Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Začátečník

Vykupminci.cz
Numisargo

Začátečník

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 6 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
no vidis!
tak otoc bohuzel na bohudik !
_______________
Moderátor
Když se vrátím k vašemu úvodnímu příspěvku, tak se klidně zastavte na některé naší aukci. Kromě aukcí ČNS kde musíte být členem nebo pozvaným hostem se konají i volně přístupné aukce soukromých firem. Tam si můžete prohlédnout mince z aukce in natura od antiky po současnost a získat tak i představu o tom čemu by jste se chtěl věnovat, co vás nejvíce zaujalo. Vystavené mince jsou většinou i podrobně popsány takže víte na co se díváte. Jenom pozor na popis zachovalosti který nemusí u některých pořadatelů aukcí vždy odpovídat skutečnosti, bývá někdy nadhodnocen. Časem se určitě dáte do řeči i se spřízněnými kolegy a dál už to půjde samo.
Registrovaný uživatel
Děkuju za informaci :)
A neměli by jste pro mě nějaký online katalog (seznam) kde najdu všechny vydané mince od roku 1918 včetně ročníků? ČR, ČSR, ČSSR, ČSFR? Popřípadě stříbrňáky?
Moderátor
Tady máte československé, české a slovenské mince:
http://www.mince.ic.cz/index.p1.html
Moderátor
Další on-line katalogy najdete například zde:
http://www.nume.cz/zpravodaj/category/list/9
Registrovaný uživatel
Děkuji :) Jakej je mezi sběrateli pohled na pamětní Ag. mince 53 až 92? Chápu, že se jedná spíš o sběratelství než numismatiku, ale na naučení by se mohlo jednat o pěknou sbírku... nebo se pletu? :)
Registrovaný uživatel
zbytečně mrtvé peníze, v případě potřeby špatně rychle prodejné...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
presne jak pise dracek.
nech to kupis kde kupis, aj tak to preplatis.
ale na zaciatok su to pekne mince za par korun.
ak to kupis rozumne,
pri predaji je strata minimalna.
pri CS pametnych Ag-ckach zacinala vetsina.
kde-kto ti da aj historku k dobru jak platil Ag pametnou mincou za sociku v potravinach :mrgreen:
_______________
Registrovaný uživatel
Někde jsem zase četl, že Ag. mince obecně jsou dobře likvidní... navíc vzhledem k tomu, že se jedná o Ag. mince je předpoklad, že jejich hodnota by asi klesat neměla... spíše naopak... nebo ne?
Registrovaný uživatel
Ag likvidní ano, ale za kov, ne za co je koupíš...
za cenu Ag pěkné nekoupíš a navíc mají většinou ryzost pouhých 500/1000 nabo 700/1000
navíc pěkných motivů je tam pomálu
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
tocomabyt napsal
a potom vypadame jak banda farizejov..
knizky kaze, a mince kupuje :mrgreen:


To není farizejství, ale promyšlený tah: čím déle bude dotyčný studovat literaturu, tím déle nebude kupovat mince a tím nebude konkurovat a hlavně zbrkle navyšovat cenu :D
Registrovaný uživatel
Já budu trochu oponovat. Já mám radši modernu počínaje FJI do dneška. Musíš si položit otázku, zda budeš sbírat nebo investovat a nebo oboje. Já jsem jako puberťák začal sbírat naše mince po roce 1918 a dělám to dodnes. Přitom hrozně rád čtu knihy o historii počínaje vznikem lidstva až po válečný konflikt ve Vietnamu a přesto mě antika a grošovina neoslovila. Naše území nesbírám v ražebním lesku, ale ve stavech max. 1/1. To že na sbírce našich mincí nevydělám je relativní a že současné pamětní mince jsou šmuk, mě nechává chladným.
Hromadu knih si půjčím v knihovně a když zjistím, že ji chci, tak se ji snažím koupit. Nejdříve jsem začal sbírat a pak nakupovat literaturu. Dodnes mám Novotného katalog Čech a Slovenska z roku 1977. Samozřejmě jako památku na počátek. Bohužel jsem měl i 20 letou nesbírací pauzu.
Hlavně nesbírej medaile, ať nemám konkurenci :D
Registrovaný uživatel
Na numismatice je hezké, že si v ní každý najde to svoje ;)
S těmi pamětními mincemi, za sebe: jsem rád, že jsem se jich zbavil. Aspoň zase chvilku byly penízky na nějaké opravdovější mince.
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
Jenom pozor na popis zachovalosti který nemusí u některých pořadatelů aukcí vždy odpovídat skutečnosti...

