Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » UNC bankovky

UNC bankovky

Moderátoři: smith, Tomako.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
dobrý den, potřeboval by jsem poradit. Jaký je rozdíl z hlediska sběratele v bankovkách UNC nepoužitých v oběhu a bankovkách, které obíhaly. Doufám, že můj dotaz není totálně stupidní a že někdo odpoví úplnému elévovi. Předem moc děkuji za odpovědi.
Moderátor
"UNC", nebo také označ. "N", jsou bankovky zcela nepoškzené, tj. vypadají, jako by zrovna vyjely z tiskárny.

Tady je stupnice ;)
http://www.bankovky.cz/!obecneinfo.php?txt=obecneinfo
Registrovaný uživatel
děkuji za rychlou odpověd. Takže pokud jsem té tabulce porozuměl, je nejlepší sbírat právě tyto UNC bankovky????
Moderátor
To je na každém podle jeho vkusu.
Jsou i lidé, kteří mají raději dokladový stav.
Ale"N" není žádný problém kdykoliv vyměnit nebo prodat, což u hoších stavů někdy může být i problém.
Registrovaný uživatel
jste zlatý, ze jste mi takto poradil. Velice si toho vážím. Děkuji za Váš čas a ochotu.
Moderátor
Ale neberte to úplně doslovně.
Samozřemě pokud by šlo o vzácnou bankovku, tak by se o ní třeba i ve stavu "4" lidé poprali ;)
Registrovaný uživatel
mám ještě dotaz. Poradil by jste mi nějakou literaturu, kde se člověk dočte o bankovkách a kde jsou též vyobrazeny. Předem děkuji
Registrovaný uživatel
abych byl konkrétní, mám na mysli pouze bankovky CZ, nikoliv zahraniční
Moderátor
Pokud myslíte katalog, tak to by pak bylo:" Papírová platidla Československa 1918- 2007" od V. Novotného (ceny ale berte s rezervou).
Měli by ho mít v každé větší knihovně. V obchodech stojí cca 240,-
« Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 18. 2. 2009, 18:10. »
Registrovaný uživatel
děkuji moc za ochotu, už Vás nebudu dále otravovat svými otázkami :-). Krásný večer.
Registrovaný uživatel
já bych k tomuto tématu měl ještě jednu poznámečku, bylo by asi dobré nahlédnout do katalogu World Coins od Krause a Mish.- tam je tabulka hodnocení, (zvlášt pro jednotlivé státy- Amerika, Německo, Skandinávie atd.) v popisu jsou leckde docela rozdíly oproti Česku, které dosahují skoro celého stupně a po zkušenostech s hodnocením bankovek v evropě bych řekl, že jsme zase papežštější než papež
Moderátor
Ono jsme papežštější i třeba v tom, že u nás se vyskytují lidi, kteří označují třeba za reparaci vyrovnání bankovky tlakem v knížce, což osobně pokládám za nesmysl(tedy žádné žehlení horkem, použití chemie, slepování či doplňování jako při reparaci...).
Registrovaný uživatel
Zdravim vas, mam otazocku aky rozdiel v kvalite bankoviek je ked jedna je AU a druha UNC...samozrejme viem ze ta UNC je, alebo mala by byt neposkodena takmer vobec resp. vobec.
Srdecna vdaka za radu :)
Registrovaný uživatel
Tomasko napsal
Zdravim vas, mam otazocku aky rozdiel v kvalite bankoviek je ked jedna je AU a druha UNC...samozrejme viem ze ta UNC je, alebo mala by byt neposkodena takmer vobec resp. vobec.
Srdecna vdaka za radu :)

Stačí kliknúť na odkaz hore od Šenfiho.
Registrovaný uživatel
Osobně sbírám UNC, ale samozřejmě mám i horší kvality - ale z nich je zase cítit kouzlo toho, že prošli rukama, člověk si jen může domýšlet kolika....
Registrovaný uživatel
chtěl bych se zeptat, kde seženu bankovky ve stavu UNC, musím mít prostě štěstí a narazit na ně v oběhu ?
Moderátor
štěstí, šikovná úúústa nebo kontakty...
Registrovaný uživatel
jo, děkuji

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady začátečníkům » UNC bankovky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1