Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Starožitnosti » Určení puncovní značky, stříbro

Vykupminci.cz
Numisargo

Určení puncovní značky, stříbro

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den, moc bych poprosila o pomoc s určením puncovní značky na stříbrné filigránové krabičce.
Punc je opravdu titěrný, fotila jsem jej přes mikroskop, i tak je ale velmi špatně čitelný. Značka výrobce NB(P?). Nejeprve jsem se snažila punc přečíst jen s lupou, to mi připomínal některý z rakousko-uherských punců, díky tvaru uprostřed, který mi připomíná kruh rozdělený na čtvrtiny a po pravé straně vidím nahoře něco jako číslo 1 nebo 7 a dole číslo 2, to by ještě mohlo odpovídat puncovní značce z roku 1792. Ale levá strana už mi nesedí a stejně tak nahoře uprostřed by mělo být buď lotové číslo nebo písmeno označující město a to tam ani při nejlepší vůli prostě nevidím.
Nejsem žádný odborník, pouze amatérský nadšenec. Krabičku jsem zachránila před výkupnou, takže to, že je stříbrná mám potvrzené. Pokud byste někdo věděli účel krabičky, budu ráda. Víčko není plné, proto to na pudřenku nevidím, spíš bych tipla malou šperkovnici třeba na náušnice nebo snad krabička na čichací sůl? Předem děkuji za jakýkoli tip :)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Dobrý den,
dnes jsem vzala krabičku na puncovní úřad. Předpokládám, že 0 reakcí znamená, že nikdo nevěděl, tak zde píši řešení hádanky. Jedná se o jugoslávský punc z let 1919-1933 stříbro 900
http://hallmarkwiki.com/images/004;%20Yugoslavia;%20;%201919-1933;%20Mark%20for%20small%20articles%20Mercurys%20wand%20and%20number%20I%20=(silver%20purity%20.900)%20silver%20hallmark.jpg

Pokud by snad někdo odhadem věděl cenu, budu ráda. Další foto mohu nahrát až v pátek, až mi krabičku vrátí z puncovního úřadu s osvědčením (jugoslavský punc je dnes neplatný, neplánuji prodat, ale mám ráda pořádek) výzdoba krabičky není nikde poškozená, víčko po zaklapnutí spolehlivě drží. Dno krabičky není zdobené.
Registrovaný uživatel
S tou cenou si tipnu tak 2 - 3000. Já koupil řed vánoci filigránovou brož manželce, nádhernou a propracovanou jak tady ta krabička ve tvaru květiny a k ní ještě náramek, kus po 600 kč. Stříbrné Art - deco. Prej o starý filigrán není zájem a kdybych si to chtěl nechat nově vyrobit, tak bych se nedoplatil. Ale možná může mít i větší cenu, to by záleželo po poptávce.
Registrovaný uživatel
Děkuji za tip, můj byl také něco kolem 2000kč. I tak se mi má mini investice bohatě vyplatila. Koupila jsem tuhle krabičku společně s cukřenkou ve tvaru košíku (i s nepoškozeným sklem uvnitř) a docela bych řekla zajímavým předmětem - stříbrná hlavice z hole pravoslavného kněze (kněz používá několik holí a tahle hlavice je z té obyčejnější hole pro neliturgické záležitosti, ale je zdobena azbukou, určitě ji zde také pak vystavím) vše za 1000kč. Starší pár, naši rodinní přátelé, dělají pořádek v domácnosti a s tímhle nás požádali, ať to jdeme prodat do výkupny. Mě přišlo líto nechávat tyhle věci roztavit tak jsem to od nich odkoupila za cenu stříbra. Bude zachováno pro další generace :)
Registrovaný uživatel
Tak to je rozumné a za dobrou cenu. Tu krabičku bych klidně bral taky. Fakt hezká.
Moderátor
- stříbrná hlavice z hole pravoslavného kněze

Velmi zajímavé, prosím vložte obrázek, moc lidí to nezná. Děkuji,
Registrovaný uživatel
Slušná kúpa a zasa ostane minimálne niekoľko desaťročí na svete...
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
Tá krabička je veľmi pekná. Teraz filigrán nejde, ale myslím, že jeho čas príde. Keby ste si takúto krabičku dali vyrobiť teraz u šperkára, tak miniete celú výplatu (priemernú) :-) Za 1000 Kč je to ako zadarmo:-)
Registrovaný uživatel
Děkuji, hlavici hole nafotím v pátek a přidám jako nové téma. Google mlčí, takže zkusím, jestli někdo z přítomných nebude vědět víc a i punc je mi záhadou.
P.S. Co se účelu krabičky týká, tak většina rozměrově i výzdobou podobných je označována jako "pill box" (tedy krabička na léky).
Registrovaný uživatel
Takú ste mi narobili chuť s tou krabičkou, že keď som uvidela túto, musela som zobrať:-) Za 1000 Kč. Priemer 6 cm. Je to zrejme púdrenka, lebo má vo vnútri zrkadielko. Pán bol s ňou u zlatníka a je to striebro, myslím, že na nej nájdem možno aj rovnakú značku, ako máte Vy. Pripadá mi to rovnaké obdobie a veľmi podobný typ. Detailne nafotím, keď mi príde.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Moc pěkná. Mohl by to být stejný styl. Výrobce se mi z té značky NB určit nepodařilo, ale jsem jen začátečník,nevím pořádně kde hledat. Pudřenka to bude určitě. Ta moje nemá právě ve víčku nic, filigrán je "průchozí". Buďto tam byla nějaká výplň z látky nebo byl záměr, aby to co bude v krabičce větralo, proto ten můj prvotní návrh na krabičku na čichací sůl. Jak mi zde pánové sdělili, nápisy na hlavici té hole, o které tu byla řeč jsou prý možná srbština, tedy ta krabička bude dost možná taky z pozůstalosti po tom knězi, ale jestli by chlap používal takhle zdobenou lékovku nevím :)
Registrovaný uživatel
Michalizer, no prečo by tento exponát nemohol pochádzať z pozostalosti pravoslávneho (možno aj srbského) kňaza? Predsa pravoslávni a grékokatolícki duchovní sa môžu ženiť dodnes. Mali rodiny, manželky i dcéry. Čiže tieto veci v jeho domácnosti používala ženská časť. V tomto by som rozpor nevidel.
Registrovaný uživatel
no tak jsem zas o něco chytřejší, myslela jsem, že jsou v tomhle podobní křesťanství.
Registrovaný uživatel
Michalizer napsal
no tak jsem zas o něco chytřejší, myslela jsem, že jsou v tomhle podobní křesťanství.


Ááách. Snáď sa Michalizer nenahnevá ale tuším si poplietla pojmy. Čo znamená ... podobní křesťanství? Správne by malo byť ... podobní rímskokatolíckym duchovným. Kňazi rímskokatolíckej cirkvi majú predpísaný povinný celibát, čiže sa počas svojej duchovnej a pastoračnej činnosti nesmú ženiť. Ostatné cirkvi svojim duchovným povoľujú sobáš. A kresťanské sú u nás aj v Čechách asi všetky cirkvi, okrem islamu, judaizmu, hinduizmu, budhizmu a niektorých ďalších. No to by bola dlhšia debata a zrejme už dosť od témy.
« Poslední úpravu provedl(a) TONY-KK v 15. 2. 2018, 20:59. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Starožitnosti » Určení puncovní značky, stříbro

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1