Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » Určení značky výrobce a puncu.

Vykupminci.cz
Numisargo

Určení značky výrobce a puncu.

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ano, určitě byly na této stuze udělovány. Byť byly udělovány ještě za RU monarchie a Machánci se hlásili k německé národnosti, nebyli žádnými germanizátory, ale naopak podporovali českou menšinu, respektive nerozlišovali mezi Němci a Čechy. Uměli velmi dobře česky a i jejich děti se učili česky. Podporovali i českou školu v Hlubočkách. Tuhle etuji jsem rovněž viděl a existují i další verse, dokonce i bez jakéhokoliv potisku. Na spodní straně byl nalepen štítek na kterém bylo perem napsáno datum a jméno pracovníka, který medaili obdrží. Dokonce existují (ale jsou velice vzácné a nikde se nedají sehnat) podobné medaile, rovněž na červeno-bíle stuze, které byly udělovány členům sboru dobrovolných hasičů, který byl složen z továrních dělníků a úředníků. Bohužel medaili jsem viděl jen jednou a nikde jsem nenašel její obrázek nebo foto.
Registrovaný uživatel
Pane Čestmíre, pokud budete mít zájem, pošlete mi svoji adresu a já vám zašlu knížku Historie firmy, která byla vydána u příležitosti 190 výročí založení firmy MORAVIA. Je v ní medaile vyfocena bez závěsného ouška. Nevím, zda existovalo i stolní provedení, ale z fotografie to není vidět, zda bylo ouško vyretušované nebo bylo ulomené nebo to je skutečně medaile ve stolním provedení. Adresu mi můžete zaslat na můj e-mail veroslav.mach@mora.cz
Registrovaný uživatel
Pro fidelius: Ještě dodávám, že medaile z mého posledního příspěvku nemá punc a je tedy vyhotovena z obyčejného kovu. Když již jsem zde "rozjel" tuto debatu, protože jsem se domníval, že jsou zajímavé i jiné běžné medaile udělované na území našeho státu a ne jen dekorace RU a pod., tak přivítám veškeré podklady které nějak souvisí s tímto tématem. Jak zde na těchto stránkách často zdůrazňuje moderátor Altman: "Je potřeba se stále vzdělávat" a to mohu jen potvrdit. Základem jakéhokoliv sběratelství a jeho největší devizou jsou znalosti. Takže Vám posílám svoji adresu. Děkuji Vám za dosud poskytnuté informace. :) :)
Registrovaný uživatel
Na ukázku vkládám další variantu medaile n.p. Moravia: Čestný odznak za věrnou práci 40 let. Není puncovaná a není označená značkou výrobce. Etuje je původní, ale není označená datumem ani jménem pracovníka, který ji měl obdržet. Z toho usuzuji, že nebyla udělena (pravděpodobně zásoba pro případné udělení).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Zdravím a přispěji s troškou do mlýna. Posílám foto jiné varianty a opravím fidelia že medaile byly raženy pouze ve Vídni. Tato byla ražena v Praze v ražebně Ivana Bojislava Pilcha, je to vidět na třetím fotu.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Rub

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Punc a značení

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
To je velice zajímavá varianta! Nikde v historii a archiváliích akciové společnosti jsem se nedočetl, že by tato medaile byla ražena i v českém jazyce. Má i jiný způsob uchycení závěsného kroužku. Víte něco o jejím původu? Budu vám vděčný za každou informaci.
Moderátor
Nenazval bych to ... opravím fidelia, přesnější ( i slušnější) by určitě bylo doplním. Je to opravdu zajímavůstka a stále mně osobně dokazuje, že vytvořit razidlo na medaili dokázala kvalitní firma i doslova pro pár kusů. Setkal jsem se s podobným upřesněním u i řady dalších dekorací. Ale i tak Vám děkuji, tyto zajímavůstky to je vždy lahůdka.
Registrovaný uživatel
Zdravím, rozhodně jsem nechtěl být neslušný či se dělat chytrým, když jsem napsal že opravím Fidelia :) pouze jsem reagoval na jasný fakt že: Veškeré plakety a medaile nechali razit ve Vídeňské mincovně. Takže příště bych to napsal: poopravím ;) Bohužel k původu nevím nic, medaili jsem koupil na autoburze a prodejce nevěděl oč se jedná tak jako já (znám ho osobně, jak s ním budu tak se zeptám po původu, ale moc si od toho neslibujte). Mě zaujal jak už to bývá hexagram a původně jsem si myslel že jde akciový pivovar Moravia v Brně, židovských majitelů Samuel a Bernhard Morgenstern. Pak mě na omyl upozornil jeden sběratel a odkázal sem...
Registrovaný uživatel
Nemusíte se omlouvat. Jsem rád, že jste se příspěvek a fotografii vložil. Budu rovněž pátrat a pokud něco zjistím o ražbě těchto versí medailí, tak informace doplním. Je to zajímavé, protože pokud vím, tak do roku 1936 bratři Machánkovi razili (nechali razit) medaile pouze v němčině. V němčině byly tyto medaile udělovány i českým zaměstnancům, kterých v té době v Mariánském Údolí a Hlubočkách byla menšina. Kdyby stejnou medaili razili i bratři Morgensternovi - tak to by byla skutečně kuriozita!
Registrovaný uživatel
Pro zajímavost vkládám "poslední" medaili za věrnost udělovanou v době kdy byla MORAVIA koncernovým podnikem a součástí ZVS ( Závody všeobecného strojírenství v Brně ). Provedení a kvalita medaile odpovídá době ve které byla udělována. MORAVIA se stala součástí ZVS v roce 1970. Součástí ZVS byla do roku 1990, kdy vzniká národní podnik jako nová právní forma.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Faleristika » Určení značky výrobce a puncu.

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1