Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » Velká zlatá za statečnost

Vykupminci.cz
Numisargo

Velká zlatá za statečnost

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Na internetové aukci jedné známé aukční společnosti je nabízena tato medaile s popisem:
Poměrně vzácná zlatá medaile za statečnost (velká) pro důstojníky , pozlacené stříbro, VII. vydání 1866 - 1914, puncováno no na hraně "A"; průměr 40 mm.
Na přiložené fotografii je vidět i váha medaile bez stuhy : 13,9 g. Záměrně se zdržím komentáře a naopak by mě zajímal komentář ostatních kolegů.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Celkem přesně lze říci jen jedno. Není to origo zlatá medaile. Jde o privátní úpravu, tedy pozdější zlacení. Pokud by měla na hraně např. "Unecht" bylo by to zase něco jiného. Do sbírky si ji takto dokáže pořídit každý. Není problém si u klenotníka nechat medaili pozlatit. Cena zlacení jsou necelé 200 Kč. Vím to docela přesně, neb jsem si jednu medaili sám nechal upravit. To, že chybí podpis medailéra jen dokazuje,že to je pozdější ražba. No, ale bez jisté zajímavosti není. Rozhodující však bude cena, Na aukru je ještě jedna "zlatá" medaile můžete ji sem také přiložit?

Poznámka:
Pochopitelně k této medaile patří válečná stuha, ale rozhodně žádné meče.
Moderátor
http://forum.sfs.sk/viewtopic.php?f=146&t=1253

Zde je možno nakouknout, jsou tam i obrázky. :shock:
Registrovaný uživatel
Plně souhlasím s kolegou Altmanem.
Další postřehy k medaili:
1. Už samotný název na Aukru je chybný - medaile pro důstojníky byly
jen s portrétem Karla a oním písmenem „K“ na stuze.
2. Meče na stuze jsou samozřejmě nesmysl.
3. Ať dělám co dělám, já na fotkách vidím průměr 39 mm.
4. Nesedí váha - stříbrné medaile vážily kolem 17 - 18 g. zde je váha podstatně nižší, nemůže to být tedy AG, i když je značka na hraně.
5. Chtělo by to kvalitní fotky včetně té hrany a písmenem „A“.
6. Může to být odlévané falzum.
Moderátor
Ta ražba v bronzu se mi jeví jako pravděpodobná. Písmeno na hraně je neprůkazné.
Registrovaný uživatel
Pánové děkuji vám za vaše příspěvky! Co se týče zlatých a stříbrných TM, tak pan Roman Jedlička to popsal velice přesně a srozumitelně. Jen pro zajímavost minimální cena požadovaná prodejcem je 10.tis. i s dopravou.
Registrovaný uživatel
Ještě k poznámce pana Altmanna : Jedná se stále o tu samou medaili. Byla v aukci, která končila 21.4. a nikdo o ni neměl zájem a tak prodejce ji dal do nabídky znovu.
Moderátor
https://aukro.cz/rakousko-uhersko-original-karlovo-k-na-dekoraci-stuhy-r-6946918506?gclid=EAIaIQobChMI34uUw4v64QIV-AYGAB2mrAr5EAEYASADEgLr3PD_BwE

Pod tímto až "srandovním názvem" se na Aukru objevilo písmeno "K" tedy označení medaile určené za statečnost pro důstojníky.

Není potřeba dlouze hovořit na téma origo- novoděl. Jde jednoznačně o novoděl, který se vyráběl v Rakousku pro potřeby faleristů. Pokud mně paměť neklame, bylo to po roce 1980 a možná, existuje výroba do dnešních dnů.
Medaile s origo písmenem je velmi vzácná,, každý z nás by tuto medaile rád ve sbírce měl, ale tato práce v jakémsi bílém kovu je hrubá, nevzhledná a do sbírky bych si odznak nepořizoval, neb každý průměrný falerista by se jen pousmál.
Kde vidím chybu? V tom, že se obecně málo studuje, i když jsem na tento problém poukazoval na stránkách www.valka , dále SFS, psali jsme o těchto sponách i v časopise Signum, situace se nemění. Bohužel každý z Vás při prodeji zjistí, že má novoděl a cenu, kterou do medaile investoval zpět nedostane. Knihu pana dr. Koláčného mnozí znáte, ale nečtete pozorně. Doporučuji být opatrný a než něco koupíte se na stránkách "sběratele " poradit.

