Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Uherské mince » Uhorské mince grošového obdobia

Uhorské mince grošového obdobia

Moderátoři: Archypov, sigur.

Nové téma Odpovědět

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Sákriš, ja ešte žiadneho saracéna nemám :oops: musím sa po nejakých poobzerať.
Mincovňa Nagybánya, značka by mala byť kvet s piatimi lístkami, v aukciách sa ale nesprávne často označuje ako hviezda.
Moderátor
Ten útvar sa dá nazvať aj hviezdou, tiež mám jedného Saracéna s touto značkou, prikladám foto. Inak je to naozaj Nagybánya, súhlasím. Mám dojem, že Pohl tú značku zaznačil trochu idealizovane ako kvet, viac sa to predsa len podobá tej hviezde. Možno podobný problém ako pri kresbách v starších typológiách (Smolík, Castelin). Korunkin Saracén je však zvláštny tým, že má pri kríži len dve bodky miesto viacerých bodiek okolo celého dvojkríža (klasický typ prikladám). Že by to bolo spôsobené nedorazením mince? Je to možné, avšak Saracén je absolútne najbežnejší typ Ľudovítovho denára a stále sa potvrdzujú nové a nové varianty.

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Archy, super postreh. ;)
Holt, korunka má šťastie na nové varianty. Videl som už veľa fotiek týchto saracénov, ale tak ako to maľuje Pohl alebo aj Unger som to ešte nevidel. Aj mne to pripadá viac ako hviezda. Možno mali k dispozícii 0/0 alebo UNC :lol:
Ak by kupovali na aukre, tak možno aj v RL :mrgreen:
Moderátor
Je to možné, minimálne jeden predajca nám známy by vedel predať aj Saracéna v razobnom lesku. 8)
Registrovaný uživatel
Tak to mám radost ;)
Jinak víte co mi přijde zajímavé? Ten slaboučký kroužek v místě, kde bývá vnitřní perlovec. Na perlovec je to jen slaboučce vyryto, jako by si řezač prozměřoval minci, aby vyryl písmenka opravdu v kruhu, tedy pomůcka při rytí????? Nebo je to náznak perlovce???Je to jen nesmysl, ale přišlo mi to zajímavé.
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 10. 8. 2010, 21:25. »
Registrovaný uživatel
Archypov napsal
Je to možné, avšak Saracén je absolútne najbežnejší typ Ľudovítovho denára a stále sa potvrdzujú nové a nové varianty.

Tak proč se nedá v slušném stavu za rozumnou cenu koupit... :twisted:
Moderátor
tenzor napsal
Archypov napsal
Je to možné, avšak Saracén je absolútne najbežnejší typ Ľudovítovho denára a stále sa potvrdzujú nové a nové varianty.

Tak proč se nedá v slušném stavu za rozumnou cenu koupit... :twisted:

Prečo by sa nedal? Ja doma nejaké mám a za všetky som dal pár drobných. Veľa ich ide na slovenskom Aukre a na poľskom Allegre, na e-bay sú drahé, ako všetko čomu predajcovia nerozumejú. Sú to naozaj Ľudovítové najbežnejšie denáre, bežne ich vídam a kupujem aj v depotoch. A idú aj v slušných stavoch...
Moderátor
Tiež som dávno nevidel nič v peknom stave a preto čakám a čakám...a saracéna ešte furt nemám :?
Registrovaný uživatel
Archypov: na českém Aukru jsem ho pod 300 snad ještě neviděl a to ani v horších stavech.. na polském a slovenském Aukru nenakupuju vzhledem k problémům s placením.
Moderátor
tenzor napsal
Archypov: na českém Aukru jsem ho pod 300 snad ještě neviděl a to ani v horších stavech.. na polském a slovenském Aukru nenakupuju vzhledem k problémům s placením.

Tak to ale neznamená, že sa lacno zohnať nedá. Uznávam však, že to mám na slovenskom Aukre jednoduchšie. Nemyslím si však že by si bol nejako zvlášť smutný že ešte Saracéna nemáš, :P určite zoženieš peknú kvalitu za rozumnú cenu - potom hoď foto na fórum.
Registrovaný uživatel
Já bych řekla, že mincí v běžné kvalitě se sežene celkem levně velké množství, ty velmi pěkně vyražené jsou vzácnější, proto jsou logicky i dražší, ale to platí všeobecně u všech mincí. Ale zamluvili jste můj dotaz výše, ke kterému sem dávám Archyho denárek.
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 11. 8. 2010, 13:49. »
Moderátor
Priklanim se take k nazoru ze slabym vyrytim kruhu si rezac zelez pomohl k rozdeleni plochy razidla na obrazovou a opisovou cast. Podobne to probihalo i u PG kde vyryti kruznice slouzilo navic jeste jako podklad pro vytvoreni perlovce - krasne je to videt u nedokonceneho perlovce nad hlavou lva na drive zverejnenem grosiku JL od jacxe:
http://img247.imagevenue.com/img.php?image=39394_JL_R_bez_122_7lo.jpg
Registrovaný uživatel
Tento obrázok som stiahol z netu.
Pekne na ňom vidno pomocný kruh.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
A tento má ešte menej bodiek ako Korunkin. :D

