Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » Stříbrný prsten

Vykupminci.cz
Numisargo

Stříbrný prsten

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den.
Dostal se mi do rukou tento stříbrný prsten. Zajímalo by mě, co je to za punc a které země. A co znamená ten punc s tou hvězdou a čísly 651 VI.
Děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Řekl bych, že tam punc není. Tam je číslo ryzosti (nemusí být pravdivé), značka a to co má vypadat jako punc je nějaký pochybný otlaček - já v tom detailu punc nevidím.
Registrovaný uživatel
Slovenský a československý punc pre menší strieborný tovar, hlava kamzíka hľadiaca vľavo, stupeň rýdzosti 2, rýdzosť striebra 925/1000. Punc bol používaný na Slovensku od 1.1.1941 do 24.1.1949. V Československu od 15.3.1949 a je platný doteraz.
Registrovaný uživatel
Ospravedlňujem sa. Nie je to kamzík, ani československý punc.

Punc je taliansky po roku 1968. Mnohouholník s päťcípou hviezdou na ľavej strane, číslom výrobcu a iniciálami provincie. VI=Vicenza. Rýdzosť striebra 925 v ovále.
Registrovaný uživatel
Výrobca: La Valenzana di Schiavo Agnese
Registračné číslo 651 VI pridelené 2.10.1999
Firma registrovaná 27.11.1971
Registrovaný uživatel
Statore - a co na tom puncu vidíte, když to není kamzík? Punc má jednoznačně identifikovat podstatné a tady neidentifikuje nic a zřejmě jste ho odhadl ze zkušenosti. Punc buď je a je čitelný, nebo není a pak vypadá jako tento.
Registrovaný uživatel
Taliansky punc je s hviezdičkou. Pozrite zákony Legge 30 Gennaio 1968 n. 46 a D.P.R. 30 Dicembre 1970 n. 1496. Uverejnené boli v talianskom úradnom vestníku Gazzetta ufficiale 17. augusta 1971.

Značka s hviezdičkou na výrobkoch pred rokom 1971 preto nemôže byť.

Ten "otlačok" vyzerá ako kamzík, čo ma pomýlilo.
Registrovaný uživatel
Stepe, všiml jste si, že STATOR SE SÁM OPRAVIL a zároveň se i OMLUVIL za první chybný nástřel? Slyšel jste někdy, že i mistr tesař se utne?
Registrovaný uživatel
Na druhou stranu, není to oficiální dovoz - je soukromý.
Moderátor
Nejlepší je někoho opravit, ale nevystoupit první neb to by mohl někdo opravit Vás..... ale prsten je ve své jednoduchosti a tvaru nádherný.
Registrovaný uživatel
Já Statora nikterak nekritizuji a uznávám, že je odborník největší, pouze by mě zajímalo, co konkrétně na tomto "puncu" vidí (jakou puncovní značku), když já tam nevidím nic mimo obrysu otlaku a čehosi náznak. Ten můj první dotaz nebyla žádná ironie, jak by si někdo mohl myslet. Že punc "dovodil" Stator ze značky výrobce je mi jasné, ale já tam opravdu punc ve smyslu toho, co má obsahovat a jednoznačně deklarovat nevidím, proto jsem se ptal, co tam vidí zkušený znalec. Pro některé ty, co si myslí, že puncem je číslo ryzosti, značka výrobce nebo obrys prohlubně - tak tomu není. Statore, opravdu tam vidíte punc k jednoznačné identifikaci? V prstenu se vyobrazení uvnitř prohlubně nemá jak poškodit či zmizet a že by se puncovalo vadným razidlem je nesmysl. Nebo i vy ostatní - vidíte v té prohlubni nějaké zvíře, ptáka, znak, číslo? Já tedy nic.
Moderátor
Já to myslel obecně až všeobecně :roll: , myslím, že právě Vás se to netýká. Nechtěl bych vyvolat nějakou zlobu, rozhodně jsem to nechtěl.
Registrovaný uživatel
I když v Itálii existuje pojem (jak jsem vygoogloval) úřední značka a oficiální značka. Pak by asi to s tou hvězdou mohlo být považováno za jakýsi provinční punc a ten "otlaček" bez ničeho uvnitř mi není jasný. Říká se, že v Itálii zlato a stříbro nekupovat, člověk si naběhne. -- Jinak ryzostní čísla se běžně dají koupit, dají se koupit i státní puncy (Ukrajinský, Ruský) a v době gravírovacích laserů je výroba jakéhokoliv puncu srandou na pár minut. Tak vždy ostražitě u větších investic.
Registrovaný uživatel
Altmanne v klidu, nic špatného jste nenapsal a nebudu žádat vaší výměnu :-))))) Sranda.
Registrovaný uživatel
Děkuji za vyčerpávající informaci Stator. Myslel jsem si buď na Anglii, nebo Itálii oba používají ovály na stříbrné číselné puncy. Ještě jednou děkuji.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » Stříbrný prsten

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1