Každá mince má totiž dva různé stupně zachovalosti:
ten od prodávajícího a o trochu nižší od kupujícího :D ;)
Registrovaný uživatel
No právě :D a jak se v tom my začátečníci máme vyznat :)
Registrovaný uživatel
Avenger
Zdravím Tě Avengere. Jsem na tom podobně. Začal jsem nedávno a na hodně věcí se stále ptám. Popíšu moje zkušenosti, protože začínám ve stejné době jako Ty, mohly by se Ti hodit:

1) Nespěchej.
Za poslední rok a půl jsem strávil na internetu - prohlížením Aukra, vypisováním cen, prohlížením katalogů (Nume) a čtením všech možných stránek o mincích nejméně 1000 hodin. Popsané mám už 2 tlusté sešity A4 poznámkama, seznamama, cenama. Osobně jsem dojel za 3 zkušenýma sběratelama na rady. Další 3 mi radili mailem. Navštívil jsem ca 5 lokálních burz + veletrh Sběratel v Praze a rozhlížel se, ptal se. Přečetl jsem první 4 knihy, prohlédl osobně nejméně 1000 mincí.
A i po tom jsem úplný začátečník a třeba tady vnímám, kolik toho nevím. Takže hlavně trpělivost.

2) Záleží, jak do hloubky to chceš brát. Pokud jsi jako já a o všem musíš co nejvíc vědět, čti. Dnes už je snad co.
Jako úvod se mi strašně líbí "Mince a platidla" od Jiřího Vandase. Je tam úvod do všeho - jak sbírat, co sbírat (resp. dle jakých kritérií třeba), jak číst zkratky, slovníček výrazů, historie, zajímavosti ... prostě ke všemu něco a čtivé. Navíc spousta barevných velkých fotek mincí s popisem (doslova plýtvání místem) na křídovém papíře, ukázky padělků, kvalitativních stipňů - prostě všechno. Tedy jen stručné základy. Velmi doporučuji - tím bych úplně začal.
A pak kupovat hlavně dle toho, co Tě zaujme - asi nemá smysl se zahltit podorbným rozborem středověkých mincoven, když Tě zajímá moderna.
Registrovaný uživatel
Pokračování pro Avengera

3) Osobně jsem také logicky začal kupovat. Podle mne to bez toho není ono.
Logicky mi přišlo nejsnadnější moderní české Ag.
Mince z obecných kovů - české atd. jsem sbírat nezačal, protože už jsem jako klučina měl ca 1500 ks dost slušených sesbíraných a z hlouposti jsem to prodal. Kdybych dnes zase začal, jen bych pořád plakal, že jsem si ot nenechal. Proto musím jít do jiného oboru, ale to se Tebe netýká. Myslím, že přitažlivá může být i sbírka zcela moderní.

4) Osobně jsem si přísně omezil nákup jen na perfektní kusy - s výjimkou nějakých rarit a studijního materiálu. Horší stavy podle mne nemohou vést ani k pěkné sbírce ani k rozumné investici. Nákup hromad (konvolutů) na Aukru je pro podvodníky a/nebo obchodníky. Pak to rozprodávají po kusech a výdělek. To nemá se sbíráním nic společného.

5) Čti rady, ale jednej podle vlastního rozumu. Místní i nemístní odborníci si vzájemně odporují a názor má každý jiný. Proto potřebuješ více úhlů pohledu, aby sis mohl vybrat a sám zhodnotit.

6) Nečekej, že Ti někdo moc konkrétně pomůže. Já to čekal a bylo mi vícekrát vysvětleno, že mateřská školka to tady (ani jinde) není.

