Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Denárové období » Zahraniční mince denárového období

Vykupminci.cz
Numisargo

Zahraniční mince denárového období

Moderátoři: jv64, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 >

Autor Příspěvek
Moderátor
Myslím, že by to mohlo být nějaké benátské "denaro scodellato" :
http://www.mcsearch.info/search.html?search=Venezia+Denaro+scodellato&view_mode=0&en=1&de=1&fr=1&it=1&es=1&ol=1&sort=&c=&a=&l=
Registrovaný uživatel
Dobrý deň a ďakujem za pomoc, bude to ono.
Moderátor
Vrátím sem, s přesunutím do správného vlákna, minci kterou sem dnes dal na určení parker a která bez náhrady zmizela, zřejmě zásahem kolegy moderátora. Což by bylo škoda.
Polsko, Boleslav II. Smělý (1058-80), Gumowski 1080/1219.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Nedavno se drazil na Ebay dost vzacny denar Karla Velikeho, popis mel jen jako stredoveka mince, udelal zlomek prumerne ceny znamych salovych aukci. Muze jit o novodobe falzum?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
ano, je to par dni, ani se neda rict, ze nedavno. koukam, ze opravdu tahle vec rade lidi neunikla. asi jste si tim padem take vsimli, ze se spolu s tim drazil i cesky denar, prinejmensim pomerne pofiderniho vzhledu (nebyl jsem jediny, komu se nelibil). kde je jedna levota, muze byt i druha (a to tento karolinsky kousek). asi by bylo naivni si myslet, ze pri dnesnim prebubrelem trhu s falzy by toto obdobi melo byt vyjimkou. navic, pokud se nepletu, byl prodejce ze zeme netusenych moznosti.
Moderátor
Taky s podivem zírám, že pozornosti neunikne ani myš .. :)
Falzum to asi bude, a dost nebezpečné. Rozeznat detaily, podle kterých se dá mince odlišit od pravého karolinského denáru nejsou příliš výrazné. V průběhu aukce jsme s oliverem vedli k pravosti diskuzi, názor se dá spíš seskládat z více okolností. Výskyt spolu s podezřelým českým denárem byl jeden střípek.
Kdyby byla mince v některé západní aukci, bylo by rozhodování ještě těžší.
Už jsem viděl další falza pravděpodobně původem ze stejné dílny z různých období a srovnání mě názor potvrzují.
Pro mě dost silný argument, i když také nepřímý - tahle mince nemůže přijít ze směru, odkud se nabízela jako neurčená, v tamějších nálezech se nevyskytuje.
Nakonec výsledek aukce něco napovídá, na pravou minci zlomek ceny, na falzum drahé školné. Pokud neskončila fiktivním prodejem.
Registrovaný uživatel
Pěkný depůtek od englišů:

http://www.bbc.com/news/uk-england-beds-bucks-herts-30654568
Registrovaný uživatel
Zde ještě další video:

http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/hoard-5000-anglo-saxon-coins-020150
Moderátor
Dovolím si vložit jednu z méně známých denárových mincí, která má aspoň nepřímou spojitost s dějinami Velké Moravy.
K ražbě vlastní mince Velká Morava za tři čtvrtě století svého rozmachu jak známo nedospěla.
Není to nijak překvapivé, peněžní oběh byl v 9.století velmi omezený i v celé oblasti Východofranské říše, přestože zejména v Podunají probíhal intenzivní obchod. Mince karolinských panovníků, ražené v mincovnách východně od Rýna, jsou pro celé 9.století velmi vzácné. Dokonce i ražby porýnských mincoven V Mohuči, Trevíru či Kolíně jsou daleko méně četné ve srovnání se západní částí Franské říše, kde intenzivní produkci vyvíjely desítky mincoven. Nejbližší aktivní mincovny působily v severní Itálii a také především ražby lombardských měst, Pavie a Milána jsou zastoupeny v nečetných nálezech mincí z této doby v Podunají.
Nálezů mincí z 9.století na samotném území Moravy je doslova jako šafránu. Dobře známé jsou dva nálezy byzantských solidů, mikulčický hrobový nález u trojlodní baziliky, se solidem Michala III. a poněkud nejistý nález solidu Theofilla II. z hradiska sv.Klimenta u Osvětiman. V Mikulčicích byly nalezeny ještě tři široké severoitalské denáry králů Lamberta a Berengara, všechny proděravělé a pravděpodobně získané jako kořist starých Maďarů při tažení do severní Itálie r.899. Jeden byzantský solidus a jedna karolinská mince, ovšem se spornou datací, byly nalezeny i na dnešním západním Slovensku.
Možnost získat do sbírky nějakou minci když už ne přímo velkomoravskou, tak aspoň vážící se k VM dějinám je tedy omezená.
Denár na fotce je společnou ražbou římského papeže Jana IX. (898-900) a císaře Lamberta ze Spoleta. Je jednou z řady papežských mincí, ražených v Římě v období od počátku 9. do druhé poloviny 10.století. Oproti nejstarším papežským mincím z 8.století, které odrážejí silnou vazbu papežského stolce na Byzanc jsou pozdější denáry dokladem spojenectví papežů s franskými panovníky, kteří v osobě Karla Velikého obnovili západní císařství. Na denárech je tradičně jméno papeže většinou ve formě monogramu, jméno vládnoucího císaře v opise na jedné straně a sv.Petra na straně druhé. Poprvé na denáru Jana VIII. a pak na denárech Formosa, Jana IX. i dalších nástupců je nejen jméno ale i poprsí sv.Petra. Je tím deklarován primát římského biskupa jako nástupce sv.Petra v církvi, který byl, zejména ve vztahu ke Konstantinopoli, prosazován často dosti obtížně.
Závěrem ta spojitost s velkomoravskými dějinami. Jan IX. obnovil, zřejmě v r.899, na žádost Mojmíra II. v plném rozsahu velkomoravskou církevní organizaci, která utrpěla zásahem Svatoplukovým a Wichingovým po Metodějově smrti r.885. Vyslal jako legáty arcibiskupa Jana a biskupy Daniela a Benedikta, aby v souladu s kanonickým právem na Moravě vysvětili nového arcibiskupa a tři jeho sufragány. Jména bohužel nejsou známa, vyjma pozdní tradice, celé pozadí této akce je ale velmi podrobně popsáno v tzv. stížném listu bavorského kléru z r.900.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
krásná mince a krásné počteníčko ... díky :-)
Moderátor
Solidus Michala III (i pár dalších mincí) je k vidění na probíhající výstavě o Velké Moravě v Brně v Paláci šlechtičen.
Moderátor
díky za zajímavý článek
Moderátor
Pavel_III napsal
Solidus Michala III (i pár dalších mincí) je k vidění na probíhající výstavě o Velké Moravě v Brně v Paláci šlechtičen.

