Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Václav IV.

Václav IV.

Moderátoři: Archypov, Bigger, jacx, oliver.

Nové téma Odpovědět

Stránka: « < ... 109 110 111 112 113 114 115 116 117 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
tenzor napsal
6/10 ? jak to pocitali, kdyz parvu bylo 12 do grose? :shock:
¨

No pokud by bylo parvů 15 do groše, pak by se to počítalo mnohem lépe. :D
Moderátor
Pokud se bavime o dobe Vaclava IV. tak se platilo hlavne temito nominaly:
- prazsky gros = 7 penez = 14 haleru
Moderátor
Ještě jsem to kontroloval, zda jsem se nesekl......ale je to tak......zajímavé....
Registrovaný uživatel
Taky jsem se tam díval, možná překlep, ale to je nepodstatné.
Registrovaný uživatel
Co si myslíte o této šestce, nejsem schopen ji přesněji zařadit.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Můj tip je VI.d/2.... :oops: ......škoda že není zcela čitelný....
Registrovaný uživatel
Bigger: Díky, na Déčko mi právě nesedí posazení měsíčků, u toho jsou téměř nad sebou.
Stav není úplně ideální, ale za necelé dvě stovky to ujde.
Písmeno G ve slově GROSSI není protažené, písmeno O rovné. Koruna bych řekl také sedí. Takže VI/d2 ano.
Cena velmi slušná.
Registrovaný uživatel
..škoda, že je na aversu takový dvojráz. Nedaří se mi vůbec určit typ koruny- zda má velké perly, nebo malé na stopkách. Každopádně je to vysoký hubený lev, jako ve variantě c a d. S písmeny je to složitější, N ve slově Vencezlavs mi připadá jako varianta C/1 s přivřenýma očima možná i d/1. Písmeno G ale nesedí. To je až u d/2. Bohužel se může dost spekulovat, ale u mince v takovém to stavu těžko říct. Možná nová opisová varianta, možná za to může jen stav mince.
Registrovaný uživatel
PS: ..to postavení měsíčků je podobné variantě a/1, ale jestli tam nevidíš ani náznak kroužku, tak bych jejich postavení zase tolik nevěnovala pozornost.
Registrovaný uživatel
Díky všem...
Vezmu ho do KH a snad to dořešíme tam.
Tie mesiačiky sú úplne v pohode, ako napríklad tuná:

Registrovaný uživatel
Díky Archy, trochu mě to mátlo.
VI.d co mám má měsíčky téměř nad sebou a toto postavení mě spíš vedlo k té VI.a/1.
JJ, postavení měsíčků není někdy směrodatné.....jinak omluva, že jsem dál nekomunikoval, čekala mě rodinná oslava a slivovička...... :twisted:
Registrovaný uživatel
..včera přišel do sbírky další miláček. Když jsem ho kupovala, myslela jsem si, že vím stoprocentně o jakou variantu jde (typ je asi jasný). Když ho mám v ruce, možnosti mne napadají dvě. Zajímalo by mne, zda se tedy vaše určení budou shodovat s mým. Takže hurá do toho ;)

Obrázky:

Moderátor
Večer na to mrknu, teď nestíhám...... :evil:
Registrovaný uživatel
Zkusím... ;) Že by XIV/ nějaké enko? N1? Ale je to jen pokus, ještě v tom hóóódně tápu... :mrgreen:
Registrovaný uživatel
No vidíš krokodílle, nejsi na tom tak špatně :lol: (zato já jo. Mám neštovice a nejraději bych se umyla rejžákem, jak ty bestie svědí :lol: ) Tohle je jedna z variant, která patří pod mnou přemýšlené, právě díky liliím v koruně. Ale zase lev je jiný, proto zatím čekám, co napadne ostatní. (v krajní nouzy jsem ještě uvažovala i o variantách j/1, nebo i/8.) Ale nerada bych tímto ovlivňovala.
Registrovaný uživatel
To Tě korunko lituji a přeji brzké uzdravení.

Nyní můj názor k minci. Pokud děláme PG na varianty, pak je podmínkou, aby rozlišovací znaky byly naprosto jednoznačně čitelné. Možná, že namítneš, že se jedná o ražbu Václava IV, které jsou v pěkné zachovalosti méně vidět, ale i tak je pouze otázkou času, kdy se nám naskytnou příležitosti na získání zachovalejších kusů.
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 14. 2. 2012, 11:25. »
Registrovaný uživatel
Koupit pěkný čitelný groš za spousty tisíc,bylo by na něm vše jednoznačné,nic ke zkoumání,žádné listování v knihách,žádné dohadování typů,podtypů a variant a podvariant,to není nic pro grošáky typu korunka,myslím...já to mám taky tak...
:mrgreen: ..tak s tím souhlas ;)
Osobně se na Václava lV., dá-li se tomu tak říct- specializuji. Je to jediný panovník, kde sbírám pražské groše podle variant. Na to, co se u Václava lV. objevuje za groše, patří tento k nadprůměrným. Pravdou je, že pokud bych sbírala Václavovy groše všeobecně, pak by mi ve sbírce určitě stačilo několik ukázek v supr stavu. Takto, pokud chci sesbírat alespoň nějakou část variant, nemohu si dovolit pohrdnout ani horšími kusy, než-li je tento. Vzhledem k početnosti variant je třeba u těch méně běžných potkat stejnou. No a pokud někde objevím pěkný a zjistím, že mám ve sbírce horší, tak ho ráda koupím a vyměním. ... ;)
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 14. 2. 2012, 11:57. »
Registrovaný uživatel
korunka napsal
No vidíš krokodílle, nejsi na tom tak špatně :lol: (zato já jo. Mám neštovice a nejraději bych se umyla rejžákem, jak ty bestie svědí :lol: )
Leni, tak to Tě fakt lituji. Jakmile něco svědí, je to hrůza. A člověk se ne a ne udržet, aby se nepoškrábal. Znám to z domu, dcera má už od mala ekzém a ani svázané ruce nepomáhaly, pak házela celým tělem a drbala se třeba o stěnu, roh postele... Přeji brzké uzdravení ;)
Registrovaný uživatel
Děkuji. Ještě že mám ten internet, člověk se alespoň trošku rozptýlí... Za chvilku zkusím číst nějakou pěknou knížku o historii, takže tohle nechtěné volno zkusím alespoň pozitivně využít, pokud to půjde ;)
Moderátor
korunka napsal
Za chvilku zkusím číst nějakou pěknou knížku o historii...

Přečti si třeba něco z doby kdy řádil mor, to odvede Tvou pozornost od neštovic :P
:lol: :lol: :lol:

Nové téma Odpovědět

Stránka: « < ... 109 110 111 112 113 114 115 116 117 ... > »

Sběratel.com » Pražské groše » Václav IV.

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1