7) Pročti vlákna tady - je toho moc moc, ale občas se to vyplatí. Je logické, že nikdo nechce radit pořád dokola totéž.
Registrovaný uživatel
Pro Avengera 3

8) Pokud jde o sbírku - sám jsem dostal vynadáno, že sbírám blbosti. Každý na to kouká jinak, ale odborníci vesměs sbírají staré věci a jdou do hloubky. Což je problém, protože jako začátečníci si na to troufnout nemůžeme.
Osobně třeba mám za ten rok a půl posbírány nějaké pamětní české mince a Ag z 1. republiky a SR a teď řeším, zda si to nechat, nebo to poslat dál. Na vážnou numismatiku to opravdu asi není, ale jako česká tradice a na první zkušenosti se mi to zdá neškodné.
Pokud jde o PM - doporučuje se obecně jen PROOF varianty, což dělám i já (pokud taková existuje). Ale PROOF ze socialismu mají velmi špatnou pověst a většina jde do kopru a oxiduje. Takže je otázka, zda to má cenu. Ty hněděé mince prostě nejsou pěkné (myšleno nové PROOF).

Ag 45 - 53 koupíš levně, máš ho, těší-li Tě, je to v pořádku. Ale má ho každý, takže ho prodáš těžko. A kvalitu je potřeba pečlivě vybírat. U pamětních mincí omluva pro šrot neexistuje a nikdo to nikdy (?) nekoupí.

Cena samotného Ag je malá. Význam je spíš symbolický. V ceně budou jistě víc stoupat drobné, výjimečně zachovalé nominály ze starších období. Nesmíš zapomenout, že pamětních mincí v 50. letech dělali komouši milion a musel si je koupit každý voják povinně a nutili je všem. Vzácnost je tedy nula nula nic. Čili jde o to, zda si můžeš dovolit těch pár stokorun obětovat s tím, že už se Ti nikdy nevrátí.
Registrovaný uživatel
Ad supně zachovalosti
Hele - to je úplně o ničem. Ještě nedávno jsem měl iluze, ale každý to řeší zcela po svém a ani na ofic. aukcích ČNS se nelze na nic spolehnout. Dvě stejně označené mince se kvalitou liší o 3 řády zcela běžně. :-(((
Kvalita fotek stojí na prd, takže pokud můžeš, nejlépe je kupovat s osobní obhlídkou. I za trochu vyšší cenu (si myslím).

Ad Aukro
No - mám za sebou ca 50 nákupů (?) a jako laik (!!) jsem spokojen. Ale kupuji jen levné a nemohu zatím ručit za to, že něco nejsou falza.
Falza a repliky považuji za nejhorší hrzbu pro laika i celý trh. hodně se ptám, jak je poznat, konkrétních rad minimum - spíše nic. :-( Prý aby se tím nedával do ruky nástroj padělatelům. Možná nám Ti zkušení také chtějí dopřát nějak ty vyhozené peníze ... nevim. Asi nezbude než metoda pokus-omyl, bystré oči a selský rozum..
Daleko raději bych osobně na burzy, ale bohužel to mám ztíženo vzdáleností, takže tady jsi ve velké výhodě - važ si toho.
Registrovaný uživatel
Hlavně ale si před nákupem ověř cenu mince - nejlépe na vydražených položkách na aukcích a Aukru. Jinak budeš pořád přeplácet.
Katalogy prý nejsou moc aktuální a nejhorší je Novotný - každý před ním varuje - zcela si vymýšlí. Fakt je, že ceny u těch nových, kde už se vyznám, má zcela mimo realitu. Typická PM z období, které je po konverzi (2006) se šplhá (až na výjimky) kolem 400 - 430 Kč, ale on tam má všude 800. Normandie se opakovaně nedaří Galerii 427 prodat za 16.500, Novotný u ní má cenu 25.000,-. atd. Takže vše kolem cen vždy 3x ověřuj a nespoléhej se na 1 pramen.
Moderátor
turtleoverhead napsal
Kucera napsal
Jenom pozor na popis zachovalosti který nemusí u některých pořadatelů aukcí vždy odpovídat skutečnosti...

