potvrdil. Ja som zberateľ, ktorý skôr uprednosňuje určité historické obdobia alebo témy a okrem exemplárov snaží sa dozvedieť tieto informácie aj z dostupnej literatúry. I ja mám občas z toho chaos pretože ma zaujíma široké spektrum od medailí, mincí, bankoviek či starých písomností až po staré veci všeobecne. A vstrebať tak obrovské množstvo informácií je veľmi ťažké. No ak sa dá, veľmi rád poradím každému na tomto fóre pokiaľ som si vedomý svojich znalostí.
Nakoniec by som si dovolil uviesť môj postreh, čo sa týka spomínaného katalógu o britských okupačných poukážkach od Thea van Elmpta. Všetky dostupné príspevky a recenzie na nete ho označujú za súčasného najväčšieho svetového odborníka na okupačné poukážky alebo kupóny na svete! Vydal už niekoľko kníh a katalógov k tejto problematike. Ostatní autori tejto odbornej literatúry vo veľkej väčšine kopírujú a prezentujú jeho najnovšie poznatky. Zrejme mu autorské práva vynášajú slušné provízie. Len pre ilustráciu, táto publikácia, ktorú som zobrazil vyššie má skoro 500 strán a to sa zaoberá výlučne britskými okupačnými platidlami! Pravdaže všetky vydania sú v angličtine a tak prípadní záujemcovia sa budú musieť popasovať i s jazykovou bariérou.
Ďakujem.
Moderátor
Stary katalog, s plno chybami:
http://kp-auctions.com/Allied%20millitary%20Currency%20%28low%29.pdf
Moderátor
http://www.moneypedia.de/index.php/Mark_der_Alliierten_Milit%C3%A4rbeh%C3%B6rde
Registrovaný uživatel
Zdravim ve spolek
A nahodou existuje katalog zajatecka platidla Japanese government ?
Dekuji predem za info



To acme2000: psal jsem ti emaily

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Světová papírová platidla » Spojenecké poukázky za II. světové války

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1