Mám naplánováno, snad to stihnu.
Registrovaný uživatel
Take diky za perfektni pocteni !
Registrovaný uživatel
Snad to sem take patri.
21. prosince měli u ostrovanu hezkou nadilku. Pobliz Padbury v Buckinghamském hrabství se podařilo nalézt cca 5 000 ethelredských denaru prevazne v razebnim lesku :) , ukrytych v olovene nadobe. Dle uvedenych predpokladu sli mince pod zem rovnou z mincovny, z duvodu najezdu nenechavych dranciru Vilema Dobyvatele.

zdroj: http://www.bbc.com/news/uk-england-beds-bucks-herts-30654568

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

doporučuji shlédnutí krátkého videa na začátku odkazu
« Poslední úpravu provedl(a) chalko v 15. 1. 2015, 21:30. »
Moderátor
O kousek výš už sem dal odkaz kacuro, ale vůbec nevadí. Hezké mince, tyhle anglické, škoda, že poslední dobou podražily, alespoň v pěkných stavech. Uvidíme, jak nález nakonec zadatují, podle jedné zmínky tam byly denáry Ethelreda II. (978-1016) a Cnuta (1016-35), Vilém Dobyvatel podle mě řádil až o pár let později, beru tedy podle bitvy u Hastingsu.
« Poslední úpravu provedl(a) jv64 v 15. 1. 2015, 21:49. »
Registrovaný uživatel
aj nevsiml sem si, omluva. O tom Vilemovi byla zminka v nekterem z tech novinovych clanku a je to priznavam jen nekriticky opsal. diky za opravu
Registrovaný uživatel
ta uvaha, ze to slo pod zem rovno z mincovne,
je podla mna nezmysel.
ak by to slo rovno z mincovne, bol by tam len jeden panovnik,
navyse max produkcia z poslednych 2-3 parov razidiel.

v depote su dvaja panovnici a rozptyl minci mnoho rokov.
to z mincovne nebude.
_______________
Registrovaný uživatel
Zdravím.
Snažím se určit pro kolegu denár a nedaří se mi to. Má indicii, že by se mohlo jednat o slezskou ražbu, ale nevím...
Kterým směrem se vydat?
Bohužel lepší fotky nemám :?
Předem děkuji za pomoc.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
zrejme podoba len ciste nahodna
http://www.acsearch.info/search.html?id=666493

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Registrovaný uživatel
jj.. v tomto případě jde skutečně o podobnost čistě náhodnou :-)
Moderátor
Takovych razeb je vic, tezko rici, beranek bozi (Agnus Dei) je pomerne casto uzivany symbol (i kdyz na mincich zas az tak bezny neni). Osobne bych spis uvedenou razbu smeroval na Flandry ci Francii, pravdepodobne v souvislosti krizovou vypravou (snad druhou), odhadem tak prvni polovina 12. stoleti.

Netvrdim, ze Slezsko ne, ale ja bych si na nej tedy nevsadil. Kopickeho jsem ale pro jistotu prosel, nic co bych k tomuto prirovnal, mi tam nesedi. Nicmene je pravda, ze se jako motiv ukazuje, vic napr. zde (neni to vse co je v Kopickem):

http://sredniowiecze.wcn.pl/coins?q=Baranek+Bo%C5%BCy&book=wszystkie

Zkusim jeste chvili hledat, ale dochazi mi napady...
Moderátor
Na první pohled otto-adelhaidský denár, na druhý pohled mi připadá spíše jako jeho napodobenina. Zajímalo by mě, jestli je známo, kde se tyto denáry napodobovaly? Mohlo by jít o nějakou "slovanštinu" nebo je to také německá oblast?

Díky za postřehy ;)

Průměr 16,5mm, váha 0,96 gramu

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
doufám, že mě povolanější (JV64) nerozcupují ... ale mám za to, že se jedná o magdeburský fenik (denár) z přelomu 10. a 11. století
Moderátor
http://www.sachsenpfennig.de/

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 >

Sběratel.com » Denárové období » Zahraniční mince denárového období

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1