Každá mince má totiž dva různé stupně zachovalosti:
ten od prodávajícího a o trochu nižší od kupujícího :D ;)

Spíš 3.. jeden reálný, který ale správně ohodnotí jen sběratel který minci ani nevlastní ani o ni nemá zájem ;)
Druhé hodnocení je o něco horší, to když jde o minci o kterou zkušený sběratel zájem má :)
A třetí používají prodejci a začátečníci kteří se jím řídí.. a ten je pochopitelně tak o stupeň až dva lepší a pokud už nejde vylepšit nad 0/0, tak se napíše aspoň RL, i když jde třeba o středověkou minci :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Filozof
Moc děkuji za velmi rozsáhlé informace! Osobně mám pocit, že čím víc toho čtu, tím větší v tom mám zmatek :)
Mince chci sbírat proto, že mě to baví a zajímá. Nepotřebuji na tom vydělat peníze. Budu spokojený, když moje sbírka udrží hodnotu (bude reálné jí prodat za stejnou cenu jakou činil náklad na její pořízení) a plus přinese potěšení. Ať už mně při sbírání a nebo mé rodině při prohlížení sbírky. Proto si myslím, že pokud se mi podaří vytvořit ucelenou sbírku nějakého období a nebo třeva Ag PM nebudu mít potřebu ji prodavat, ale encham si ji a dale muzu rozsirovat sbirku napriklad dalsim ucelenym obdobim...
A ted moje začátečnické uvažování - nevím zda je správné...
Dnešní moderní mince - dejme tomu po roce 1918 do dnes sice dnes nejsou pro numismatiky ničím moc zajímavé, ale v budoucnu by měla jejich cena buď držet hodnotu a nebo se při troše štěstí i navyšovat. Co bych za to dneska dal, když by někdo z mých prapředků sesbíral ,,moderní mince" ze jeho doby...
Druhá moje teorie je ta, že cena jedné samostatné mince (ať už PM a nebo oběhová) je menší, než kdž je mince v ucelené sbírce...
Samozřejmě ale nevím, zda tyto moje teorie jsou správné... třeba mi tady na ně někdo odpoví :)
Chápu, že to tady není MŠ, ale zase na druhou stranu... v MŠ je největší potenciál :))
Registrovaný uživatel
Avenger napsal
...
A ted moje začátečnické uvažování - nevím zda je správné...
Dnešní moderní mince - dejme tomu po roce 1918 do dnes sice dnes nejsou pro numismatiky ničím moc zajímavé, ale v budoucnu by měla jejich cena buď držet hodnotu a nebo se při troše štěstí i navyšovat. Co bych za to dneska dal, když by někdo z mých prapředků sesbíral ,,moderní mince" ze jeho doby...
Druhá moje teorie je ta, že cena jedné samostatné mince (ať už PM a nebo oběhová) je menší, než kdž je mince v ucelené sbírce...
...


Omyl, sbírku PM 1955-92(nebo dodnes) neprodáš rozhodně lépe a už vůbec ne snadněji ! Také u oběžných se to počítá tak, že se domluví cena vzácných ročníků a zbytek jde často spíše za symbolickou částku nebo jako bonus k nákupu.
Zda si tato moderna udrží cenu je mnohdy sporné, neb některé ceny jsou už moc vyšponované. :?
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Sakra... tak zase jsem vedle :)
A já se domíval, že sbírku mincí po roce 1918 dejme tomu do 1993 musí mít doma každý sběratel...
Moderátor
Jestli budou mince v jakekoli oblasti drzet hodnotu nebo stoupat v dlouhodobem horizontu, to nikdo nevi a kdyby to vedel tak to by to z pochopitelnych duvodu nikomu nerekl. Posledni roky treba rostou ceny antickych minci, ale pochopitelne nic netrva vecne a chce to mit pri nakupu o to vetsi znalosti (nebo si priplatit u renomovanych zahranicnich aukcnich spolecnosti).
Sice si myslim, ze je lepsi investovat do minci (zvlaste s realnym obsahem drahych kovu) nez do pochybnych bankovnich produktu, ale nemusi to byt pravda u vseho a v dlouhodobem vyhledu. Pokud je clovek sberatel, tak by si mel najit neco, co ho prirozene necim zaujme... a radobyinvestoru je na trhu s mincemi uz ted az moc.
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 30. 1. 2015, 18:19. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 6 > »

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Začátečník

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1