Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Minerály » určení šutru

určení šutru

Moderátoři: grofik.

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Moderátor
korunka napsal
PS: ..a brzské uzdravení přeji... chlapská nemoc je co, lenost? :lol:

rýmička :lol: :lol:
Moderátor
Leni musíš se mi ale vprostřed jara připomenout, vezmu KáTéčko a zkusím tam ještě kopat, ale nevím nevím, nic neslibuji ...
Registrovaný uživatel
Tak to jsi moc hodný :D Z Teplicka žádné vzorky fosílií nemám, tak bych brala všechno, co vykopeš. Jsem přeci jen skromná :mrgreen:

Tak dohodnuto, snad na to nezapomenu taky :D Když se něco podaří, tak se už pak nějak domluvíme třeba na koupi či výměně ;)
Moderátor
korunka napsal
..a nebylo jich původně dvanáct? ...

Tvoje mládí Tě omlouvá, třináctý býval
“Měsíc Československo-Sovětského Přátelství”
Na vojně jsme tomu říkávali “Měsíc Zostřeného Přátelství”
;)
ony tam jsou ještě nějaké zkamenělé mušle nebo co, já tomu nehovím, to brácha ... a právě když jsem s ním byl prý kdysi dávno na těch mušlích, tak vypadla ta houba ...
Registrovaný uživatel
turtle- no, tak to pak jo ;) Tu dobu jsem opravdu moc nevnímala, jen ty soudružky učitelky... :D , ale Kacuro jako 13. měsíček, to také není špatný nápad :lol:

Kacuro- tak vidíš, to budeš určitě úspěšný hledač, mušle taky beru, i když živočišná houba je mnohem lepší ;)
Prostě to nelam přes koleno. Až někdy na to budeš mít náladu a vyrazíš, tak nálezy beru.
Moderátor
korunko: pár odkazů, abys věděla v jakém zajímavém místě bydlím :D

http://cs.wikipedia.org/wiki/Salesiova_v%C3%BD%C5%A1ina

ale s těmi skálami se domu tahat nebudu :D

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Registrovaný uživatel
No vidíš, to je zkamenělin ...
..to uplně vypadá jako opuky na Mělnicku. No, celé skály posílat nemusíš, stačí jen pár pěkných vzorků :lol: :lol: :lol:
Jen doufám, že to kopeš opravdu za barákem ... (viz. poslední věta ve wikipedii :lol: )
Moderátor
jo ty skály jsou asi kilometr daleko a lidi už dávno skoro všechny ty mušle vyloupali ... teď už jsou tam po nich spíš jen ty díry. ale tady kus za barákem jsou takové obrovské propadliny a ta houba je z nich, takže se kope v podstatě cca 8-10m pod povrchem
Moderátor
Také tu mám jednu zkamenělost, ten groš tam ovšem nebyl, ten je jen pro měřítko :'(

Obrázky:

No vidíš, kdyby jsi to chtěl i s tím grošem zahodit, tak mi to taky můžeš poslat :lol:
Jinak co to vůbec je? Nějaké pygidium trilobita, nebo nějaký ramenonožec, či jiná prapotvora?

Kacuro- no vidíš, tak to je klasika. Když je někde cedule nesbírat, hned to lidi seberou :lol:
Ten sběr za barákem- není to v takové hloubce moc nebezpečné?
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 21. 1. 2012, 7:38. »
Moderátor
na tom šutru od želvouna vidím zlamenělinu můry :D

