Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Vliv černání a ruznych fleků na cenu proof mince

Vykupminci.cz
Numisargo

Vliv černání a ruznych fleků na cenu proof mince

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobry den, jsem zacinajici sberatel a zajimam je hlavne o pametni mince cnb. Par jsem ji zakoupil na aukru a jinde o ruznych uzivatelu a zajima me jedna vec. Nekolik minci mi prislo s ruznymi skvrnami (do hneda a na hranach dokonce do cerna). Jedna se napr. o pamerni minci Mikolase Alse, zasedani MMF v Praze a Seifert, vse v kvalite proof. Zajima me, jelikoz to jsou mince nektere starsi nez 10let, jestli je to duvod k jejich reklamaci, kdyz byly zakoupeny jako proof a hlavne jestli to snizuje jejich pripadnou budouci hodnotu pri prodeji. Dekuji za odpoved, nikde jsem se na toto tema moc nedocetl, jen to, ze tyto projevy jsou u stribra dost caste. :|
Registrovaný uživatel
Ano, je to důvod k reklamaci a cenu mince to snižuje podstatně.
To je tak, někdo si koupí proof minci a první co udělá, vyndá jí z obalu a ochmatá zpocenýma rukama. Pak mu někdo řekne že to se nesmí ale už je pozdě a tak takovou minci rychle prodá na Aukro. ;)
Moderátor
osobni zkusenost nemam (s proof razbami), ale vyslechl jsem si pomerne dost od kolegu, kteri je sbirali (nekteri mozna jeste sbiraji).

reklamovat muzete minci novou. ta by mela byt bezchybna. od kolegy zde z fora vim, ze kdyz se o to pred lety pokusil - zaslana mu byla z mincovny mince s flekem, tak mu rekli, ze minci sice muze vratit, ale novou nedostane (zrejme jich meli malo). reknu vam, ze kdybych ty mince sbiral a dbal na to, aby mi zadna nechybela, asi bych s tim vzteky prastil (kamarad to nakonec udelal). zit s dojmem, ze nevim, co mi posle mincovna tentokrat a ze mne drzi v sachu, to bych asi nesnesl.

reklamaci kusu, ktere od nekoho odkoupite ci jsou starsi, si neumim predstavit. osobne neverim, ze se to (se mne znamymi) postoji a urovni jednani jejich producenta muze podarit. to byste mozna uspel pri nakupu od videnske mincovny. tam snad, mozna. podle mne by byl prvni argument - vyndani / nevyndani mince z etue ci ulozeni ve vhodnem / nevhodnem prostredi.

uvedomme si jeste jednu vec. s tim stribrem maji mnohem snazsi praci k balamuteni, protoze stribro proste cernat muze i kdyz je hodne ciste. ale oni se delaji fleky na zlatych mincich. a ty tam co delat nemaji. jsou velmi jednoznacne vysledkem nedodrzeni technologickeho postupu pri vyrobe strizku nebo nedodrzeni vysoke cistoty a vysokeho stupne kontroly pri jejich razbe. jenze to se nedela, to by totiz bylo drahe a ruku na srdce - jediny duvod razby techto pametnich razeb a proofek je vejvar. a to vejvar solidni (sberatelske stesti producenta vazne netrapi). z toho ma hromada lidi paradni bavoraky a drahe vily a nakladne milenky. a ani zde, u tech zlatych minci, kde je to ocividne chyba mincovny a ulozeni ani patlani po minci s tim nema co delat, neuspejete!!!

tech reklamaci zrejme bylo uz hodne, zaznamenal jsem, ze se o to zacal nekdo profesionalne zajimat (paradoxne ve stejne dobe, kdy jsme s kolegy resili podobny problem na beznych zlatych razbach). duvodem ale nejspis bude nejaka pravni zalezitost jako ve smyslu, ze zodpovedny je nekdo jiny (dodavatel kavy do automatu, uklizecka, vyrobce strizku...). hlavne to asi stezi bude sdeleno laicke verejnosti, takze ty proofky budou dal odchazet a jejich majitele dal skladat hlavu do dlani v horkem placi.

nicmene chapu, ze ruska ruleta je take adrenalinovy sport. kdybych ale vedel, ze se mi napr. kazda desata stredoveka mince rozpadne za pet let na bezcenny srot, asi bych je sbirat prestal, kdyby byly drahe.
« Poslední úpravu provedl(a) oliver v 14. 9. 2013, 9:28. »
Registrovaný uživatel
Dekuji za reakce. Nastesti prodavajici byl natolik vstricny, ze jsme se domluvili na vraceni minci. Jen me velmi zarazilo, ze se to takto u stribra, potazmo u zlata deje. Rekl bych, ze cnb bude v tomto ohledu duslednejsi pri dodrzovani kvality nabizenych minci, at uz zlatych, tak stribrnych. Bohuzel se zde potvrzuje, ze vsechno je to jen byznys a zakaznik ve chvili kdy zacaluje za zbozi prestava byt zakaznikem. :-(
Registrovaný uživatel
Z pohledu pamětních mincí je ČNB pouhým zákazníkem komerční firmy. Bohužel pouze jedna komerční firma v ČR má příslušnou koncesi.
Registrovaný uživatel
Já osobně si teda myslím, že vliv černání a různých fleků na cenu proof mince je veskrze negativní. :twisted:
_______________
Spořiti se dá i z mála, jen začni a vytrvej!
Registrovaný uživatel
z toho ma hromada lidi paradni bavoraky a drahe vily a nakladne milenky. a ani zde, u tech zlatych minci, kde .... :roll:

sakra...ze bych se nato taky dal??

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Vliv černání a ruznych fleků na cenu proof mince

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1