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Díky za potvrzení mé domněnky. Jinak máš pravdu, tento má nahoře u křížku také jen dvě tečky. Tak máme alespoň potvrzené, že u toho mémo to nebylo jen nedoražením. O to větší mám radost...
Registrovaný uživatel
Tých bodiek sa tam pohybuje od 0 do cca 16. ;)
Moderátor
A jéje... ale nás tí Saracéni bavia. :) Hodím nejaké posťahované fotky denárov a obolov, môžeme dumať... :twisted:

Registrovaný uživatel
Archypov: nebyl by nějaký na prodej? Případně i na výměnu za toho kremnického Karola Roberta?
http://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/uhorske-mince-grosoveho-obdobia_post_-92128#post92128
(anebo za jiný uherský denár, třeba Husz. 101 mám 2x v dobrém stavu)
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 11. 8. 2010, 21:38. »
Registrovaný uživatel
Aha, teď jsem zaregistroval teprve to "postahované". Ale kdyby byl nějaký Saracén v rozumném stavu navíc, tak nabídka platí :)
Moderátor
Momentálne toho na ruke veľa nemám, ale priznám sa že onedlho plánujem mať. ;) Ozvem sa, budem na teba myslieť.
Moderátor
Mám tu na ruke jeden denár v dezolátnom stave, ale keďže sa jedná o mincu z hromadnejšieho nálezu potreboval by som ho určiť. Nie je to zbierkový stav, len to spracúvam, takže žiadne poznámky ohľadom "krásy" tejto slečny... ;) Podľa všetkého to vyzerá na denár Karola Róberta, nesie na averze zopár totožných znakov: monumentálny dvojkríž, pod spodnými ramenami dvojkríža dve korunované hlavy tvárou k sebe a dve malé šikmé ľalie vedúce z horného ramena. Na averze však pozorujem akési dva hviezdicovité útvary a toto v literatúre nikde nenachádzam. Asi určiť ani nepôjde, bráni tomu stav mince, ale bol by som naozaj vďačný za akýkoľvek postreh.

Obrázek vložený uživatelemObrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Že uhodnu, od kud ho máš :-)) Není náhodou ze "sbírky", o kterou jsme se tehdy přehazovali? :-)) Je mi totiž povědomý :-) Tady se znalosmi nepomohu, páč se zde neorientuji, ale už mne několikrt napadlo, udělat si sbírku právě variant saracénů, když už mám dva, a teď když vidím, kolik je variant, tak mne to láká dvojnásob :-)) Koukám, že teď bude na aukcích o ně asi boj :-))
Moderátor
Archy, jedná sa o denár pre Slavónsko a Chorvátsko, tzv. bánske, slavónske. Začal ich raziť Belo IV. a prestali sa za Ľudovíta I. Boli kvalitné a parametre si udržali počas celého obdobia. Obraz na averze a reverze sa v podstate nemenil (ako u PG) a líšili sa len značkami, napr. tvarom tých hviezdíc, medzi ktorými je myslím kuna ako symbol danej oblasti.
Tento môj je práve od Bela IV. V rámci menovej reformy Karola Róberta bola hodnota nového denára odvodená práve od neho.

Obrázky:

Moderátor
To je super, je to presne on, tzv. Bánov denár. Som blbec že som na to neprišiel sám, miatli ma tie hviezdice - mylne som ich ukladal vedľa seba a nenapadlo ma že budú nad sebou a medzi nimi tá kuna. Motív tohto dvojkríža je naozaj starý a používali ho ešte Arpádovci, myslel som však že je to Karol Róbert.
Ďakujem ti za pomoc, máš to u mňa. Apropo tvoj denár je naozaj krásny, určite závidím.
Moderátor
To korunka: Áno, je to z tej "zbierky", nakoniec mám indície že sa jedná o nález a samozrejme z východného Slovenska, pekne to dokumentuje aj polovica týchto denárov Mateja Korvína razených v Košickej mincovni.

Obrázek vložený uživatelemObrázek vložený uživatelem

Nové téma Odpovědět

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... > »

Sběratel.com » Uherské mince » Uhorské mince grošového obdobia

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1