Leni neboj, ty propadliny jsou hrozně velké díry, mají v průměru třeba 30-50m, když jsme byli děti, tak jsme vždycky říkali, že jsou tam proto, že tam spadla atomovka :D no ale jednou jsem se tam propadl, na jednom místě se ta zem trochu houpala, jenže vedle na velkém vzrostlém buku byla udělaná houpačka a tak jsme tam samozřejmě jako parchanti chodili. no a jednou takhle před odpoledním vyučováním jsme tam zase šli, někdo se houpal, ostatní jsme tam kolem pobíhali a já se propadnul :D naštěstí tam byly kořeny, tekže jsem nevjel dovnitř, ale měl jsem v zemi jen celé nohy a zarazil jsem se o ten kořen až u pindíka :D kluci mě pak tahali ven a po škole jsme tam šli s baterkama na průzkum. trochu hlíny jsme ještě odkopali a zjistili, že ta dutina byla úzká, v průměru třeba jen 3m, díra se zužovala do špičky a stáčela se do strany a byla hluboká také jen tak 3m. později se to postupně propadalo víc, takže teď už je ta ďoura o něco větší a hlubší, ale ne o moc.
Registrovaný uživatel
..vau, no nerada bych tě měla na svědomí :shock:
Moderátor
neboj se, dobře to dopadne ... kdyby něco, tak mi namaluješ pěkný funerální obrázek na hrobeček :D
Moderátor
korunka napsal
No vidíš, kdyby jsi to chtěl i s tím grošem zahodit, tak mi to taky můžeš poslat :lol:

Ten groš by padnul na poštovné.
..bohužel, i když pro tebe možná spíše na štěstí. Jinak by se totiž mohlo stát, že bych tě stejně jako Kacura využila a poslala něco posbírat :lol: :lol:

Kacuro- nedělej si srandu a pokud tam opravdu polezeš, tak fakt dost opatrně ;)
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 21. 1. 2012, 12:42. »
Moderátor
neboj nikam nepolezu, dyk říkám, že jsou to obrovské krátery, to zkrátka jdeš v lese, pak se přehoupneš přes kraj a jdeš z prudkého kopce a jsi dole :D
Registrovaný uživatel
Ještě v době, kdy jsi pátral, poslala jsem foto s dotazem do Národního muzea. Dnes mi přišla odpověď a užitečné rady:

Dobrý den,

skutečně, mohu potvrdit jednu z Vašich doměnek. Jedná se o živočišnou houbu - zástupce skupiny Hexactinellida, pravděpodobně se jedná o rod Pyrospongia. Tyto houby (spongie) byly přizpůsobeny životu v kalu na dně moře tam, kde byl nízký přínos hrubšího materiálu z pevniny. Zatímco vrchní část (kam1) vyčnívala nade dno, spodní byla široce kořenovitá a kotvila tělo spongie ve dně (nezachovala se). Kostra houby představovala po její smrti a pohřbení v sedimentu vzhledem k své porezní struktuře prostor, kde se přirozeně hromadily sulfidy vznikající rozkladem organické hmoty v okolí a ty v kostře krystalovaly v podobě pyritu. Kořenová část má jinou strukturu, než ta, v níž docházelo k filtrování vody, což může být přirozeným důvodem pro to, že se zachovala jen část vrchní.

Ať si dá kolega pozor a houbu oddělí od ostatní části sbírky, snaží se, aby ji měl v nějakém prostoru, kde moc nekolísá teplota. Je dobré zkamenělinu neuzavírat, nebo když ji uzavře, ať k ní přidá silicagel. Tyhle pyrity se velice rády rozkládají, uvolňuje se z nich kyselina sírová a v konečném důsledku mohou podlehnout rozkladu nejen samy, ale mohou působit poškození i zkamenělinám a ledačemu dalšímu ve svém okolí.

S pozdravy Vám i nálezci

Jan Sklenář
kurátor sbírky druhohorních bezobratlých
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 23. 1. 2012, 19:11. »
Moderátor
Leni díky moc za zajištění vyčerpávající odpověďi ;)
Moderátor
kacuro napsal
to musíš rozdrtit na prach a přidávat do jídla jako koření :D

Ještě pořád na tom trváš? :P
turtleoverhead napsal
kacuro napsal
to musíš rozdrtit na prach a přidávat do jídla jako koření :D

Svokre je povolené pridať do jedla. ;)
turtleoverhead napsal

už ne, ten pyrit by se mi ještě mohl usadit v ledvinách a způsobit následně koliku :D

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Minerály » určení šutru

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1