Osobně tyto nabídku vidím jako podvodnou!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Není to až tak zřetelné:

Zlatá medaile je provedena ve zlaceném stříbře na hraně "A" a punc 835, což je určující, že byla ražena po skončení války

Stříbrná medaile je origo. Pokud to někdo dokážete zvětšit, předem děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Tak výše zobrazené |K se prodalo za necelé 2.000,-Kč!! Přes všechny uvedené informace o toto K měli zájem 3 přihazující!! Jak uvádí pan Altmann, tak sehnat do sbírky originální K je dnes již skoro nemožné, ale snad právě proto by měl být každý sběratel opatrný a poradit se se staršími zkušenými kolegy. Jak říkával můj děda: Komu není rady, tomu není pomoci ! Jen pro ukázku vkládám foto K, která byla na aukcích nabízena. Rozdíly jsou patrné. O velkých zlatých Za statečnost FJI je toho publikováno hodně, chce to jen tyto informace pořádně nastudovat. I v tomto případě platí, že když si nejsem stoprocentně jist, tak se poradím se zkušenějším kolegou.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
K zlaté medaili můžu říct následující: netvrdím, že je to válečná ražba. Zlacení je určitě původní a "A" na hraně je jak "vyšité". Ostatní nerozporuji. Co se týče malé dekorace - zdobného písmenka "K" opatřené jemnými připínáky ke stuze, tak můžu uvést , že nebylo mým účelem nabídnout násobně předraženou cetku. Nařčení z úmyslného podvodného jednání si tedy vyprošuji. Bylo zakoupeno v Rakousku v přibližně stejné cenové relaci jak bylo vydraženo. Mám ještě jedno "K" - viz. foto. Samozřejmě budu rád, když mi někdo zašle odkaz na velkovýrobnu takovýchto "K".

Děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Nic ve zlém, ale i toto je vyrobeno pro potřebu faleristů. Rakušák by Vám originál asi nikdy v této ceně neprodal. Myslím, že jsme si asi 2 x psali (Sedlák L.),-Pozor je to COPY, Vás to nezajímalo, škoda. Zlatá medaile pro důstojníky v origo stavu je velmi vzácná věc. Rozhodně vzácnější než třeba Leopold orden k KD.
Zcela první origo písmena byla vyšita zlatou či stříbrnou dracounovou nití, ale od toho se upustilo pro náročnost a cenu. Vy jste přesvědčen, že nabízíte origo, je to v popisu, tak jak to máme chápat? To, že je něco z Rakouska neznamená automaticky, že to je origo.
Registrovaný uživatel
Osobně jsem zklamán, že se do této diskuse nezapojilo více sběratelů, kteří s K na stuhu mají nebo i nemají nějaké zkušenosti. Věřím, že ve sbírkách těchto "různých" K by se našlo dost. Pokud prodávající uvede v popisu, že se jedná o originální kus, tak by to měl být skutečně originální kus a prodejce by to měl garantovat. Všichni přece chceme mít ve sbírkách kvalitní a originální kusy! Když se člověk podívá co je dnes nabízeno s popisem "originál", tak je to až neuvěřitelné! O tom co je falsum a co je novoděl se již diskutovalo na všech dostupných www stránkách i v Signum, ale jak je vidět , tak je to asi málo. Co se týká výše zobrazeného K, tak pan Altmann píše velmi diplomaticky, že toto K bylo vyrobeno pro potřeby faleristů, já to vnímám trochu jinak, toto K a ostatní novoděly vyrábí obchodníci, kteří je prodávají jako originály a spoléhají na nezkušenost některých sběratelů, kteří je koupí.
Registrovaný uživatel
zdravím všechny a krasný večer
prosím o určení znalce RU tohoto čepicového odznaku :shock:
Registrovaný uživatel
Odznak

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
mám ve vlastnictví opravdu tuto zlatou medaili za statečnost. Zajímala by mne cena.
Jsem zlatník a sám jsem si ji prověřil, že to není pouze pozlacená. Děkuji
Registrovaný uživatel
Na podzim 2019 v Dorotheu vydražena za 2000 Euro (+ dražební přirážka tuším 22 nebo 23 %)
Registrovaný uživatel
Ale samozřejmě je to ovlivněno kvalitou, vydáním a spoustou dalších věcí. Takže to berte jen orientačně.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Faleristika » Velká zlatá za statečnost

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1