Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Námětová filatelie » Začátky v námětové filatelii

Vykupminci.cz
Numisargo

Začátky v námětové filatelii

Moderátoři: dejvy, pavlinka, regula_jan, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Jsem ve filatelii začátečník. Postupně jsem si uvědomil, že hledat "blechy" na známkách Hradčan mne nebaví a tak se rozhoduji věnovat se spíše filatelii tématické.

Potřebuji ovšem nějaké rady do začátku. Především vůbec netuším, jak hledat materiál ke zvolenému tématu. Existuje něco jako tématické katalogy? Nic takového jsem tedy nenašel. Nebo je třeba sledovat katalogy všech zemí a v nich hledat vhodné známky? To mi nepřijde zvládnutelné.
Registrovaný uživatel
Krok 1 - aká je to téma?

Vlaky, lode, kvety a pod. majú aj svoje "katalógy" a kluby
Hlavne lode a lodné doručovacie spoločnosti sú veľmi dobre spracované a existuje nespočetne publikácií.

Pokiaľ je to niečo špeciálne, napr. Kennedy, Lenin, kostoly, bicykle a tisíce ďalších... tak ostáva preberať katalógy a aukcie.
Moderátor
Námětové katalogy dělá firma Domfil. Jsou sice drahé, ale vůbec si nedovedu představit, že bych ho neměla. Záleží, co tě baví. Já jsem jako malá holka, začla sbírat kytičky. K tomu potom stromy a keře. K tomu potom razítka s tim samým a potom celistvosti s tim samým a potom telegramy a celiny s tim samým a ..... a ....... a ..... No a je z toho 26 zlatých medailí z výstav :D
Registrovaný uživatel
To nejdůležitější je vybrat si správné téma (či námět). Mělo by to být něco, co je Ti blízké, v čem se orientuješ (nebo orientovat budeš...). Příroda, technika... výhodou je, že známky (a razítka, celiny, poštovní formuláře...) vychází stále a zobrazují téměř všechno na celém světě. Tedy vybrat téma.

Druhou výhodou je, že existuje něco jako internet a možnost vyhledávání. Pro začátek bych doporučil webové stránky "Delcampe" nebo "E-bay" a tam v rubrice "stamps" zadat v angličtině příslušné klíčové slovo Tvého tématu. A ze zobrazených odkazů je pak možné začít vybírat, jakou emisi známek (či jiných filatelistických materiálů, či nakonec i specializovaných katalogů na dané téma) by měl člověk začít poptávat v tuzemsku - u filatelistických obchodníků, na burzách, či na vlastním internetu (e-shopy, aukční servery).

A pokud to člověka chytne, je to koníček na celý život... (mohu potvrdit z vlastní zkušenosti).
Registrovaný uživatel
Mám nejaké kytičkové známky-čisté nalepené na pohľadnici.Pošlem Ti to ako Ježiška zo Slovenska? :D Myslím pavlinku..
-s-
Moderátor
Stani- no to klidně možeš :) Ale pošta není levná! Jak ti to oplatím? Nebo že by fakt Ježíšek? :mrgreen:
Myslím, že Jíru jsme navedli dobře. Jen to chce chuť. Nemusí to byt vůbec drahé věci. Ve sbírce ani nic takového nemám a dosáhla jsem na nejvyšší mety. Taky mám radost z každé známečky, protože tam vidím spoustu věcí, kterých si třeba druhý nevšimne. A sesbírat k nějaké takové známečce i "doprovodný" materiál- to je to správné sbírání.
Registrovaný uživatel
ja by som poradil pozorne si pozriet už hotove exponaty,či na vystavach alebo na exponete a potom si vybrat vhodnu tema a najst dobreho konzultanta.
http://www.exponet.info/exhibit_select_by_class.php?category_CLS_ID=5000000&subcategory_CLS_ID=5001000&subsubcategory_CLS_ID=
_______________
Registrovaný uživatel
Netráp sa s poštovným.Mám peněz jak želez. :D
Len neviem či sa Ti to hodí.
-s-

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Asi bych zastřelila autora :lol: Je zajímavé, že toto není ojedinělé v případě SanMarinských známek. Viděla jsem to vícekrát. Můžeš mně to klidně schovat a když ještě něco třeba najdeš, tak to dořešíme.
Registrovaný uživatel
Dobre. ;)
-s-
Registrovaný uživatel
Díky za rady
Registrovaný uživatel
dobré ráno v Novém Roce a tady je pár doporučení ne rad na to si holt každý musí přijít sán o to větší je pak z toho radost, ale přeci jen nezapomeň na doplnění tvé sbírky dopisy či celistvostmi něj se Jirka z Moravy.
PS Já kovaný Rakušák jsem dlouho sbíral motýlky to je co? Tak čau
Registrovaný uživatel
Jako chovatel koz si určitou dobu pohrávám s námětem sbírání "kozích" známek. Jen se mi nechce zbavovat těch ostatních... Kozích známek je docela velké množství a námětové téma neotřelé :-) . Uvidím jak mne to chytne či nechytne...
Registrovaný uživatel
Zdravím, měl bych dotaz, zda někdo sbírá téma Cyril a Metoděj a pak Sv. Kateřinu z Avily.
Konzultace úplnosti sbírky, mám prezentaci, mohl bych pak zaslat e-mailem. Zatím bez celistvostí. Snad jen pro zajímavost, málo lidí ví, i mezi šachisty, že sv. Teresie z Avily je oficiální svatou patronkou šachistů, ale nechtěl bych poučovat. Takže tak nějak i téma šachové.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Námětová filatelie » Začátky v námětové filatelii

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1